Banskobystrický kraj - 1. časť

Redakcia | 22. marec 2008

Porovnanie pôrodníc - Žiar nad Hronom, Zvolen, Nová Baňa, Krupina, Banská Štiavnica

Keďže „pôrodnice“ banskobystrického kraja sú veľmi ochotné, odpovedali takmer všetky, musela som článok o nich rozdeliť na dve časti. Tu je prvá z nich. Budeme hovoriť o Banskej Štiavnici, Krupine, Novej Bani, Zvolene a Žiari nad Hronom.

Ale... skôr než začnem, rada by som vám priblížila dva telefonáty z tohto týždňa. Dva diametrálne odlišné telefonáty. Krásne na nich vidno, aké sme rozdielne, aká je individualita každej rodiacej ženy často nedocenená a snáď i nepochopená. Nedá sa pochopiť niečo, čo nepoznáme.
Obe mamičky telefonovali preto, lebo hľadali dulu k svojmu pôrodu.
Prvá mamička bola utrápená, čakala tretie dieťatko a pôrodu sa veľmi bála. Na ten posledný totiž spomínala len nerada, personál sa nesprával podľa jej očakávaní. Nepodporili ju v možnosti použiť analgetiká, EDU alebo čokoľvek iné, na báze chemických prostriedkov. Veľmi niečo chcela užiť a už dopredu vie, že to chce aj pri nastávajúcom pôrode. Bolesť mamičku ovládala, ale viac ako tá, ju bolel fakt, že cit: „...nebrali vôbec do úvahy moje požiadavky a ani sa mi doteraz nepodarilo zistiť prečo.“
Druhá mamička hľadal opačný pól. Potrebovala k pôrodu človeka, ktorý by: „...ustrážil, aby mi nič nepichali, aj keby som kričala ako hysterka.“ 
Tak? Ako zabezpečiť aby každá z nich bez problémov dosiahla aspoň približne to, po čom túži?

• Je dobré, ak viete čo chcete, na základe dostatočného množstva relevantných informácií.
• Je výborné, ak si to napíšete do pôrodného „plánu.“
• Je skvelé, ak máte pri sebe doprovodnú osobu, ktorá slušne a bez zbytočného nátlaku upozorní na vaše potreby personál počas pôrodu.
• Je ťažké, ale potrebné nájsť si personál, ktorý to bude rešpektovať.
• Je NEVYHNUTNÉ pochopiť, že i napriek všetkým prípravám a maximálnej snahe, to nie vždy dopadne tak ako chceme.
• Je ukľudňujúce sa s týmto faktom zmieriť.

Aké máte možnosti prípravy na materstvo?
Dobré.  V každej pôrodnici nájdete prípravu pre tehotné. Stretnutia sú robené formou cvičenia a následnej besedy. Môžete prísť s partnermi i bez nich.
V Banskej Štiavnici býva psychoprofylaxia 3x do týždňa, bezplatne. Vo Zvolene je to hodina týždenne za cenu 50 Sk. A v Žiari tiež 1 hodina týždenne, zadarmo. O častosti a pravidelnosti stretnutí sa informujte u vedúcich sestier jednotlivých GP oddelení. Do všetkých pôrodníc môžete prísť nakuknúť ešte pred pôrodom.
Vo všetkých spomínaných zariadeniach, okrem nemocnice v  Krupine, akceptujú individuálne pôrodné plány. Je dobré, ak s nimi zájdete pre „potvrdenie“ ešte pred pôrodom.

Rozmýšľate koho si zobrať k pôrodu ako doprovod?
Za poplatok 200 Sk si môžete ako sprevádzajúcu osobu zobrať kohokoľvek do žiarskej pôrodnice. Privítajú rodinných príslušníkov, dulu i priateľku. Ale, vybrať si môžete len jednu osobu. Tá sa bude musieť prezliecť do nemocničného oblečenia. Môže s vami ostať hneď po príchode do nemocnice a po pôrode ešte dve hodiny.
Vo Zvolene zaplatíte za doprovod 500 Sk, ale tiež si môžete „zobrať“ kohokoľvek. Počet osôb je oficiálne obmedzený na jednu. Ale pri pôrode, na čakacej izbe, môže byť aj viac prítomných. Záleží od dohody a od počtu rodiacich mamičiek. Sprevádzajúca osoba má mať na nohách hygienické návleky. Plášť dostane v pôrodnici. Ak mamka ostáva hneď v priestore pôrodnej sály, môže tam ostať aj doprovod. Potom, v rámci nadštandardnej izby môžete byť spolu neobmedzene.
Aj v Novej Bani je to podobné. Doprovod by mal aspoň raz navštíviť psychofyzickú prípravu. Na sále môže zostať hneď po príchode, až po dve hodiny po porodení dieťatka. Akceptujú rodinných príslušníkov alebo priateľku.
V Krupine si môžete doprovod vybrať iba z rodinných príslušníkov (partnera, mamku, sestru), ale za to tu môžu byť prítomné i dve osoby. Poplatok je 300 Sk. Doprovodné osoby by mali byť v dobrom zdravotnom stave a hodila by sa aj predpôrodná príprava. Pobyt je už štandardný – od príchodu až po koniec štvrtej doby pôrodnej. A dlhšie v prípade, že máte objednaný nadštandard.
V Banskej Štiavnici neodmietnu nikoho zdravého. Počet ľudí, ktorých chcete mať pri pôrode je neohraničený. (Voľte rozumne!  ) Celý čas doprovodu  pri matke je bez akéhokoľvek časového obmedzenia. Ak budete mať nadštandardnú izbu, tak doprovod pri pôrode neplatí nič. Ak budete na obyčajnej, sprevádzajúca osoba zaplatí 200 Sk.

Aký je VÁŠ postoj ku klystíru a holeniu?
Personál, ktorý dotazníky vypĺňal, mal možnosť zakrúžkovať niektorú z nižšie opísaných možností. Za každou z nich nájdete názvy pôrodníc, ktoré tento konkrétny bod označili.

 

Aký je postoj vašej pôrodnice ku klystíru?

povinný pre všetky rodičkyNová Baňa
odporúčame všetkým rodičkámNová Baňa, Žiar nad Hronom
odporúčame v opodstatnených prípadoch

-

odporúčame všetkým rodičkám, ak však žena odmieta, vyhovieme jej Žiar nad Hronom, Zvolen, Krupina
rodičky poučíme a ony samé sa rozhodujú o jeho aplikácii Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom
vo všeobecnosti neodporúčame, aplikovaný je len v opodstatnených situáciách 

-

neodporúčame, ale ak rodička chce, tak jej ho aplikujeme 

-

 

Aký je postoj pôrodníc k holeniu? V Banskej Štiavnici a v Krupine vás  poučia a vy sama sa rozhodnete o tom, či sa oholíte alebo nie. V ostatných pôrodniciach holenie odporúčajú všetkým ženám.

Kto bude „bdieť“ nad vašim pôrodom?
Vo všetkých nemocniciach, okrem Novej Bane, sú ochotní vám vyjsť v ústrety, ak by ste si to želali, aby váš pôrod viedla pôrodná asistentka.
Taktiež si môžete vybrať (okrem Novej Bane) aj pôrodníka, ktorý príde k vášmu pôrodu vtedy, keď ho zavoláte. Vo Zvolene je za takúto službu stanovený oficiálny poplatok.
Môžete sa rozhodnúť rodiť aj pri odborníkovi, ktorý nie je zamestnancom pôrodnice, ale je nutné dopredu sa dohodnúť s vedením nemocnice resp. pôrodnice. Toto platí pre všetky nemocnice okrem Krupiny. Tam takúto možnosť zatiaľ neponúkajú.

V Žiari nad Hronom poskytuje starostlivosť jednej zdravej rodičke niekoľko zdravotníckych pracovníkov: pôrodník, pôrodná asistentka, novorodenecká sestra, pediater a sanitárka. V ostatných pôrodných sálach nájdete obvykle len prvé tri osoby z tejto zostavy.

Boli ste si pozrieť pôrodnú sálu?
Záleží vám aj na tom, v akom prostredí privediete na svet bábätko? Alebo stačí, že je skvelý personál? Myslíte, že prostredie môže ovplyvniť priebeh pôrodu?
Do všetkých opisovaných nemocníc sa môžete ísť, spoločne s partnerom, pozrieť ešte pred pôrodom.
Všetky pôrodnice, okrem Banskej Štiavnice, majú klasické pôrodné sály. Vo väčšine sa dá stlmiť svetlo a pre partnera nájdu určite nejakú stoličku. V Žiari majú pre váš doprovod pripravené kreslo.
Banskoštiavnická pôrodná sála je zariadená domácky, vymaľovaná teplými farbami. Tiež sa tam dá urobiť prítmie. Ponúkajú v nej tlmenie bolestí elektroanalgéziou.
Vo všetkých pôrodniciach nájdete aj rôzne pomôcky.

Ich prehľad je v tabuľke:

 

 

Žiar nad Hronom 

Zvolen

Nová Baňa 

Krupina 

Banská Štiavnica

posteľ 

+

+

veľká lopta 

+

+

+

+

+

rebriny 

-

-

+

-

+

lano 

-

+

-

-

+

masážne strojčeky 

-

-

-

-

+

prehrávač s hudbou 

+

+

-

+

+

aromolampa 

+

-

+

-

+

karimatky, žinenky 

+

+

+

+

+

sprcha 

+

+

+

-

+

vaňa 

-

-

+

-

-

pôrodná stolička 

-

+

+

-

+

pôrodné kreslo 

+

+

-

-

+

pôrodný vak 

-

-

-

-

+

 

Vo všetkých nemocniciach je miestnosť na druhú dobu pôrodnú iná ako tá,  v ktorej ste strávili začiatok pôrodu.

Mimochodom, ak ste boli so službami vo vašej pôrodnici veľmi spokojné, prečo sa im „neodvďačiť“ malým darom, ktorý by poslúžil ostatným mamám?
My to tak robíme. Pozrite sa do tabuľky. Čo im ešte chýba?

Už  máte predstavu o tom, v akej polohe pomôžete dieťatku na svet?
Kým som sa nezačala podrobne zaujímať o tému pôrodov, kým som nepreštudovala veeeeeeľa kníh a kým som na vlastné oči nevidela pôrody v iných polohách, akosi som si ich ani nevedela predstaviť. Dovtedy som mala pred očami stále tie isté scény pôrodov z televízie. Všetky ženy rodili v ľahu, maximálne polosede a tlačiliiiiii odušu. 
Ale rodiť sa dá naozaj všelijako. Aj v našich pôrodniciach vám sprostredkujú  rôzne možnosti. Len  sa treba dopredu zaujímať, či je to, čo si predstavujete, v tej ktorej pôrodnici realizovateľné.
A nebojte sa! Hneď vám ponúkam dve, v tomto smere ústretové, zariadenia.
Banská Štiavnica a Zvolen – obe „pôrodnice“ v dotazníkoch uviedli, že polohu si rodička vyberá sama a môže ju podľa ľubovôle meniť, počas celej druhej doby pôrodnej. A z akých polôh si môžete vybrať? No, to je už len na vás. Citujem: „Rodička môže vyskúšať rôzne polohy, aké sama chce.“ Resp.: „Všetky spomenuté polohy sú možné.“
V Novej Bani a v Krupine sú konzervatívnejší. Aj tento prístup je, pre niektoré rodičky, prínosom. Uvedomte si, že každá z nás je iná. To, že niektorá má svoju hlavu a chce si robiť vždy podľa svojho neznamená, že iná, trebárs aj sestra tej prvej, nebude mať inú predstavu. Napríklad takú, že po príchode do pôrodnice sa odovzdá do rúk personálu a vyčká, kým jej poradia, čo má urobiť a s absolútnou dôverou vydrží, až jej dieťatko podajú do rúk. Takže, v týchto dvoch pôrodniciach,  vám polohu  odporučia.  V novobanskej pôrodnici ju môžete počas druhej doby pôrodnej aj pozmeniť.  Môžete ležať na chrbte alebo na boku, prípadne sa dvihnúť do polosedu. V Krupine zatiaľ ženy rodia iba v ľahu.
Ostáva nám Žiar nad Hronom. Tu je prístup niekde medzi prvými a druhými dvoma spomenutými pôrodnicami. Pravdepodobne podľa situácie, podľa prítomného personálu, podľa želaní rodiacej mamičky... Takže, polohu si buď vyberáte sama, alebo vám ju odporučia. Ak  potrebujete, môžete ju meniť. V tejto pôrodnici môžete vyskúšať ľah na chrbte, polosed, sed a kľak, resp. i kľak na štyroch.

Viete, čo budú robiť s vašim bábätkom tesne po pôrode?
„To je čo za otázka?“, povedala mi raz jedna mamička. „Nie je to jedno? Hlavne že už je vonku.“
Pravdupovediac, nikomu neberiem jeho názor, mne to jedno nebolo. Moja priateľka zas bola tak „oťapená“ liekmi, že jediné čo potrebovala bol spánok. Poslala preč manžela i komplet personál, aby si mohla zdriemnuť.   Spomínam si aj na rozprávanie inej priateľky, ktorá na pôrodnej sále, po pôrode, preplakala dve hodiny. Dieťa jej odniesli hneď ako uzrelo svetlo sveta a nik sa nenamáhal jej ho ukázať, nieto ešte priložiť k prsníku. Našťastie sa to stalo už pred ôsmimi rokmi. A pomery sa menia.
Teraz už všetci vedia, z najnovších výskumov, že skoré „zoznamovanie“ matky s dieťaťom znižuje riziko popôrodnej depresie. Čím viac času hneď po pôrode  je matka s bábätkom, tým menšia je pravdepodobnosť popôrodného blues. Taktiež hladina hormónov podporujúcich dojčenie, teda i spustenie laktácie je najvyššia práve pár minút po pôrode. Bábätká sa dávajú na bruško, prikladajú k prsníku, nechávajú pri mamičkách. Našťastie imunológovia pomaly, ale isto rušia aj mýtus okolo sterilnej čistoty a ....
...a vlastne všetko sa dostáva do ľudskejších koľají.
V žiarskej pôrodnici vám dieťatko buď položia na bruško a po cca piatich minútach odnášajú alebo ukážu a odnesú do vedľajšej miestnosti. Špeciálne  určenej na ošetrenie novorodenca. Bábätko môže zatiaľ sprevádzať otecko. Potom už bude dieťa buď v postieľke vedľa vás alebo na termolôžku.
V Krupine bábätko tiež putuje najprv na bruško a potom do špeciálnej miestnosti, trebárs aj za doprovodu otecka. Vašu štvrtú dobu trávi podľa vášho rozhodnutia pri vás alebo pri sestrách. Samozrejme, rozhodovať sa budete až po poučení personálom.
V banskoštiavnickej pôrodnici novorodenci, ak sú v poriadku a bez komplikácií, môžu byť pri ženách už od prvej chvíle po pôrode. Ostávajú s mamkami počas celej štvrtej doby pôrodnej na posteli. Na chvíľočku rodičku možno opustia, aby ich vo vedľajšej miestnosti obliekli a „skontrolovali“.
Nemenej zaujímavá prišla odpoveď zo Zvolena. Citujem: „Ak matka chce, položíme novorodenca na brucho ešte nahé a skúšame priložiť k prsníku.“ Prvé vyšetrenia sa robia vo vedľajšej špeciálnej miestnosti, kde deti trávia aj čas na termolôžku. Cit ďalšie: „Do polhodiny, ak nie sú žiadne komplikácie je dieťa priložené k prsníku.“
Nová Baňa používa  obdobné postupy: dieťatko na bruško, po chvíľke odnesené na prvé vyšetrenia a merania, obliecť, do polhodiny priložené k prsníku. A  potom prvé hodiny svojho života prežíva striedavo pri mame a na termolôžku.

Chcete  byť  po pôrode so svojim bábätkom?
Všetky menované pôrodnice majú na „šestonedelí“ izby rooming in. Štiavnická pôrodnica vám nechá dieťatko už od prvej chvíli po pôrode, ak to váš zdravotný stav umožňuje. Aj v žiarskej pôrodnici si môžete s dieťatkom „lebediť“ na izbe hneď po príchode z pôrodnej sály. Ak však nebudete vládať, môžete svoje dieťa zveriť do starostlivosti sestier. V Novej Bani aj vo Zvolene môžete tiež dieťatko na chvíľku „odložiť“ k sestričkám. Vo zvolenskej pôrodnici vám dieťatko i tak prinesú až po cca 2 hodinách pozorovania na novorodeneckom oddelení. V Krupine môžete byť s potomkom iba cez deň. Na  noc sa deti odvážajú na novorodenecké oddelenie.

Aké sú „obyčajné“ izby na oddelení šestonedelia?
Vo Zvolene, v Žiari nad Hronom aj v Novej Bani sú sociálne zaradenia spoločné pre všetky ženy na oddelení. Každá  izba má prebaľovací pult aj vaničku.
Izby v Banskej Štiavnici majú spoločné WC a sprchy. Na každej izbe je prebaľovací pult, ale kúpanie bábätiek absolvujete vedľa pôrodnej sály.
V Krupine je zas prebaľovací pult aj vanička na RI. Sociálky sú spoločné pre všetky rodičky.

Ako vám pomôžu s dojčením? 

<p/>

 

 

Žiar nad Hronom 

Zvolen 

Nová Baňa 

Krupina 

 Banská Štiavnica

poskytujú kvalifikované poradenstvo
vyškolených sestier

áno 

áno 

áno 

nie 

áno 

poskytujú písomné materiály všetkým rodičkám 

áno 

áno 

nie 

nie 

nie 

poskytujú písomné podklady na nástenke 

áno 

áno 

áno 

áno 

nie

deti vážia pred a po každom dojčení, kvôli kontrole množstva vypitého mlieka 

nie 

nie 

áno 

áno 

nie 

deti nevážia každý deň, iba... 

pri odchode domov, resp. v prípade neprospievania 

-

-

-

po pôrode a pri odchode domov

na oddelení sú k dispozícii ručné odsávačky 

áno 

áno 

áno 

áno 

áno 

ponúkajú zoznam kvalifikovaných poradkýň v dojčení 

nie 

áno 

áno 

nie 

nie 

rodičky môžu kedykoľvek zatelefonovať do pôrodnice a poprosiť o radu 

áno 

áno 

áno 

áno 

áno 

deti dokrmujú... 

len výnimočne, glukózou, lyžičkou 

pasterizovaným materským mliekom, hypoalergénnou formulou 

hypoalergénnou formulou, lyžičkou 

umelým mliekom, lyžičkou 

-

počet dojčených detí pri odchode domov  

99,9 %

98 – 99 %

100 % 

100 % 

98 %

 

Prišiel vás niekto navštíviť?
Ak áno, určite sa nebude musieť dobíjať do pôrodnice ako v starých filmoch. Spomíname na to celá rodina: krásny herec s kyticou v ruke, podnapitý, dobíjajúci sa na oddelenie, ale šťastný.
Vo všetkých nemocniciach je čas návštev neobmedzený. Ak budete mať nadštandard, tak tam návšteva môže nielen stráviť chvíľu času, ale vo väčšine prípadov, tam príbuzný môžu aj prespať. Ak nadštandard nemáte, stretnete sa vo vyhradených priestoroch. A ak nikto nepríde, môžete sa „vykecať“ aspoň so spolupacientkami z oddelenia. Všade je to povolené.

Má vaše dieťatko vážne komplikácie?
Perinatologické centrum je iba vo Zvolene (čo sa týka dnes spomínaných pôrodníc). Tu  vozia aj detičky z Krupiny, ak je to potrebné. Alebo ich prevezú do  Banskej Bystrice. Tam cestujú aj novorodenci s problémami z ostatných spomínaných  pôrodníc.

Láka vás epidurálna analgézia, alebo iné tlmiace prostriedky?
Poznáte všetky pre a proti? Alebo sa jednoducho príšerne bojíte bolesti?
Strach - najmä po „dobrých“ radách „skúsených“ susediek občas narastie do podoby obludy z močiara. Niekedy však prichádza aj po nepríjemnom zážitku z prvého pôrodu.
Neviete sa rozhodnúť?  Počkajte do samotného pôrodu. Možno váš strach je väčší ako bolesť, ktorú zažijete. Uvedomte si, že na svete je momentálne okolo 6 miliárd ľudí. A všetci sme sa museli niekomu narodiť. Myslím, že keby to bolo tak príšerné, ako niektorí „sľubujú“, tak je naša planéta už dávno pustá.

Ako sa teda rozhodnúť pri samotnom pôrode? Bolí to? Položte si niekoľko otázok:
1. má táto bolesť nejaký zmysel?
2. vyskúšala som už všetky možné alternatívne spôsoby tlmenia bolesti?
3. ako dlho už pôrod trvá a aká cesta je ešte predo mnou? Nakoľko je krček maternice dilatovaný? Oplatí sa mi ešte žiadať o medikamenty?
4. mám ja alebo dieťatko nejaký závažný medicínsky problém, ktorý mi bráni rodiť bez medikamentov?
5. ako ovplyvní použitie „chémie“ moje dieťa?
6. ako to ovplyvní samotný pôrod?
7. aké negatíva a aké pozitíva mi prinesie použitie analgetík?

Opýtajte sa personálu aké sú pre a proti! Nedajte sa, prosím, odbiť slovami, že TOTO nemá negatívne vedľajšie účinky. Osobne nepoznám „liek“, ktorý by žiadne nemal. Zvážte, či je riziko malé, veľké alebo primerané pre VÁS A VAŠE BÁBÄTKO. Nik vám nebude zazlievať, ak analgetiká použijete. A  nik vás nesmie zbytočne prehovárať, ak ich nechcete. V prípade, že lieky nie sú medicínsky indikované, ale „na výber“, tak je to len vaša vec.

V Žiari nad Hronom musíte o EDA dopredu požiadať, poplatok je 2000 Sk. O podávaní analgetík vás poinformujú buď hneď po príchode do pôrodnice, alebo po nástupe bolestivých kontrakcií.
Taktiež v Novej Bani treba o „epidurálku“ požiadať skôr. „Obyčajné analgetiká“ vám ponúknu, keď uvidia, že máte veľmi silné bolesti.
Vo Zvolene EDA ponúkajú všetkým ženám, za cenu 3000 Sk. O použití liekov tlmiacich bolesť sa môžete dozvedieť už v rámci psychoprofylaxie a v poradni od 36. týždňa tehotenstva.
Nasledujúce pôrodnice, Krupina a Banská Štiavnica, sa snažia používať iné metódy tlmenia bolesti. S úspechom využívajú relaxačný a analgetický účinok teplej vody, prípadne elektroanalgéziu. Aj napriek tomu vás hneď po príchode do pôrodnice budú informovať o možnosti použitia analgetík.

Využijete nadštandardné izby?
Nová Baňa
, za poplatok 200 Sk - 300 Sk, budete mať k dispozícii televízor, chladničku, CD prehrávač a nábytok v izbe.
V Banskej Štiavnici sú nadštandardné izby zariadené v domáckom štýle. Nechýba televízor a manželská posteľ. Poplatok je 500 Sk na deň za celú izbu. Ešte by som rada pripomenula, že v nemocnici je  možnosť ubytovať sa dopredu, pred pôrodom, v apartmánových izbách. Poplatok je tiež 500 Sk na deň. V týchto izbách sú samostatné sprchy a k dispozícii je aj kuchynka s príslušenstvom.
Za cenu 200 Sk / deň sa môžete vybaliť v samostatnej izbe v Krupine.  Je tam polohovateľné lôžko, televízor, chladnička, sprchovací kút, prebaľovací stôl, kolíska, polohovateľný stolík na stravu alebo čítanie, sedacia súprava, rádio, rýchlovarná kanvica.
Vo Zvolene je izba zariadená moderným nábytkom, je tam televízor aj  rýchlovarná kanvica. Mamička platí za deň pobytu 500 Sk. Ak chce v izbe prespať aj partner rodičky, pripláca sa ešte 300 Sk.
Úplne novučičká je nadštandardná izba v Žiari nad Hronom. Má samostatné WC a sprchu, vaničku  pre dieťa, televízor, lôžko pre príbuzného. Zaujímavá bude pre vás možno ponuka vizity v čase, keď to vyhovuje matke. To iste ocenia najmä mamičky, ktoré v noci rodili a neželajú si vizitu skoro ráno.
Ešte upratovačky a meranie teploty by sa v nemocniciach mohlo presunúť na rozumnejší čas. Však?

Naplánovali vám cisársky rez?
Ak áno, vedzte, že váš partner môže čakať neďaleko. Nie síce priamo na operačnej sále, ako to vidíme vo filmoch, ale dosť blízko na to, aby videl vášho potomka i vás tesne po sekcii.
Aj pomery na oddeleniach šestonedelia sú už demokratickejšie ako kedysi. Po chirurgickom pôrode nemusíte celý pobyt stráviť bez dieťatka. Hneď ako to váš zdravotný stav a samozrejme stav dieťatka dovoľuje, môžete sa spoločne presťahovať na rooming in izbu. Pravdaže ak to sama chcete, ak to zvládate a ak sa viete o seba i o dieťatko dostatočne postarať. 

Chcete si dať zamraziť pupočníkovú krv?
Všetky menované pôrodnice vám zabezpečia  odber pupočníkovej krvi.

 


Zaujíma vás i  trochu štatistiky?

 

 

 NsP Vaše zdravie n.o.
Kuzmányho nábrežie 28
960 01
Zvolen

NsP
Cintorínska 20
968 01
Nová baňa

Mestská NsP Krupina n.o.
29. augusta 23
963 01
Krupina

Web stránka
E mailový kontakt  

 

nspnbno@stonline.sk 

http://www.nemocnicazvolen.sk

Telefón  

045 / 52 01 503 vedúca PA   

 

 

Počet pôrodov ročne 

734 

152 

160 

Sekcie 

25 – 30 %

18 %

13 %

Epiziotómie 

50 – 60 %

100 %

 60 %

Počet dní strávených v nemocnici 

4 dni 

5 dní 

4 dni 

Údaje poskytli 

Kolektív gynekologicko pôrodníckeho oddelenia 

 Pani Vozárová
Pani Forgáčová 

 Pani Mária Krkošová 

 

 

NsP
Sládkovičova 11
965 37
Žiar nad Hronom

Mestská nemocnica n.o.
Bratská 17
969 01
Banská Štiavnica

Web stránka
E mailový kontakt  

zeliznak@nemocnicazh.sk

Telefón  

045 / 67 09 241 

045 / 69 42 337

Počet pôrodov ročne 

314 

500

Sekcie 

20 %

20 %

Epiziotómie 

 „robí sa iba ak je nutná“
% sa nesleduje 

70 %

Počet dní strávených v nemocnici 

4 dni 

3,5 dňa

Údaje poskytli 

MUDr. Ľuboš Zeliňák
Ved. sestra Milka Šipikálová

Dr. Špila

 

     
Úplne na záver sa vrátim k pôrodným bolestiam, citátom Henci Goer. Je z článku Pôrodné bolesti majú svoje pre a proti, z časopisu Aperio (číslo 2, ročník 2003, str. 7). Ak chcete poznať viac jej zaujímavých  názorov, odporúčam vám knihu Pruvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu.(One Women Press 2002).

„Existujú rôzne druhy bolesti a nie vždy je bolesť utrpením, ako vám potvrdí každý, kto sa venoval aktivitám, ku ktorým je potrebná sila a vytrvalosť. Rodiaca žena môže zažívať pomerne silnú bolesť, a zároveň sa tešiť z lásky a podpory svojich najbližších, prežívať úžas nad nesmiernou mocou svojich tvorivých síl, ktoré prúdia jej telom, a nad vlastnou schopnosťou čeliť všetkým výzvam, ktoré jej pôrod prináša. A naopak, žena s epidurálnou anestéziou nemusí cítiť vôbec žiadnu bolesť, a napriek tomu cíti skľúčenosť a stres, pretože si pripadá nerešpektovaná a bezmocná.
Bolesť samozrejme môže byť utrpením, ako vám ktorákoľvek žena, ktorá už rodila, bez váhania povie, ale je potrebné niekedy poznať okolnosti.
Zdá sa, že zásadný význam má to, kto o nasadení analgetickej liečby rozhoduje. Bolesť sa stáva problémom iba vtedy, ak je liek proti bolesti žene upieraný, alebo ak sa jej nedostáva takej podpory a pomoci, akú potrebuje, aby sama dokázala bolesť zvládnuť.“

Ďakujem všetkým, ktorí venovali svoj vzácny čas vypĺňaniu dotazníka. Aj týmto ste urobili pre nás, ženy, veľký ústretový krok.

Ľuba Lapšanská, dulaluba@gmail.com

 

 

Ďalšie informácie o jednotlivých pôrodniciach si môžete pozrieť v adresári Pôrodnice.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: