9 mesiacov zázrakov s našou čitateľkou Ninou - 1. časť

redakcia | 20. október 2009

Dve šťastné čiarky

V tomto seriáli sa nasledujúcich 9 mesiacov budete stretávať s našou čitateľkou – budúcou mamičkou Ninou (29), ktorá sa s vami podelí o svoje pocity, obavy a najmä radosti z krásneho životného obdobia. Ak ste taktiež v radostnom očakávaní (alebo ho v krátkom čase plánujete) môžete jej pocity prežívať spolu s ňou, navzájom sa porovnávať v čom je vaše tehotenstvo podobné a čo prežívate inak a taktiež si doplniť dôležité informácie súvisiace s daným obdobím gravidity. Dnešný diel všetko štartuje!

Nina B. (29)
1. mesiac tehotenstva

Prvé, čo som si na sebe všimla, boli pachy a chute – zapáchali mi veci, ktoré mi predtým nevadili a intenzívnejšie som vnímala chute jedál.“

 

Tehotenstvo očami budúcej mamičky Niny

Tehotenstvo som plánovala už po svadbe. Len čo to bolo možné, vysadila som antikoncepciu a začala som zdravšie žiť v duchu hesla – veď čo keby... Napriek tomu, že mi všetci vraveli – len sa na to neupínaj, nemusí sa vám to podariť hneď na prvý „šup“, môžete aj nejaký čas čakať, bola som z menštruácie trochu sklamaná. O tri mesiace som si opäť kupovala tehotenský test – veď čo ak... doma som si ho urobila a neverila vlastným očiam. Chvíľu som len tak civela na tie dve čiarky, pretože boli skutočné, boli tu a ja by som tým pádom mala byť nastávajúca mamička! X-krát som v MAMA a ja čítala o ženách, ktoré opisovali ten neopakovateľný pocit, keď ich zbadáte... Verila som im, ale zažiť to – to je naozaj niečo neopísateľné! Aj teraz mám problém, ako vám to opísať – zmes šťastia, prekvapenia, radosti i strachu a čohosi, čo sa nedá uchopiť, vidieť, nazvať, ale prosto viete, že to cítite a už nikdy nechcete, aby to bolo inak.

Samozrejme, po počiatočných minútach sa vo mne ozval skeptik a chcela som mať istotu. Takže som zatelefonovala manželovi, aby kúpil ďalší test – čo najlepší a najpresnejší – zneli inštrukcie! O pár minút prifrčal a opäť boli tam! Na druhý deň ráno som zavolala svojmu gynekológovi a objednala som sa na vyšetrenie. V podstate to už bola len formalitka, ale nádherná. Bolo to čierne na bielom, počula som z úst odborníka – Mamička, gratulujem! A tiež sme sa s naším drobčekom po prvýkrát videli. Na ultrazvuku sa ukázal náš 8 mm zázrak, ktorému veselo bilo srdiečko. Verte mi, jeho mame tiež.

Moje prvé tehuľkovské pocity
Prvé, čo som si na sebe spozorovala, ale ešte som to nepripisovala tehotenstvu,boli pachy a chute – zapáchali mi veci, ktoré mi predtým nevadili a intenzívnejšie som vnímala chute jedál.
Inak som si na sebe toho počas prvých troch týždňov tehotenstva nič zásadné nevšimla, resp. nepripisovala som to tehotenstvu, ale už na štvrtý deň som začala mať podozrenie (a všetko „iné“ som spájala s tehotenstvom), a to ešte pred dátumom menštruácie, preto som si urobila test a následne sa objednala k lekárovi.
Akonáhle sa tehotenstvo potvrdilo, tak som si upravila jedálniček – dbala som na pravidelnosť i pestrosť stravovania a začala som užívať vitamínové doplnky, kyselinu listovú  a tiež na seba dávam väčší pozor.

Inak bolo v prvé týždne všetko fajn. Tým, že prejdú a vy ste takpovediac „ničnetušiaca“, nemôžete si ich ani dostatočne vychutnať, ale tie ďalšie, to mi verte, si chcem vychutnať plnými dúškami (a všetko vám zreferujem). Teším sa aj z tých „neobľúbených“ nevoľností či únavy – nevadí, že sú, veď mi jasne dávajú najavo, že náš drobček sa u mamy „zabýval“.

Čo je ale skvelé, že som ako tehuľka ušetrená od niektorých domácich prác – pred pár dňami som chcela ísť poumývať kúpeľňu a dostala som od manžela prísny zákaz – veď sú tam chemikálie a tie predsa nie sú vhodné pre budúce mamičky! Nuž nebudem sa prieť, rada sa vzdám nie veľmi obľúbenej činnosti.

Už od začiatku tehotenstva sa snažím natierať si bruško prípravkom proti striám. S dieťatkom sa zhovárame, manžel mu intenzívne odporúča, aby nezabúdal, že mu má narásť „pipík“ a ja mu to (keď sme spolu sami) vyhováram. Chúďatko, musí byť z toho zmätené.

PS: A ešte jedna vec, ktorá zatiaľ stále trvá  – bývam neskutočne unavená. Aj po príjemnom dni v práci sa po návrate domov cítim, ako by som prekopala celú záhradu minimálne dvakrát. Vždy, keď prídem domov, musím to dospať, inak neviem fungovať.

 Tip MAMA a ja
Píšte svojmu dieťatku denník či občasník, kde si budete zapisovať svoje postrehy, pocity, plány i nové tehuľkovské skúsenosti. Po rokoch to bude iste nielen pre vás, ale aj dieťatko pekné čítanie.

 

1. mesiac tehotenstva z pohľadu odborníka MAMA a ja

Píše gynekológ MUDr. Peter Brenišin
Mnohé ženy, pokiaľ nie sú príliš fixované na snahu otehotnieť, si ani neuvedomujú, že môžu byť tehotné, pričom meškanie menštruácie či ranné nevoľnosti pripisujú čomukoľvek okrem pravej príčiny. Zvlášť, ak žena nemá presný menštruačný cyklus, nemusí meškajúcej menštruácii prikladať mimoriadny význam. Mimochodom, nevoľnosť a meškajúca menštruácia patria len medzi neisté znaky tehotnosti.

Ak má žena podozrenie, že je tehotná, môže si doma urobiť tehotenský test. Väčšina tehotenských testov je pomerne citlivá, ale ich presnosť stúpa s počtom dní, ktoré uplynú od očakávanej menštruácie. Najpresnejšie je však vyšetrenie tehotenského hormónu (HCG) v krvi a ultrazvukové vyšetrenie.

Apropo, viete, ako sa vypočítava dátum pôrodu? Tehotenstvo trvá 40 týždňov – počíta sa od prvého dňa vašej poslednej menštruácie. Ak si chcete vypočítať dátum predpokladaného pôrodu, pripočítajte k dátumu začiatku poslednej menštruácie jeden rok, odpočítajte tri mesiace a pridajte 7 dní.

Z ďalších vyšetrení je vhodné vyšetrenie krvného obrazu, pretože ženy (aj vzhľadom na pravidelné menštruačné krvácanie) majú sklony ku chudokrvnosti. Včasné zistenie a riešenie tohto problému má veľký význam pre priaznivý vývoj tehotnosti.

Len málo žien absolvuje tieto vyšetrenia hneď v prvom mesiaci tehotenstva, pretože – ako už bolo povedané – omeškanie menštruácie pripisujú rôznym príčinám. Alebo čakajú, či menštruácia vynechá aj po druhýkrát, aby mali pred lekárskym vyšetrením akú-takú istotu, že nejde o planý poplach. Vyšetrenie však netreba zbytočne odkladať, pretože nestačí len graviditu potvrdiť, ale rovnako dôležité je určiť, v ktorom mieste je uchytená a včas odhaliť prípadné mimomaternicové tehotenstvo.

Ak má žena akékoľvek pochybnosti o priebehu tehotenstva, mala by sa vždy poradiť s lekárom. „Babské rady“, akokoľvek dobre mienené, nemusia vždy vystihnúť podstatu problému.

Netreba podceňovať ani ranné či celodenné nevoľnosti, ktoré sa prejavujú rôzne – pocitom ťažoby, vracaním, niekedy až s nábehom na mdloby. Vôbec nie je zriedkavé, že nevoľnosť vyvolá alebo zhorší určitá vôňa, a to aj taká, ktorá bola dovtedy žene celkom príjemná. Nevoľnosť býva často sprevádzaná slinením, ale v tomto období sa vôbec tvorí viac slín než obvykle.

Môžu sa „zmeniť chute“ – bežné jedlá nadobudnú pre ženu nepríjemnú chuť a naopak, začne do svojho jedálnička zaraďovať potraviny, ktorým sa dovtedy vyhýbala. Niekedy sa objavia až absurdné chute – na hlinu, omietku, zubnú pastu a pod. Predpokladá sa, že sú signálom chýbajúcich živín v organizme tehotnej ženy (preto sa s nimi v súčasnosti stretávame menej ako v minulosti).

Pri nevoľnostiach ide spravidla len o dôsledok prebiehajúcich hormonálnych zmien v organizme. Ak sú však nevoľnosti veľmi nepríjemné, s úporným zvracaním, je potrebná lekárska pomoc.

 Tip MAMA a ja
„Ranná“ nevoľnosť
sa môže objaviť kedykoľvek počas dňa, častejšie sa objavuje po dlhej prestávke medzi jedlami – preto aj „ranná“ nevoľnosť. Za príčinou nevoľnosti stojí predovšetkým ľudský choriogonadotropný hormón (HCG), ktorí sa tvorí iba v tehotnosti. Ak sa najhoršie cítite zrána, skúste zmierniť negatívne príznaky a ešte v posteli zjedzte ľahšie raňajky, napríklad toast, sucháre alebo vypite pohár vody či čerstvej šťavy. Počas celého dňa sa snažte jesť v menších dávkach a častejšie. A ešte jedna dobrá správa – nevoľnosti by po prvom trimestri mali ustúpiť.

Mnoho dám spozoruje, že má veľmi citlivé psia. Aj to je celkom prirodzený sprievodný jav tehotenstva. Prsníky sa zväčšujú a aktivizujú sa mliekotvorné bunky, čo spôsobuje opuchnutie a pálenie. Celý proces riadia hormóny, konkrétne estrogén a progesterón, a ich zvýšené množstvo v tomto období. Dochádza k zvýšenému prekrveniu prsníkov, čo spôsobuje ich napnutie, citlivosť na dotyk a ich mierne zvýšenú teplotu. Miera a intenzita citlivosti prsníkov záleží od vášho veku a od toho, koľko už máte detí. Väčšinou sú to mladšie mamičky a prvorodičky, ktoré v tomto období zažívajú v súvislosti s prsníkmi viac nepohodlia.

Pokiaľ však ide všetko dobre, drobček v maternici má na konci prvého mesiaca niečo medzi 0,5 – 1 cm a už sa „rozhodol“, či bude chlapček alebo dievčatko. Vzhľadom pripomína žubrienku, keďže telíčko má rozdelené na tri časti – hlavu, krk a trup. Začínajú sa vyvíjať mozog, miecha, nervy, kostra a aj niektoré vnútorné orgány.

V tomto čase je mimoriadne dôležité dbať na správnu životosprávu, pretože vývoj embrya môžu ľahko ohroziť nielen alkohol, fajčenie, lieky, ale aj napohľad banálne ochorenia.

 Tip MAMA a ja
Ak máte citlivé prsníky, čo je pre včasné tehotenstvo jav celkom prirodzený, vyskúšajte naše tipy na správnu starostlivosť:

  • noste podprsenky správnej veľkosti, najlepšie bavlnené, aby mohla pokožka na prsníkoch voľne dýchať;
  • zabudnite na podprsenky, ktoré môžu svojím tlakom obmedziť prietok krvi v prsníkoch;
  • kúpte si podprsenku aj o číslo väčšiu, aby mali prsníky priestor pre ďalší rast;
  • teplé, suché obklady pomôžu zmierniť prípadné opuchnutie;
  • počas tehotenstva by ste nemali nosiť podprsenky s vypchávkami a s klasickými kosticami. Vhodné nie sú ani podprsenky s tenkými ramienkami a z materiálov, ktoré podporujú potenie a zabraňujú vzdušnosti.
  • A samozrejme, tehotenské podprsenky sú výnimočné aj svojím využitím po pôrode. Dobrú službu vám urobia najmä pri rôznych aktívnych športoch, kde prsiam zabezpečia fixovanie a stabilitu.


V prvé dni majte v jedálničku zelenú
Mnohé svetové centrá prevencie chorôb odporúčajú ženám v období plodnosti, ale hlavne tým, ktoré plánujú otehotnieť, užívať každý deň o približne 0,4 mg viac kyseliny listovej. Toto množstvo je možné získať z multivitamínových prípravkov alebo preparátov obsahujúcich kyselinu listovú ešte naviac k tomu, čo si organizmus získa z potravy.
Najlepšie zdroje kyseliny listovej: brokolica, špargľa, ružičkový kel, suchý hrach, fazuľa, šošovica, špenát.
Veľmi dobré zdroje: kapusta, karfiol, pór, pomaranče, petržlen, zelený hrášok, celozrnný chlieb, pšeničné klíčky.
Dobré zdroje: lieskové oriešky, vlašské orechy, nesolené arašidy, zemiaky, paradajky, paštrnák, losos.

 Pozor! Napriek tomu, že v pečeni (kuracej alebo morčacej) sa nachádza veľké množstvo kyseliny listovej, tehotným ženám sa jej konzumácia neodporúča.

Prečo je vlastne kyselina listová pre tehuľky taká dôležitá?
Štúdie ukázali, že preventívne užívanie kyseliny listovej mesiac pred otehotnením a počas prvých troch mesiacov tehotenstva znižujú riziko vrodených vývojových chýb neurálnej trubice až o 70 %. Neurálna trubica sa formuje v prvých 28 dňoch tehotenstva, kedy žena ani nemusí vedieť o tom, že je tehotná, a dáva tak základ pre neskorší vývoj mozgu a miechy. Ak sa dostatočne nevyvinie, výsledkom bývajú rázštepy rôzneho stupňa a iné poruchy.

Keď si budete kupovať spomínaný prípravok, skontrolujte, či obsahuje vhodné množstvo kyseliny listovej, ktoré zodpovedá tehotenským nárokom. Ak si nie ste istá, požiadajte o odporúčanie, či predpis vhodného preparátu svojho gynekológa.

Ukážkový jedálniček bohatý na kyselinu listovú
• Raňajky: miska ovsených vločiek, 2 lyžice pšeničných klíčkov, postrúhané jablko, orechy a 1 pohár pomarančovej šťavy.
• Desiata: celozrnné pečivo s tvarohovým syrom.
• Obed: grilovaný losos, varené zemiaky a veľká porcia miešanej zeleniny (podusené špenátové listy, červená repa, hlávkový šalát).
• Olovrant: jogurt s miešanými posekanými orieškami (mandle, vlašské orechy, lieskové orechy).
• Večera: špenát s vajcom uvareným natvrdo, zemiaky a ako dezert banán.

 

Z tehotenského slovníka

Hormóny
Majú v našom organizme veľmi dôležitú úlohu. No v období tehotenstva nás môžu aj poriadne potrápiť. V ženskom tele odrazu nastane „hormonálna revolúcia“ – už od prvého dňa začínajú hormóny pripravovať podmienky pre vývoj dieťatka tak, aby mu nič nechýbalo.

  • Prakticky všetky žľazy s vnútornou sekréciou (s vnútorným vylučovaním) v tehotenstve zvyšujú svoju činnosť a produkcia hormónov rastie.
  • Mliečna žľaza sa na laktáciu pripravuje už v období tehotenstva (vplyvom hormónov estrogénu a progesterónu a ďalších).
  • Hormonálne zmeny spolu s hmotnostným prírastkom a cievnymi zmenami majú za následok tvorbu opuchov na dolných končatinách, a to hlavne v druhej polovici tehotenstva.
  • Nadmerná únava, spavosť počas dňa a vyčerpanosť je spôsobená zvýšenou hladinou hormónov (progesterón a HCG), ktoré pôsobia utlmujúco.
  • Ranné vracanie v prvom trimestri má tiež „na svedomí“ HCG, hodnoty ktorého stúpajú od prvých dní tehotenstva. Začiatkom druhého trimestra začínajú klesať a vtedy ustúpia aj ranné nevoľnosti spojené s vracaním.
  • Krvácanie ďasien majú za následok estrogény – zvýšenie ich hladiny v tehotenstve je „veľmi neprajným obdobím“ pre ďasná.
  • Hormóny tiež súvisia s látkovou výmenou a trávením – napr. ženy v období tehotenstva pomalšie spracovávajú glycidy a zvýšená hladina cholesterolu v krvi tiež nie je výnimkou.
  • Aspoň jedna dobrá správa – hormonálne zmeny v tehotenstve spôsobujú menšie vypadávanie vlasov, ako je obvyklé (po pôrode a v čase ukončenia dojčenia je situácia však opačná a vlasy vypadávajú vo väčšom množstve).
  • Často býva ovplyvnený najmä psychický stav nastavajúcich mamičiek. Môže sa objaviť strach, úzkosť, citová nestálosť, niekedy až depresia, plačlivosť a nespavosť.
  • Veľká chuť na niektoré jedlá (alebo naopak odpor) a neobyčajné kombinácie jedál sú tiež častým prejavom hormonálnych zmien.


 

Odporúčanie MAMA a ja na 1. mesiac

Ak sa cítite ospalá, malátna, je to pravdepodobne v dôsledku veľkých hormonálnych zmien. Keďže váš metabolizmus pracuje „nadčas“, aby bol rastúci plod životaschopný, únava je nevyhnutná. Nebojujte s ňou, ale prispôsobte sa jej – zdriemnite si popoludní alebo choďte spať, denne si trochu zacvičte, nerobte to, čo nemusíte. Pokiaľ kvôli pracovným povinnostiam poobede spať nemôžete, choďte večer skôr spať. Ku konci dňa sa snažte skôr relaxovať – vyberte sa na krátku prechádzku, relaxujte s dobrou knihou alebo si dajte príjemný kúpeľ či šálku čaju.
Ak je vaša únava z týždňa na týždeň väčšia a väčšia poraďte sa so svojím lekárom, mohlo by totiž ísť o anémiu z nedostatku železa, ktorú treba liečiť prípravkami obsahujúcim železo.

 

 

PRIPRAVILI: Eliška Pravdová a MUDr. Peter Brenišin

 

 Náš tip: Vypočítajte si termín pôrodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: