Ako si vybrať správne centrum asistovanej reprodukcie?

Mgr. Jana Janáková | 23. marec 2017
Ako si vybrať správne centrum asistovanej reprodukcie?

Tak a je to tu. Nastal čas, kedy ste sa (viac či menej spoločne) s partnerom rozhodli, že svoje snaženie sa o potomstvo, zveríte do rúk odborníkov z centra pre liečbu neplodnosti.

Sadáte k počítaču a googlite. Znie to strašidelne... Asistovaná reprodukcia..., neplodnosť..., spermio... čo? Partner uteká od počítača...
A vy zisťujete, že ľudí, ktorým sa nedarí splodiť dieťatko, je veľmi veľa. A odborníkov, snažiacich sa takým párom pomôcť, je na výber tiež dosť.

Na Slovensku máme viac ako 10 centier asistovanej reprodukcie. V Čechách je to viac ako 40! Podľa čoho teda vybrať to správne centrum asistovanej reprodukcie? Názor partnera je jednoznačný – čím bližšie, tým lepšie...

Kritéria na výber správneho centra asistovanej reprodukcie

VZDIALENOSŤ centra asistovanej reprodukcie od bydliska

Centrá asistovanej reprodukcie nájdete v Bratislave, Martine, Košiciach, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici...

Vzdialenosť špecializovaného pracoviska od vášho bydliska je určite významný faktor výberu centra, nemal by však byť ten najdôležitejší. Blízka poloha určite šetrí váš čas, avšak nie vždy aj peniaze. Zdanlivo ušetrené eurá za benzín možno zhltnú vyššie poplatky za rôzne výkony. 

ODPORÚČANIE OD GYNEKOLÓGA

Váš gynekológ vám možno odporučil nejaké konkrétne centrum. Pravdepodobne pozná ich lekárov, prácu, výsledky...

Možno s daným centrom spolupracuje, možno určité centrom ordinované vyšetrenia bude možné absolvovať priamo u neho. Moja rada – centrum odporúčané vaším gynekológom, samozrejme, zvážte, neberte ho však ako jediné, prichádzajúce do úvahy.

Rozhodnutie je na vás, váš gynekológ sa neurazí, pokiaľ zvolíte iné pracovisko. A ak sa urazí, tak vymeňte gynekológa... 

Tip MAMA a ja 
Vedeli ste, že k návšteve centra nie je potrebný výmenný lístok ani iná forma odporúčania od gynekológa?

ODPORÚČANIE OD PRIATEĽOV,  ZNÁMYCH na výber centra asistovanej reprodukcie

Podľa môjho názoru je to veľmi významný faktor podieľajúci sa na výbere centra. Priatelia, ktorí navštevovali dané centrum, bez servítky zhodnotia, čo sa im páčilo a čo nie.

Jasné, každý sme iný, sto ľudí – sto chutí. Ale sú to reálni, vám známi ľudia, ktorí prišli do centra s problémom a odišli s dieťatkom v brušku. A to je cieľ, no nie?

Prečítajte si: Kedy je správny čas na liečbu neplodnosti?

ŠTATISTIKY ÚSPEŠNOSTI centra asistovanej reprodukcie

Centrá na svojich stránkach uvádzajú štatistiky úspešnosti. Tie, ktoré ich na stránke nemajú vôbec, rovno vymažte zo svojho zoznamu centier hodných vašej návštevy. Štatistiky uvádzané na webových stránkach sa týkajú poväčšine len cyklov umelého oplodnenia (všetko nad 40 % je ohromný úspech!).

Niekto svoju úspešnosť prezentuje na stránke údajom o počte detí (to úžasne vysoké číslo), ktoré sa narodili vďaka ich centru. Sú to deti len z cyklov umelého oplodnenia alebo aj po insemináciách či plánovaní koncepčného optima (plodných dní)?

Najzábavnejšie na sledovaní týchto štatistických ukazovateľov je to, že neexistuje jednotný systém posudzovania úspešnosti jednotlivých centier. Každé centrum si vypracuje štatistiku podľa svojich kritérií. Takže, naozaj vás zaujíma len počet tehotných žien?

Alebo skôr živonarodených detí? Sú výsledky úspešnosti centra rozdelené aj podľa veku ženy? Zamerajte sa skôr na informácie o počte cyklov umelého oplodnenia za rok (skúsenosti a prax!), porovnanie úspešnosti embryotransferov a kryoembryotransferov, prípadne štatistiku darcovského programu.

Ak tieto informácie nenájdete na webových stránkach centra, neváhajte sa opýtať priamo počas konzultácie.

CENNÍK centra asistovanej reprodukcie

Drvivá väčšina centier ponúka konzultácie (a teda aj tú prvú) zdarma. Niekedy si však centrum účtuje poplatok za konzultáciu v cudzom jazyku. Poplatok si niektoré centrá účtujú aj v prípade, že je úvodná konzultácia dlhšia, napríklad presiahnete úvodných 30 minút a podobne.

Ak nemáte zdravotné poistenie na Slovensku, stojí za to zistiť si, či sa „konzultácia zdarma“ týka aj vás. 

Úvodné vyšetrenia plodnosti páru vás budú stáť pár desiatok eur. Porovnávať ceny jednotlivých centier má význam, keď už viete, že idete podstúpiť umelé oplodnenie.

Cenník obsahuje množstvo neznámych pojmov – a hoci neviete, čo znamenajú, túžite aspoň vedieť, čo z toho sa týka vás a čo budete musieť platiť.

A hlavne – kedy? Ak nerozumiete pojmom z cenníka, nie je hanbou opýtať sa priamo lekára, s akými finančnými položkami máte do budúcna počítať.

Korektné centrum vám ešte pred absolvovaním umelého oplodnenia nielenže ukáže cenník, ale vám dá aj jeho kópiu, označí vám položky, ktoré sa týkajú priamo vás, upozorní na možné neplánované výdavky a hlavne: nikdy za nič nepýta platbu vopred.

Prečítajte si: Príčiny mužskej neplodnosti: keď „nemôžeme“ je na strane muža

INTERNET a iné služby centra asistovanej reprodukcie

Internet je ohromný marketingový nástroj – a vedia to aj centrá asistovanej reprodukcie. Mnohí investujú do svojich webových stránok, sú prehľadné, farebné, s množstvom bábätiek. Zamerajte sa na množstvo a kvalitu ponúkaných informácií. 

  • Je webová stránka pravidelne aktualizovaná?
  • Obsahuje praktické rady pre klientov?
  • Uvádza  mená odborných garantov, lekárov, embryológov?
  • Ako dlho je dané centrum na trhu?
  • Je na stránke uvedený cenník či štatistika úspešnosti?
  • Ponúka stránka priestor na online zodpovedanie otázok?
  • Aké sú možnosti kontaktovania centra?
  • Pracujú 7 dní v týždni?

Väčšina centier má svoj profil aj na sociálnej sieti. Napríklad na facebooku si môžete  všimnúť recenzie (užívatelia hodnotia počtom hviezdičiek alebo slovným hodnotením) a mieru odozvy (čas odozvy) na správu – čiže koľko otázok, ktoré im boli zaslané užívateľmi, reálne zodpovedali a za aký čas.

Tieto ukazovatele, jednoducho povedané, hovoria o tom, v akom kontakte je centrum s klientmi. Je chvályhodné, ak administrátor pravidelne ponúka užívateľom tejto sociálnej siete aktuálne informácie z oblasti asistovanej reprodukcie či z diania v centre. 

Mamičkovské/tehuľkovské/snažilkovské fóra. Odborníkmi zatracované, ženami vyhľadávané. Všetky informácie treba brať s rezervou. Aj tie kladné, aj tie záporné. Nikdy neviete, kto sedí na druhej strane, kto reálne píše kritiku či pochvalu...

Odporúčania anonymných užívateliek pre návštevu nejakého centra sú napriek tomu významným faktorom pre výber centra. Áno, centrá majú prehľad, čo sa o nich na podobných fórach píše. A niektoré centrá nielen čítajú...

VLASTNÁ SKÚSENOSŤ, POCITY A DOJMY

Lepšie raz zažiť, ako stokrát počuť! Nič vám nebráni v tom, aby ste absolvovali úvodnú konzultáciu vo viacerých centrách a rozhodli sa pre jedno na základe svojich pocitov.

Prvý dojem je veľmi dôležitý, od privítania asistentkou recepcie, cez dojem z útulnosti čakárne, až po samotnú konzultáciu s lekárom. Bol dodržaný čas objednania? Mal lekár dostatok trpezlivosti, ochoty a času na zodpovedanie vašich otázok?

Dodržiavajú všetci pracovníci centra zásady zachovávania intimity a anonymity klientov? Poskytnú klientom informácie aj v tlačenej forme? Človek je predsa len v strese a nie všetko si zapamätá. 

Pre každého klienta je dôležité niečo iné, niekto uprednostňuje ľudský a empatický prístup, iný vysoko profesionálnu komunikáciu, podloženú číslami a faktami...

Čo je však dôležité pre každého klienta – nájsť lekára, ktorému bude dôverovať. Ak máte akékoľvek pochybnosti o postupoch v liečbe či v správaní lekára, ak nemáte dôveru v centrum asistovanej reprodukcie, ak pochybujete o tom, že ich jediným cieľom je dosiahnutie vašej tehotnosti a pôrodu zdravého bábätka, určite centrum zmeňte

Vaše pocity, dojmy či „šiesty zmysel“ sú najdôležitejším faktorom  výberu správneho centra asistovanej reprodukcie.

Prečítajte si: Vplyv telesnej hmotnosti na plodnosť

Zoznam slovenských centier asistovanej reprodukcie

  • Ferticent, s. r. o., Bratislava
  • Iscare, a. s., Bratislava
  • Reprodukcia, s. r. o., Bratislava
  • ReproMedica, s. r. o., Bratislava
  • Univerzitné centrum reprodukčnej medicíny, Bratislava
  • Iscare, a. s., Martin
  • Sanatórium Helios SK, s. r. o., Martin
  • CRM-BB, s. r. o., Banská Bystrica
  • Sanatórium Helios Košice, s. r. o., Košice
  • SPLN, s. r. o, Košice
  • Gyncare, s. r. o., Košice
  • GYN-FIV,  a. s., Bratislava
  • GYN-FIV,  a. s., Nitra
  • GYN-FIV,  a. s., Žilina  
  • +  partnerské pracoviská GYN-FIV: Trstená, Sliač (Gynpor)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: