Ultrazvuková diagnostika pri liečbe neplodnosti

Redakcia | 22. február 2017
Ultrazvuková diagnostika  pri liečbe neplodnosti

Zavedenie ultrazvuku do lekárskej praxe znamenalo revolúciu aj v diagnostike a liečbe neplodnosti. Čo všetko môže odhaliť nám prezradí MUDr. Radomír Hredzák.

Ultrazvuk umožňuje gynekológovi „vidieť“ viaceré orgány a štruktúry v malej panve, naviac vyšetrenie nepredstavuje pre ženu prakticky žiadnu záťaž. Je to vyšetrenie rýchle, relatívne lacné a výsledok je k dispozícii okamžite. 

Ako funguje ultrazvuk

Podstatou ultrazvukového zobrazenia je, že sonda vysiela zvukové vlny o vysokej frekvencii, ktoré sa rôzne odrážajú od rôznych orgánov, sú spätne zachytávané, počítač ich spracuje a premení na čiernobiely obraz na monitore. 

V minulosti sa používali len abdominálne sondy, ktorými sa vyšetrovalo cez brušnú stenu. Žena musela mať plný močový mechúr. V súčasnosti sa tento spôsob vyšetrovania používa v neskorších štádiách tehotenstva. 
V rámci diagnostikovania a liečenia neplodnosti sa dnes používajú vaginálne sondy, ktoré sa zavádzajú do pošvy. Ich výhodou je, že sa dostávajú bližšie k vyšetrovaným orgánom, takže aj obraz je jasnejší a ostrejší, naviac žena nemusí mať plný močový mechúr.

Pri ultrazvukovom vyšetrení vidíme maternicu, vaječníky, môžeme diagnostikovať včasné tehotenstvo. Ultrazvuk nezobrazí zdravé vajíčkovody.

Monitorovanie ovulácie pomocou ultrazvuku

Pomocou ultrazvuku možno sledovať rast folikulov (dutinka, v ktorej je uložené vajíčko) v spontánnom cykle a pri súčasnom sledovaní hormonálnych hladín možno zistiť, či u ženy dochádza k ovulácii. Zároveň je možné sledovať aj vzhľad a hrúbku sliznice v maternici a zhodnotiť, či zodpovedá menštruačnému cyklu, a či sú teda predpoklady na uhniezdenie oplodneného vajíčka. 
Najčastejším nálezom pri vyšetrení ultrazvukom sú cysty vaječníkov

Ovariálna cysta (ovarium = vaječník) je jeden z najčastejších nálezov, ktoré môžeme vidieť pri ultrazvukovom vyšetrení. Väčšina cýst vzniká tak, že rastúci folikul nepraskne počas ovulácie a rastie ďalej. Takéto cysty sa nazývajú folikulárne, zvyčajne samy prasknú v priebehu niekoľkých týždňov a nie je potrebné zasahovať. 

Prečítajte si: Cysta a myóm – čo s nimi?
Na základe vzhľadu cysty môže gynekológ predpokladať, o aký typ cysty ide, napr. endometriózna cysta, alebo benígny či malígny nádor vaječníka. V týchto prípadoch sa presná diagnóza stanoví až po odobratí vzorky z cysty pri laparoskopii a jej histologickom vyšetrení.

Ultrazvuk odhalí aj polycystické vaječníky

Ultrazvuk je nenahraditeľný pri stanovení diagnózy polycystických vaječníkov, s ktorými sa často stretávame u neplodných žien. Takéto vaječníky bývajú zväčšené, majú zhrubnutú kôru a obsahujú množstvo malých folikulov (do 10 mm), ktoré nemajú tendenciu rásť a ovulovať
Prečítajte si: Syndróm polycystických vaječníkov

Sledovanie maternice cez ultrazvuk

Pomocou ultrazvuku je možné zistiť veľkosť a uloženie maternice, niektoré vrodené vývojové chyby a prítomnosť myómov (nezhubné nádory zo svaloviny maternice), ich umiestnenie, veľkosť a posúdiť, či sa môžu podieľať na neplodnosti ženy.

Prostredníctvom ultrazvuku sa zisťuje priechodnosť vajíčkovodov

Zdravý vajíčkovod na ultrazvuku nevidno. Vidieť môžeme vajíčkovody, ktoré majú zlepené ústie a sú vyplnené tekutinou (hydrosalpinx), takéto vajíčkovody sú nefunkčné a odporúča sa ich odstránenie pred začatím liečby neplodnosti.
Pomocou ultrazvuku možno vyšetriť aj priechodnosť vajíčkovodov, pomocou tekutiny, ktorá sa vstrekne cez krček maternice. Toto vyšetrenie sa nazýva sonosalpingografia. Jeho výhodou je, že ženu natoľko nezaťažuje, ako napríklad „prefuk“ pod röntgenom, ale na druhej strane poskytne menej informácií a neodhalí niektoré iné možné príčiny neplodnosti, ktoré možno zistiť napr. pri laparoskopii.

Preto sa využíva málo a pri pátraní po príčine neplodnosti sa odporúča skôr laparoskopia, ktorá umožní presnejšie zhodnotenie stavu vajíčkovodov a je to aj jediná možnosť, ako diagnostikovať endometriózu, čo je tiež častá príčina neplodnosti.

Ultrazvuk pri liečbe neplodnosti

Ultrazvuk je neoceniteľným pomocníkom pri stimulovaní ovulácie pomocou hormonálnych liekov. Na základe sledovania rastu folikulov a vzhľadu sliznice maternice môže lekár predpovedať najvhodnejší čas na pohlavný styk alebo na vykonanie inseminácie

Prečítajte si: Kedy je správny čas na liečbu neplodnosti?

Bez ultrazvuku si dnes nevieme predstaviť mimotelové oplodnenie (IVF). Lekár sleduje počet a veľkosť rastúcich folikulov a môže stanoviť najvhodnejší čas na ich punkciu a odber vajíčok.

Taktiež samotný odber vajíčok sa robí pod ultrazvukovou kontrolou. Cez stenu pošvy sa zavedie dlhá ihla a pod kontrolou zraku sú jednotlivé folikuly napichávané a tekutina, ktorá obsahuje vajíčko, sa odsáva. 

Niekedy sa stane, že folikulárne ovariálne cysty spontánne neprasknú, rastú ďalej a môžu spôsobovať ťažkosti. Zvyčajne sa odstraňujú pomocou laparoskopie. Niektoré typy cýst je možné odsať pomocou ihly pod ultrazvukovou kontrolou, žena sa vyhne operácii a zároveň sa šetrí okolité tkanivo vaječníkov.

Sú prípady, keď sa žena podrobí opakovaným operáciám vaječníkov pre opakujúce sa cysty a dôsledkom operácií sa natoľko zredukuje tkanivo, že vaječník prestane fungovať.

Ultrazvuková diagnostika je neoceniteľnou pomocou pri liečbe neplodnosti. Väčšina zákrokov asistovanej reprodukcie by bez tejto zobrazovacej metódy nebola možná. Aj vďaka tomu sa dnes stále viac párov môže tešiť z vlastných potomkov.

Prečítajte si: Spermie, vajíčka – darujete?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: