Spermiogram: ako prebieha vyšetrenie a čo sa ním dá zistiť?

Redakcia | 6. december 2016
Spermiogram: ako prebieha vyšetrenie a čo sa ním dá zistiť?

Vyšetrenie spermiogramu je súčasťou vyšetrenia mužskej plodnosti. Zahŕňa menej nepríjemných procedúr, ako vyšetrenie plodnosti u žien. Prioritné je vyšetrenie spermiogramu.

Odber vzorky potrebnej na vyšetrenie

Celý proces nie je náročný. Ejakulát si muž odoberie masturbáciou v špeciálnej miestnosti, kde má dostatočnú intimitu. Ak je to potrebné, môže mu pri odbere asistovať aj jeho partnerka.

Iba vo výnimočných prípadoch, napríklad keď sa opakovane nepodarí odber uskutočniť, sa môže odber urobiť doma. Dôvodom je fakt, že kvalita spermií sa pri zmenách teploty, ku ktorým pri preprave z domu na vyšetrenie zákonite dochádza, môže výrazne zhoršiť

Ejakulát sa odoberá do sterilnej nádoby a po uplynutí asi 30 minút sa začína vyšetrovať. Vyšetrenie robí špeciálne vyškolený lekár alebo laborant. 

Aké parametre sa z odobratej vzorky vyšetrujú?

  • objem ejakulátu,
  • jeho konzistencia,
  • pH,
  • farba,
  • počet spermií,
  • ich životnosť, pohyblivosť a morfológia (či sú alebo nie sú poškodené). 
Okrem týchto základných kritérií sa môžu hodnotiť ešte ďalšie voliteľné parametre. Ak spermiogram nie je v norme, musí sa minimálne raz alebo dvakrát zopakovať, pretože u každého muža kvalita spermiogramu kolíše. 

Prečo je potrebné i vyšetrenie mužských genitálií?

Na posúdenie mužskej plodnosti nestačí iba vyšetrenie spermiogramu. Nevyhnutné je aj vyšetrenie mužských genitálií – semenníkov, penisu a prostaty, ktoré často odhalí ochorenie, ktoré neplodnosť spôsobuje.

Najmä vyšetrenia prostaty sa muži veľmi obávajú. Avšak vyšetrenie nie je bolestivé, trvá krátko a väčšina mužov sa po vyšetrení vyjadrí, že to nič nebolo a strach bol oveľa väčší.

Nesmie chýbať ani podrobný rozhovor o súčasnom zdravotnom stave, ale aj o prekonaných ochoreniach alebo operáciách. Špeciálne sa venujeme problémom s močením a erekciou. Medzi ďalšie vyšetrenia patrí hormonálne vyšetrenie, ultrazvuk prostaty a semenníkov, genetické vyšetrenie a vyšetrenie možnej infekcie močovopohlavných ciest.

Liečba mužskej neplodnosti

Ak sa nám podarí odhaliť príčinu neplodnosti, začíname s príslušnou liečbouPri infekciách močovopohlavnom trakte musia obaja partneri užívať antibiotiká a obaja podstúpiť aj kontrolné vyšetrenie. 

Niektoré hormonálne poruchy sa dajú liečiť tabletami, iné zasa vyžadujú operačné riešenie (ochorenia podmozgovej alebo štítnej žľazy a pod.). Operačne môžeme liečiť aj ochorenia penisu a semenníkov, ktoré môžu poruchu plodnosti spôsobovať.

Najmä u starších mužov, ktorí majú mladšie partnerky a pokúšajú sa s nimi o otehotnenie, sa niekedy vyskytujú poruchy erekcie. Kvalitu erekcie vieme v takýchto prípadoch zlepšiť liečbou formou tabliet.

Možné riešenie v prípade neplodnosti 

Ak sa nám príčinu neplodnosti nepodarí zistiť, alebo ak sa aj po vyliečení spermiogram nezmení, odporúčame páru umelé oplodnenie v niektorom zo špecializovaných centier.
Z metód, ktoré sa na umelé oplodnenie používajú v posledných rokoch, jednoznačne prevažuje ICSI (intracytoplazmatická injekcia spermií). Princípom tejto metódy je vloženie najkvalitnejšej spermie, ktorú v ejakuláte identifikujeme, priamo do vajíčka.

Keď dôjde ku oplodneniu vajíčka, toto sa vloží do maternice. Ak sa uchytí, pár sa môže tešiť na potomka. Táto metóda je preplácaná poisťovňou a je hradená ženám, ktoré ešte nedosiahli vek 39 rokov. 

Prečítajte si: Surogátne materstvo: keď život začne v brušku "inej" mamy
Komplikovanejšie je to v prípade, ak v ejakuláte spermie chýbajú. Vtedy musíme spermie operačne v semenníkoch alebo nadsemenníkoch hľadať. Ide o zložitú operáciu za použitia mikroskopu. Keď sa spermie nájdu, použijú sa na umelé oplodnenie, ak sa nenájdu, je možné využiť anonymného darcu spermií v tzv. spermiovej banke.  

V prípade problémov s neplodnosťou treba zmeniť životosprávu

Okrem špecifických liečebných metód však existuje niekoľko rád, ako zvýšiť šancu na tehotenstvo. U mužov je to napríklad obmedzenie alebo najlepšie úplné odstránenie fajčenia. Je totiž dokázané, že fajčenie významne zhoršuje pohyblivosť spermií.

Podobne je to aj so stresom. Nedostatok spánku a vysoké pracovné zaťaženie vedie k zmenám tvaru spermií, ktoré niektorí odborníci dokonca pomenovali ako tzv. manažérsky syndróm. Muži so zhoršeným spermiogramom by sa mali tiež vyhýbať nadmernému teplu.

Práca v extrémnych teplotách, alebo napríklad aj sauna, môžu plodnosť zhoršovať. Spermie totiž zvýšenú teplotu znášajú veľmi zle. To je aj dôvod, prečo sú semenníky uložené v miešku, kde je teplota nižšia ako v ostatných častiach tela.

Na kvalitu spermií zle vplýva aj alkohol, drogy a pohlavne prenosné ochorenia. Vplyv strihu a materiálu spodnej bielizne na kvalitu spermií sa zatiaľ jednoznačne nedokázal. Pozitívne na tvorbu spermií pôsobia vitamín A, E, zinok, selén, koenzým Q10 a L-arginín.

Neplodnosť môže výrazne zasiahnuť sebavedomie muža

Napriek tomu, že podrobná anamnéza a vyšetrenie muža môže pomôcť odhaliť príčinu neplodnosti a dáva šancu na jej odstránenie, ešte stále sa stretávame so situáciami, keď je muž považovaný iba za zdroj spermií.

A ak je spermiogram málo kvalitný, nikto muža nevyšetrí, ale ihneď sa páru odporúča umelé oplodnenie. Je to vážna chyba, ktorá pár oberá o možnosť vyliečenia sa a spontánneho otehotnenia.

Je zrejmé, že neplodnosť môže výrazne zmeniť partnerské spolužitie. Zistenie, že nie som schopný splodiť dieťa väčšinou výrazne zasiahne sebavedomie muža a ženy a môže ich poznamenať na zvyšok života. Lekár má v takýchto prípadoch veľkú zodpovednosť, aby nepremárnil dôveru, ktorá mu bola vložená... 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: