9 mesiacov zázrakov s našou čitateľkou Ninou - 3. časť

Redakcia | 14. december 2009

A je to tu – naša čitateľka Nina, ktorej tehuľkovské pocity môžete spoznávať cez MAMA a ja, sa pomaly dostáva na magickú hranicu prvého trimestra.

Zoznamujeme sa s tehotenstvom

A je to tu – naša čitateľka Nina, ktorej tehuľkovské pocity môžete spoznávať cez MAMA a ja, sa pomaly dostáva na magickú hranicu prvého trimestra. Čo má nové, v čom sú jej pocity podobné tým vašim a v čom sa líšite sa dozviete v ďalšej časti nášho seriálu. 

Nina B. (29)
3. mesiac tehotenstva
„Predovšetkým myšlienka, že sa celé telo pripravuje na naše dieťatko, jeho vývoj i rast mi pomáha zabúdať a zvládať nepríjemnosti sprevádzajúce tehotenstvo.“

Tehotenstvo očami budúcej mamičky Niny

Vraví sa, že prvé tri mesiace sú najrizikovejšie, preto sa s manželom radujeme i správame opatrne. Pociťujeme neistotu, obavy, ale i zvedavosť a nedočkavosť... Pocity sa neustále miešajú, ale v hĺbke duše sme obaja šťastní, že budeme rodičmi a na bábätko sa tešíme. Kladieme si otázku, čo sa „tam vo vnútri“ asi tak teraz deje? I preto sme si predplatili MAMA a ja a zakúpili zopár kníh, aby sme si mohli týždeň za týždňom čítať, čo sa s bábätkom, ale i so mnou deje. Vyhľadávame si informácie, zoznamujeme sa s tehotenstvom. 

Počas tretieho mesiaca moje neskutočné záchvaty hladu ustúpili, ale nesmierna únava zostala. Taktiež nervozita a neustále nafúknuté brucho, ale aspoň viem, že sa v ňom niečo deje. Prsia mám viditeľne väčšie, plnšie, ešte stále citlivé a bolestivé na dotyk, čo mi nepridáva k telesnej pohode. Boky sú plnšie, cítim, že celé telo je plnšie, krivky oblejšie, a keďže celé roky som mávala svoju stálu váhu, necítim sa príjemne a neviem si zatiaľ  na túto zmenu zvyknúť, možno i preto som niekedy podráždenejšia...

Bruško mi zatiaľ veľmi nerastie a ja sa neviem dočkať,  kedy bude konečne na mne vidno nielen to, že som pribrala, ale aj to, prečo. Predovšetkým myšlienka, že sa celé telo pripravuje na naše dieťatko, jeho vývoj, rast..., mi pomáha zabúdať a zvládať nepríjemnosti sprevádzajúce tehotenstvo. Už sa však teším na druhý trimester, o ktorom mi všetci svorne tvrdia, že je najpríjemnejší. Kým príde, venujeme sa s manželom prechádzkam na čerstvom vzduchu, našim príjemným večerom ...

PS: K príznakom, ktoré som vám už opisovala, sa pridružilo občasné krvácanie ďasien, na ktoré ma však, našťastie, vopred upozornil i môj zubár.

3. mesiac tehotenstva z pohľadu odborníka MAMA a ja
Píše gynekológ MUDr. Peter Brenišin

V tomto mesiaci už prakticky žiadna budúca mamička nemá pochybnosti o svojom tehotenstve. Aj ženám, ktoré mávajú dlhší než 28-dňový menštruačný cyklus, už minimálne dvakrát vynechala menštruácia, tým ostatným dokonca trikrát.

Iba nepatrný zlomok tehotných žien si svoju graviditu ozaj nemusí uvedomovať – najčastejšie sú to ženy, ktoré sú v období prechodu a nemajú iné „typické“ príznaky tehotnosti, takže s graviditou „nepočítajú“.

Do poradne? Rozhodne áno!
Väčšina tehotných žien sa rozhodne ísť do poradne po prvýkrát práve v treťom mesiaci gravidity, hoci gynekológovia by ich v ambulancii radi privítali aj skôr.
Je potrebné uvedomiť si, že čím skôr navštívite gynekológa, tým skôr môže zistiť, či vaše tehotenstvo prebieha tak ako má. Pomerne vysoké percento tehotenstiev sa, žiaľ, skončí práve v priebehu prvého trimestra, a to buď z dôvodu porúch vnútromaternicového vývoja plodu, alebo môže byť príčina v organizme matky, napr. rôzne ochorenia alebo mimomaternicové tehotenstvo, ktoré môže dokonca ohroziť život tehotnej ženy.

Aké vyšetrenia vás čakajú počas 3. mesiaca tehotenstva?
„Tehuľky“, ktoré prichádzajú do poradne po prvýkrát, musia absolvovať rovnaké vyšetrenia ako tie ženy, ktoré poradňu navštívili už v druhom mesiaci.

Anamnéza
V prvom rade lekár urobí dôkladnú anamnézu, pri ktorej sa spýta na termín poslednej menštruácie a na termín možného otehotnenia, ak ho dokáže žena presne určiť. Oba tieto údaje sú dôležité pre určenie pravdepodobného termínu pôrodu a pomáhajú posudzovať priebeh tehotenstva a vývoj plodu vzhľadom k dobe trvania gravidity. Súčasťou anamnézy sú údaje o doterajších tehotenstvách a pôrodoch a o ich priebehu. Veľmi dôležité je lekára informovať o chorobách – prekonaných aj tých, ktoré prebehli či prebiehajú počas gravidity. Rovnako je potrebná informácia o užívaných liekoch, ale aj o požívaní alkoholu, kávy, fajčení či konzumovaní iných návykových látok.

Je dôležité, aby budúca mamička podala lekárovi úplné a správne informácie, veď aj „banálne“ prechladnutie môže – zvlášť v prvých mesiacoch tehotenstva – zásadne ovplyvniť vývoj plodu v maternici. Ak sa žena lieči na nejaké ochorenie, má o svojom tehotenstve čo najskôr informovať aj príslušného lekára, aby vedel liečbu prispôsobiť jej stavu (nie všetky lieky sa totiž môžu v gravidite užívať, zvlášť v prvých troch mesiacoch).

Ak nemáte istotu, či niečo spomenúť alebo sa vám to zdá nepodstatné, radšej to lekárovi spomeňte. V prípade, že nejde o nič dôležité, budete spokojnejšia – a to predsa za ten pocit počas mesiacov, ktoré vás čakajú do narodenia dieťatka, určite stojí. Ak ale vaša „banalitka“ nie je až taká nepodstatná, pomôže lekárovi, na čo sa má pri sledovaní vášho tehotenstva viac zamerať.

Okrem údajov o samotnej tehotnej žene a jej zdravotnom stave sa lekár bude zaujímať aj o zdravotný stav budúceho otecka a predkov i súrodencov z oboch strán. Cieľom týchto otázok je zistiť, či sa v niektorej rodine nevyskytovali určité prípady, ktoré by signalizovali možné komplikácie, napr. zvýšené riziko výskytu vrodených vývojových chýb plodu.

Fyzikálne vyšetrenia
Po zostavení anamnézy prichádzajú na rad fyzikálne vyšetrenia:

  • meranie krvného tlaku a pulzu,
  • zistenie výšky a hmotnosti – je dôležité pre neskoršie posúdenie prírastku hmotnosti počas tehotnosti, ktorý môže v určitých prípadoch signalizovať alebo pomôcť rozpoznať niektoré ochorenia,
  • celkové fyzické vyšetrenie – ide o posúdenie celého tela, napr. aj stavu kože,
  • palpačné vyšetrenie maternice a vyšetrenie krčka maternice – lekár posúdi veľkosť maternice, jej uloženie v brušnej dutine, skontroluje krčok maternice,
  • sledovanie oziev plodu.

 

Kontrola moču
Predovšetkým kvôli prítomnosti bielkovín, krvi, cukru či hnisu v moči. Moč sa sleduje pravidelne pri jednotlivých návštevách poradne s ohľadom na skutočnosť, že obličky sú počas gravidity zvlášť zaťažené a narušenie ich funkcie sa dá práve takto veľmi ľahko a včas zistiť. Taktiež sa takto dá zistiť možný zápal močových ciest, ktorý sa u tehotných žien vyskytuje pomerne často.

Ďalej sa sleduje hladina ketolátok v moči, hlavne u žien, ktoré majú intenzívnejšie žalúdočné nevoľnosti a viac zvracajú – zvýšená hladina ketolátok signalizuje, že došlo k určitému narušeniu metabolizmu.

Odber krvi
Je potrebný na stanovenie základných laboratórnych vyšetrení – predovšetkým krvného obrazu, zistenie hladiny tehotenského hormónu (HCG) a ďalších. (Prehľadnú tabuľku sme uverejnili v predchádzajúcej časti.)

Potom nasleduje ultrazvukové vyšetrenie, ktoré je dôležité pre potvrdenie gravidity a pre jej lokalizáciu – sleduje sa, kde je plodové vajce uchytené. Dôležité je pritom rozpoznať nielen prípadné mimomaternicové tehotenstvo, ale aj posúdenie správneho vývoja plodu a placenty.

Nič nové v poradni?
Budúce mamičky, ktoré šli do poradne v druhom mesiaci gravidity, si možno teraz povedia, že možno naozaj stačilo prísť do poradne až v treťom mesiaci – veď ide o presne rovnaké vyšetrenia. Niektoré z týchto vyšetrení sa však opakujú takmer v každej poradni – už spomínané vyšetrenie moču, meranie tlaku, hmotnosti, doplnenie anamnézy o nové údaje. Len tak môže lekár dostatočne posúdiť priebeh gravidity.

Takže: rozhodne netreba ľutovať, že ste išli do poradne skôr – máte predsa za sebou mesiac tehotenstva, o ktorom už máte určité informácie. V treťom mesiaci sa dozviete ešte jednu dôležitú vec – pri ultrazvukovom vyšetrení sa vyšetrí tzv. šijové prejasnenie (nuchal translucency). Sleduje sa pri ňom nahromadenie tekutiny v zátylku plodu, ktoré môže poukazovať na výskyt chromozómových odchýlok (napr. Downovho syndrómu). Vyšetrenie sa môže robiť na 3D/4D ultrazvuku – optimálny čas na prvé takéto vyšetrenie je práve medzi desiatym a štrnástym týždňom.

Aký veľký je drobček v treťom mesiaci?
No, možno by sa aj urazil, keby počul, že sme ho takto nazvali. Veď od momentu oplodnenia predsa obrovsky vyrástol – má už takmer 9 cm a váži okolo 30 gramov.

Hlava dieťatka je stále najväčšou časťou tela, keďže mozog rýchlo rastie, čomu zodpovedá aj vysoké čelo plodu. Zväčšuje sa aj zvyšná časť telíčka, ktoré sa postupne narovnáva. V ústnej dutine sa vyvinuli základy zubov, na hlavičke sú zreteľné oči, uši, nos, brada. Plod však zatiaľ nemôže vidieť ani počuť, pretože nervová sústava ešte nie je dostatočne vyvinutá. Vyvinuli sa aj ústa, žalúdok a črevo, hoci zatiaľ ešte nie sú funkčné. Zato srdiečko už má všetky štyri časti a bije asi 160-krát za minútu (asi dvojnásobne rýchlejšie ako u dospelého).

V tomto období je veľmi významný vývoj kostry – namiesto chrupaviek nastupujú „pravé“ kosti. Adekvátne veľkosti tela sa predlžujú aj končatiny, na prstoch rúk sa objavujú nechtíky. Nastáva obrovská zmena v spôsobe vyživovania plodu – placenta je úplne vyvinutá a odteraz bude plne „zodpovedná“ za výživu plodu, ktorá sa z placenty do plodu prepravuje pupočníkom. Pupočník pripomína hrubú hadicu, ktorou prúdia od matky k plodu živiny, vzduch a ochranné látky a opačným smerom odpadové látky.

MAMA a ja pre vás zistila
Ako vám už Nina vo svojich riadkoch písala, počas prvého trimestra pociťovala nielen nesmiernu únavu a vyčerpanosť, ale i prudké zmeny nálad. Mnoho mamičiek však ťaží nielen náladovosť, ale (možno len kdesi v podvedomí) aj množstvo otázok, ktorými si znepríjemňujú toto nádherné obdobie. Preto sme oslovili rôznych odborníkov aj mamy, ktoré už majú tehotenstvo šťastne za sebou, a zistili sme, ako si s častými obavami tehuliek poradiť.

Ja a mama?!
Naším minivýskumom sme prišli na to, že veľa tehuliek sa síce na svoju rolu mamy veľmi teší, ale zároveň ich táto skutočnosť trošku desí. Majú strach, či sa budú vedieť o dieťatko postarať, či budú počuť, keď bude plakať, či budú rozumieť jeho plaču a požiadavkám...

Nemusíte sa ničoho obávať. Väčšina tehuliek v mysli „zabrúsi“ aj k takýmto otázkam, má pochybnosti, ale mamičky, ktoré už majú tehotenstvo i pôrod za sebou, hovoria, že sú zbytočné. Príroda a materinský inštinkt fungujú ešte i dnes a veľmi rýchlo ich v sebe objavíte a začnete úplne prirodzene využívať.

Musím si dávať absolútny pozor
Áno, pozor si na seba určite dávajte, ale netreba sa vyhýbať všetkým a všetkému. Známa veta – tehotenstvo nie je choroba – stále platí. Pokojne sa venujte všetkým činnostiam a aktivitám ako doteraz. Počúvajte svoj organizmus, ak sa budete cítiť unavená, pokojne si oddýchnite. Pokiaľ budete mať pochybnosti či je zvolený typ aktivity pre vás a dieťatko bezpečný, poraďte sa so svojím lekárom.

My predsa nemôžeme mať sex?!
Pokiaľ je vaše tehotenstvo bezproblémové, nie je dôvod mať obavy. Je pravda, že počas prvých troch mesiacov, aj vďaka hormonálnym zmenám, pocitom nevoľnosti či náladovosti možno na fyzickú blízkosť chuť mať nebudete, ale od štvrtého mesiaca svitá na lepšie časy. Pokiaľ sa však na tento druh intimity necítite, otvorene sa s partnerom pozhovárajte. Ak sa obávate o dieťatko, poraďte sa s gynekológom. Pravdaže, úplne odlišná situácia je v prípade rizikovej gravidity. Rovnako sa milovanie neodporúča pri krvácaní, predčasných sťahoch maternice, hroziacom potrate či po zákroku (serkláži). V takýchto prípadoch hrozí riziko vyvolania potratu či predčasného pôrodu.

Iba zelenina a žiadna čokoláda?
Ale no tak, nikto nechce, aby ste sa zriekli týchto malých chuťových „hriechov“. Je dôležité, aby ste sa zdravo stravovali, dbali na dostatok tekutín, ale občas si môžete dovoliť aj sladkú malú radosť.  

Nechcem mať nadváhu a strie
Čakáte dieťatko, takže pribrať musíte, ale rozumným stravovaním a zdravým životným štýlom nemusíte pribrať zbytočne veľa. Navyše po pôrode sa dojčenie a pohyb okolo bábätka o pár kíl navyše rýchlo postarajú. Proti striám je dôležité bojovať preventívne. Hoci sa začínajú tvoriť až od druhého trimestra, pravidelná starostlivosť o pleť by mala začať už v prvom trimestri. Tak totiž najlepšie pripravíte pokožku na zmeny, ktorú ju čakajú. Vznik strií súvisí s pomerne prudkým napínaním kože, ku ktorému dochádza vďaka rýchlo rastúcej maternici, nadmernému ukladaniu tuku v podkoží a zvýšenej hladine hormónu kortizolu. Namáhanými časťami je koža na brušku, prsiach, bokoch, zadočku i stehnách. Koža sa na postihnutých miestach naťahovaním stenčí tak, že presvitá podkožné tkanivo – preto majú strie ružovočervené až fialovočervené sfarbenie a nazývame ich „červené“ strie.

Ako bojovať proti striám?
Dvakrát denne si masírujte bruško (ale i zadoček, stehná a nezabúdajte ani na prsia) mastným krémom, telovým mliekom či olejčekom alebo špeciálne na to vyrábanými prípravkami. Krém do pokožky vmasírujte krúživými pohybmi zhora nadol a jemným poštipkávaním, pričom si dajte pozor, aby ste netlačili na bruško! Masáž musí byť veľmi jemná. S masážou treba skončiť zhruba dva týždne pred termínom pôrodu, aby nedošlo k zbytočnému podráždeniu. Ak máte problémy napr. s predčasnými sťahmi (tzv. tvrdnúce brucho), taktiež sa masážam a poštipkávaniu vyhnite. Obmedzte sa len na veľmi jemné krémovanie či olejovanie kože. Pokiaľ ste na svojom tele nejaké strie objavili, nič sa nedeje, časom ich ružovo-červené sfarbenie zbledne a budú oveľa menej viditeľné. V správnej starostlivosti o pleť však ďalej pokračujte. 

Tehotenstvo prináša aj pozitívne zmeny na pokožke – vďaka hormónom sa môžete zbaviť nepríjemného akné, pleť dostane krásny zamatový vzhľad a zlepší sa vám aj kvalita vlasov.

 

Áno, nie, neviééém!
Alebo hore a dolu, sem i tam? Hormóny si z vás a vašich pocitov robia dobrý deň a vy ste v jednu chvíľu prítulná mačička, vzápätí však zúrivá tigrica, ktorú o ďalších päť minút trápi, ako sa správala a má nevysvetliteľný strach o svoj vzťah? Spomeňte si na pravidlo – rozprávať, rozprávať, rozprávať! Hovorte o svojich pocitoch so svojím partnerom – isto bude mať pochopenie, ak bude vedieť, že to nie je nič proti nemu – jednoducho je to „mimo“ vás. A pokojne sa nechajte trošku „pomojkať“ a poľutovať, aké to tá príroda zariadila pre ženy náročné...
+ Akceptujte, že tehotenstvo má aj svoje svetlé i tienisté stránky. Tie svetlé sa snažte maximálne si užiť a tie tmavé sa pokúste ignorovať.

 

Bojím sa dňa „Dé“
Nepočúvajte strašidelné historky z pôrodnej sály, ktoré vám začnú servírovať priateľky a známe. Prihláste sa radšej na predpôrodný kurz, kde vám vyškolení odborníci povedia, čo vás čaká, ako si môžete pomôcť a čo očakávať. Pozrite si informácie o pôrodniciach v blízkosti vášho bydliska – iste budú pre vás inšpiráciou, ako si vybrať tú, ktorá vám bude najlepšie vyhovovať.

Z tehotenského slovníka

Placenta
Spomínali sme vám, že od 3. mesiaca preberá výživu dieťatka placenta. Je to zázračný výtvor prírody a plní mnohé funkcie. Pripája sa k stene maternice a dieťa s ňou spája pupočník. Vznikajú v nej hormóny, ktoré sú podstatné pre udržanie tehotnosti, funguje ako filtračná membrána a umožňuje dieťatku dýchanie, trávenie i vylučovanie.

Plod a plodová voda
Po dvanástom týždni, keď nastupuje obdobie fetálneho rastu, sa embryo mení na plod. Pokojne si nažíva v plodovej vode (lat. liquor amnii), čo je žltobiela, najprv číra, neskôr zakalená tekutina. Zakalenie plodovej vody ku koncu tehotenstva spôsobuje maz plodu. Plodová voda je produktom amniónu a obličiek plodu. Množstvo plodovej vody je: v 14. týždni cca 100 ml, v 30. týždni cca 500 ml a v 40. týždni cca 800 ml. Obmieňa sa v priebehu dvoch až troch hodín. Jej úlohou je zaisťovať pohyb a polohu plodu, chrániť ho pred infekciou a nárazom a tehotnú ženu pred bolesťami, ktoré by mohli vzniknúť pri prudkých pohyboch dieťatka. Navyše dodáva plodu tekutiny a vylučuje niektoré produkty látkovej výmeny. Plodová voda odtečie tesne pred začiatkom alebo v priebehu pôrodu.

Odporúčanie MAMA a ja na 3. mesiac tehotenstva
Ak ste zamestnaná, mali by ste v závere 3. mesiaca oznámiť vášmu zamestnávateľovi, že čakáte dieťatko. Pravdaže, nie je to vaša povinnosť zo zákona, je to o vašom slobodnom rozhodnutí, ale táto správa môže ovplyvniť vaše pracovné povinnosti. Zákon vás totiž, ako budúcu mamičku chráni a zamestnávateľovi ukladá povinnosť, aby vám zaistil taký druh práce a na takom pracovisku, ktoré neohrozí priebeh tehotenstva (je to dôležité, hlavne ak pracujete fyzicky alebo vás vysielajú na náročné služobné cesty). Vyhlášky určujú aké práce tehotná žena vykonávať nemôže. Navyše, potvrdenie o vašom tehotenstve vás chráni pred výpoveďou zo strany zamestnávateľa.

PRIPRAVILI: Eliška Pravdová a MUDr. Peter Brenišin

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: