Endometrióza a neplodnosť

redakcia | 17. november 2016
endometrioza a neplodnost

Endometrióza je tak trochu „záhadné“ ochorenie, ktoré môže spôsobiť neplodnosť. Nevieme jeho presné príčiny a nevieme, prečo u niektorých žien nerobí takmer žiadne problémy a u iných je sprevádzané celým spektrom ťažkostí.

Endometrióza je stav, kedy je sliznica maternice prítomná aj mimo dutiny maternice. Lokalizácia môže byť rôzna, najčastejšie je prítomná na vaječníkoch, vajíčkovodoch, vnútornej výstelke brušnej dutiny, na maternicových väzoch, ale aj na povrchu čreva, v jazve po operácii a v zriedkavých prípadoch boli ložiská endometriózy nájdené aj vo vnútri pošvy, vo vnútri močového mechúra, na koži a dokonca aj v mozgu, alebo v pľúcach.

Príznaky endometriózy

Najčastejším príznakom endometriózy je bolesť v podbrušku, ktorá sa zvyčajne objavuje pred alebo počas menštruácie, ale nemusí súvisieť s menštruačným cyklom. U niektorých žien je taká silná, že výrazne negatívne ovplyvňuje kvalitu ich života. Ale sú aj ženy, ktoré majú endometriózu a ani o nej nevedia a zistí sa to napr. pri operácii z celkom iných dôvodov, alebo pri pátraní po príčine neplodnosti.

Odhaduje sa, že 30 – 40 % žien s endometriózou má problémy s otehotnením.

Existuje jediný spôsob, ako jednoznačne stanoviť diagnózu endometriózy, a to je „pozrieť sa“ do brušnej dutiny. Dnes sa to robí pomocou laparoskopie, čo je menší operačný výkon, pri ktorom sa zavedie do brušnej dutiny tenká trubička vybavená optikou a lekár na obrazovke monitoru prehliadne brušnú dutinu. Konečné potvrdenie diagnózy sa robí na základe mikroskopického vyšetrenia odobratej vzorky tkaniva z ložiska, ktoré je podozrivé, že ide o endometriózu. Podozrenie na niektoré formy endometriózy (napr. endometrióznu cystu vaječníka) možno vysloviť aj na základe ultrazvukového vyšetrenia, ale definitívnu diagnózu potvrdí iba laparoskopia.

Endometrióza ovplyvňuje plodnosť ženy viacerými spôsobmi, najčastejšie spôsobuje zrasty v oblasti vajíčkovodov, čím dôjde k narušeniu ich funkcie a vajíčko sa nemôže stretnúť so spermiou. Dosť často sa stretávame s prípadmi, pri ktorých vajíčkovody nie sú viditeľne poškodené, ale ložiská endometriózy sú prítomné napr. na povrchu vaječníka alebo na vnútornej strane brušnej steny. V tomto prípade sa predpokladá, že tieto ložiská produkujú určité látky, ktoré znižujú pravdepodobnosť oplodnenia vajíčka spermiou alebo narušujú včasný vývoj oplodneného vajíčka.

Liečba endometriózy

Endometrióza je ochorenie, ktorého vznik a vývoj súvisí s produkciou ženských pohlavných hormónov (estrogénov) vo vaječníkoch, preto nevzniká u žien po prechode, ale môže sa objaviť aj u mladých dievčat už v puberte. V zásade je možné endometriózu liečiť chirurgicky alebo pomocou medikamentov. Chirurgická liečba spočíva v odstránení ložísk endometriózy, prípadne aj zrastov a väčšinou ju následne doplní liečba medikamentózna.

Prístup k liečbe závisí aj od toho, čo je hlavný problém. Ak treba odstrániť bolesť, odporúča sa chirurgická liečba s následným dlhodobým podávaním hormonálnych prípravkov, ktoré blokujú stimulačný vplyv estrogénov na rozvoj endometriózy. Ak je hlavným problémom schopnosť otehotnieť, odporúča sa absolvovať laparoskopiu, pri ktorej sa diagnóza potvrdí a ak je to možné, ložiská endometriózy sa odstránia. Niekedy sa tiež po výkone odporúčala následná dlhodobá hormonálna liečba, lenže jej problémom je, že síce zabráni opätovnému rozvoju endometriózy, ale žena pri nej neotehotnie. Preto sa dnes po potvrdení diagnózy odporúča, čím skôr využiť niektorú metódu asistovanej reprodukcie. Ak sú vajíčkovody v poriadku, možno skúsiť insemináciu, ak opakované inseminácie zlyhajú, alebo sa zistia poškodené vajíčkovody, prichádza do úvahy mimotelové oplodnenie (IVF). Nemá zmysel dlho čakať na spontánne otehotnenie, lebo endometrióza sa veľmi často a veľmi rýchlo môže obnoviť. Zbaviť ženu endometriózy je ťažké a prakticky k úplnému a definitívnemu vyliečeniu dôjde až keď vyhasne činnosť vaječníkov.

Mohlo by vás zaujímať:
Folikulometria a vyšetrovacie postupy pred liečbou neplodnosti
Príčiny neplodnosti skryté v maternici

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: