Snažilky: Chceme dieťa, ale zatiaľ sa nám nedarí

redakcia | 16. november 2018
chceme dieta

Tak, teraz nastala tá vhodná doba. Spolu s partnerom sme sa rozhodli, že chceme dieťatko... Vysadíme antikoncepciu a venujeme sa jeden druhému, ale zakrátko možno zistíme, že to nie je až také jednoduché, ako sme si predstavovali.

Tehotenstvo nie je samozrejmosť

Ak žena dostane po prvom mesiaci, kedy sa s partnerom snažili o počatie, menštruáciu, zvyčajne mávne rukou, nepodarilo sa teraz, podarí sa neskôr. Ale po druhom mesiaci  ju prepadne neistota. A ako mesiace pribúdajú, neistota je stále väčšia, zmietajú ňou pochybnosti: Budem vôbec niekedy matkou?

Ako však dokazujú štatistiky – i úplne zdravá žena do 25 rokov (kedy je šanca otehotnieť relatívne najvyššia) má počas jedného mesiaca pri pravidelnej frekvencii pohlavných stykov (2 – 3 krát týždenne) so zdravým mužom šancu otehotnieť približne 20 až 25 %, čo znamená, že na plánované dieťa si počká v priemere 4 – 5 mesiacov.

So zvyšujúcim vekom partnerky sa táto „čakacia“ doba v priemere predlžuje. Ženy vo veku 30 rokov majú približne 15% šancu otehotnieť (t.j. treba na to v priemere 6 – 7 menštruačných cyklov) a opäť podotýkame – pri pravidelnom styku 2 – 3 razy týždenne! Po uplynutí 35 rokov sa pravdepodobnosť znižuje ešte výraznejšie, napr. po 40 rokoch veku sa znižuje pod 5 % na jeden menštruačný cyklus.

Vajíčka starnú 

Príčiny tejto  všeobecne nízkej pravdepodobnosti počatia u človeka nie sú presne známe. Jednou z nich je napr. starnutie vajíčok, pretože tie sa nachádzajú v tele ženy už od narodenia. Napríklad, keď sa rozhodnete otehotnieť vo veku 35 rokov, presne také „staré“ sú i vajíčka, a tak je vyššia pravdepodobnosť, že pod vplyvom prekonaných chorôb, rôznych absorbovaných škodlivín či vplyvom  kozmického žiarenia sa v nich môžu hromadiť mutácie, ktoré sťažujú alebo zabraňujú oplodneniu, resp. po oplodnení vedú k vzniku života neschopného embrya.

K oplodneniu teda mohlo prísť, ale embryo zaniklo ešte skôr než sa uhniezdilo v maternici. Predpokladá sa, že takto zaniká väčšina potencionálnych tehotenstiev, ešte skôr než sa o nich dozviete a než sú ultrazvukom rozpoznateľné. Príroda si robí naozaj veľmi prísny výber.

 

Kedy teda hovoríme o neplodnosti?

O neplodnosti hovoríme vtedy, ak sa páru nepodarí  dosiahnuť počatie alebo graviditu po uplynutí jedného (niektoré pramene uvádzajú ako dolnú hranicu dvoch rokov) roka pravidelného nechráneného pohlavného styku. Po uplynutí tohto času by sa pár mal poradiť s odborníkom. U žien vo veku nad 35 rokov sa táto spodná hranica určila na šesť mesiacov, vzhľadom k tomu, že k liečeniu neplodnosti treba vzhľadom k veku ženy pristúpiť skôr.

Ak ubehla kratšia doba a vám sa zatiaľ otehotnieť nepodarilo, možno postačí, ak sa spolu zamyslíme nad tým, čím by ste mohli tehotenstvu aspoň trošku pomôcť.

Vysaďte drogy

Vysaďte cigarety a tvrdý alkohol (pivo a víno obmedzte na minimum), okrem iných problémov znižujú šancu otehotnieť a mohli by  byť v rannom štádiu tehotenstva dôvodom skorého potratu alebo zdravotných problémov plodu. Rovnako fajčenie partnera môže byť dôvodom nízkej kvality spermií.

Dbajte na správnu výživu

Snažte sa o zdravú výživu s vyváženým príjmom všetkých potrebných vitamínov a minerálov. Zvýšte príjem kyseliny listovej (kapustová zelenina, brokolica a pod., alebo vitamínový prípravok), pretože kyselina listová zvyšuje šancu otehotnieť, znižuje šancu ranných potratov  a predchádza rázštepovým poruchám plodu.

Z tohto dôvodu odborníci odporúčajú zvýšený príjem kyseliny listovej minimálne tri mesiace pred plánovaným počatím a počas prvých troch mesiacov tehotenstva.

Okrem toho zvýšený príjem kyseliny listovej (spolu so zinkom) by podľa najnovších lekárskych výskumov mohol pomôcť mužom, ktorý majú problém s kvalitou spermií. Podľa vedcov vedie zvýšená konzumácia zinku a kyseliny listovej k produkcii väčšieho množstva spermií (v uskutočnenej štúdii sa u „problémových“ jedincov zvýšila ich kvantita až o viac ako 70%, zatiaľ čo u zdravých mužov to k ich zvýšeniu neviedlo) a  tým i zlepšeniu šancí na počatie. Obidva potravinové doplnky predstavujú základnú esenciu pre tvorbu DNA a vznik spermií.

Upravte si hmotnosť

Zamyslite sa nad svojou hmotnosťou. Nízka hmotnosť, ako i obezita sú častým dôvodom neplodnosti alebo problémov pri oplodnení. U týchto žien dochádza k častejšiemu výskytu hormonálnych porúch, ktoré môžu spôsobovať neprítomnosť alebo nepravidelnosť ovulácie a tým pádom neplodnosť. V prípade, že tieto ženy otehotnejú, počas prvej tretiny tehotenstva majú zvýšené riziko samovoľného potratu.

Uvádza sa, že napr. obézne ženy majú 3-krát vyššie riziko tzv. ovulačnej neplodnosti ako ženy s normálnou váhou a takmer 2-krát vyššie riziko samovoľného potratu na začiatku tehotenstva. Avšak už malá úprava hmotnosti smerom hore alebo dole môže viesť k výrazne vyššej šanci počatia.

Je frekvencia pohlavného styku dostatočná?

Frekvencia pohlavných stykov môže byť veľmi dôležitá. Vzhľadom k tomu, že žena je plodná približne tri až päť za sebou idúcich dní v mesiaci (najvyššia pravdepodobnosť počatia trvá iba dva dni), nemala by byť frekvencia sexuálnych stykov nižšia ako 2 až 3 razy týždenne (presnejšie obdeň alebo každý tretí deň).

Chce to naozaj jediné - milovať sa, milovať sa, milovať sa. Napriek tomu, že štatistiky hovoria, že sa priemerný slovenský pár miluje dva až trikrát týždenne - neverte tomu. Sexuológovia tvrdia, že tomu tak nie je. Prečo to ale potom tie štatistiky tvrdia?

Jednak vraj preto, že sme ješitní (a dokonca i pri anonymnom prieskume), potom preto, že veľa mužov či žien  uvádza podvedome iba svoje prianie a  navyše ten priemer výrazne vylepšuje menšina nadmerne aktívnych jedincov. Skutočnosť je oveľa horšia. Je množstvo párov, ktoré si na seba nájdu čas dva až trikrát do mesiaca.

Zaujímavosť: Mnohí sexuológovia dokonca tvrdia, že niektoré deti prídu na svet umelým oplodnením iba preto, že ich rodičia majú spolu takú nízku frekvenciu pohlavných stykov, že to na splodenie potomka jednoducho nestačí, prípadne nemajú spolu vôbec sex.

Frekvencia pohlavného styku je veľmi dôležitá

Fenomén, ktorý je zatiaľ tabu i v lekárskych ordináciách, nám skutočne potvrdilo niekoľko žien, ktoré uvažujú o umelom oplodnení. Lekárom to nepovedali zo strachu, že by ich poslali preč, a hlavne – hanbia sa. 

„Nikdy by som svojmu lekárovi nepovedala, že nie som tehotná preto, že so svojím manželom spím maximálne raz za mesiac. Pomyslel by si, že som divná, keď chcem dieťa a nedokážem svojho manžela zviesť. A asi by ma poslal do manželskej spálne. Ale mňa už naozaj nebaví vnucovať sa môjmu mužovi a presviedčať ho, že ak chceme dieťa, musíme oveľa častejšie spolu spávať.", potvrdila nám túto hypotézu atraktívna 30-ročná žena, ktorá už pol roka čaká na umelé oplodnenie.

Lekári nenašli u nej ani u manžela žiaden problém, ktorý by viedol k zdravotnému  problému, brániacemu oplodnenie a tak ich zaradili medzi cca 10 %  párov, kde je príčina neplodnosti nejasná. Lekári nemôžu tieto prípady konkrétne  potvrdiť, pretože práve oni sa o tom od svojich pacientiek  jednoducho nedozvedia. "Ten fenomén je známy. Hovorí sa tomu zdanlivá sterilita – alebo tiež nekonzumované manželstvo," hovorí pražský gynekológ Pavel Čepický.

Pri pohlavnom styku raz mesačne je pravdepodobnosť otehotnenia veľmi nízka – zmienená tridsaťročná žena by na to potrebovala  v priemere päť rokov. Vyhľadať lekára sa  pritom odporúča najneskôr po dvoch rokoch neúspešných pokusov (Samozrejme, je tam zmienka i o pravidelnom pohlavnom styku. Ale aj keď sa na to lekár pri prvom vyšetrení spýta, ako dokázať, že odpoveď pacientky nie je pravdivá?).

I to môže byť dôvodom, prečo problémy s prirodzeným počatím majú hlavne ľudia, ktorí odložili počatie dieťaťa „na neskôr“, napríklad kvôli kariére. To už klesá nielen ich prirodzená plodnosť, ale v dôsledku veku i  dlhoročného partnerského vzťahu i sexuálna aktivita.

Tieto dvojice síce určite netvoria vysoké percento z tých párov, ktoré žiadajú o umelé oplodnenie, napriek tomu, sú tu (a nemusí ísť o extrémne nízke číslo pohlavných stykov, ale i u množstva párov bežná frekvencia – raz týždenne môže byť na počatie málo).


Mali by si však uvedomiť, že umelé oplodnenie je lekársky zákrok, a nie je ani príjemné, ani úplne bez rizika, či už zo strany matky alebo plodu, a  jej úspešnosť nie je stopercentná (uvádza sa okolo 30 percent). Navyše je nákladné a čakacia doba je dlhá (okolo 3 rokov) – preto by oň naozaj mali požiadať iba páry, kde skutočne všetko ostatné zlyhalo a sú bez lekárskej pomoci bez šancí na vlastného potomka. Naopak, pravidelný sex je oveľa jednoduchší, príjemnejší a bezpečný, ba dokonca zdraviu prospešný...

Náš tip pre „problémové páry“: Zamerajte sa na to, aby ste aspoň v období okolo ovulácie, t.j. počas plodných dní  bez ohľadu na únavu a neodkladné povinnosti, mali  s partnerom čo najčastejší sex.

Ako vypočítať plodné dni?

Existujú tri základné metódy na výpočet plodných dní – na základe menštruačného cyklu, meraním bazálnej teploty a Billingsovou metóda.

Výpočet predpokladaných plodných dní na základe menštruačného cyklu je najjednoduchší, ale nemusí to byť presná informácia. Niektoré ženy majú úplne nepravidelnú ovuláciu a sú dokonca ženy, ktoré môžu otehotnieť i počas menštruácie!

Len v stručnosti  – plodné dni pri pravidelnom 28–dňovom menštruačnom cykle by mali byť 11., 12., 13., 14., 15. deň s vrcholom na 13. a 14. deň (ovulácia)  od začiatku menštruácie. V prípade, že máte pravidelný cyklus, ale nie 28–dňový, odpočítajte si od dĺžky menštruačného cyklu 14 dní a v tento deň by ste mali mať ovuláciu.

Príklad:  Pri 31–dňovom cykle je to 31 – 14 = 17. čiže ovuláciu by ste mali mať na 17. deň od začiatku menštruačného cyklu (prvého dňa poslednej menštruácie). Plodné dni by mali byť 14., 15., 16., 17., 18. deň menštruačného cyklu  s vrcholom na 16. a 17. deň cyklu.

Presnejšími, ale i náročnejšími metódami na výpočet ovulácie by mali byť meranie bazálnej teploty a Billingsova metóda. 

Spermie sú schopné oplodniť vajíčko tri až štyri dni, podľa niektorých autorov dokonca päť až šesť dní po pohlavnom styku, ale ak musia čakať tak dlho, ich funkčnosť klesá  a pravdepodobnosť oplodnenia sa výrazne znižuje. Najvyššia šanca otehotnieť je, ak sa dostanú spermie do pošvy ženy jeden deň pred tým, ako dozrie a uvoľní sa vajíčko z vaječníka (t.j. pri pravidelnom 28 – dňovom pravidelnom cykle je to 13.deň). Vajíčko je schopné oplodnenia  po ovulácii len veľmi krátku dobu, najviac 20 až 24 hodín (to je ten 14. deň).
Ak nepríde k pohlavnému styku v období štyroch dní pred ovuláciou a najviac 24 hodín po ovulácii, je tehotenstvo fakticky vylúčené.

Aj polohy môžu byť dôležité

Lekárske výskumy to síce zatiaľ nepotvrdili, ale mnohí odborníci sa prikláňajú k názoru, že polohy pri styku, kde pôsobí na správny pohyb spermií i gravitácia, môžu otehotneniu napomôcť.

Možno sa začudujete, ale ak sa spolu zamyslíme, akú veľkosť má spermia a  akú dĺžku musí vzhľadom k svojej veľkosti prekonať, mohli by sme to prirovnať k tomu, ako keby sme museli prejsť (alebo skôr plaziť sa) približne štyri kilometre. Preto by každý milimeter, o ktorý sa nám túto cestu podarí skrátiť, mohol byť dôležitý.

Hlavne v prípade, ak má muž tzv. "lenivé" spermie. V každom prípade na tejto rade nie je nič škodlivé a tak nie je dôvod nevyskúšať ju.

Poloha klasická alebo tzv. misionárska - muž hore, žena dole.

Žena leží na chrbte a muž je otočený tvárou k nej. Táto poloha umožňuje mužovi hlbšie vniknutie, vďaka čomu sa uvoľnené spermie môžu dostať hlbšie do pošvy a mať pred sebou kratšiu cestu. Pri tejto polohe si môžete dať pod zadok vankúšik, čím umožňujete ešte hlbšie vniknutie.

Obmena klasickej polohy, umožňujúca veľmi hlboké vniknutie

Žena leží na chrbte kolmo na okraj postele, tak že vrchná polovica tela je na posteli, zadoček leží na hrane a nohy sú na zemi.  Partner kľačí pred ňou na zemi. Počas styku môže žena dvihnúť nohy, prípadne ich ovinúť okolo partnera. Ak je to možné, môže  použiť vankúšik.

Poloha zozadu

Žena leží na bruchu (alebo kľačí na kolenách) a muž vniká zozadu, čo tiež umožňuje hlbšie vniknutie, hlavne ak má žena  viac roztiahnuté nohy. Táto poloha sa odporúča hlavne  pri zaklonenej maternici.

Poloha zboku

Muž a žena ležia na boku vedľa seba, sú k sebe otočení tvárami alebo je žena otočená k mužovi chrbtom a on tvárou k jej chrbtu (tzv. poloha lyžičiek). Pri prvej variante môže mať žena položenú vrchnú nohu na partnerovi (čím vyššie, tým môže byť vniknutie hlbšie). Pri druhej variante môže dopomôcť hlbšiemu vniknutiu prehnutie ženy smerom vpred (ako keby do predklonu) a tým pádom vystrčeniu zadočka smerom k partnerovi a opäť dvihnutie vrchnej nohy.

S prihliadnutím na spomínanú gravitáciu sú nevhodné polohy, ktoré zhoršujú alebo predlžujú dráhu spermie - opak misionárskej polohy - žena hore, muž dole a rôzne polohy v sede nebo v stoji (už len ten fakt, aké množstvo spermií okamžite vytečie z pošvy von). Sú páry, ktoré uprednostňujú tieto polohy a nemajú problém otehotnieť, ale tým párom, ktorým sa  počať nedarí, by sme odporúčali venovať sa v období predpokladaných plodných dní radšej horeuvedeným polohám.

Ako ešte zvýšiť šancu otehotnieť?

Zostaňte ešte aspoň pol hodiny ležať. Nevstávajte, nesadajte si. A neutekajte do sprchy. Ak ste použili vankúš, pokojne si ho tam ešte  polhodinku nechajte.

Teoreticky by mohlo gravitácii pomôcť i položiť nohy na vyvýšené miesto alebo v polohe na chrbte kolená pritiahnuť k brade, prípadne zostať pár minút v polohe sviečka. Žiaden výskum to nepotvrdzuje, ale ak ste vo fyzicky dobrej kondícii a  máte chuť experimentovať, nech sa páči, takéto cvičenia vám určite neuškodí.

Chce to trpezlivosť

Odborníci tvrdia, že ľudia dnes majú málo trpezlivosti pracovať na splodení dieťaťa normálnym sexom. Akonáhle žena o niekoľko mesiacov neotehotnie, príde na radu neistota, pochybnosti, návšteva odborníkov, zháňanie informácii o hormonálnej liečbe či umelom oplodnení. Akosi sa zabúda na to, že splodiť dieťa nejde - a ani nikdy nešlo - rýchlo. Nenadarmo naši predkovia hovorili, že dieťa je darom od boha.  (Ale je pravda i to, že po tridsiatke už naozaj tlačí čas).

Stres snaženiu sa o dieťa nepomáha

Neplodnosť môže byť vyvolaná i tým, že pár  po niekoľkomesačnom márnom snažení podlieha stresu. Nie je v psychickej pohode, začína sa urputne snažiť o otehotnenie, sex si plánuje presne v predpokladané plodné dni a inokedy sa trochu „šetrí“, zo sexu sa stáva povinnosť a postupne sa z neho i zo  vzťahu sa vytráca neha, láska, spontánnosť, lebo všetko je zamerané na jeden cieľ – počať dieťa. To šancu oplodnenia výrazne znižuje, pretože hlavne psychika ženy zohráva v procese počatia veľmi dôležitú rolu.

Ako sme už raz povedali, príroda má veľmi husté sito a s veľkou pravdepodobnosťou ním nedovolí prejsť potencionálnej matke, ktorá je priveľmi vystresovaná a psychicky na dne. Túto teóriu potvrdzuje i fakt, že mnohým párom sa po umelom oplodnení či adopcii dieťatka akoby zázrakom zrazu podarí normálne počať.

Hlavne, nezabudnite s partnerom  na to, že  prvým a hlavným dôvodom, prečo ste spolu je to, že sa máte radi. A dbajte na to, aby ste si to neustále dokazovali. Tam, kde panuje láska a psychická pohoda, tam môže pomôcť svojím dielom i príroda, na ktorú ani v dnešnej dobe žiaden medicínsky pokrok nedozrel.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: