50 dôvodov, prečo byť v tehotenstve šťastná

Redakcia | 20. september 2019
50 dôvodov, prečo byť v tehotenstve  šťastná

Všetci, čo máme deti, poznáme tie momenty tehotenstva, keď sme si hovorili: „Nikdy viac!“ Niektoré z nás bojovali s rannou nevoľnosťou, iné museli časť tohto obdobia stráviť v nemocnici, ďalšie zasa trpeli, keď výsledky AFP testov nedopadli najlepšie, a niektoré zasa vtedy, keď sa ani po 7 dňoch po predpokladanom termíne pôrodu neobjavoval ani najmenší náznak pôrodných bolestí.

Ženám, ktoré už majú tehotenstvo za sebou, ale i tým, ktoré sú v radostnom očakávaní, chceme ukázať i pripomenúť, že tehotenstvo môže byť aj nádherné. Zozbierali sme pre vás niektoré z príjemných stránok čakania na to, kým sa zo ženy stane mama.

Šťastie v tehotenstve je...

1.    ...užívanie si prvých týždňov, kedy to tajomstvo poznáte len vy a váš partner.

2.    ...vedomie, že máte celých 9 mesiacov na plánovanie, snívanie a fantazírovanie.

3.    ... môcť nosiť tehotenské oblečenie – ešte nikdy nebolo praktickejšie a erotickejšie.

4.    ...rozmaznávať sama seba. Teraz máte perfektné ospravedlnenie na to, aby vám manžel musel každý večer robiť masáž na unavené nohy, na pokožku bruška si môžete dovoliť to najkvalitnejšie (i najdrahšie) upokojujúce mlieko, dopriať si čokoľvek dobré (ale i zdravé!), na čo máte chuť.

5.    ...vedieť, že ste chránená! Slovenské zákony sa postarajú o to, aby ste v pokoji čakali na pôrod a potom mohli tráviť dostatok času s bábätkom.

6.    ... navštevovať kurz predpôrodnej prípravy a nájsť si pritom veľa nových kamarátok.

7.    ... musieť po prvýkrát vo svojom živote pribrať – v tehotenstve je to zákon prírody, ktorý zabezpečí, aby ste sa pri zaokrúhľovaní cítili dobre.

8.    ... môcť sa vyspať. Ak čakáte prvé bábätko, užívajte si dlhé vyspávanie cez víkendy – neskôr to už nebude možné.

9.    ... mať prsia, aké ste vždy chceli.

10.   ... mať nádherný dôvod na kúpu nových podprseniek.

11.    ... získať nový rozhľad. Veľa z toho, čo bolo predtým pre vás dôležité, sa teraz stalo úplne nezaujímavým.

12.    ... môcť sa starať o viac, ako len o mačku či izbové kvety.

13.    ... dostávať viac pozornosti od svojich rodičov, tiet, strýkov a samozrejme od svojho partnera.

14.    ... vytvoriť si oveľa bližší vzťah k sestrám, sesterniciam a priateľkám, ktoré sú tiež rodičmi.

15.    ... môcť zvestovať nádhernú novinu mame, otcovi, sestre, bratovi, tete či psovi a pozorovať, ako sa pri tom zatvária.

16.    ... objavovať v sebe nové talenty! Či už ide o háčkovanie ponožiek pre bábätko alebo zmajstrovanie detskej postieľky: Zrazu si vyskúšate všetky možné druhy remesiel.

17.    ... rozumieť si lepšie s vlastnou mamou. Náhle pocítite nový druh obdivu k svojej mame a ku všetkému, čo pre vás v živote urobila.

18.    ... zariaďovať detskú izbu: je to jedna z najvzrušujúcejších vecí, ktoré ste kedy robili alebo budete robiť.

19.    ... pocítenie prvých malých nekontrolovaných pohybov vášho dieťaťa a myšlienka: Je to to, čo si myslím? Alebo si to len namýšľam?

20.    ... dobrý pocit, keď vám partner objedná pizzu a ako dezert vám naservíruje dvojitú porciu čokoládovej zmrzliny.

21.    ... keď vám z povaly prinesú vaši rodičia starú detskú postieľku alebo starý kočík ako spomienku na vaše rané detstvo.

22.    ... keď ide váš partner s vami na prechádzku na čerstvý vzduch, lebo tá urobí dobre nielen vám, ale i bábätku.

23.    ... užívať si počas vášho tehotenstva sny plné fantázie – a smiať sa na nich so svojou priateľkou.

24.    ... malý pár nožičiek, ktorý kope proti vašej bránici a pocit, že čoskoro uvidíte malú osôbku, ktorej nôžky patria.

25.    ... vyberať oblečenie pre bábätko alebo objednávať katalógy, ktoré si budete listovať a pritom plánovať, čo všetko kúpite.

26.    ... písať si Denník tehotnej ženy.

27.    ...nechať si zhotoviť fotku svojho tehotenského brucha, aby ste mohli neskôr spomínať na tieto rozmery.

28.    ...poznatok, že je veľa ľudí, ktorí vám budú pomáhať – lekári, zdravotné sestry, vedúci predpôrodnej prípravy a pod.

29.    ...keď ležíte v posteli, váš partner položí jemne ruku okolo vás a vášho brucha a vy viete, že vaša láska splodila nový život.

30.    ...užívať si luxus, keď si môžete večer vyjsť von, cez víkendy cestovať preč a robiť jednoducho všetky tie veci, ktoré už neskôr, keď príde dieťa, nebude ľahké uskutočniť.

31.    ...vedieť, že všetko, čo sa odteraz bude diať, nebude mať nič spoločné s nudou.

32.    ...spoznávať nových ľudí, keď idete nakupovať – každý má poruke nejaký ten zážitok z tehotenstva, o ktorý sa s vami rád podelí.

33.    ...tráviť celé večery tým, že budete premýšľať o mene pre bábätko: Bude sa volať Laura alebo Kleopatra? Filip alebo Ferdinand?

34.    ...predstavovať si, ako bude on alebo ona vyzerať. Samozrejme, že bude mať sladké malé ušká a neodolateľné modré očká!

35.    ...snívať o budúcnosti svojho dieťaťa: Moja dcéra – politička/speváčka/mozgová chirurgička.

36.    ...pozorovať svoje brucho v zrkadle a vedieť, že vo vnútri sa ukrýva malý človiečik.

37.    ...prvá fotka z ultrazvuku. Keď rozoznáte prvé podivuhodné kontúry na zázname z ultrazvuku, budete sa pýtať, či vám ju lekár môže vytlačiť, aby ste si ju mohli vziať domov, zavesiť v pracovni alebo uchovať v peňaženke.

38.    ...sledovať výraz tváre svojho partnera, keď uvidí, že tehotenský test ukazuje pozitívny výsledok, keď vrhne pohľad na vaše rastúce brucho, alebo keď naň priloží ruku a vníma pohyby bábätka.

39.    ...keď kúpite prvú hračku pre svoje dieťa, nie pre dieťa niekoho iného.

40.    ...keď zavoláte svojmu mužovi, aby ste mu povedali „Už to asi prichádza!“ a keď sa dostavia prvé pôrodné bolesti.

41.    ...keď všetky cvičenia, ktoré ste sa naučili na predpôrodnej príprave, použijete v praxi a zistíte, že skutočne všetko funguje.

42.    ... keď vás v bolestiach drží váš partner/pôrodná asistentka/nejaká iná blízka osoba, je vám oporou a vy viete, že mu/jej môžete dôverovať.

43.    ...keď medzi silnými kontrakciami zistíte, že váš repertoár nadávok je oveľa väčší, ako ste si kedy mysleli!

44.    ...keď sa uprostred pôrodu rozhodnete pre zmiernenie bolestí a zistíte, že v tejto fáze to bolo to správne rozhodnutie.

45.    ...nekonečná radosť a úľava, keď náhle ustúpia všetky bolesti a záťaž.

46.    ...pohľad do očí novorodenca.

47.    ...keď pozorujete, ako váš partner objíma lekára, pôrodnú asistentku, iného otecka..., lebo je prevalcovaný radosťou a pýchou.

48.    ...keď váš partner stojí pri posteli s kyticou ruží a ďakuje vám za tento jedinečný darček.

49.    ...oznámiť túto veľkú novinu. Rozprávať každému o bábätku a počuť vzrušenie v ich hlasoch.

50.    ...je moment, keď sa prebudíte, vaše bábätko spí vedľa vás a vy si pomyslíte: „Človeče, je to pravda! Som mamou!“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: