POZOR na cukor: môže spôsobovať NEPLODNOSŤ!

Mgr. Denisa Priadková, Občianske združenie Bocian | 13. september 2019
POZOR na cukor: môže spôsobovať NEPLODNOSŤ!

Nie, skutočne nevadí, ak si ráno osladíte kávu alebo si občas doprajete dva kopčeky zmrzliny či svoj obľúbený zákusok.

Ženské príčiny neplodnosti

Vec sa má tak, že cukru konzumujeme čoraz viac a náš organizmus sa s tým vyrovnáva len veľmi ťažko. Okrem celého množstva zdravotných komplikácií dnes môžeme do zoznamu preukázateľne zaradiť aj poruchy plodnosti či neplodnosť.

Konzumácia cukru nekontrolovateľne rastie

Vráťme sa však k zaujímavej štatistike: v roku 1700 skonzumoval Európan podľa dostupných informácií približne dve kilá cukru ročne.

O dvesto rokov neskôr to už bolo štyridsať kilogramov, no problémom je to, že niektorí milovníci sladkostí skonzumujú trojnásobok tohto objemu, čo v priebehu života predstavuje viac ako sedem ton.

Pneumatika okolo pása či dve brady môžu byť v takomto prípade tým najmenším problémom. Oveľa pravdepodobnejšie je, že jed sa v podobe nadbytku rafinovaného cukru prejaví omnoho zákernejšie.

Cukor je všade

Ešte než si povieme, ako konkrétne cukor prispieva k problémom s plodnosťou a aké sú zdravé alternatívy, zamyslime sa nad tým, odkiaľ sa v našom jedálničku berie toľko cukru, hoci sa nám zdá, že sladíme zodpovedne, teda s mierou.

Prirodzene totiž cukor očakávame v sladkostiach, koláčoch, sušienkach či kolových nápojoch, rafinovaný nepriateľ sa však nachádza aj v mäsových výrobkoch, omáčkach, mliečnych výrobkoch, pečive, v kečupe či horčici.

Je to „tajná“ ingrediencia skoro všetkých technologicky spracovaných potravín, ktoré, žiaľ, podľa predaja tvoria viac ako deväťdesiat percent nášho jedálnička. Len v spomínanom kečupe je ho približne o osem percent viac ako napríklad v zmrzline.

Celkové množstvo skonzumovaného cukru je však oveľa vyššie, pretože cukor má mnoho podôb a na obaloch potravín môže mať desiatky názvov.

Najmä mladší ľudia v mestách sa v snahe o zdravý životný štýl či štíhlu líniu zámerne vyhýbajú cukru, ale neuvedomujú si, že prijímajú nadmerné množstvo cukru z iných zdrojov – ako pečivo (predovšetkým biele), cestoviny, ryža, zemiaky či obilniny.

„Ukrývanie cukru" dokazuje aj skutočnosť, že za posledných dvadsať rokov priama spotreba cukru v Európe poklesla, ale spotreba cukru zahrnutého v potravinárskych výrobkoch stúpla veľmi významne. A to sme nespomenuli jednu z najzákernejších foriem konzumácie cukru – alkohol.

Jedným z paradoxov je, že sa cukrová lavína spustila pod plášťom boja proti tuku a cukru. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia vznikla masová výroba nízkotučných výrobkov, no prudko sa zvýšila spotreba cukru.

V rastúcom počte výrobkov sa technologická vyspelosť prejavila obsahom sladidiel, v skutočnosti sa zvýšila spotreba hlavne „skrytých cukrov“ v podobe rôznych sladidiel, napríklad kukuričného sirupu, známeho aj ako glukózovo-fruktózový sirup.

V období medzi rokmi 1970 a 2005 produkcia tohto „cukrocukru" vzrástla o neuveriteľných 10 673 percent, čo ďaleko prevyšuje nárast akejkoľvek inej potraviny alebo skupiny potravín v našom jedálničku.

Cukor: skrytá hrozba neplodnosti

V praxi to znamená, že otázka nestojí tak, či si po večeri doprajeme sladký zákusok, ale koľko cukru sme skonzumovali v párkoch s chlebíkom, horčicou a kečupom, či cestovinách s omáčkou, atď.

Takýmto potravinám sa podľa prieskumov Občianskeho združenia Bocian ani v procese procese prípravy na materstvo nevyhýba väčšina slovenských žien.

Kaskáda problémov s plodnosťou, ktoré priamo súvisia s konzumáciou cukru, sa navyše týka rovnako mužov i žien. Predovšetkým ide o hormonálnu nerovnováhu, ktorá vzniká prirodzenou reakciou organizmu na cukor.

Bežná úroveň cukru v krvi zodpovedá asi dvom kávovým lyžičkám. Akékoľvek väčšie množstvo spôsobí, že hladina cukru v krvi stúpne tak, že sa jej telo začne približne po 15 minútach brániť, pretože ju vníma ako toxín, čiže otravu.

Ako cukor vplýva na plodnosť?

Na obranu začne telo vylučovať inzulín a po cukrovej „naspeedovanej polhodine" nasleduje rýchly pád, ktorý sa obvykle prejaví únavou a vyčerpaním.

Na tento stresový stav organizmus reaguje aktiváciou nadobličiek. Vylučujú kortizol a adrenalín, aby, paradoxne, doplnili stratu cukru z krvi. Vzniká začarovaný kruh a opakovaná mobilizácia nadobličiek vedie k ich spomaleniu a zleniveniu.

A to je problém. Nadobličky sú totiž zodpovedné za produkciu hormónov, ktoré majú na plodnosť obrovský vplyv a v stave hormonálnej nerovnováhy je oslabená i funkcia endokrinných žliaz a produkcia zdravých vajíčok či spermií je nedostatočná, pretože hladina estrogénu, progesterónu, testosterónu a iných, pre reprodukciu dôležitých látok je nízka.

Pankreas teda po cukrovom šoku vylúči inzulín, aby hladinu cukru v krvi premenil na energiu v bunkách. Opakované vylučovanie väčšieho množstva inzulínu však vedie k v súčasnosti veľmi rozšírenej inzulínovej rezistencii.

Zjednodušene povedané – cukor, ktorý nedokáže do buniek „napchať” inzulín, sa zachytí v pečeni, ktorá ju zmení na tuk a odtiaľ je len krok k obezite či cukrovke. Inzulínová rezistencia, niečo ako „cukrovka v predsieni" síce nemusí byť vidieť ani cítiť, z opakovaných výskumov však vyplýva, že veľmi negatívne vplýva na ovuláciu.

Jednoducho jej zabráni. Ak aj k ovulácii dochádza, vajíčko dozrieva pomalšie a nedostatočne. Takmer neuveriteľná, žiaľ pravdivá je aj informácia, že dokonca i v prípade oplodnenia vajíčka je inzulínová rezistencia príčinou toho, že sa embryo nedokáže uhniezdiť v maternici a neviditeľný nepriateľ tak zabráni počatiu.

Ženy, ktoré inzulínovou rezistenciou trpia, sú vystavené štyri až päťkrát vyššiemu riziku potratu v porovnaní s ostatnými tehotnými ženami. V neposlednom rade je inzulínová rezistencia kľúčovým faktorom pri diagnóze polycystických ovárií.

Popravde treba uviesť, že inzulínová resistencia je zčasti dedičná, nadmerná konzumácia cukru a potravín s vysokým glykemickým indexom (rýchle cukry) je mnohonásobne vyšším rizikovým faktorom ako genetická predispozícia.

Vyšetrenie hormonálneho profilu oboch partnerov, ktorí sa snažia o potomka, je preto zásadným krokom na ceste odhaľovania príčin toho, prečo sa otehotnenie nedarí.

Cukor negatívne ovplyvňuje aj predmenštruačný syndróm

Mnohé ženy každý mesiac trápi takzvaná PMS-ka. Záchvaty hnevu, precitlivenosti, nadúvania, zadržiavania tekutín a nepríjemných bolestí či napätia sú typickým prejavom predmenštruačného syndrómu. Hypoglykémia, zvýšený obsah cukru v krvi k tomuto syndrómu výrazne prispieva a zhoršuje ho.

V gynekologických ambulanciách rastie počet kvasinkových infekcií. Hoci sú veľmi nepríjemné, nie sú priamou príčinou neplodnosti.

Až na to, že uspokojivý pohlavný styk, ktorý je pre počatie nevyhnutný, je počas takejto infekcie takmer nemožný a opakované zápaly komplikujú cestu spermie k vajíčku, spôsobujú zrasty a komplikácie, ktoré majú problém s plodnosťou (oveľa dlhší čas potrebný na prirodzené počatie) za následok veľmi často.

Cukor oslabuje aj imunitu

Lyžička cukru, respektíve jeho strávenie náš organizmus zamestná do takej miery, že počas minimálne štyroch hodín je naša imunita preukázateľne oslabená.

Presladená zima je tak dôvodom, prečo ľahšie podliehame infekciám či mikróbom, ale tiež kvasinkovým infekciám, bakteriálnej vaginóze či sexuálne prenosným ochoreniam, ktoré môžu mať pre plodnosť fatálne následky.

Azda najmenej známou záškodníckou činnosťou nadbytočnej konzumácie cukru je likvidácia vitamínov a minerálov. Aby bol organizmus schopný nadprodukcie inzulínu a kortizolu, spotrebováva na to naše zásoby vitamínov a minerálnych látok.

Najčastejšie plieni vitamín B, konkrétne B6, vitamín E, magnézium a meď. Nedostatok vitamínu E je dlhodobo spájaný so zvýšeným rizikom potratu.

Nie, neznamená to, že sa musíte cukru vyhýbať úplne. Pri bežnom spôsobe stravovania by to bolo takmer nemožné. O to väčšiu pozornosť musíte venovať tzv. vedomému sladeniu.

Alternatívne sladenie

Medzi najdiskutovanejšie alternatívne možnosti patrí okrem medu, ktorý je vhodnejší ako cukor, najmä ak je prírodný, xylitol. Sladidlo získané z xylanu, ktorý sa nachádza v rastlinách, ovocí a zelenine je bez príchuti a o cca 40 % menej kalorické ako bežný cukor. Je však rovnako sladivý a vďaka nízkemu glykemickému indexu vhodný aj pre diabetikov.

Jemnú chuť a intenzívnu sladkosť vašim nápojom aj jedlám dodá sirup z drene kaktusu agáve. Jeho sladiacou zložkou je inulín. Sirup z agáve ma nízky glykemický index a produkciu inzulínu stimuluje jemne.

Chuťou sa podobá javorovému sirupu. Spolu s medom však patria k sladidlám, ktoré zvyknú byť priemyselne upravované a cukor obsahujú.

Podľa všetkých dostupných informácií je dokonalým riešením stévia. Nenápadná tropická rastlinka, ktorá sa používa stovky rokov, bez akýchkoľvek vedľajších účinkov, resp. pohodlne dostupné výrobky s jej výťažkom.

Hoci jej sladké zložky, tzv. steviol glykozidy, majú tristokrát väčšiu sladivosť ako cukor, neobsahuje takmer žiadne kalórie.

Pre diabetikov i páry, ktoré sa snažia o dieťa je dôležité vedieť, že sladiace látky v stévii nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi, naopak, udržiavajú jej rovnováhu v krvi i v pečeni. Dostanete ich v podobe tabliet, sypkého kryštálu alebo kvapiek a sú vhodné aj na varenie a pečenie.

Názvy, pod ktorými na obaloch potravín môžete vystopovať obsah cukru

  • Sacharóza (repný a trstinový cukor),
  • Glukóza (hroznový cukor),
  • Fruktóza (ovocný cukor, ale napríklad i v mede a šťavách z rastlín),
  • Laktóza (mliečny cukor),
  • Maltóza
  • Okrem toho zvyknú byť označované ako polysacharidy, zložené sacharidy, glycidy, uhľohydráty či škroby.

Čo spôsobuje nadbytok cukru v tele?

  • podráždenosť
  • duševnú a citovú nevyrovnanosť
  • stavy úzkosti, strachu a depresie
  • nesústredenosť
  • kŕče
  • poruchy trávenia
  • hyperaktivitu
  • zvýšenú potrebu vitamínov a minerálov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: