Príčiny neplodnosti skryté v maternici

Redakcia | 6. november 2017
Príčiny neplodnosti skryté v maternici

Príčiny neplodnosti, ktoré súvisia s problémami v maternici, sú menej časté ako napr. poškodené vajíčkovody.

Aké sú možné príčiny neplodnosti, ktoré sú ukryté v maternici? 

Príčiny neplodnosti, ktoré súvisia s problémami v maternici, sú menej časté ako napr. poškodené vajíčkovody.

Krček maternice sa môže podieľať na neplodnosti, ale len zriedkavo je jedinou príčinou neplodnosti ženy. Za normálnych okolností žliazky krčka maternice produkujú hlien, ktorého kvalita sa v priebehu menštruačného cyklu mení tak, aby v čase, keď je vo vaječníku prítomné zrelé vajíčko, umožnil spermiám vstup do maternice a naopak, mimo ovulácie chránil dutinu maternice pred prienikom infekcie z pošvy.

Niekedy je hlien pre spermie trvale nepriechodný, napríklad v dôsledku zápalu krčka maternice. V minulosti sa na zistenie tohto stavu odporúčal tzv. postkoitálny test, pri ktorom sa zisťovalo, či je hlien  pre spermie „priepustný“.

Dnes význam tohto testu klesol, vzhľadom na možnosť prekonať nevhodné zloženie hlienu pomocou vnútromaternicovej inseminácie.

Prečítajte si: NEPLODNOSŤ: Zamerané na MUŽOV

Aké ďalšie príčiny okrem hlienu môžu zapríčiňovať neplodnosť?

Neplodnosť môžu spôsobovať aj deformácie tela maternice. Tie môžu byť dôsledkom vrodených vývojových chýb maternice, napr. tzv. jednorohá či dvojrohá maternica alebo prítomnosť priehradky v dutine maternice.

Vývojové chyby maternice nebývajú častou príčinou neplodnosti, skôr spôsobujú včasné potraty alebo predčasné pôrody.

Niektoré vrodené deformácie maternice sa dajú korigovať pomocou plastickej operácie, iné, napr. jednorohá maternica, sa operovať nedajú.

Diagnostikovať vývojové chyby maternice možno pomocou ultrazvuku, pomocou hysterosalpingografie (do dutiny maternice sa vstrekne kontrastná látka a pomocou röntgenu sa dutina zobrazí) alebo pri hysteroskopii (lekár cez tenkú trubičku prezrie dutinu maternice).

 POZOR na cukor: môže spôsobovať NEPLODNOSŤ!

Čo môžu zapríčiňovať deformácie tela maternice?

Deformácie tela maternice môžu vzniknúť aj v priebehu života ženy a najčastejšie ich spôsobujú myómy alebo polypy sliznice maternice.

Myóm je nezhubný nádor, ktorý rastie zo svaloviny maternice. Môže byť uložený tesne pod sliznicou, v stene alebo na povrchu maternice. Je to najčastejší nezhubný nádor maternice u žien v reprodukčnom veku. Jeho rast ovplyvňujú ženské pohlavné hormóny, preto nevzniká u žien po prechode a tiež po vyhasnutí funkcie vaječníkov prestáva rásť, prípadne sa zmenšuje.

Nemusí sa prejavovať žiadnymi príznakmi a jeho prítomnosť sa zistí náhodne pri gynekologickom vyšetrení, alebo môže spôsobovať poruchy menštruačného krvácania, v zmysle silnej dlhotrvajúcej menštruácie, alebo, ak dosiahne veľké rozmery, môže byť tiež príčinou bolestí v malej panve, spôsobovať ťažkostí pri močení.

Prečítajte si: Neplodnosť: všetko, čo vás môže zaujímať, ak túžite po bábätku

Ako sa dá myóm diagnostikovať a akým spôsobom sa dá odstrániť?

Najlepšie sa dá jeho prítomnosť zistiť pomocou vaginálneho ultrazvukového vyšetrenia. Liečba závisí od toho, či myóm robí ťažkosti a tiež od veku ženy.

Ak má myóm malé rozmery a nerobí žiadne ťažkosti, stačí ho len sledovať. Niektoré myómy sa môžu vybrať pri zachovaní maternice, v niektorých prípadoch, ak je nepriaznivo uložený veľký myóm a žena si už nepraje mať deti, je potrebné vybrať celú maternicu.

Príčinou neplodnosti môžu byť myómy umiestnené tesne pod sliznicou, ktoré deformujú dutinu maternice a zabraňujú uhniezdeniu alebo včasnému vývoju embrya.

Takto uložené myómy môžu byť tiež príčinou včasných potratov. Pri nasledujúcom otehotnení sa embryo môže uhniezdiť na inom mieste a tehotenstvo prebehne bez problémov.

No ak žena s takto uloženým myómom nemôže otehotnieť dlhšiu dobu, alebo viackrát potratila, je vhodné myóm odstrániť pomocou hysteroskopie. Malé myómy, ktoré nedeformujú dutinu, nemajú vplyv na otehotnenie.

Vplyv deformít maternice na plodnosť ženy nie je jednoznačný, niektoré sa zistia aj u žien, ktoré bez problémov otehotneli a porodili.

Ženské príčiny neplodnosti

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: