Kyselina listová

Redakcia | 7. február 2016
spenat obsahuje kyselinu listovu

Kyselina listová - dôležitá v prevencii vývojových malformácií.

Určite ste už aj vy počuli alebo čítali o význame kyseliny listovej vo výžive tehotných žien. Už na prvej prehliadke v tehotenskej poradni by mal každý gynekológ mamičku upozorniť, aby nezabudla na dostatočný príjem tohto vitamínu. A ak vám nie je úplne jasné prečo, čítajte pozorne ďalej.

Dôležitosť kyseliny listovej

Kyselina listová (alebo odborne accidum folicum) je vitamínom skupiny B nezastupiteľným pri tvorbe červených krviniek, pri vstrebávaní proteínov, pri tvorbe tkanív, buniek, nervového systému, podporuje vývoj mozgu, znižuje riziko poškodenia plodu. Väčšina ľudí, ktorí sa stravujú vyvážene, nedostatkom tohto vitamínu netrpí, no v tehotenstve, a to hlavne v prvých štyroch mesiacoch, odporúčajú gynekológovia klásť zvlášť dôraz na dostatočný príjem kyseliny listovej, a to hlavne v prirodzenej forme z potravy. Odporúčaná denná dávka je 400 µg.

Rázštep? Môžeme mu zabrániť!

Príčin tejto vývojovej chyby je niekoľko (dedičnosť, škodlivé látky chemického pôvodu, infekčné ochorenie a nedostatok niektorých živín v potrave matky počas tehotenstva). Ak by nehrala úlohu iná príčina, ktorú ovplyvniť nemôžeme (napr. dedičnosť či infekčné ochorenie prekonané v prvých týždňoch tehotenstva), odborníci tvrdia, že až v 75 % prípadoch môžeme pravidelným príjmom kyseliny listovej minimálne mesiac pred plánovaným otehotnením a počas prvých štyroch mesiacov gravidity rázštepovým chybám zabrániť.

Ukážkový jedálniček bohatý na kyselinu listovú

  • Raňajky: miska ovsených vločiek, 2 lyžice pšeničných klíčkov, postrúhané jablko, orechy a 1 pohár pomarančovej šťavy.
  • Desiata: celozrnné pečivo s tvarohovým syrom.
  • Obed: grilovaný losos, varené zemiaky a veľká porcia miešanej zeleniny (podusené špenátové listy, červená repa, hlávkový šalát).
  • Olovrant: jogurt s miešaným posekanými orieškami (mandle, vlašské orechy, lieskové orechy).
  • Večera: špenát s vajcom uvareným natvrdo, zemiaky a ako dezert banán.

Ženy, ktoré pred tehotenstvom užívali dlhší čas antikoncepciu alebo fajčili, by mali klásť zvlášť dôraz na pravidelný príjem kyseliny listovej.

Môže vás zaujímať:

Nedarí sa vám otehotnieť?
Otehotnieť (nie)je niekedy problém
Ani vám sa nedarí otehotnieť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: