Príčiny mužskej neplodnosti

Redakcia | 12. september 2015
priciny muzskej neplodnosti

Muži sa podieľajú na neplodnosti v rovnakej miere ako ženy, a preto by vyšetrenie muža malo prebiehať súčasne s vyšetrovaním ženy. Naviac je vyšetrenie muža oveľa jednoduchšie a aj lacnejšie.

Najmä v minulosti sa stávalo, že žena absolvovala nákladné a komplikované vyšetrenia, prípadne aj operačné výkony a nikto neurobil jednoduché vyšetrenie kvality mužského semena – spermiogram. Toto vyšetrenie sa vykonáva v centrách asistovanej reprodukcie alebo u andrológa.

Vyšetrenie spermiogramu

Pred vyšetrením je potrebné, aby sa muž zdržal ejakulácie dva až päť dní. Dlhšia doba nie je nutná, lebo potom vzrastá počet menej kvalitných „zostarnutých“ spermií. Ejakulát sa získa masturbáciou do sterilnej nádobky v miestnosti vyhradenej na tento účel. Historky o odbere pomocou elektród alebo za pomoci peknej sestričky sa skutočne nezakladajú na pravde. V laboratóriu potom prebehne analýza. Hodnotí sa celkový objem, ktorý by mal byť viac ako 2 ml, počet spermií by mal byť viac ako 20 miliónov na 1 ml, aspoň 50 % spermií by sa malo pohybovať a aspoň 14 % spermií by malo mať normálny vzhľad.

Pri patologickom náleze je vhodné vyšetrenie zopakovať, ideálne by to malo byť o 3 mesiace, pretože tak dlho trvá proces vzniku a dozretia „novej várky“ spermií, v praxi postačuje aspoň trojtýždňový interval. Ak sa patologický nález potvrdí, je namieste podrobné andrologické vyšetrenie, ktoré môže odhaliť niektoré príčiny narušenej tvorby spermií.

Najčastejšou príčinou mužskej neplodnosti je nedostatočná tvorba normálnych pohyblivých spermií. Zatiaľ čo žena sa narodí s určitým počtom vajíčok, ktoré už počas jej života nepribúdajú, u muža sú spermie produkované nepretržite, od dosiahnutia pohlavnej dospelosti až po smrť. Celý vývoj zrelej spermie trvá približne 90 dní. Pri ejakulácii sa u zdravého muža uvoľní asi 500 miliónov spermií, ktoré musia preniknúť z pošvy, cez materničné hrdlo do dutiny maternice a odtiaľ do vajíčkovodu, kde jedna z nich oplodní vajíčko. Ide o natoľko komplikovaný proces, že dokonca aj u tých najplodnejších párov je šanca na počatie každý mesiac asi jedna ku trom.

Rizikové skupiny mužov

Je známy negatívny vplyv vysokej teploty na tvorbu  spermií u mužov, ktorí pracujú v horúcom prostredí, alebo ktorí nadmerne používajú saunu alebo horúce kúpele. S tým súvisí aj odporúčanie nenosiť tesnú spodnú bielizeň a nohavice.

Negatívne pôsobí aj ionizujúce a vysokofrekvenčné elektromagnetické žiarenie, ktorému sú vystavení zvárači  s elektrickým prúdom, radiologickí laboranti alebo ľudia pracujúci s telekomunikačnými zariadeniami. Riziko poškodenia tvorby spermií je aj u ľudí, ktorí pracujú s anorganickým olovom, kadmiom, ortuťou, pesticídmi, organickými rozpúšťadlami alebo s anesteziologickými plynmi. Liečba zhubných nádorov chemoterapiou v detstve alebo aj v dospelosti môže viesť k nenapraviteľnej zástave tvorby spermií. Preto sa u mladých mužov, ktorí musia podstúpiť takúto liečbu, odporúča zmrazenie spermií. Tento výkon bežne vykonávajú pracoviská zaoberajúce sa liečbou neplodnosti.

Známy je aj negatívny vplyv fajčenia, nadmerná konzumácia alkoholu a obezita. Pokiaľ je pôsobenie škodlivín krátkodobé, je možné obnovenie normálnej plodnosti. Tvorba spermií môže byť tiež znížená po prekonaní mumpsu, alebo ak sú prítomné rozšírené pletence žíl na povrchu mieška (varikokéla).

Žiaľ, v prevažnej väčšine prípadov nevieme zistiť, čo je príčinou poruchy tvorby spermií u konkrétneho muža, a preto nepoznáme ani efektívnu liečbu tabletkami či injekciami. Pomôcť účinne vyriešiť tento problém vieme pomocou metód asistovanej reprodukcie.

Môže vás tiež zaujímať:

Folikulometria a vyšetrovacie postupy pred liečbou neplodnosti
Nedočkavosť alebo neplodnosť
Vplyv veku na plodnosť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: