Abeceda metód na zmiernenie bolesti pri pôrode - 4. časť

Pôrodné asistentky Stanislava Mikolášová a Olga Riedlová | 26. jún 2012

Správnou voľbou polohy či masážou môžete zmierniť pôrodné bolesti. Ako?

Rozprávať si budeme najmä o masážnych technikách a polohách, a pohybe pri pôrode. Okrem nich ale nepriamo ovplyvňuje bolesť aj príjem potravín a tekutín. Príjem potravy má veľký význam predovšetkým pre obnovu energie, ktorá sa rýchlo stráca v tejto fyzicky náročnej situácii.

Príjem potravy

Nechcem tým povedať, aby ste si zabalili rezeň so šalátom alebo grilované krídelká, ale cereálne tyčinky, krekry, sušienky, cukríky z hroznového cukru, drobné pečivo a pod. Telo vás samo vyzve, pokiaľ mu niečo bude chýbať. Príjem potravy udrží vaše metabolické procesy v rovnováhe, predídete tým nadmernému vyčerpaniu, budete sa môcť lepšie koncentrovať na postupujúci pôrod a v záverečnej fáze mať dostatok síl tlačiť.

Lekári často zakazovali rodičkám príjem potravy počas pôrodu. Ich argumentom bolo, čo keby náhodou bolo treba vykonať cisársky rez a rodičke podať celkovú anestéziu. Pri nevyprázdnenom žalúdku hrozí riziko aspirácie (vdýchnutia) jeho obsahu. A tak radšej nechali rodičky preventívne hladovať.

Mnohí vynikajúci pôrodníci, medzi nimi aj profesor Caldeira-Barcia zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a známy lekár Michel Odent, spolu so skúsenými pôrodnými asistentkami (Carol Bates, Clare Winterová, Sarah Wishartova ai) hlásajú iný názor. Príjem potravy je nesmierne dôležitý, je to ako s benzínom do auta, ktorý je potrebné pravidelne dopĺňať, ak chceme prejsť dlhú a náročnú cestu.

Práve nadmerné vyčerpanie a nízka hladina cukru v krvi spôsobujúce závraty, nevoľnosť a nedostatok ďalších potrebných látok vyvoláva negatívne zmeny v organizme ženy a následne aj plodu. To býva jedna z možných príčin vedúcich k nutnosti použitia cisárskeho rezu. Odporúčam vám prediskutovať túto tému s prítomným pôrodníkom a v prípade, že váš pôrod prebieha fyziologicky, bez výrazných komplikácií, pokúste sa taktne presadiť svoje požiadavky. Ak sa na to v danej chvíli nebudete cítiť, poverte svojho pôrodného partnera, aby vás zastúpil.

Masážne techniky

Dotyk alebo "prikladanie rúk" má moc zmierniť bolesť a upokojiť tak, že si potom ľudia menej uvedomujú svoje utrpenie. Túto silu dotyku využívajú rôzne doplnkové terapie, ku ktorým patrí aj masáž. Hmat je prvým zmyslom, prostredníctvom ktorého komunikujeme so svetom, a to ešte pred narodením a následne po narodení, kým sa nám naplno nevyvinie sluch a zrak. Všetci inštinktívne objímame rozrušeného človeka, alebo sa snažíme upokojiť poranené dieťa tým, že ho pohladíme a pritúlime k sebe. To je všemocný liek na bolesť i utrpenie. V dospelosti je dotyk neodmysliteľnou súčasťou citového vzťahu partnerov.

Masáž je akýmsi organizovaným a kultivovaným druhom dotyku. Pôsobenie niekoľkých základných hmatov môže pomôcť pri zvýšenom vnútornom napätí, nervozite, únave, bolesti, prípadne môže stimulovať organizmus k lepšiemu výkonu. Týmto spôsobom je možné nielen odstrániť fyzické problémy, ale tiež navodiť pocit psychickej pohody a osvieženie mysle. Masáž je dnes poskytovaná na profesionálnej úrovni prostredníctvom vyškolených odborníkov v zdravotníckych zariadeniach i mimo nich (v rôznych súkromných centrách).

Účinok masáže

Masážnymi hmatmi je možné dosiahnuť v organizme reakcie, určitý liečebný účinok, a to v mieste pôsobenia aj po celom tele. Podráždením nervových receptorov dôjde k nervovej reakcii. Pri mechanickom podráždení buniek sa uvoľnia tzv. H-látky (histamín), vyplavujú sa do krvného obehu a spôsobujú v organizme celkové zmeny. Vzájomným pôsobením oboch vplyvov sa v tele vyplavia hormóny a vzniká tak hormonálna reakcia. Vzruchy prenesené nervovými dráhami do mozgu majú vplyv na jeho riadiacu a regulačnú činnosť, ako aj na psychiku, a to buď upokojujúci, alebo stimulujúci.

Kontraindikácie (stav, keď nie je možné masáž vykonať)

Celkové kontraindikácie:

  • horúčkovité, infekčné, zápalové ochorenia
  • stavy vyžadujúce pokoj na lôžku
  • doba bezprostredne po jedle
  • závažné krvácavé stavy
  • nádorové ochorenia
  • ochorenia orgánov v brušnej dutine spojené so zápalom alebo krvácaním (vredy, nádory, zápaly)
  • poranenia
  • stavy pod vplyvom alkoholu, drog
  • akútne psychózy

Miestne kontraindikácie:

  • miesta hnisavých alebo plesňových ochorení
  • zápal v mieste kĺbu (reumatizmus, dna)
  • poranenie spjené s krvácaním, zlomeniny, pomliaždeniny, uhryznutie, uštipnutie
  • popáleniny, obareniny, poleptané miesta
  • miesta s kŕčovými žilami, zápalom žíl, opuchy
  • v mieste zväčšených lymfatických uzlín, bradavíc, materských znamienok
  • oblasť brucha pri nevyprázdnenom močovom mechúre, zápche alebo hnačke
  • oblasť brucha u tehotných žien, šestonedielok a žien počas menštruácie
  • pohlavné orgány

Masážne prípravky:

  • umožňujú lepšie kĺzanie rúk po tele masírovaného
  • môžu obsahovať liečivé prísady
  1. najstaršie masážne prípravky sú rastlinné oleje, najobľúbenejší je olivový olej
  2. minerálne oleje, napríklad parafínový olej a biela vazelína (nepoužívajú sa často)
  3. mastné krémy pri čiastočnej masáži
  4. emulzné prípravky - dajú sa dostať v lekárni, ich najväčšou výhodou je, že vytvoria na tele ochranný film, ktorý pôsobí ešte po masáži, vstrebávajú sa a neupchávajú kožné póry
  5. liehové prípravky (Alpa) sa používajú pri čiastočnej masáži, neumožňujú síce také dobré kĺzanie rúk, ale majú chladivý účinok a nie je potrebné ich zmývať
  6. púdre - ich výhodou je, že sa nemusia zmývať, stačí ich zotrieť suchou látkou, upchávajú však kožné póry, práši a vysušujú pokožku
  7. liečivé masti, krémy alebo pasty - používané na liečebné masáže, nanášajú sa na postihnuté miesto

Základné masérske hmaty

Smer hmatov - dbáme na pravidlo dostredivého smeru, tj smerom k srdcu. Končatiny masírujeme vždy od periférie, tj. od prstov smerom k trupu. Na chrbte a hrudníku vedieme hmaty od stredu (od chrbtice) do strán.

Trenie - je hmat, ktorý pôsobí na najvrchnejšie časti masírovaného miesta, zasahuje do kože a podkožia. Mechanickým tlakom, ale aj reflexnou reakciou dochádza k prekrveniu pokožky a podkožného tkaniva, čo sa prejaví ľahkým sčervenaním pokožky. Trenie vykonávame na čo najväčšej ploche v dlhých, väčšinou pozdĺžnych ťahoch. Hmat začíname miernym tlakom, ktorý postupne mierne zväčšujeme a pred jeho ukončením opäť zmenšíme. Trenie vykonávame celou plochou dlane alebo oboch dlaní.

Roztieranie - je stredne hlboko pôsobiaci hmat, pri ktorom používame väčší tlak ako pri trení. Tlak preniká do hlbších vrstiev podkožia, do svalov a mäkkých tkanív kĺbov. Masírujúca časť ruky (prsty, konce prstov, palca, dlaňová plocha zápästia, celá dlaň) po celú dobu pevne prilieha k telu masírovaného a robí hlavne krúživé a špirálové pohyby.

Hnietenie - je najhlbšie pôsobiaci masérsky hmat, ktorý má najväčší účinok. Pôsobí sa ním nielen na kožu, podkožie, ale predovšetkým na svaly. Tento typ hmatu je možné vykonávať len na prístupných svaloch, teda na dlhých svaloch končatín. Na trupe je možné týmto spôsobom masírovať len veľký prsný sval a široký chrbtový sval. Miesenie má veľký vplyv na žilový a lymfatický systém, preto dbáme na pravidlo dostredivého smeru.

Tepanie - sú to rytmické nárazy vykonávanej striedavo oboma rukami. Hmat začíname pomaly a menšou silou a postupne zvyšujeme frekvenciu a intenzitu úderu a na konci ju opäť znížime. Predpokladom správnej aplikácie sú dostatočne relaxu svaly masírovaného, ​​pretože inak môže byť tepanie bolestivé. Tepanie sa delí na povrchové a hĺbkové. Najčastejšie používaným hmatom povrchového tepanie je tepanie dlaňami (na povrch tela dopadá celá plocha napnuté dlane a prstov, pričom vzniká typický tleskavý zvuk), pri hĺbkovom je to zase vejárovité tepanie (ide o striedavý rytmický úder malíčkovou hranou ruky, prsty sú mierne roztiahnuté a až pri dopade sa vzájomne krátko dotknú).

Chvenie - je ďalšia skupina masážnych hmatov, kedy mohutným, rýchlym chvením dráždime svaly a reflexiou stimulujeme organizmus a naopak mierne, pomalé chvenie vyvoláva uvoľnenie. Chvenie dlaňami vykonávame priložením dlaní s mierne roztiahnutými prstami, krátkymi pohybmi do strán.

K masážnym technikám okrem klasickej masáže ďalej patrí:

SHIATSU - stará japonská forma masáže, ktorá vychádza z rovnakých medicínsko-filozofických princípov ako akupunktúra či akupresúra. Pôsobením na presné body (tuby) a meridiány vyrovnáva výkyvy v obehu životnej energie a tým upevňuje zdravie.

REFLEXNÁ MASÁŽ - je založená na teórii, že existuje desať energetických zón, ktoré prechádzajú telom od hlavy až po prsty na nohách, po piatich na oboch stranách chrbta. Aplikáciou určitého tlaku na reflexné body na rukách a nohách sa ovplyvnia telesné funkcie, ktoré s nimi súvisia. Okrem zmiernenia bolesti a iných príznakov sa môže zlepšiť aj celkový pocit pohody.

Použitie pri pôrode

Klasická masáž pomáha účinne zmierniť bolesť a navodzuje rodičkám pocit istoty a bezpečia. Zároveň mamičky nachádzajú oporu v človeku, ktorý masáž vykonáva - najčastejšie partner alebo partnerka pri pôrode alebo pôrodná asistentka. Okrem veľmi pozitívneho vplyvu dotyku na bolestivé miesta pomáha rodičkám vnútorne sa uvoľniť, dodáva energiu a sebavedomie na podanie vysokého výkonu počas pôrodu. Pri pôrode sa používa čiastočná masáž jednotlivých miest, podľa potreby tam, kde je bolesť najsilnejšia, alebo tých miest, ktoré je potrebné uvoľniť. Nikdy nerobíme celkovú masáž tela.

Postup:

K masáži pri pôrode použite rastlinný olej (môže byť s pridaním éterických olejov), liehový prípravok alebo mastný krém. Ostatné uvedené prípravky nie sú vhodné. Pri pôrode je možné použiť tieto masérske hmaty: trenie, roztieranie a mierne hnietenie, ostatné z uvedených sa neodporúčajú.

Masáž chrbta, krížovej oblasti (aj počas kontrakcií) - sadnite si na stoličku tak, aby ste sa ramenami opierala o operadlo stoličky. Uvoľnite sa. Partner pri pôrode si môže kľaknúť a takto vám masírovať chrbát.

Masáž bruška (aj počas kontrakcií) - sama si môžete v stoji alebo pri chôdzi jemne masírovať bruško krúživými pohybmi proti smeru hodinových ručičiek.

Masáž dolných končatín (medzi kontrakciami) - ľahnite si na posteľ alebo si normálne sadnite na stoličku a pôrodný partner vám jemnou masážou uvoľní lýtka a chodidlá.

Masáž horných končatín (medzi kontrakciami) - váš pôrodný partner môže začať od ramien, keď sedíte na stoličke alebo na lopte, a potom prejsť na dlane a prsty. Veľmi povzbudzujúce.

Pozn 1. Masáž rúk a nôh veľmi oceníte, ak je potreba dlhodobejšie monitorovanie kardiotokografom (CTG), pri ktorom je nevyhnutné ležať.
Pozn 2. Pri použití tejto metódy si sama určujte, čo, kedy a ako vám má vami vybraný človek masírovať.
Pozn 3. Ak máte záujem využiť pri pôrode shiatsu alebo reflexnú masáž, odporúčam vám kontaktovať školeného odborníka.

Pohyb

Je známe, že telesný pohyb a aktivita spôsobuje uvoľňovanie endorfínov. Endorfíny sú chemické látky, ktoré bojujú proti bolesti a navodzujú pocit pohody. Práve endorfíny spôsobujú to, čo sa niekedy nazýva "bežecká rozjarenosť" - miernu eufóriu, ktorá sa objavuje po výdatnej telesnej aktivite. Dostatok vhodného cvičenia pomáha udržiavať telo schopné prevádzky, zvyšuje sa výkonnosť srdca aj pľúc, rozprúdi sa krvný obeh, posilnia sa svaly i väzy - stačí len niekoľko pravidelných dávok.

Použitie pri pôrode

Pohyb má rovnaké účinky aj počas pôrodu. Nemusíte však cvičiť ako v posilňovni. Stačí, keď sa budete pomaly prechádzať sem a tam po miestnosti, jemne "pérovať" nohami alebo krúžiť panvou. Keď si sadnete, nohy si natiahnite a uvoľnite. Sama si regulujte, aký pohyb vám vyhovuje. Mamičky väčšinou preferujú pohyb takmer počas celej prvej pôrodnej fázy. Pri veľmi silných kontrakciách sa skôr snažia nájsť vhodnú, pre nich pohodlnú polohu.

Polohy

Polohy a polohovanie sa využívajú v rôznych oblastiach zdravotníctva, od pacientov pripútaných na lôžko po rehabilitačný proces. Každá poloha má iný účinok, relaxuje určité partie svalstva, zlepšuje funkcie niektorých orgánov a napomáha k zmierneniu bolestí.

Použitie pri pôrode

Skôr ako popíšeme jednotlivé polohy, ktoré môžete využiť počas pôrodu, musíme spomenúť jednu úplne nevhodnú, a tou je poloha na chrbte (niekedy sa nazýva aj "na chrobáka").

Ak vám vo vašej pôrodnici umožnia slobodne sa rozhodnúť, odporúčam vám zvoliť si akúkoľvek inú polohu. Túto polohu zaviedli pôrodníci používajúci fetálne monitorovanie, pri ktorom sa na hlavičku plodu pripevní snímacie zariadenie. Ak má snímanie prebiehať, je nevyhnutné, aby žena ležala na chrbte takmer bez pohnutia. Lekárom aj pri samotnom pôrode zabezpečovala pohodlný prístup k vyústeniu pôrodných ciest. To všetko bolo často na úkor matky i jej dieťaťa.

Samotná Svetová zdravotnícka organizácia túto polohu pri pôrode neschvaľuje a jej odborníci proti nej verejne vystupujú. Vykonané výskumy potvrdzujú, že keď žena leží na chrbte, znižuje sa prietok krvi placentou, ktorou sa plodu privádza kyslík, pretože váhou tehotenského bruška sa blokujú hlavné cievy.

Ďalším veľmi logickým argumentom je, že táto poloha je proti gravitácii. Keď rodička leží na chrbte, pôrodný kanál smeruje nahor a žena musí vynaložiť dvojnásobné úsilie na vytlačenie bábätka (predsa ani na toalete nevykonávame biologické potreby ľahu). A v konečnom dôsledku je veľmi nepohodlná pre samotnú ženu, ktorej sa zle dýcha a ťažšie koordinuje svalstvo.

Polohy pri pôrode

Môžete ich využiť v ktorejkoľvek fáze pôrodu, nevyžadujú žiadne špeciálne zariadenia a účinne zmierňujú bolesť. Polohy môžete podľa potreby meniť a kombinovať podľa danej situácie.

1. doba pôrodná

Poloha v stoji v predklone, kedy sa niečoho / niekoho pridržíte alebo sa o niečo opriete (stehná, posteľ, pôrodného partnera, nábytok). Môžete pomaly pohupovať bokmi do strán.
Pozn: Odporúčam v prvej polovici prvej doby pôrodnej.

Poloha na kolenách s nohami mierne od seba, vaša horná časť tela je niečím podopretá (vankúše, posteľ, stoličky, pôrodné partner).

Poloha na štyroch, kedy sa opriete rukami o podložku. Môžete hýbať telom zo strany na stranu. Medzi kontrakciami hrudník spustite voľne na podložku a relaxujte.
Poznámka: Táto poloha pomáha pri nepravidelných polohách bábätka.

Poloha v drepe, opäť sa niečoho pevne držíte, aby ste sa cítila stabilná. Môžete sa aj mierne pohupovať.
Pozn: Veľmi napomáha otváraniu pôrodných ciest. Z vlastnej skúsenosti vám ju môžem vrelo odporučiť, výrazne skracuje dobu pôrodu. Chcem však upozorniť na to, že ak ste silnejšej postavy alebo ste túto polohu netrénovala a necítite sa pri nej dostatočne stabilná, radšej zvoľte iný variant (napr. na kolenách), aby ste predišla nechcenému pádu.

2. doba pôrodná

Poloha v sede s nohami pokrčenými k telu a s pevne podopretým chrbtom. Počas tlačenia sa snažte schúliť do klbka, medzi sťahmi sa voľne oprite dozadu a pokojne dýchajte.
Pozn: Túto polohu je možné zaujať na polohovateľnom pôrodnom kresle.

Podrep je fyzicky najnáročnejšia poloha a sú pri ňom potrební ďalší dvaja ľudia, ktorí vás budú podopierať a vytvárať vám dostatočnú stabilitu. Na druhej strane je to najefektívnejšia poloha, pretože umožňuje maximálne roztiahnutie pôrodných ciest a účinok gravitácie je pri nej najsilnejší. Odporúčame ju však len tým mamičkám, ktoré sa na ňu "cítia", počas tehotenstva ju pravidelne trénovali alebo s ňou majú skúsenosť z predchádzajúceho pôrodu.

pozn: Veľkým pomocníkom pri voľbe tejto polohy je pôrodné kreslo, ktoré vymysleli v Holandsku. Môžete na ňom bezpečne a pohodlne sedieť a sústrediť sa na tlačenie.

Poloha na kolenách, po oboch stranách vás niekto podopiera alebo máte možnosť sa niečoho pevne držať.

Poloha na štyroch je variantom vyššie uvedenej polohy, kedy sa sama opriete rukami pred sebou o podložku. Táto poloha je výhodná, pretože si môžete sama ovládať svoje telo tak, ako to v danej chvíli cítite.

Môže vás zaujímať:

Abeceda metód na zmiernenie bolestí pri pôrode - 1. časť
Abeceda metód na zmiernenie bolestí pri pôrode – 2. časť
Abeceda metód na zmiernenie bolestí pri pôrode - 3. časť
Abeceda metód na zmiernenie bolestí pri pôrode - 5. časť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: