7 vecí, ktoré robia bábätká v brušku

Mgr. Zuzana Paprskárová | 19. október 2017
sono, ultrazvuk, 3D, 4D, bábätko v brušku, tehotenstvo

Tehotenstvo. Deväť dlhých mesiacov. V čase očakávania bábätka vám istotne napadnú mnohé otázky. Čo asi robí môj drobec práve teraz? Je spokojný? Počuje môj hlas? Spinká?

Podľa najnovších poznatkov sa dospelo  k záveru: Bábätká v brušku sú naozaj veľmi zaneprázdnené!

Tak, ako je to naozaj?

Vedci skúmajúci nenarodené bábätká nám posúvajú týchto 7 vecí, ktoré sa v brušku dejú..

Prečítajte si tiež: Úzkosť počas tehotenstva: nenechajte ju zvíťaziť!

Bábätká v brušku:

Učia sa rozoznávať chute

Prepadáva vás pravidelne chuť na niečo extra? Máte extrémne tehotenské chute? Pýta si ich drobec v brušku!

Viete, že mamičkám, ktoré počas tehotenstva pravidelne jedli mrkvu, sa narodí bábätko, ktoré bude pravdepodobne taktiež mrkvu uprednostňovať?

Reagujú na stres

Bábätká v brušku cítia matkine emócie. Príliš úzkostlivé mamičky nevedomky stresujú aj svoje bábätká. Odpočívajte, relaxujte a vyhnite sa negatívnym myšlienkam, aj keď v tehotenstve nejde všetko podľa plánu!

Robia „ksichtíky“

Vedci vďaka 4D ultrazvuku dospeli k záveru, že bábätká  už v 24. týždni tehotenstva vedia meniť výraz tváre, napríklad sa pokúšajú o úsmev. V 36. týždni tehotenstva vedia už zvraštiť noštek, roztiahnuť ústa, či vyjadrovať nepríjemné pocit.

3D, 4D, sono, ultrazvuk, tehotenstvo, čo robia bábätká v brušku

Plačú

Áno, aj bábätká v brušku vedia potichučky plakať.  Na základe ultrazvuku v treťom trimestri tehotenstva vedci, prekvapujúco, zistili, že bábätko vie reagovať plačom. Otvára ústočká, vyplazuje jazyk alebo sa mu chveje spodná pera.

Rozoznávajú rytmus

Podľa výskumu na univerzite vo Floride, kde požiadali nastávajúce mamičky, aby bábätkám v brušku čítali klasické verše 2x denne počas tretieho trimestra tehotenstva, sa zistilo nasledovné: Bábätká sa počas recitovania mamičky upokojili a znížil sa im tep. Po niekoľkých týždňoch čítania takto reagovali, aj keď im verše čítal niekto cudzí. Bábätká v brušku teda myslia a pamätajú si!

Neprehliadnite: Zamerané na TEHOTENSTVO: Čo je bezpečné a čo NIE?

Rozoznávajú piesne

Na univerzite v Helsinkách robili iný výskum. Mamičkám počas tretieho trimestra tehotenstva púšťali pravidelne rovnakú pesničku. Detičkám po narodení robili EEG, kde zistili, že ich mozgová aktivita sa počas danej pesničky zvyšuje a reagujú na ňu. Bábätká, ktoré v prenatálnom období túto pesničku nepočúvali, zostali bez reakcie.

Očakávajú dotyk

Podľa 4D ultrazvuku sa zistilo, že bábätká v 9. mesiaci tehotenstva reagujú pohybom ústočiek na konkrétne pohyby. Ak si pohladíte bruško, je viac než pravdepodobné, že bude bábätko reagovať a ucítite kopkanie.

Skratky z ultrazvuku

Zdravé smoothie aj pre tehuľky

Čudné tehotenské chute

Imunita novorodenca

3D, 4D, sono, ultrazvuk, tehotenstvo, čo robia bábätká v brušku

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: