Skutočý príbeh: Náš sen o bábätku.

Martina | 27. november 2016
Skutočý príbeh: Náš sen o bábätku.

Dva, pre nás nekonečne dlhé roky sme sa pokúšali otehotnieť. Bohužiaľ, zdalo sa, že bezúspešne. Príčinou boli protilátky proti spermiám... A prišlo na rad umelé oplodnenie.

Zodpovedné za neplodnosť ? Moje protilátky proti mužovým spermiám

Zistenou príčinou nášho nedarenia sa boli protilátky proti spermiám. Podľa lekára jedinou možnosťou bola asistovaná reprodukcia, a tak nám navrhol najprv jednoduchšie riešenie – IUI (technika asistovanej reprodukcie).

Keď sa blížil „deň D“, lekár nám oznámil, že musí odcestovať, ale že nám dohodol stretnutie so svojou kamarátkou a kolegyňou, ktorá pracuje v centre asistovanej reprodukcie. Boli sme plní očakávania, ale aj stresu z takto plánovaného tehotenstva. Samozrejme, bol by to zázrak, keby sa nám to podarilo na prvýkrát a my sme tomu tak strašne chceli veriť a neprestávali sme dúfať.

Otehotnieť sa mi nepodarilo ani pri umelom oplodnení (IUI).. Ani na tretí pokus!

Neúspech sme zažili ešte dvakrát. Ani nehovorím, ako som plakala a aká som bola nešťastná, keď ani posledný pokus nevyšiel. Všetci naokolo boli tehotní alebo už mali bábätko, a my stále NIČ. A tak veľmi sme po ňom túžili.

Prečítajte si: Pomôžu pri otehotnení bylinky, čaje, tanec či iné netradičné metódy?

Lekárka nám po neúspešných IUI odporučila IVF  (oplodnenie v „skúmavke“).

Veľmi sme túžili po bábätku, takže sme do toho vkladali všetky nádeje. Kým nám poisťovňa schválila tento výkon, bolo to nekonečné čakanie... Lekárka mi predpísala lieky, pre istotu som brala kortikoidy, ktoré mohli pomôcť pri našom imunitnom probléme. 

Čakali sme na oplodnenie v "skúmavke"!

V apríli 2008 sme boli konečne pripravení – žiadosť schválená, lieky som užívala, kúpili sme aj lieky, ktoré bolo potrebné užívať pri IVF, injekcie atď. a čakali sme na menštruáciu, aby sme mohli začať v ďalšom cykle pracovať na našom najväčšom životnom sne. 

Prečítajte si: Lekár radí: Čo všetko treba vedieť o menštruačnom cykle

Menštruácia však akosi nechodila, čomu som neprikladala žiaden význam, keďže nikdy nebola pravidelná a 40-dňový cyklus bol u mňa z času na čas normálny. Keď neprišla ani po 40 dňoch, objednala som sa na vyšetrenie. 

Lekárka mi oznámila, že našla voľnú tekutinu v malej panve, ktorá mohla signalizovať zápal v tejto oblasti, a tak mi predpísala antibiotiká a kontrolu po dobratí liekov. Čakať ďalší mesiac.... 

Konečne tehotná...

Nemohli sme sa dočkať, kedy už budem zdravotne v poriadku, aby sme mohli podstúpiť IVF. Konečne som dobrala lieky, lekárka mi spravila kontrolu a v rámci nej samozrejme aj ultrazvuk a na moju otázku, čo tam vidí, či je tam ešte tá tekutina alebo som už konečne v poriadku a nič nám nebráni začať užívať lieky a injekcie, mi odpovedala: „Ale veď vy ste tehotní!“ Nemohla som uveriť vlastným očiam a ušiam. Čakáme naše vytúžené dieťatko!

Bála som sa však naplno tešiť, keďže nebolo isté, či nejde o mimomaternicové tehotenstvo. Nič ešte nebolo vyhraté, boli sme na začiatku našej spoločnej cesty. Nakoniec sa mimomaternicové tehotenstvo našťastie nepotvrdilo a v mojom brušku rástla naša milovaná fazuľka. Boli sme najšťastnejší budúci rodičia na svete. 

A napokon sme porazili aj protilátky proti spermiám :)

Tehotenstvo prebiehalo dobre, mala som bežné tehotenské problémy, nevoľnosť, pobolievanie v podbrušku, ale všetko bolo podľa lekárov v poriadku a my sme si užívali pocit, že budeme mať dieťatko. 

Vo štvrtom mesiaci nastali komplikácie a musela som podstúpiť operáciu, mala som priškrtené nepriechodné črevá. Boli to strašné a veľmi ťažké chvíle nášho života. Výroky lekárov zneli: „Musíme zachrániť najprv matku.“

Viete si to predstaviť? Po toľkom čakaní, po takom dlhom období plnom beznádeje, plaču, keď som videla kopec detičiek okolo nás a my stále nič... Teraz máme prísť o našu fazuľku? Chvalabohu, operácia dopadla dobre a úspešne sme ukončili aj tehotenstvo.

Vytrpeli sme si dosť, ale náš malý bojovník to nevzdal... Náš sen má meno Sebinko a má už krásnych deväť mesiacov. A ešte čosi... Ani nevieme, kedy a ako sa to podarilo, ale náš miláčik bude mať súrodenca...☺ Porazili sme aj protilátky...!

Prajeme všetkým snažilkám, aby sa váš sen splnil rovnako ako ten náš. Možno potrebuje mať len meno... Držíme prsty!

Prečítajte si: Ako rastie bábätko v brušku? I. trimester

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: