Protilátky proti spermiám: keď otehotnenie nie je jednoduché

Redakcia | 10. máj 2017
Protilátky proti spermiám: keď otehotnenie nie je jednoduché

Cesta k bábätku môže byť tŕnistá. Svoje o tom vedia aj ženy, ktorým telo štrajkuje a odmieta prijať partnerove spermie. Ako sa v takýchto prípadoch postupuje?

Vaša otázka:

Zistili mi, že mám v krvi protilátky proti manželovým spermiám. Môj gynekológ mi odporučil vnútromaternicovú insemináciu (IUI). Neexistuje nijaká iná možnosť na prekonanie tohto problému? Na internete som čítala, že existujú aj nejaké lieky na potlačenie imunity.  

Keď otehotneniu bránia protilátky proti spermiám

Na Vašu otázku odpovedá: MUDr. Radomír Hredzák, PhD.,: Imunologicky podmienená neplodnosť významne znižuje šancu na spontánne otehotnenie.

Z hľadiska neplodnosti má najväčší význam tvorba protilátok proti spermiám u ženy aj u muža, tvorba protilátok proti membránam buniek (antifosfolipidové protilátky) u ženy a tvorba protilátok proti obalu vajíčka – zóne pelucide (antizonálne protilátky) u ženy.

Protilátky proti spermiám u muža sa väčšinou nachádzajú v ejakuláte, kde spôsobujú zhlukovanie spermií, ktoré tak nemôžu vycestovať za vajíčkom.

U ženy sa môžu zistiť v hliene z krčka maternice, kde bránia spermiám v ich ďalšom pohybe do maternice alebo v krvi, kde môžu negatívne ovplyvňovať proces prípravy spermie na oplodnenie vajíčka, môžu brániť oplodneniu vajíčka a mať negatívny vplyv na vývoj a uhniezdenie oplodneného vajíčka. 

Prečítajte si: Lekár radí: riziká asistovanej reprodukcie

Liečba imunologickej neplodnosti je problematická

V minulosti sa odporúčalo podávanie medikamentov (kortikoidy), ktoré utlmia imunitný systém. Takáto liečba je dlhodobá, je spojená s častým výskytom vedľajších účinkov a jej úspešnosť je nízka.

V súčasnosti máme k dispozícii metódy asistovanej reprodukcie, ktoré významne zvýšili aj úspešnosť liečby imunologicky podmienenej neplodnosti.

Najmä metóda, pri ktorej sa vloží spermia priamo do vajíčka (intracytoplazmatická injekcia spermie – ICSI) umožňuje oplodnenie a včasný vývoj vajíčka v prípadoch, kedy to prítomnosť protilátok znemožňuje.

Metóda intrauterinnej inseminácie (IUI) by mohla vyriešiť iba problém prítomnosti protilátok proti spermiám v hliene z krčka maternice, pretože pri tejto metóde sa spermie vložia priamo do maternice, ale nerieši problém, kedy imunologické faktory bránia oplodneniu vajíčka a včasnému vývoju embrya.

Vo vašom prípade by som teda odporúčal mimotelové oplodnenie IVF kombinované s ICSI

Prečítajte si: Ako si vybrať správne centrum asistovanej reprodukcie?

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: