Skutočný príbeh: Bol by zázrak, keby ste otehotneli...

Redakcia | 18. marec 2017
Skutočný príbeh: Bol by zázrak, keby ste otehotneli...

Jeden "snažilkovský" príbeh, na konci ktorého je malé usmiate slniečko.

Manželmi sme už vyše desať rokov. Samozrejme, nečakali sme, že sa nám bábätko „podarí“ na prvýkrát, ale každý mesiac sme predsa len dúfali, že už v mojom brušku rastie nový život... 

Po asi trištvrte roku neúspešného snaženia sa sme začali spolupracovať aj s doktorom. Stretávali sme sa dvakrát do mesiaca, aby sme zistili, či u mňa nastáva ovulácia, sledovali sme plodné dni, folikuly atď.

Po niekoľkých mesiacoch doktor povedal, že u mňa problém nevidí a bolo by dobré vyšetriť aj manžela. A tak sme dali vyšetriť aj manželov spermiogram

Prečítajte si: Spermiogram: ako prebieha vyšetrenie a čo sa ním dá zistiť?

Aká je šanca na otehotnenie

Keď som volala doktorovi ohľadom jeho výsledku, povedal mi, že to nie je dobré, že manžel nemá ani milión spermií na 1 ml. Povedal doslova: „Bol by zázrak, keby ste otehotneli s manželom prirodzenou cestou...“ Ešte dlho mi to znelo v ušiach. Samozrejme, že aj manžela tento výsledok zaskočil. Naše šance na otehotnenie sa tým pádom veľmi znížili...

Doktor nám odporučil navštíviť centrum asistovanej reprodukcie a umelé oplodnenie. Nakoľko ja som mala vtedy 27 rokov a manžel 29, nemali sme na čo čakať a objednali sme sa na úvodný pohovor v centre asistovanej reprodukcie.

Obidvoch nás vyšetrili a na základe výsledkov nám tiež odporučili IVF – metódou ICSI (pozn. red.: ide o injekčné umiestnenie jednej spermie do vajíčka, používa sa vtedy, ak sa zistí problém v odobratom ejakuláte). Na základe stanoveného programu som užívala tabletky, pichala si injekcie.
Na cca 30. deň cyklu bolo treba ísť na kontrolu, či už menštruácia prišla, alebo neprišla. A keďže neprišla, išli sme, nevediac, čo nás čaká... Doktor mi urobil ultrazvuk a s manželom sme  s napätím čakali, čo povie. Ostali sme veľmi prekvapení, keď zrazu povedal, že sa mu zdá, že som tehotná... 
Prečítajte si: Lekár radí: Čo všetko treba vedieť o menštruačnom cykle

Nečakane som zostala tehotná

Boli sme asi len v polovici príprav na umelé oplodnenie a šanca na prirodzené otehotnenie bola u nás minimálna, takmer žiadna! Napokon doktor predsa len potvrdil moje tehotenstvo. Nedá sa opísať, akí sme boli šťastní Mali sme prísť ešte o týždeň, aby sa zistilo, či už sú viditeľné ozvy srdiečka.
V tom čase otehotnela aj moja sestra, tešili sme sa, ako nám to vyšlo... S manželom sme sa radovali, ale aj báli, či tehotenstvo vydrží... 

Keď sme prišli po týždni na kontrolu, doktorovi sa niečo nepozdávalo. Plod, vzhľadom na týždeň, v ktorom sme boli, sa mu zdal menší a nevidel ani ozvy srdiečka. Povedal, aby sme prišli o tri – štyri dni, aby sme videli, či plod podrastie.



A tak sme prišli. Doktor nám nám oznámil, že plod od poslednej kontroly nenarástol a nevidí ani ozvy srdca. Povedal, že sa pravdepodobne v 6. týždni prestal vyvíjať. Akoby sa nám zrútil svet. Bolo to pre nás ďalšie veľké sklamanie.

Po takom období snaženia sa o dieťatko a manželových zlých výsledkoch spermiogramu sme konečne otehotneli, človek mal na dosah až neuveriteľné šťastie a potom krutá realita. Hneď na druhý deň som musela do nemocnice na kyretáž. Zrazu bol náš sen o dieťati preč a zasa sme cítili prázdno. 

Po potrate...

Aspoň tri mesiace po zákroku sme si museli dať pauzu, až potom sme sa opäť začali pokúšať o dieťatko. Po ďalších mesiacoch snaženia sa a „prebolení“ po neúspešnej tehotnosti, sme sa opäť rozhodli navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. 

Prečítajte si: Tehotenstvo po potrate: kedy je vhodný čas?

Na naše milé prekvapenie, po asi roku a pol užívania vitamínov sa zlepšil aj manželov spermiogram na cca 1,6 milióna na ml, zlepšila sa tiež ich kvalita. Stále to bolo síce málo, ale akékoľvek zlepšenie nás potešilo. Samotné umelé oplodnenie sme si naplánovali na jar. Vedeli sme, že úspešnosť otehotnenia nie je ani 50 %, ale verili sme, že to vyjde. 

Prešli sme celým procesom umelého oplodnenia

Všetko bolo v poriadku, mali sme asi desať vajíčok, všetky sa podarilo oplodniť. Vhodné embryá na transfer boli štyri, jedno sme si dali vložiť a tri zamraziť. Ostala som aj na PN-ke, šetrila som sa, mysleli sme pozitívne... 

Bohužiaľ, ani tento raz to nevyšlo. Ten, kto zažíval niečo podobné, kto si na ceste za vytúženým dieťatkom čo-to preskákal, vie, o čom hovorím. Veľmi to bolelo.

Po tomto neúspechu sme si s manželom povedali, že si dáme u pauzu a o mesiac – dva to opäť skúsime. Maximálne sme vypli, snažili sme sa nemyslieť na dieťa, umelé oplodnenie a na všetko, čo sme prežili.

Dve čiarky na tehotenskom teste

V júni sme mali naplánovanú dovolenku v Tatrách. Prišla nám maximálne vhod. To, že mi nechodí menštruácia, som pripisovala umelému oplodneniu. Ale na radu sestry som si kúpila test, a keď som na ňom objavila dve čiarky, nemohla som tomu veriť! Manžel spal, ale hneď som ho zobudila. Sám nevedel, či je hore, alebo sa mu len sníva.

Veľmi sme sa tešili, ale mali sme aj strach. Otehotneli sme hneď prvý cyklus po neúspešnom umelom oplodnení. Ten cyklus, ktorý nás tak sklamal, nám nakoniec priniesol také šťastie. 

Tehotenstvo prebiehalo v poriadku

A hoci som bola na rizikovom, vôbec mi to nevadilo, to bolo to najmenej, čo som mohla urobiť pre naše dieťatko. Alexíkmá  šesť mesiacov a je to naše slniečko. Je krásny a my sme neskutočne šťastní, že ho máme.  

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: