Ako bábätko rastie v brušku? - 2. časť

MUDr. Peter Brenišin | 15. december 2009
tehotenstvo ako rastie bábätko

O tom, ako dieťatko v brušku rastie a postupne dáva o sebe vedieť v druhej polovici tehotenstva.

O tom, ako dieťatko v maternici rastie a postupne dáva o sebe vedieť v prvej polovici tehotenstva, sme sa s gynekológom a pôrodníkom MUDr. Petrom Brenišinom zaoberali v Ako rastie bábätko v brušku? - 1. časť. Dnes náš pohľad zavŕšime druhou polovicou tehotenstva.

Vývoj bábätka v brušku - 6. mesiac (21. – 24. týždeň)

Vzhľad plodu sa mení – vďaka postupne sa ukladajúcej jemnej vrstve podkožného tuku už nie je koža bábätka priesvitná ako doposiaľ, postupne sa budú strácať aj „vrásky“. Zároveň pokožka nadobúda červené sfarbenie. Z plodu sa stáva malé „šidlo“ – je už dosť veľký a pomerne silný, aby sa mohol viac pohybovať. Na pohyb má zatiaľ dostatok priestoru a v plodovej vode je pohyb pre plod pomerne ľahký. Pohyby sú intenzívnejšie a matka ich aj viac vníma.

Prečítajte si aj:  Prvé pohyby v brušku - v ktorom týždni tehotenstva sa objavujú?

V tomto období začína dieťatko viac vnímať zvuky a reagovať na ne – napr. môžete zaregistrovať prudší pohyb pri silnom zvuku. Predpokladá sa, že postupne začína vnímať hudbu i hlasy. Možno aj preto sa mamičky svojmu dieťatku v brušku inštinktívne prihovárajú. Ak si myslíte, že by váš potomok mal začať s hudobným vzdelaním, odporúča sa jemnejšia a harmonickejšia hudba, napr. Mozart. Na hudbu a zvuky dieťatko reaguje nielen pohybom, ale aj zmenou pulzu srdiečka.

Srdiečko v tomto období trochu spomaľuje, ale aj tak je počet úderov srdca podstatne vyšší ako pulz dospelého človeka. V tomto období pokračuje aj vývoj ďalších orgánov. Napríklad sa začínajú „otvárať“ očká – prerezáva sa očná štrbina.

Aké veľké je vaše bábätko?

Na konci mesiaca by sa dĺžka plodu mala približovať k 30 cm, hmotnosť sa môže pohybovať v priemere okolo 550 – 600 g.

V tomto a v ďalších mesiacoch môžu vzniknúť určité odchýlky v hmotnosti plodu v jednom aj druhom smere, keďže sa začínajú výraznejšie prejavovať určité dedičné predispozície.
Čiže menší rodičia budú mať menšie dieťatko a naopak.

Ako rastie bábätko v brušku - 7. mesiac (25. – 28. týždeň)

Plod sa dostal za hranicu 24. týždňa, ktorý sa považuje za kritickú pre prežitie dieťatka. Ak sa dieťatko narodí, je fyzicky natoľko vyvinuté, že je pri poskytnutí špeciálnej zdravotnej starostlivosti vysoká šanca na jeho udržanie pri živote. Napriek tomu stále pretrváva vysoké riziko oproti riadne donosenému plodu, keďže ešte celkom nefungujú pľúca a existuje aj možnosť mentálneho postihnutia. Celkové riziko pre predčasne narodený plod klesá tým viac, čím je bližšie k termínu pôrodu – na konci 28. týždňa je už takmer 90-percentná šanca na prežitie predčasne narodeného dieťatka.

Jednotlivé orgány – s výnimkou spomínaných pľúc – sú už pomerne dobre vyvinuté. Dokonca si dieťatko začína vytvárať svoj režim „noc a deň“, čiže akýsi rytmus bdenia a spánku. Pokračuje rast rias, obočia, objavujú sa vlásky.

Aké veľké je vaše bábätko?

Dĺžka telíčka by sa mala priblížiť k 35 cm, hmotnosť by sa mala pohybovať v priemere okolo 1 200 – 1 300 .


Samozrejme, treba počítať s odchýlkou hmotnosti vzhľadom na výšku a váhu rodičov.

Mamičke sa končí pomerne príjemná tretina gravidity – počiatočné nevoľnosti už dávno ustúpili a plod ešte nie je taký veľký, aby bola jeho hmotnosť na obtiaž, hoci s postupným nárastom sa môžu asi od polovice gravidity postupne objavovať bolesti v krížoch. 

Prečítajte si aj:  Máte bolesti krížov v tehotenstve?

Vývoj bábätka v brušku - 8. mesiac (29. – 32. týždeň)

Orgány dieťatka sa ďalej vyvíjajú, výrazne rastie mozog. Nervové vlákna taktiež prechádzajú prudkým vývojom, vďaka čomu sa dieťatko rýchlejšie učí.

Povrch tela plodu je pokrytý belavým mazivom. So zväčšovaním veľkosti ubúda priestor na pohyb, napriek tomu na svojej pohybovej aktivite dieťatko vôbec neuberá. Matka cíti jeho pohyby veľmi zreteľne a vďaka nim dokáže aj vypozorovať, kedy dieťatko „spinká“ a kedy „bdie“.

Aké veľké je vaše bábätko?

Plod ďalej rastie – jeho váhové prírastky sú z mesiaca na mesiac výraznejšie.

V závere tohto obdobia by sa malo priblížiť k 42 cm dĺžky tela.

Jeho  hmotnosť je v priemere okolo 1 700 – 1 900 g.

Rastúce bruško núti mamičku k trochu inému držaniu tela – zväčšuje sa prehnutie v drieku, niektoré ženy sa začínajú trochu hrbiť v oblasti hrudnej chrbtice. Jemným cvičením a uvedomovaním si správneho držania tela možno tieto problémy pomerne úspešne eliminovať.  

Pozornosť treba venovať krvnému tlaku mamičky – práve v tomto období niektorým ženám začína stúpať, čo môže signalizovať začínajúcu preeklampsiu. V tejto súvislosti si treba všímať aj opuchy, ktoré sa objavujú prakticky u každej tehotnej ženy na dolných končatinách. Ak sú opuchy výraznejšie a nestrácajú sa ani po odpočinku, ale rozširujú sa aj na iné časti tela, treba to konzultovať s lekárom v poradni.

V tejto súvislosti treba dbať na primeraný pohyb a vhodnú obuv. Vysoké lodičky s úzkymi špicami sú síce efektné, ale v tomto období absolútne nevhodné – navyše zvyšujú už spomínané prehnutie v drieku. Lepšie je zvoliť obuv na pohodlnejšom širšom a nižšom opätku (cca 4 cm), a to aj z hľadiska bezpečného pohybu. Ak uprednostňujete športovú obuv, všímajte si, či má oporu pre klenbu nohy, ktorá sa môže s rastúcou hmotnosťou vášho tela oslabovať.

Ako rastie bábätko v brušku - 9. mesiac (33. – 36. týždeň)

Bábätko pokračuje vo vývoji – ďalej sa vyvíjajú jednotlivé orgány, mozog, nervová sústava,  bábo ďalej rastie. Nárast hmotnosti nie je samoúčelný – po narodení správna hmotnosť pomáha pri hospodárení s teplom a energiou, silnejší plod je spravidla schopný lepšie prijímať potravu a to mu dáva nevyhnutné predpoklady pre ďalšie prežitie po narodení.

Vďaka vyššej hmotnosti sa zvyšuje aj vrstva podkožného tuku, ktorá prispieva k ochrane pred tepelnou stratou a tenulinká tuková vrstvička postupne obaľuje aj nervové vlákna, čo napomáha ich správnemu fungovaniu.

Aké veľké je vaše bábätko?

Na konci mesiaca bábätko v brušku  meria okolo 45 – 48 cm a váži v priemere asi 2 700 – 2 800 g.

Bruško je v tomto období najvyššie – dotýka sa rebrových oblúkov, čo niekedy spôsobuje budúcej mamičke problémy s dýchaním, keďže pľúca sú trochu obmedzované.

Pohyby dieťatka môže mamička nielen cítiť, ale aj vidieť. Vidieť ich môžu dokonca aj iní ľudia, a to ako vlnenie či výraznejšie vyklenutie niektorej časti bruška. Pohyby sú niekedy dokonca také zreteľné, že sú viditeľné aj ako určité chvenie odevu tehotnej ženy. „Kopanec“ od potomka niekedy môže byť až mierne bolestivý, ak smeruje napr. na pečeň.

V tomto období sa objavuje vďaka rastúcej hmotnosti plodu aj častejšie nutkanie na močenie. Naďalej je potrebné venovať pozornosť krvnému tlaku a opuchom. Ak sa opuchy rozšíria z dolných končatín aj na iné časti tela, treba o tom informovať lekára – mierne opuchy na prstoch rúk či ráno na viečkach nemusia signalizovať nič zlé, ale ak sa objavujú v priebehu dňa alebo vôbec neustupujú, treba sa poradiť s lekárom.

Prečítajte si aj:  Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Vývoj bábätka v brušku - 10. mesiac (37. – 40. týždeň) *

Tak, a sú tu posledné 2 až 4 týždne tehotenstva. Čiže – treba si ešte vychutnať to, čo zakrátko pominie. Hoci bruško je už riadne veľké, tehotnej žene sa začína lepšie dýchať, pretože v poslednom mesiaci bruško trocha zostúpi smerom nadol.

Tvárička plodu i jeho telíčko sú krásne zaoblené až okrúhle, nie však tučné. Už dávnejšie mu narástli mihalnice, obočie, vlásky, zato lanugo sa prakticky stratilo – môže sa ojedinele objaviť na niektorých častiach tela – medzi lopatkami, na uškách a podobne, ale aj to sa krátko po narodení stratí.

Dieťatko otvára očká, cmúľa si pršteky a vo väčšine prípadov sa stavia na hlavu – doslova. Dokonca aj deti, ktoré majú inú polohu v maternici, napr. zadočkom nadol, sa často tesne pred pôrodom otočia hlavičkou dole, čo je najoptimálnejšia poloha pre pôrod.

Ako vaše bábätko rastie?

Dieťatko ďalej rastie – na konci tehotenstva je dlhé 48 – 52 cm.

Jeho hmotnosť sa pohybuje okolo 3 000 – 3 400 g.

Opäť tu existujú odchýlky v oboch smeroch vzhľadom na hmotnosť a výšku predkov dieťaťa.

Aj keď sa niekedy zdá, že tehotenstvo už trvá pridlho, treba trpezlivo vyčkať až do termínu a neskúšať žiadne „zaručené“ návody na včasnejší pôrod. Je známe, že ak sa dieťa narodí predčasne, býva častejšie choré a svojich vrstovníkov dobehne vzrastom a po stránke mentálneho vývoja až okolo piatich rokov, aj to za predpokladu, že mu rodičia poskytujú potrebnú starostlivosť a vytvárajú dostatočne podnetné prostredie pre duševný vývoj.

Vývoj totiž aj v poslednom mesiaci pokračuje obrovským tempom – dieťatko už má síce všetky orgány vyvinuté (ak si spomeniete, základy orgánov boli pripravené už v 2. mesiaci vnútromaternicového vývoja) a je schopné pri špecializovanej zdravotníckej starostlivosti prežiť, aj keď sa narodí tri mesiace pred termínom. Ale len donosené dieťa má dostatok času zavŕšiť svoj vývoj v tele matky – dozrievajú pľúca, nervová sústava i srdiečko, ktoré dobre plní svoju funkciu, i keď bije takmer dvojnásobne rýchlejšie ako je tep jeho matky, čiže dosahuje 110 až 150 tepov za minútu.

Pre porovnanie si skúsme predstaviť, čo všetko sa naučí dieťatko počas prvého roku svojho života – z bezbranného, pohybu neschopného maličkého človiečika, ktorý je odkázaný na plnú starostlivosť svojej matky, vyrastie dieťatko, ktoré sa začína samostatne pohybovať – lezie alebo chodí, vníma svoje okolie a reaguje naň prvými nezreteľnými náznakmi slov, svoj jedálniček si rozšírilo o väčšinu jedál dospelých ľudí.

Dieťa sa počas prvého roku svojho života vyvíja tak rýchlo a naučí tak veľa, koľko sa už nikdy za celý život nedokáže naučiť – a pritom je to veľmi málo v porovnaní s jeho vnútromaternicovým vývojom. Preto je niekedy zvláštne, ak sa budúce matky netrpezlivo snažia porodiť čo najskôr, pretože ich gravidita obťažuje.

Samozrejme, sú aj prípady, ak je gravidita ukončená pred riadnym termínom z dôvodu zlého zdravotného stavu matky, napr. ak je ohrozená preeklampsiou alebo ak placenta neplní dostatočne svoju funkciu pri výžive dieťatka (táto funkcia placenty sa veľmi pozorne skúma pri ultrazvukovom vyšetrení, kde sa pozoruje funkčnosť prietokov maternice). Sú to, našťastie, v porovnaní s počtom narodených detí pomerne ojedinelé prípady.

V optimálnom prípade sa dieťatko narodí zopár dní pred alebo po vypočítanom termíne pôrodu – za normálnu odchýlku sa považuje 10 – 14 dní v oboch smeroch. Berie sa totiž do úvahy možný posun pri oplodnení vajíčka, ku ktorému nemusí dôjsť vždy presne v strede cyklu. Žena v poslednom mesiaci tehotenstva preto navštevuje poradňu každý týždeň, aby sa preveril zdravotný stav budúcej matky i plodu.

* Poznámka
Každé tehotenstvo trvá 9 kalendárnych a 10 lunárnych mesiacov. Termín „lunárny“ mesiac používajú najmä gynekológovia a pôrodníci a označuje mesiac, ktorý má 28 dní.

...a potom príde deň D 

Vytúžený deň, keď dlho očakávaný potomok príde s krikom na tento svet. Keď dieťatko priložia po pôrode k mamičke, tá ihneď zabudne, aké dlhé či ťažké sa jej niekedy zdalo tehotenstvo, aký nekonečný či bolestivý sa jej zdal pôrod. Je tu nový človiečik, pre ktorého toto všetko stálo za to podstúpiť.

Pozrite si aj vývoj vášho drobčeka po jednotlivých týždňoch - ako rastie bábätko a čo prežíva mamička.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: