9 mesiacov zázrakov s našou čitateľkou Ninou - epilóg

Redakcia | 12. júl 2010

Nina nám prezradí, ako zvládli pôrod i prvé dni zžívania sa s bábätkom. A odborník jej poradí, ako bez problémov preklenúť obdobie šestonedelia.

Náš život dostal zmysel

9 mesiacov ste sledovali, ako Nina zvláda tehotenstvo, čo ju trápi, teší, prekvapuje, ako jej rastie bruško... Dnes sa spoločne rozlúčime. Prezradí nám, ako zvládli pôrod i prvé dni zžívania sa s bábätkom. A odborník jej poradí, ako bez problémov preklenúť obdobie šestonedelia. 

„Zojkin príchod na svet bol najsilnejším zážitkom v našom doterajšom živote.“

Milé čitateľky MAMA a ja,
po deviatich mesiacoch vám s radosťou predstavujem našu malú Zojku, ktorá prišla na svet s mierami 48 cm a 2 900 g. 

Zojka sa narodila v 38. týždni tehotenstva. Pôrod prebehol našťastie tak pokojne a bezproblémovo, ako prebehlo i celé moje tehotenstvo. Hoci sa mi to v tej chvíli na pôrodnej sále tak nezdalo... (Rodila som prirodzene a bez epidurálky, pretože som nestihla poučenie o jej použití. Prijatá som bola ráno o deviatej a porodila som o 16.48 hod.). Veľkou oporou mi bol manžel, ktorý bol pri mne počas celého pôrodu a spoločne so mnou trpezlivo predýchaval kontrakcie. S radosťou hovorím, že sme si Zojku porodili spoločne. Je naším slniečkom, ktoré nám svieti každý deň. Zojkin príchod na svet bol naším najsilnejším zážitkom v doterajšom živote. Zároveň sme nadobudli nový, doteraz nepoznaný pocit neskutočného šťastia a lásky..., pocit, ktorý sa slovami jednoducho nedá opísať. Náš život dostal zmysel.

Keďže sme sa so Zojkou zotavovali bez komplikácií, v nemocnici sme strávili len štyri dni. Zatiaľ sme sa zoznámili, navzájom dôkladne poobzerali a úspešne zvládli dojčenie. Prvé dni boli trochu náročnejšie, mali sme otočený režim. Zojka cez deň dlhšie pospinkávala, čiže i menej papala, a potom všetko dobiehala v noci. To však netrvalo dlho a postupne sa nám režim upravil. Doma sme si časom našli na všetko (kŕmenie, kúpanie, papkanie...) ten najvyhovujúcejší systém a s manželom sme postupne získali zručnosť i rýchlosť, ktoré nám ako rodičom prvého dieťaťa chýbali. Napriek niekedy vyčerpávajúcim nociam si myslím, že sme to zvládli výborne.

Teraz už sme „zabehnutí“ a nestačíme pozorovať, ako rýchlo nám Zojka rastie pred očami. Tešíme sa na každý nový deň s ňou, na jej pokroky, malé úspechy a úsmevy na jej rozžiarenej tváričke. Je krásne pozorovať ako sa mení. Je krásne tvoriť rodinu.

Za podporu počas pôrodu, skvelý prístup a starostlivosť by som touto cestou rada poďakovala nielen manželovi, ale i pôrodníkom, ktorí pomohli našej Zojke na svet, a celému personálu  Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ul. v Bratislave, ktorý sa staral o mňa i o Zojku počas nášho pobytu v nemocnici. Vďaka patrí i môjmu lekárovi, ktorý ma starostlivo sprevádzal počas celého tehotenstva. Všetkým čitateľkám želám krásne chvíle v spoločnosti časopisu MAMA a ja.

Šestonedelie z pohľadu odborníka
Píše gynekológ MUDr. Peter Brenišin

Magických 6 týždňov „PO“
Šestonedelie – skutočne 6 magických týždňov po pôrode. Veď čo sa udialo s telom matky počas deviatich mesiacov tehotenstva, sa po pôrode vráti úplne (alebo takmer úplne) do stavu pred tehotenstvom – samozrejme, s výnimkou dojčenia. Je to zároveň veľmi dôležité obdobie zžívania sa matky s bábätkom, keď sa ich puto neustále upevňuje.

Aj keď hovoríme o „šestonedelí“, v skutočnosti toto obdobie môže trvať šesť až osem týždňov po pôrode, v niektorých prípadoch aj dlhšie – závisí to od rýchlosti, s akou sa organizmus tej-ktorej ženy vracia po pôrode do „normálu“.  Jednotlivé zmeny neprebiehajú rovnakým tempom a netýkajú sa len rodidiel a prsníkov, ale celého organizmu.

Zmena najviditeľnejšia – prsia
Po pôrode sa v prsníkoch novopečenej mamičky začína produkovať tzv. kolostrum. Nejde ešte o materské mlieko v pravom zmysle slova, ale o tekutinu mlieku podobnú. Na rozdiel od materského mlieka obsahuje viac bielkovín a minerálov, zato je chudobnejšie na tuky a cukry. Kolostrum má asi dvojnásobne vyššiu energetickú hodnotu. Zhruba tretí či štvrtý deň po pôrode sa mení na materské mlieko. Nástup tvorby mlieka môže byť pozvoľný, no spravidla sa prsníky „nalejú“ pomerne rýchlo, čo môže mamičke spôsobiť až bolesť, a to nielen pri dojčení, ale aj medzi dojčením (prsníky či bradavky môžu byť bolestivé už pri jemnom dotyku). Pri dojčení je mimoriadne dôležitá čistota – bradavky, dvorce, ale aj ruky je potrebné pred dojčením umyť. 

 Tip
Ak máte nadbytok materského mlieka, odstriekajte alebo odsajte si ho do vyvarenej fľaše a nechajte zamraziť na „horšie časy“, alebo ho ponúknite do banky materského mlieka, odkiaľ ho budú dávať bábätkám, ktoré nemôžu dojčiť ich vlastné mamy.

Treba si uvedomiť, že dojčenie má pre život dieťatka v podstate najvyššiu prioritu, a podľa toho treba k nemu pristupovať. Celý proces by mal prebiehať v pohode – urobte si pohodlie a čas, nenechajte sa vyrušovať. Ak potrebujete bábätko nadojčiť mimo domova – vždy si nájdite pokojné miestečko, kde sa mu môžete v pokoji venovať.

Tip
Pripravte sa na to, že vás bude bolieť celé telo. Možno vás to mierne šokuje, ak ste predpokladali, že vás budú bolieť len niektoré jeho časti, ako napríklad zadná časť tela. Prečo vás tiež bolia nohy, ruky a chrbát? Keď ste si niekoľkokrát prečítali, že pôrod je maratón, nebol to vtip. Bolesť môžete pociťovať aj v oblasti bokov, ak ste mali dlhodobejšie vyložené nohy na opierkach. Na zmiernenie týchto druhov bolesti môžete využiť teplú sprchu, nahriate vrecúška s ryžou, jemnú masáž alebo iné techniky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť optimálne pohodlie. Nenáročný strečing a mierny rozcvičujúci pohyb môžu tiež napomôcť ich zmierneniu. Ak je bolesť veľmi neznesiteľná, oznámte to svojmu lekárovi alebo pôrodnej asistentke, oni vám odporučia vhodné prípravky.

Zvinovanie maternice
Bezprostredne po pôrode je maternica pomerne veľká – veď sa do nej musel zmestiť celý váš malý človiečik. No prakticky ihneď po pôrode začína tzv. involúcia, čiže zvinovanie maternice. Vďaka tomu sa uzatvárajú aj cievy, ktoré po pôrode a odlúčení placenty krvácajú. Okrem toho v maternici nastupujú regeneračné procesy. Dutina maternice sa postupne pokrýva rovnakým epitelom (výstelkou) ako pred tehotenstvom. Proces hojenia  v maternici je sprevádzaný pomerne veľkou tvorbou sekrétu, ktorý sa z maternice vylučuje v podobe tzv. lochií (očistiek). Spočiatku sú očistky krvavé, no postupne blednú. Na ich zachytávanie sa používajú bežné hygienické vložky (podobne ako v čase menštruácie).

Pozornosť treba venovať dvom nežiaducim úkazom – pretrvávajúcemu krvácaniu a možnému zápachu. V prípade týchto problémov je nutné o tom ihneď informovať lekára. Pokiaľ by sa tento úkaz objavil až po odchode z nemocnice, treba sa vrátiť späť. Niekedy sa totiž stane, že drobný nepostrehnutý kúsok placenty ostane v maternici (aj napriek tomu, že každý pôrodník veľmi svedomito posudzuje, či sa placenta po pôrode odlúčila celá). Vtedy je potrebné dočistenie maternice jemnou kyretážou. Podobne ako maternica sa sťahuje aj krček maternice. Avšak nikdy sa už nestiahne do pôvodného tvaru ako pred pôrodom. Vďaka tomu sa ženám, ktoré mávali bolestivú menštruáciu, tieto problémy po pôrode celkom alebo podstatne upravia.

K zmenám, ktoré sa dejú vo vnútri ženského tela, patrí aj zmenšovanie vaječníkov, zmenší sa prekrvenie vajíčkovodov a vrátia sa na pôvodné miesto v malej panve. Kedy sa však úplne obnoví pôvodná činnosť vaječníkov – a tým aj mesačný cyklus, je u každej ženy individuálne.

Nepríjemná epiziotómia
U mnohých žien sa pri pôrode vykonáva nástrih vonkajšej časti rodidiel (epiziotómia), aby sa pri tlaku hlavičky predišlo roztrhnutiu hrádze. Po pôrode sa epiziotómia či iné ranky ošetria a zošijú. Väčšina žien pri pôrode samotný nástrih necíti, no ešte týždeň po pôrode bude sedenie trochu bolestivé. Hojeniu týchto popôrodných rán veľmi pomáha čistota a „vetranie“. Ideálne je, ak sa môže žena po každej návšteve toalety osprchovať a potom si ponechať ranku nezakrytú, čiže zotrvať bez nohavičiek a bez vložiek tak dlho, ako je to len možné. Je preto veľmi dôležité, aby si mamička našla čas na osobnú hygienu – nejde len o príjemný pocit čistoty a sviežosti, ktorý taktiež nie je na zahodenie – ale hlavne o čo najrýchlejšie hojenie. Pokiaľ sa ranky na rodidlách zanedbajú, môže dôjsť k zahnisaniu rany alebo k jej rozpadnutiu (stehy vychádzajú na 4. – 5. deň), takže je potrebné opätovné zošitie, niekedy dokonca aj podávanie antibiotík.

Zmeny zasahujú aj ďalšie časti organizmu
Zmeny po pôrode zasahujú prakticky celý organizmus. Je to vlastne proces podobný tomu, ktorý spôsoboval rozličné zmeny v organizme počas tehotenstva, len teraz ide o návrat organizmu matky do režimu pred tehotenstvom. Úplne bude tento proces zavŕšený až po skončení dojčenia. Počas prvých dní po pôrode to môžu byť zmeny vo vylučovacom systéme. Spočiatku sa vylučuje pomerne veľké množstvo moču, no pocit nutkania na močenie môže chýbať, resp. sa objavuje až pri veľkom naplnení mechúra. Močový mechúr akoby nereagoval na bežné naplnenie, ale to sa časom upraví. Krátkodobo sa môže objaviť aj únik moču.

Niekedy však močenie po pôrode vôbec nie je možné. Príčinou môže byť popôrodný opuch, ktorý zúži močové cesty, ale aj strach pred močením, ktoré môže byť pri poranení rodidiel vnímané mimoriadne bolestivo.

Tip: Pokiaľ pociťujete strach či bolesti pri močení, pomôže vám prúd teplej vody stekajúcej na lono.

Strach pred bolesťou – hlavne ak bolo nutné zošívanie nástrihu či natrhnutia na vonkajších rodidlách – niekedy spôsobí, že sa žena bojí ísť na stolicu, prípadne toto nutkanie vôbec nepociťuje. Za normálnych okolností by malo dôjsť k vyprázdneniu čriev na tretí deň po pôrode. Ak sa pocit nutkania nedostaví, môže ho pomôcť vyvolať napr. glycerínový čapík či iný prostriedok (nie preháňadlá). Pozor na zloženie stravy (dostatok vlákniny) a tiež pitný režim. Ak počas tehotenstva vznikli hemoroidy („zlatá žila“), po pôrode sa za krátky čas samy upravia, i keď v niektorých prípadoch je potrebné aplikovať lokálne liečivá (čapíky, masti).

Tip: Keď pociťujete nutkanie na stolice, pridržte si čistú vložku na mieste zošívanej hrádze a tak tlačte.  Nie je pravdepodobné, že by sa stehy roztrhli, ale pomôže vám to hlavne psychicky.

Po návrate z nemocnice
Návrat z nemocnice do domáceho prostredia môže znamenať pre mamičku veľkú záťaž, hlavne ak je odkázaná sama na seba a nemá jej kto pomôcť. V takých prípadoch môže u nej dôjsť k vyčerpaniu, ktoré sa môže prejaviť dokonca vzostupom telesnej teploty či znížením tvorby mlieka. Ak je všetko ostatné v poriadku, stačí primeraný odpočinok, dostatok spánku a tekutín a zakrátko budete opäť „v pohode“. Inak treba okamžite navštíviť lekára, ktorý posúdi, či ide o problém s prsníkmi, s rodidlami, alebo či je príčina niekde inde. Je fajn, ak máte niekoho poruke – otca dieťatka či inú blízku osobu, ktorá vám pomôže. Nad upratovaním na chvíľu prižmúrte oči a obmedzte sa len na to nevyhnutné. Vyčerpanie v kombinácii s hormonálnymi zmenami totiž môže zapríčiniť nielen fyzické, ale aj vážnejšie psychické problémy.

 Tip
Najmä v prvé týždne sa maximálne sústreďte iba na seba a na dieťatko. Dožičte si dostatok oddychu – využite každú chvíľu, keď bábätko spinká, a zdriemnite si. Nikdy neviete, či vám drobček dožičí celú noc na spanie alebo nie.

Milovanie – opäť ako po prvýkrát? Aj áno, aj nie
Je samozrejmé, že skôr či neskôr zatúžite opäť po milovaní. Neuponáhľajte to (tých šesť týždňov abstinencie po pôrode treba dodržať), ale ani to veľmi neodkladajte. Po skončení šestonedelia – či už sa cítite fit alebo nie, navštívte svojho gynekológa, ktorý vás prehliadne a posúdi, či ste v poriadku. Ak áno, môžete to zároveň považovať za „požehnanie“ pre návrat k sexu. V prípade pochybností sa priamo opýtajte – táto otázka nie je pre žiadneho lekára ani smiešna, ani trápna, i keď vám možno bude odpovedať s úsmevom na tvári. Ak sa na „to“ chystáte s obavami, pokojne požiadajte partnera o väčšiu ohľaduplnosť – niektoré ženy totiž milovanie po šestonedelí ozaj pociťujú ako „po prvý raz“. V takom prípade sa držte hesla „najťažšie je začať, potom to už pôjde“. Veď sama dobre viete, že je to jedna z najpríjemnejších ľudských aktivít. ;-)

Tip: Možno budete pociťovať bolesti pri pohlavnom styku. Zvyčajne to však nie sú už bolesti po zašívaní ako sa mnoho žien domnieva, ale vplyvom hormonálnych zmien po pôrode a počas dojčenia nedochádza k zvlhčovaniu pošvy. Riešenie je väčšinou jednoduché – požívajte lubrikačný gél (dostanete ho kúpiť v lekárni).

Šestonedelie utečie ani neviete ako – počiatočné problémy po pôrode sú už zabudnuté. Aj keď niekedy bábätko plače viac ako ste si predstavovali, zakrátko sa to upraví. Užívajte si preto každú chvíľu, pretože mnohé sa už nezopakujú. A nezabúdajte na seba – veď na to, aby ste sa mohli o svoje bábätko starať, musíte byť fit a v pohode.

Odporúčanie MAMA a ja pre mamičky v období šestonedelia

Vyhnite sa Baby blues
Narodenie dieťatka je obrovská zmena, na ktorú reaguje každá žena inak. Väčšina žien si odžije tzv. Baby blues, objavuje sa zväčša 3 až 5 dní po pôrode. Hormonálne zmeny spôsobujú, že je žena plačlivá, smutná, neistá a veľmi náladová – raz je šťastná, všetko zvláda, teší sa z krásnej budúcnosti a vzápätí neistá, smutná, podráždená, popudlivá... To je celkom normálne a o pár dní sa tento stav napraví.

Baby blues vám pomôže prekonať:
Dostatok oddychu
– únava stav iba zhoršuje, a preto je dôležité, aby ste každú vhodnú chvíľku využili na spánok. Ak vám 20-minútový spánok robí problém, pretože máte problém sa opäť prebrať a fungovať, skúste si aspoň v tichu domácnosti poležať.
Zdravá strava – dnes už vieme, že dojčiace mamičky sa nemusia tak výrazne obmedzovať v stravovaní, ako to bolo odporúčané pred niekoľkými rokmi. Preto si dožičte obľúbené jedlá, no dbajte na to, aby ste jedli pravidelne 5-krát za deň s dostatočným zastúpením ovocia a zeleniny.
Pohyb – prechádzky na čerstvom vzduchu neurobia dobre iba bábätku, ale i vám, neoberajte sa o ne.
Relax – aj keď to bude spočiatku ťažké, skúste si nájsť čas na malý relax. V prvých týždňoch sa budete musieť obmedziť iba na oddych doma – skúste obľúbené cédečko, príjemný kúpeľ alebo chvíľku s pohodovým čítaním. Jednoducho programovo nasmerujte svoje myšlienky iným smerom.
Nebojte sa opýtať a požiadať o pomoc – ak máte pocit, že nezvládate domácnosť, požiadajte o pomoc rodinných príslušníkov, netreba sa za to hanbiť, mnohým mamičkám trvá (aj) niekoľko týždňov, kým sa s bábätkom zladia. Nájdite si čas na príjemný rozhovor s kamarátkami, partnerom, blízkymi. Zverte sa im, ak vás pochytí neistota, únava či smútok.
Baby blues nie je zlyhanie – je to prirodzený proces, ktorým naša psychika reaguje na životné a najmä hormonálne zmeny u ženy. 
Ak by stav trval príliš dlho – pokiaľ by smútok, alebo stav podobný Baby blues trval príliš dlho (niekoľko týždňov až mesiacov) neváhajte a obráťte sa na odborníka. Mohlo by už totiž ísť o depresívny stav.

PRIPRAVILI: Eliška Pravdová a MUDr. Peter Brenišin

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: