9 tipov ako zmierniť tehotenské nevoľnosti

Marika Koscelníková | 26. september 2019
9 tipov ako zmierniť tehotenské nevoľnosti

Trápia vás tehotenské nevoľnosti? Stojí za to vyskúšať zopár našich tipov.

Zoberte si dovolenku

Máte jedno z tých rán, kedy sa z toalety ani nepohnete? Zostaňte doma, ak je to možné, doprajte si deň off. Vaše telo je unavené. Nasledujúcich 9 mesiacov bude pracovať „nadčasy“, aby zvládlo vynosiť dieťa, zaslúži si oddych. Okolo deviateho týždňa ranná nevoľnosť vrcholí, ak vás trápi tak, že obmedzuje normálne fungovanie, naplánujte si v tomto období dovolenku.

Vedeli ste, že: Ranné nevoľnosti sú jedným zo skorých príznakov tehotenstva. Prežíva ich  približne 70 percent tehotných žien. Začínajú sa približne od šiesteho týždňa, vrcholia okolo deviateho týždňa tehotenstva. Niektoré mamičky sa cítia zle ráno, iné večer, sú však aj  tehotné, ktoré priznávajú celodenné nevoľnosti. U väčšiny žien tieto ťažkosti pominú okolo 12 až 14 týždňa.

Noste si zo sebou „svoju“ vôňu

Tehotné ženy majú vycibrené čuchové senzory. Vône, ktoré dovtedy s vami nič nerobili, vám zrazu začnú prekážať. Či už ide o parfum partnera, alebo vôňu vášho auta. Môže za to estrogén, ktorý je počas tehotenstva vysoký. Preto nemôžete ani len prejsť okolo kvetinárstva, ale idete sa rozplynúť nad vôňou zubnej pasty. Rada pre vás: noste si zo sebou vôňu, ktorá vás upokojí, ktorá vám v spleti rôznych pre vás nepríjemných vôní, urobí dobre. Citrusový olejček, vetvičku rozmarínu, čokoládový balzam na pery... a  v prípade potreby oňuchajte.

Veľa pite

Ľahko sa hovorí, ťažko realizuje, ak máte žalúdok celý deň ako na vode.  Napriek tomu je nevyhnutné, aby ste do tela dostali tekutiny. Trikom môže byť pojedanie slaných tyčiniek alebo krekrov, či praclíčkov. Väčšinou robia dobre na žalúdok a následne vás nútia viac piť. Najmä v lete je pre tehuľky hydratácia dôležitá. Zaraďte do jedálnička potraviny s vysokým obsahom vody. 

Jedzte po troške počas celého dňa

Tehotenské nevoľnosti sú ako začarovaný kruh. Jete, býva vám zle. Nejete, ozýva sa kyselina. Skúste udržať vás žalúdok v prijateľnom stave malými porciami počas celého dňa. Aj na nočnom stolíku majte vždy niečo malé, čo váš žalúdok znáša dobre a predtým, ako ráno vstanete  z postele, trochu si zobnite. Kúsok sušienky večer pred spaním stabilizujete hladinu cukru v krvi v priebehu noci.

TIP: mnohé mamičky nedajú dopustiť na populárny sladký hnedý nápoj, ktorý "užívajú" po lyžičkách, keď ich napína na vracanie.

Zázvor je váš kamarát

Zázvor je dlhodobo jednotkou pri problémoch s rannou nevoľnosťou. Skúšajte ho využiť na rôzne spôsoby. Čaj, limonáda, zázvorové cukríky, zázvorový džem, dobrú službu urobí aj v koláči. Čarujte s ním v kuchyni. 

Vyskúšajte z našich RECEPTOV:

Extra zelené smoothie

Noste si zo sebou „balíček na prežitie“

Nevoľnosť sa môže objaviť kedykoľvek a kdekoľvek.  Nepríjemné je, ak vás zaskočí v práci, na stretnutí, na nákupe a podobne.  Aby ste nepríjemnú situáciu zvládli, majte poruke balíček prvej pomoci. Čisté tričko, zubná kefka, zubná pasta alebo ústna voda, ktoré vám pomôžu osviežiť ústa. Plus nezabudnite na malé občerstvenie sušienky alebo sušené ovocie, ktoré pomôže vždy, keď sa ozve váš žalúdok.

Zvážte užívanie liekov

Ak máte ťažkosti s udržaním čohokoľvek v žalúdku a vaša váha klesá, riešte svoj stav s lekárom. Úľavu vám môžu priniesť niektoré lieky, ktoré upravia stav kyseliny, stimulujú trávenie. Je dôležité riešiť ťažké celodenné nevoľnosti,  pretože dehydratácia, nedostatok kalórií a hladovanie,  nie je dobré pre bábätko v brušku. Skúsiť môžete aj homeopatiu.

Doplňte vitamín B

Nedostatok vitamínov B1 a B6 môže zintenzívniť nutkanie na vracanie. Nájdete ich napríklad v žltom melóne, vajíčkach, orechoch a obsahujú ho skoro všetky druhy zeleniny.

Ľahnite si a oddychujte

Niekedy je najlepším riešením to najjednoduchšie. Ľahnite si, zatvorte oči, zhlboka dýchajte a oddychujte. Spánok je skvelý spôsob, ako uniknúť rannej nevoľnosti - a vaše telo ho potrebuje! Máte problém zaspať počas dňa?  Skúste nosiť masku na oči či  nasadiť si tmavé slnečné okuliare, ktoré zablokujú svetlo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: