9 mesiacov zázrakov s našou čitateľkou Ninou - 6. časť

Redakcia | 17. marec 2010

Je to neuveriteľné, ale Nina sa spolu s nami prehupla k záveru druhého trimestra.

Často sa s naším drobčekom zhovárame

Je to neuveriteľné, ale Nina sa spolu s nami prehupla k záveru druhého trimestra. Je opäť bližšie k veľkému finále. Ako sa jej darí, čo všetko je charakteristické pre šiesty mesiac tehotenstva z odborného hľadiska i to, čo robiť, ak sa tehuľka vyberie na krátky výlet, si môžete prečítať v ďalšej časti nášho seriálu.

Nina B. (29)
6. mesiac tehotenstva

Bruško je stále väčšie a ťažšie. Napriek tomu mi je celkom fajn a s obľubou vystavujem svoje rastúce bruško na obdiv.“

Bábätko už vraj počuje zvuky a reaguje na hlasy. Preto sa s ním častejšie rozprávame, masírujeme a hladkáme bruško, aby bábo vedelo, že sme pri ňom. Na oplátku na seba upozorňuje stále silnejšími kopnutiami. Čiže naše vzájomné „rozhovory“ sú intenzívnejšie.
Ako nepríjemnosti by som mohla uviesť občasné pálenie záhy. Váha, ktorú nosím, je stále väčšia, čo už cítim aj na nohách, ktoré sú občas neskutočne ťažké. Po ich vyložení sa mi vždy uľaví. Bruško je stále väčšie a ťažšie. Napriek tomu mi je celkom fajn a s obľubou vystavujem svoje rastúce bruško na obdiv.

3D ultrazvuk
V tomto mesiaci sme absolvovali aj tzv. 3D ultrazvuk, kde sme sa dozvedeli i pohlavie nášho dieťatka. To si však zatiaľ nechám pre seba a prezradím vám ho, až keď nám ho lekár aj neskôr potvrdí. Drobček sa totiž „správne“ neotočil, takže stále nie je stopercentne isté, či budeme mať modrú alebo ružovú výbavičku... Dôležitejšie je, že naše dieťa bolo vyšetrené a prezreté i prostredníctvom tejto technológie. Zároveň máme pamiatku – prvé fotografie nášho potomka a DVD, kde sa nám predvádza v plnej kráse.

6. mesiac tehotenstva z pohľadu odborníka MAMA a ja
Píše gynekológ MUDr. Peter Brenišin

Takže šiesty mesiac – záver druhého trimestra. Bruško je už pekne zaoblené a jeho veľkosť dáva vedieť, že vo vnútri býva malý človiečik. Budúca mamička prežíva krásne obdobie a je to na nej zvyčajne aj veľmi dobre vidieť – nie nadarmo sa vraví, že ženy sú najkrajšie práve vtedy, keď nosia pod srdcom plod svojej lásky.

Ako sme už spomínali aj v predošlej časti, druhý trimester je pre väčšinu tehotných žien ten najpríjemnejší – ranné nevoľnosti už pominuli, do pôrodu je ešte pomerne ďaleko, bruško tak akurát, zatiaľ ešte nie je príliš ťažké ani veľké, takže neobmedzuje ani pri manželských, ani pri iných radovánkach (pokiaľ ich lekár nezakázal).

Tehuľka teraz dokáže úplne všetko
V tomto období je na tom žena vynikajúco po fyzickej i psychickej stránke – má pocit, že dokáže všetko a že všetko musí dopadnúť k jej spokojnosti. Je dobré však myslieť aj na to, že v ďalšom období už nemusí byť taká pohyblivá, takže práve v druhom trimestri sa oplatí začať pripravovať domácnosť na príchod nového člena – zariadiť detskú izbu, nakúpiť základnú výbavičku. Do maľovania a sťahovania sa radšej nepúšťajte, ale vo väčšine prípadov zvládnete aj trochu náročnejšie upratovanie. So silami to neprepínajte, nedvíhajte ťažké veci – nemusíte nič dokazovať ani sebe, ani svojmu okoliu. Radšej dajte pozor, aby ste neublížili svojmu brušku a jeho obyvateľovi.

Nezabúdajte však na pravidelné každodenné prechádzky. Hlavne v období, keď sa oteplí a začína hroziť napr. jarná chrípka, je určite zdravší pohyb na čerstvom vzduchu, než návšteva nejakého podujatia s množstvom ľudí v uzavretom priestore. Starajte sa aj o svoje telo – dbajte na správnu obuv i odev. Obuv má byť pohodlná, ideálny je asi štvorcentimetrový podpätok. Ak máte v obľube športovú obuv, skúste sa poradiť s lekárom, či by nebolo vhodné nosiť vložky na podporu klenby, ktorá bude  rýchlo rastúcou váhou vášho tela stále viac zaťažovaná.

Odev má byť pohodlný, aby vás netiesnil. V zime voľte radšej viac tenších vrstiev než jednu silnú, v lete dbajte na vzdušné materiály. Pozornosť venujte svojmu brušku a nohám. Koža na bruchu zvyčajne nestačí rásť tak rýchlo, ako rastie jeho objem. Preto sa objavujú strie, ktoré mávajú rozličné sfarbenie, od ružovej cez červenkastú, až po červenofialovú. Aby ste nemali zábrany obliecť bikiny aj po pôrode, je dobré kožu na brušku denne krémovať a jemne masírovať.

Na nohách sa začínajú pozvoľna objavovať známky rastúcej záťaže cievneho systému – môžu sa začať tvoriť jemné opuchy a prípadne aj kŕčové žily. Ak by boli opuchy výrazné, treba čo najskôr navštíviť lekára, pretože môže ísť o príznak začínajúcej tehotenskej gestózy, ktorú treba dôkladne sledovať a v prípade potreby aj liečiť.

Čo sa deje v poradni?
Samozrejme, aj tento mesiac treba navštíviť poradňu. Okrem obligátnej kontroly hmotnosti, moču a krvného tlaku bude tentoraz paleta vyšetrení bohatšia. Lekár zmeria rast vášho bruška (pravdepodobne ho zmeral už aj minule) – pod skratkou SF (symfýza – fundus) nájdete v tehotenskom preukaze údaj, koľko centimetrov je od lonovej kosti po vrchol tela maternice. Toto pravidelne vykonávané meranie dáva lekárovi predstavu, ako napreduje rast vášho bábätka. Údaj sa nanáša do grafu v tehotenskom preukaze, podľa čoho sa dá posúdiť váhový prírastok plodu.

V tomto mesiaci vám odoberú trochu viac krvi, pretože sa z nej robí aj viacero dôležitých vyšetrení, ku ktorým patria:
krvný obraz – v tomto období je dôležitý predovšetkým hemoglobín (červené krvné farbivo), ak je nízky, spravidla treba doplniť železo, aby vaše červené krvinky dokázali uniesť dostatok kyslíka nielen pre vás, ale aj pre vášho potomka;
BWR a TPHA – vyšetrenie na syfilis;
test HIV;
prítomnosť protilátok, ak má matka krvnú skupinu s faktorom Rh-mínus,
vyšetrenie cukru v krvi;
príp. ďalšie, napríklad vyšetrenie pečeňových testov, vyšetrenie hladiny kyseliny močovej v krvi a biochemické vyšetrenia, ak je podozrenie na vznikajúcu gestózu či iné ochorenie.

Pripravte sa, že sa vás lekár spýta aj na pohyby dieťatka. Vy ich určite cítite čím ďalej, tým viac a isto vás veľmi teší, že sa bábätko hlási k životu aj týmto nádherným spôsobom.

Čo ak by sa dieťatko narodilo už teraz?
Treba povedať, že ak by sa bábätko z nejakého dôvodu rozhodlo prísť na svet predčasne, tak v tomto období už má – samozrejme, s pomocou inkubátora a lekárskeho personálu – veľmi vysoké šance na prežitie. Zatiaľ je mu však jednoznačne najlepšie vnútri maternice a  najlepšie bude, ak tam vydrží až do konca deviateho mesiaca.

Skúste prípravný kurz
Možno práve v tomto sa období oplatí porozhliadnuť sa aj po inom druhu poradne – odporúča sa navštíviť kurz pre budúce mamičky, kde sú však zvyčajne vítaní aj budúci oteckovia. Oboznámia vás neformálnym a príjemným spôsobom s tým, čo vás čaká v pôrodnici, poradia, ktoré cvičenia sú vhodné pre budúcu mamičku v rámci prípravy na pôrod, naučia vás aj spôsoby dýchania v jednotlivých fázach pôrodu. Poradne vedú spravidla pôrodníci, pôrodné asistentky alebo duly (dula môže zastúpiť v prípade potreby vášho manžela pri pôrode, ak by ste si to želali). Takže máte možnosť pýtať sa nielen na prípravu pred pôrodom, priebeh pôrodu či šestonedelie, ale taktiež na vybavenie a prístup personálu v jednotlivých pôrodniciach vo vašom okolí.

Ako sa má drobček?
V tomto období plod intenzívne pracuje na svojom bábätkovskom „imidži“, keďže si už od minulého mesiaca začal ukladať podkožný tuk. Aj vďaka tomu stráca pokožka svoju „priesvitnosť“. Podkožný tuk má pre bábätko po narodení veľký význam – okrem iného mu pomáha udržať teplotu tela a chráni vnútorné orgány.

Do konca mesiaca drobček celkom slušne podrastie – mal by mať niečo medzi 30 až 33 centimetrami, jeho hmotnosť sa môže pohybovať až okolo jedného kilogramu. Okrem toho, že rastie sám, rastie aj jeho pohyblivosť – stáva sa silnejším a budúca mamička cíti jeho pohyby čoraz intenzívnejšie, aj keď má v brušku ešte stále dosť priestoru a okolo neho je dostatok plodovej vody.

Práve v tomto období začína „otvárať“ očičká, pretože očná štrbina by už mala byť prerezaná. Rastú mu i riasy, obočie, objavujú sa vlásky. Ostatné orgány sú už pomerne dobre vyvinuté, kritické ostávajú pľúca, ktoré môžu byť kameňom úrazu pri predčasnom narodení dieťatka. Inak má bábätko vysokú šancu, že pri poskytnutí špeciálnej zdravotnej starostlivosti prežije – ku koncu mesiaca sa táto šanca vyšplhá až na 90 %, čo možno považovať za skutočný zázrak. (Objektívne však treba podotknúť, že práve súhrou rôznych faktorov existuje pri predčasnom pôrode v tomto období riziko mentálneho postihnutia.)

Aj bábätká v brušku majú svoj „denný režim“
Ak si v tomto období všímate pohyby dieťatka v brušku, môžete vypozorovať, že si vytvára akýsi, takmer pravidelný rytmus bdenia a spánku. Takže sa nepohybuje stále, preto ani necítite pohyby počas celého dňa rovnako – v období jeho spánku máte pokoj a „kopne“ vás, až keď sa zobudí a má chuť na trochu gymnastiky či futbalu.

Ako sme už spomínali, od piateho mesiaca dieťa celkom dobre počuje, dokonca sa pri hlasnom zvuku dokáže aj „zľaknúť“. Čo je však úžasné, okrem rôznych zvukov veľmi dobre vníma príjemnú hudbu (tá hlučná je pre plod naozaj hlasná a nevhodná) a predovšetkým váš hlas. Takže ak máte chvíľku pokoja, pokojne sa mu prihovárajte alebo spievajte. Môžete mu napríklad nahlas čítať zo svojej obľúbenej knihy. Bábätko si váš hlas bude pamätať a bude naň pozitívne reagovať aj po narodení, čo sa isto zíde, keď ho bude treba utíšiť.

 Mimochodom – dieťatko si vraj pamätá aj rytmus vášho srdca, takže keď si ho po narodení priviniete k sebe, upokojí sa ľahšie než pri akejkoľvek inej osobe. Matka príroda to zariadila veľmi múdro, nemyslíte?

MAMA a ja zisťovala (nielen pre Ninu) 
Ako je to s cestovaním počas tehotenstva?
Druhý trimester je priam ideálnym obdobím na spoločnú dovolenku či predĺžený víkend. Tehuľka sa cíti dobre, je plná energie, bruško ešte nie je také ťažké a zväčša ju už netrápia ani počiatočné nevoľnosti. Pokiaľ je to i váš prípad a plánujete poslednú „bezstarostnú“ dovolenku či relax víkend – máme pre vás zopár tipov.

Cestovanie na všetky spôsoby
AUTOM
– je to azda najvhodnejší spôsob dopravy, pretože môžete kedykoľvek zastaviť a oddýchnuť si. Predpokladáme, že na víkend či dovolenku bude šoférovať manžel, takže mu len pripomeňte, že musí po každej hodine počítať s minimálne 10-minútovou prestávkou. Pravdaže, pokiaľ sa cítite dobre, môže to byť aj hodinka a pol. Po 3 hodinách jazdy by však vaša pauza mala trvať až pol hodiny. Počas prestávky sa nezabudnite poprechádzať, trošku precvičiť stuhnuté telo a zrelaxovať sa na čerstvom vzduchu. Ani teraz v zime nezabúdajte na prísun tekutín. Najlepšie však bude, keď si vyberiete destináciu, ktorá je vzdialená od vášho bydliska asi 2 – 4 hodiny.

V súčasnosti je riadenie auta nevyhnutnosťou a ako matka túto schopnosť oceníte ešte viac. Pokiaľ sa cítite dobre, netrpíte náhlou nevoľnosťou či závratmi, môžete si sadať za volant takmer do posledných dní gravidity. K dokladom nezabudnite pridať materskú knižku a kontakt na blízkych v prípade, že by sa vám niečo prihodilo. V minulosti s obľubou propagovaná informácia, že tehotná žena nemusí byť kvôli rastúcemu brušku pripútaná, je nepravdivá! Horný pás by mal byť umiestnený medzi prsiami a hornou časťou bruška a spodný pás čo najnižšie pod bruškom. V tých úplne posledných dňoch bude azda lepšie, ak šoférovanie prenecháte niekomu inému, aby ste nespanikárili, ak to na vás „príde“. 

AUTOBUSOM – z dôvodu veľkého nepohodlia a nemožnosti ovplyvňovať množstvo a dĺžku prestávok je jednoznačne vhodný iba na kratšie vzdialenosti. Ak sa počas tehotenstva rozhodnete navštíviť niektorú z európskych metropol (napríklad za účelom náletu na rôzne výpredaje), rozhodne nie autobusom! Tento spôsob tranzitu je náročný a často značne nepohodlný aj pre „netehotného“ človeka, nieto ešte tehuľku. Pokiaľ musíte absolvovať dlhšiu cestu autobusom (samozrejme, máme na mysli len v rámci Slovenska!), zakúpte si miestenku.

VLAKOM – vhodnejší spôsob dopravy na dlhšie trasy, bez problémov si môžete zakúpiť miestenku, počas cesty necítite toľko otrasov ako pri cestovaní autom či autobusom. Nepohodlné, najmä s väčším bruškom, môže byť nastupovanie a vystupovanie.

LIETADLOM – nie je preukázané zvýšené riziko počas bezproblémového tehotenstva. Napriek tomu zvážte svoju kondíciu. Tlak v kabíne lietadla zodpovedá tlaku vzduchu v nadmorskej výške približne 1 900 až 2 400 m n. m., čiže je tam menšia hustota kyslíka. Zmena tlaku počas odletu a pristávania je zvýšenou záťažou pre organizmus. V lietadle je znížená vlhkosť vzduchu a máte k dispozícii málo priestoru – hlavne počas dlhých letov vám hrozia opuchy nôh, v horších prípadoch až trombózy žíl. Lietanie je tiež spojené s istou dávkou strachu, obáv a tým pádom aj zbytočného stresu pre dieťatko. 

 Naše tipy:
Pri odlete alebo pristávaní naprázdno prehĺtajte alebo žujte žuvačku, zabránite tak nepríjemnému tlaku v ušiach. Pite veľa bezbublinkových tekutín. Choďte do lietadla nenalíčená, pleť niekoľkokrát natrite hydratačným mliekom alebo krémom. Prechádzajte sa tak často, ako je to len možné, hlavne počas dlhých letov. Meňte často polohu. Po ukončenom 7. mesiaci tehotenstva lietadlom necestujte.

Cestovaním nesmie zbytočne riskovať:

  • žena s rizikovým tehotenstvom
  • tehotná žena, ktorá v minulosti potratila
  • žena s viacpočetným tehotenstvom
  • žena po 28. týždni tehotenstva

Pokiaľ patríte medzi uvedené skupiny žien, mali by ste si to s cestovaním za zasneženými kopcami, hoci aj na predĺžený víkend, rozmyslieť a zbytočne neriskovať. Prípadne sa poraďte so svojím gynekológom, ktorý bude vedieť najobjektívnejšie posúdiť váš stav. Pravdaže, na kratšie cesty autom, autobusom či vlakom (napr. do susedného mesta a pod.) s cieľom navštíviť príbuzných či koncert, vám cestu isto nezakáže.

Zopár rád, aby ste si oddych naplno užili:
Pred cestou si nezabudnite skontrolovať, či máte so sebou doklady – hlavne preukaz poistenca a tehotenskú knižku.

Namiesto osamelých, i keď romantických chatiek, sa ubytujte v penziónoch či hoteloch v mestách, v ktorých sa nachádza aj nemocnica (alebo je dostupná napr. v susednom väčšom meste, ale nie viac ako 100 km vzdialenom). Nič nepokazíte, ak si na recepcii vypýtate kontakt na najbližšieho gynekológa či nemocnicu a číslo si uložíte do mobilu.

Obliekajte sa „cibuľovým“ spôsobom – vrstva na vrstvu, nezabudnite najmä na pohodlnú zimnú obuv (dostatočne teplú), čiapku a rukavice – tehuľka nesmie prechladnúť! K vašej zimnej výbave na horách by mali patriť aj slnečné okuliare, balzam na pery a mastnejší krém, najlepšie s ochranným faktorom.

Aj keď patríte k nadšeným lyžiarom, presvedčte partnera, nech tentoraz nechá výstroj doma. Lyžovanie, snowbording i sánkovanie sú v tehotenstve zakázané pre vysoké riziko pádu a tým i možného poškodenia plodu. Venujte sa radšej spoločným prechádzkam na čerstvom vzduchu, ruka v ruke si pozrite miestne pamätihodnosti, a najmä si užívajte jeden druhého.

Pokiaľ sa ubytujete vo wellness hoteli na saunu zabudnite. Doprajte si však uvoľňujúcu masáž pre tehotné alebo zopár temp v bazéne. Pokiaľ ste citlivejšia na mykotické infekcie – bazén vynechajte. Nič vám však nebráni nechať sa rozmaznávať v miestnom salóne krásy – nechajte si urobiť nový účes, manikúru či pedikúru.

Ak sa vyberiete na výlet – hoci aj na jeden deň do zahraničia, uzavrite cestovné poistenie. Nezabudnite sa spýtať, v akom rozsahu (a či vôbec) kryje prípadné komplikácie v tehotenstve.

Z tehotenského slovníka
Zápaly vonkajších rodidiel sú v tehotenstve pomerne časté, hlavne v dôsledku hormonálnych zmien spojených s výraznejším prekrvením slizníc pohlavného ústrojenstva. Ich vonkajším prejavom býva väčšinou páchnuci výtok z pošvy, pálenie, bolesti pri močení alebo pohlavnom styku. Sú vyvolávané nakazením pri pohlavnom styku, nedostatočnou alebo i prehnanou hygienou, trením spodnej bielizne o pokožku vonkajších rodidiel, alergiou na pracie prostriedky alebo nevhodným materiálom spodnej bielizne. Posúdenie príčiny a medicínska liečba patrí iba do rúk vášho lekára.


Odporúčanie MAMA a ja na 6. mesiac tehotenstva
Možno začínate pociťovať nadmerné potenie, hlavne v noci. Noste preto bavlnené, voľné oblečenie, často sa sprchujte vlažnou – mierne studenou vodou (nie úplne studenou – to môže návaly horúčavy zvyšovať), veľa pite a spite pri mierne otvorenom okne. Väčšie bruško vám už môže prekážať pri ohýbaní. Namiesto ohýbania sa v chrbte ohnite radšej kolená a prejdite do drepu.


Výzva pre tehuľky
Napíšte nám o svojom tehotenstve

Patríte k pravidelným čitateľkám nášho seriálu, pretože teraz tiež čakáte dieťatko? Napíšte nám o tom! Vaše skúsenosti, radosti i starosti s tehuľkovaním (prípadne i s vašou fotografiou) uverejníme v niektorom z budúcich čísiel! Svoje postrehy nám posielajte na e-mail: pravdova@orbisin.sk.


PRIPRAVILI: Eliška Pravdová a MUDr. Peter Brenišin

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: