Nedarí sa vám otehotnieť?

Redakcia | 3. apríl 2016

Pohybu spermií „správnym smerom" pomôžete, ak zostanete približne 30 minút ležať v pokoji s mierne vyvýšenou panvou, tie fyzicky zdatnejšie aj v polohe „sviečky“.

Keď sa vám nedarí otehotnieť, ešte predtým, než navštívite odborníka na liečbu neplodnosti, mali by ste vedieť:  Najvyššiu šancu otehotnieť máte pri klasickej polohe, teda žena dole, na chrbte, ale s mierne nadvihnutým zadočkom podloženým napr. vankúšom.

Chcem otehotnieť

Pohybu spermií „správnym smerom" pomôžete, ak zostanete približne 30 minút ležať v pokoji  s mierne vyvýšenou panvou, tie fyzicky zdatnejšie aj v polohe „sviečky“. Toto neplatí, ak patríte medzi ženy s maternicou obrátenou dozadu (na túto diagnózu vás gynekológ upozorní pri bežnej prehliadke, odborne sa tejto polohe hovorí RVF), vtedy by ste naopak, mali ležať na bruchu. Pre obidve skupiny však platí - žiadna sprcha (aspoň nie intímnych miest) minimálne dve hodiny po styku.

Konzumujte veľa kyseliny listovej, zvyšuje schopnosť otehotnieť a v prvých troch mesiacoch tehotenstva pomáha zabrániť potratom a vývojovým poruchám plodu. Obsahuje ju špenát, brokolica, ovsené vločky, špargľa.

Snažte sa dodržiavať zdravý životný štýl – pestrá, vyvážená strava, veľa pohybu, žiaden alkohol a cigarety!  Až keď sa vám po dobu 12 - 18 mesiacov nechráneného pohlavného styku s frekvenciou 2- 3 razy týždenne nepodarí otehotnieť, je potrebné vyhľadať odborného lekára. Na Slovensku vyhľadáva pomoc odborníka 10-15 % partnerských dvojíc.

Vyšetrenia pri neplodnosti

Lekár vyšetrí oboch partnerov, a ak zistí príčiny ich problému, poradí im vhodnú liečbu. Pri poruche na strane ženy to môžu byť špeciálne cviky tzv. „cviky podľa Mojžíšovej", čo je séria cvikov na posilnenie ochabnutých svalov panvového dna a zároveň na uvoľnenie iných partií panvových svalov. Ďalšou liečbou býva napr. hormonálna liečba.

Pre ženy s nepriechodnými vajcovodmi, s endometriázou a imunologickou príčinou neplodnosti alebo pri poruchách plodnosti muža prichádza do úvahy umelé oplodnenie.

Môže vás zaujímať:

Folikulometria a vyšetrovacie postupy pred liečbou neplodnosti
Tubárna neplodnosť
Príčiny neplodnosti skryté v maternici

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: