9 mesiacov zázrakov s našou čitateľkou Ninou - 5. časť

Redakcia | 11. február 2010

Spokojný druhý mesiac druhého trimestra – asi tak by Nina zhrnula 5. mesiac svojho tehotenstva.

Striehneme na nášho drobčeka

Spokojný druhý mesiac druhého trimestra – asi tak by Nina zhrnula 5. mesiac svojho tehotenstva. Pomaly sa dostáva do cieľovej rovinky, ale ešte nás spoločne čaká veľa spoznávania a dôležitých informácií, ktoré by mala každá tehuľka bezpodmienečne vedieť. Tak poďme na to!

Nina B.
5. mesiac tehotenstva
„Nebola som si istá, či ide skutočne o pohyby bábätka, ale keď sa pocity opakovali a nastali aj slabé, jemné kopnutia, vedela som, že sa nemýlim.“

Tehotenstvo očami budúcej mamičky Niny
Piaty mesiac je výnimočný tým, že budúca mamička po prvýkrát cíti pohyby svojho bábätka, čo je úžasný a neopísateľný pocit. Ja som prvé pohyby pociťovala ako... ťažko sa mi hľadajú správne slová, azda... slabučké bublanie či jemné chvenie v podbrušku. Keďže som prvorodička, nebola som si istá, či ide skutočne o pohyby bábätka, ale keď sa pocity opakovali a nastali aj slabé, jemné kopnutia, vedela som, že sa nemýlim. Od tohto momentu sme začali mať bližší kontakt s naším bábom, tehotenstvo nabralo opäť iné rozmery, tešíme sa z každého pohybu, na ktorý po večeroch spoločne striehneme. Vďaka pohybom sa stal piaty mesiac nezabudnuteľným.

V tomto mesiaci (20. týždni) sme absolvovali aj ultrazvukové vyšetrenie – tzv. „veľký ultrazvuk“, čiže som mala opäť možnosť vidieť sa s naším bábätkom. Na tomto vyšetrení lekár bábätko dôsledne vyšetril, pomeral a popozeral, preskúmal jeho vývoj a rast. Keďže malé rastie ako má, opäť sa mi zväčšilo bruško a zrejme aj preto už začínam pociťovať bolesti chrbta. Okrem toho cítim s nárastom bruška svrbenie, keďže sa pokožka napína, preto si ho nezabúdam natierať.

PS: Inak sa cítim výborne a naďalej si užívam bruško a príjemný druhý trimester.

PS: A ešte jedna drobnosť – už vieme, či budeme kupovať ružové dupačky alebo modré!

5. mesiac tehotenstva z pohľadu odborníka
Píše gynekológ MUDr. Peter Brenišin

Nachádzame sa uprostred druhého trimestra, ktorý je pre budúce mamičky považovaný za najpríjemnejší. Ranné nevoľnosti sa už celkom alebo takmer vytratili, hoci u niektorých žien pretrváva pocit zvláštnej chuti v ústach.

Druhý trimester je vynikajúci aj z hľadiska pocitov – organizmus ženy je po hormonálnej stránke pomerne „vyrovnaný“, už sa stihol prispôsobiť požiadavkám gravidity. Ženy v tomto období bývajú veľmi aktívne a optimistické – problémy prvého trimestra sa vytratili a pôrod je ešte ďaleko.
Ale aj v rámci druhého trimestra je piaty mesiac niečím výnimočný – práve teraz budúca mamička v brušku po prvýkrát pocíti pohyby svojho dieťatka.

Prvé pohyby
Keď hovoríme o prvých pohyboch plodu, neznamená to, že sa doteraz nehýbal. Ide o to, že budúca mamička teraz tieto pohyby prvýkrát aj skutočne pocíti.

Plod už totiž celkom slušne narástol. Keďže sa pohybuje čím ďalej, tým viac, možno tieto pohyby vzhľadom na jeho veľkosť aj zaregistrovať – u prvorodičiek je to spravidla na konci 20. týždňa od začiatku poslednej menštruácie, u viacrodičiek o dva týždne skôr.  Pre budúcu mamičku nie je nič krajšie, než cítiť, ako sa v nej bábätko hýbe a takto dáva najavo, že žije a rastie. Prvé pohyby plodu sú spočiatku veľmi jemné, takže hlavne prvorodička si vôbec nemusí byť istá, či to, čo cíti, sú pohyby jej dieťatka. Ak sa však zopakujú, pochybnosti rýchlo vymiznú.

Je veľmi dobré zapamätať si, kedy sa „prvé pohyby“ objavili, pretože sú vynikajúcim vodidlom pri spresnení predpokladaného termínu pôrodu. Od prvých pohybov plodu ostáva prvorodičke do pôrodu 20 týždňov, viacrodičke o dva viac, čiže 22 týždňov. Samozrejme, vzhľadom na rozdielne vnímanie prvých pohybov nemožno pri výpočte termínu pôrodu vychádzať iba z toho. Čo sa týka pohybov plodu, spočiatku sú skutočne veľmi jemné, no postupne ich bude budúca mamička cítiť stále intenzívnejšie. Prvýkrát si ich všimne pravdepodobne v čase odpočinku, keď ju nerušia žiadne vonkajšie podnety. Neskôr (vo vyšších mesiacoch) sa už „kopance“ či  „boxovanie“ nedajú prehliadnuť ani pri plnej aktivite, občas si ich dokonca všimne aj okolie.

Pohyby nie sú nepretržité – aj plod v maternici má počas dňa obdobia aktivity a obdobia odpočinku. Ak sa však už raz pohyby objavia, treba im venovať pozornosť – hlavne vo vyšších štádiách gravidity by nemali vymiznúť na dlhšie obdobie. Ak by ste mali pocit, že pohyby dlhšiu dobu necítite, navštívte ihneď lekára, aby skontroloval, či je vaše dieťatko v poriadku. Možno sa nehýbe len preto, že spí, ale absencia pohybov môže signalizovať aj to, že sa váš malý človiečik necíti celkom dobre. (Vyslovene varovným signálom sú veľmi prudké a ostré pohyby.)

Poradňa = bežná rutina
Pokiaľ ste začali do poradne chodiť dostatočne zavčasu, jej návšteva sa pre vás stáva rutinou: vyšetrenie moču, váženie, meranie krvného tlaku.

Nejaké „veľké“ vyšetrenia sa teraz nerobia, ale to neznamená, že môžete poradňu vynechať. Treba si uvedomiť, že tehotenstvo aj v tomto – pre budúcu mamičku príjemnom období – kladie na organizmus „tehuľky“ stále vyššie nároky. Práve vyšetrenie moču a krvného tlaku ako prvé signalizujú, že sú na obzore nejaké problémy. Veď obličky musia denno-denne filtrovať stále rastúci objem krvi, čo sa môže podpísať pod zvyšujúci sa krvný tlak a výskyt opuchov.

Rýchlo rastúca hmotnosť zasa napovedá, že buď „tehuľka“ papká viac ako je potrebné, alebo je to prvý náznak cukrovky – treba povedať, že cukrovka sa často po prvýkrát prejaví práve v období gravidity. Diagnózu pomôže spresniť vyšetrenie hladiny cukru v krvi. Ak je potrebné, odošle sa pacientka do špecializovanej diabetologickej poradne. V tejto súvislosti treba opäť prízvukovať význam správnej a vyváženej stravy. Mimoriadnu pozornosť treba venovať potravinám, ktoré uspokojujú potreby organizmu, napr. potraviny bohaté na vápnik či železo, ale nezabúdať ani na potraviny s dostatočným obsahom vlákniny.

Hlavne v obdobiach, keď je zvýšený výskyt ochorení dýchacích ciest, dbajte na dostatočný prísun vitamínov v „prirodzenej“ forme. Naopak – v letných mesiacoch sa vystríhajte jedál, ktoré ohrozujú váš tráviaci trakt – nedostatočne tepelne spracované vajcia, údeniny, majonézy, pozor na nebalené zmrzliny a podobne. (Opatrnosť a striedmosť je však pri týchto potravinách namieste počas celého roka.)

Samozrejme, ak máte nejaké iné zdravotné problémy, treba o nich lekára v poradni neodkladne informovať, prípadne ho navštíviť aj mimo dohodnutého termínu – v hre je predsa zdravie vášho potomka i vaše vlastné.

Ako sa darí dieťatku?
Pokiaľ je budúca mamička zdravá, rovnako by to malo byť aj u drobčeka, ktorého nosí v brušku. Zatiaľ celkom slušne rastie – do konca piateho mesiaca by mal mať okolo 25 cm, prípadne aj trochu viac. Adekvátne tomu sa zvyšuje i jeho hmotnosť – na konci mesiaca sa odhaduje okolo 400 – 450 gramov. Je taký veľký, že si budúca mamička  môže maternicu aj sama nahmatať – siaha asi 2 cm pod pupkom.

Koža plodu je stále dosť priesvitná, ale doteraz „chudý“ človiečik si v tomto období začína ukladať podkožný tuk – nejaký čas však ešte potrvá, kým dosiahne typicky zaoblený bábätkovský vzhľad. Začínajú mu rásť nechtíky na rukách i na nohách.

Hoci sa plod pohyboval aj doteraz, až v piatom mesiaci tieto pohyby po prvýkrát zreteľne pocíti aj budúca matka. Najskôr sú tieto pohyby len veľmi jemné, postupne silnejú – veď aj plod rastie a silnie, takže aj jeho pohyby sú výraznejšie, hoci má v brušku ešte pomerne dosť priestoru. Aby si drobček neublížil, chráni ho plodová voda, ktorá mu tento pohyb uľahčuje (občas si z nej aj uchlipne), takže sa otáča raz hore, raz dolu. Niektorí „šintri“ si vďaka tomu omotajú pupočnú šnúru okolo trupu či krku, alebo si takto vyrobia na pupočnej šnúre uzol.

Okrem týchto stále viac a viac zreteľných pohybov si plod postupne precvičuje jednotlivé časti tela – napríklad vďaka tomu, že sa mu už vyvinuli mimické svaly, začína robiť akési grimasy. Zatiaľ sú to len neuvedomelé pohyby – ale veď musí trénovať, aby sa na nás mohol o nejaký čas po narodení usmiať.

Bábätká nechcú počúvať rock ani metal
Aj keď si to mnohokrát neuvedomujeme, práve v tomto období začína plod intenzívnejšie vnímať vonkajšie podnety – napríklad oči reagujú na svetlo, hoci sa zatiaľ ešte neotvárajú. Zato na hudbu a zvuky reaguje omnoho zreteľnejšie, pri náhlom zvuku sa dokonca môže až „zľaknúť“. Takže ak niekto v rodine patrí k vyznávačom hlasitého rapu alebo metalu, mali by ste sa preorientovať na niečo tichšie a harmonickejšie – údajne sa bábätkám pred i po narodení veľmi páči napr. Mozart. Či už sa drobčekovi hudba páči alebo nie, reaguje na ňu aj zmenou pulzov srdiečka – takže stojí za to zamyslieť sa nad svojím hudobným vkusom.

Mimochodom – frekvencia úderov srdca sa u plodu trochu znížila, ale aj tak je stále podstatne vyššia ako u dospelého človeka – veď v čase narodenia to bude asi dvojnásobok pulzu matky.

Inak – celkovo sa plod podobá na ozajstného človiečika čím ďalej, tým viac. Rastú mu riasy a obočie, v ďasnách sa vyvíjajú zúbky. Dá sa povedať, že pohlavné orgány sú už v podstate vyvinuté – napríklad u dievčatiek sú už vo vaječníkoch v dostatočnom počte (asi okolo milióna) nachystané vajíčka, ktoré budú postupne počas života dozrievať a mesiac čo mesiac sa uvoľňovať „do obehu“.

MAMA a ja zisťovala (nielen) pre Ninu
Hoci do štvrtého mesiaca si väčšina mamičiek vystačí so svojou bežnou garderóbou, v piatom je ten správny čas na zakúpenie nejakých šik tehuľkovských kúskov. Našťastie dnes už majú budúce mamičky veľa možností na výber správneho a slušivého oblečenia, ktorým môžu s radosťou ukazovať svetu svoje krásne bruško. 

V nasledujúcich riadkoch vám nebudeme odporúčať konkrétne značky, ale skôr vás upozorníme, na čo myslieť pri výbere oblečenia.

Spodná bielizeň

Správna podprsenka
Zväčšujúce sa prsníky sú jedným z prvých signálov tehotenstva, takže predpokladáme, že tehotenskú podprsenku už kúpenú máte. Pokiaľ to ešte nie je potrebné, tak dbajte na to, aby ste si obliekali podprsenku so širšími ramienkami – nebudú sa vám vrezávať pri ťažších prsiach do kože, širšie zakončenie pod prsiami, aby boli prsníky lepšie podopierané a zapínanie je najvhodnejšie vzadu.

Pri výbere tehotenskej podprsenky dbajte na to, že:
• v prvom rade by ste si nemali mýliť tehotenskú podprsenku s podprsenkou na dojčenie (tá sa vyberá až v 9. mesiaci a na košíkoch sa rozopína),
• obvod podprsenky by mal byť o číslo väčší, ako ste zvyknutá (keďže bruško neustále rastie, obvod tela v okolí pŕs sa tiež zväčšuje),
• samozrejme, pri vhodnom výbere je dôležité zvoliť si košíčky tiež o číslo väčšie,
• správne si nastaviť ramienka, ktoré sú široké, mäkko podložené, nezarezávajú sa a odľahčujú oblasť ramien i šije, svojou pevnosťou doslovne prsia držia, čím sa zabraňuje napätiu a vzniku strií,
• všímajte si prsnú podperu zapracovanú v košíčkoch, dookola prechádzajúcu do ramienok,
• všimnite si zadný diel, ktorý je elastický, nastaviteľný do troch polôh a hrubší pre väčšiu stabilitu pŕs.

Hmotnosť každého prsníka sa môže počas tehotenstva zvýšiť až o 500 g a veľkosť môže byť 2- až 3-krát väčšia. Ku koncu ôsmeho mesiaca tehotenstva je najvyšší čas na zakúpenie podprsenky pre dojčiace ženy, ktorá by mala mať širšie ramienka i zakončenie pod prsiami a zapínanie vpredu. Tiež ju môžete kúpiť o čosi väčšiu, aby sa do nej zmestili tampóny na zachytávanie tečúceho mlieka.

 Neodporúčame vám
Počas tehotenstva by sa nemali nosiť podprsenky s vypchávkami a s klasickými kosticami, práve kvôli ešte väčšej záťaži, s tenkými ramienkami a z materiálov, ktoré podporujú potenie a zabraňujú vzdušnosti. A samozrejme, tehotenské podprsenky sú výnimočné aj svojím použitím po pôrode, hlavne pri rôznych aktívnych športoch, kde prsiam zabezpečíte fixovanie a stabilitu.

Nohavičky
Približne do šiesteho mesiaca môžete nosiť bežné nohavičky, s výnimkou sťahujúcich zoštíhľujúcich nohavičiek a priveľmi tesných nohavičiek. Okolo šiesteho mesiaca sa bruško výrazne zväčší a nohavičky budú časom nepoužiteľné. Máte dve možnosti. Kúpiť si v špecializovanom obchode s materským oblečením nohavičky pre tehotné ženy s vyvýšeným elastickým pásom, alebo si kúpiť niekoľko väčších bavlnených nohavičiek  a nosiť ich pod bruškom. Tie prvé odporúčame najmä ženám s viacpočetným tehotenstvom, ženám s veľmi veľkým bruškom, pretože poskytujú oporu brušnej stene, keď je maternica nadmerne zväčšená a ich nosenie v tehotenstve pomáha návratu bruška do pôvodných rozmerov. Navyše uľavia od pnutia v chrbte, a tým aj od bolesti chrbtice. Pokiaľ nemáte priveľké bruško a brušné svaly máte pevné, stačia vám väčšie bavlnené nohavičky.

Ponožky i pančušky  
Podkolienky sú na nosenie v tehotenstve absolútne nevhodné, pretože svojím pevným obopínaním lýtka podporujú vznik kŕčových žíl. Ponožky by mali byť bavlnené, aby dobre sali pot,  s voľným ukončením a bez pevných gumičiek. Vhodné sú pančuchy s podväzkovým pásom pripevneným na bokoch pod bruškom, hlavne ak máte v tehotenstve sklon k dráždeniu, a tým i vyrážkam na vnútornej strane stehien a vonkajších rodidlách. Pokiaľ nie, lepšiu oporu vám poskytnú klasické pančuchové nohavice. Môžete sa rozhodnúť pre materské pančuchové nohavičky s klinom, ktoré poskytujú podobne ako nohavičky oporu brušnej stene a mali by pomáhať pri prevencii kŕčových žíl, alebo si kúpiť väčšie čísla klasických pančuchových nohavičiek, keďže sú dosť elastické a prispôsobivé.

Odev
V tehotenstve by ste sa mali riadiť predovšetkým pohodlnosťou, príjemným a vzdušným materiálom. Z oblečenia pre tehuľky si nemusíte zakúpiť veľa kusov. Pri kupovaní garderóby si vyberajte také oblečenie, ktoré môžete navzájom kombinovať. Dobre vybrané kúsky oblečenia využijete aj po pôrode, keď sa budete zbavovať nadbytočných kilogramov. Výhodou pre dnešné budúce mamičky je i moderné vrstvenie, čiže pod tričko či šaty s ramienkami alebo krátkymi rukávmi si oblečiete rolák či svetrík.

Čo sa týka nohavíc, ak nechcete priveľa investovať, dobrou kúpou sú bavlnené nohavice na gumičku, ktoré si môžete prispôsobiť objemu bruška a opäť donosiť pri športe, v prírode a pod. V opačnom prípade si môžete vybrať s pomerne širokej palety predajcov tehotenského oblečenia, ktorí klasické tmavé nohavice a tehotenskú sukňu vo svojom portfóliu majú.

Mimochodom, dnešná móda tehotným ženám veľmi praje. Tuniky, ktoré sú momentálne in, pristanú vášmu zväčšujúcemu sa brušku a môžete ich nosiť aj keď vaša postava zase nadobudne pôvodné rozmery.

Topánky
Noha má v tehotenstve sklon k opuchom, preto ak si môžete dovoliť kúpiť špeciálne topánky na obdobie tehotenstva, kúpte si o pol čísla až číslo väčšie. Rozhodne však nenoste topánky na vysokom opätku, ale ani s úplne nízkym. Ideálny je širší pohodlný opätok s výškou cca 2 až 3 cm. Topánky by mali byť pohodlné, z prírodného materiálu, ktorý je vzdušnejší a lepšie saje pot, mali by nožnej klenbe poskytovať pevnú oporu. Vhodné je, ak sú vpredu zaoblené, pretože tak menej tlačia prsty. V zime by mali mať dobrú protisklzovú podrážku. Nie sú vhodné topánky s komplikovaným šnurovaním, v posledných mesiacoch budete mať možno pre bruško problém si ich zaviazať. Môžu byť nasúvacie (ak sa dajú ľahko nasúvať)  alebo so suchým zipsom.

Odporúčanie MAMA a ja na 5. mesiac tehotenstva
Ak máte problémy s bolesťami v chrbte, slabé svalstvo panvového dna alebo bolesti kĺbov, je dobré, aby ste začali pravidelne cvičiť. Najlepšie bude, ak sa o vhodných cvikoch poradíte s gynekológom alebo budete navštevovať cvičenie pre tehotné. Môžete skúsiť i tzv. Kegelove cviky zamerané na posilnenie panvového dna, čo vám pomôže k hladkému priebehu pôrodu a zároveň sú účinnou prevenciou popôrodnej inkontinencie. Postavte sa, nohy mierne rozkročte a stiahnite svaly pošvy a konečníka akoby ste chceli zabrániť močeniu a uvoľnite. Opakujte 20-krát. Cvik môžete prevádzať aj v ľahu a sede.

Snažte sa tiež veľa oddychovať, relaxovať a správne sa stravovať. A ešte jedna drobnosť – myslite pozitívne a usmievajte sa, pretože pohodová mamička = pohodové babätko.

Z tehotenského slovníka
Kŕče v lýtkach sa objavujú u niektorých žien v druhej polovici tehotenstva pri natiahnutí nôh, niekedy v spánku. Príčinou je nedokrvenosť svalov nohy spôsobená tým, že stena maternice roztiahnutá hlavičkou plodu tlačí na niektoré cievy a bráni prietoku krvi. Ďalšou príčinou môže byť nedostatok vitamínu B, znížený obsah vápnika v krvi a pod. Týmto problémom možno väčšinou predchádzať správnou výživou a zvýšenou starostlivosťou o nohy.

Kŕčové žily (varixy) sú častým problémom sprevádzajúcim tehotenstvo. Za príčinu ich vzniku sa pokladá menejcennosť cievnej steny, zmeny hormonálnych hladín v tehotenstve, spomalenie toku žilnej krvi z dolných končatín, spôsobených tlakom steny zväčšujúcej sa maternice na žily. Objavujú sa v 10. až 12. týždni. Pokiaľ mala žena problémy s kŕčovými žilami už pred tehotenstvom, v tehotenstve dochádza k ich vystupňovaniu. Ako liečba sa odporúča nosenie kompresívnych pančúch na spevnenie žilnej steny, obmedzenie vertikálnej polohy a zodvihnutie dolných končatín nad úroveň panvy, kedykoľvek je to možné.

Výzva pre tehuľky
Napíšte nám o svojom tehotenstve
Patríte k pravidelným čitateľkám nášho seriálu, pretože teraz tiež čakáte dieťatko? Napíšte nám o tom! Vaše skúsenosti, radosti i starosti s tehuľkovaním (prípadne i s vašou fotografiou) uverejníme v niektorom z budúcich čísiel! Svoje postrehy nám posielajte na e-mail: pravdova@orbisin.sk.

 PRIPRAVILI: Eliška Pravdová a MUDr. Peter Brenišin


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: