Abeceda snažiliek: informácie, ktoré by ste mali vedieť

Redakcia | 14. apríl 2017
Abeceda snažiliek: informácie, ktoré by ste mali vedieť

Vybrali sme stručný prehľad toho najzaujímavejšieho z témy neplodnosti a snažilkovania. Abecedu toho, čo by ste rozhodne mali ovládať...

Snažilky by mali poznať tieto témy

Asistovaná reprodukcia

Inak povedané „umelé oplodnenie“ je súbor techník, ktorých cieľom je tehotnosť u párov, u ktorých to z rôznych dôvodov nie je možné.

Pri liečbe podstupujú obaja partneri vyšetrenia, na základe ktorých sa vyberá najvhodnejšia metóda, napr. intrauterinárna inseminácia (IUI), in vitro fertilizácia (IVF) atď. Tieto zákroky sú možné za prísnych podmienok v centrách asistovanej reprodukcie, schválených MZ SR. 
Prečítajte si: Ako si vybrať správne centrum asistovanej reprodukcie?

Baktérie, vírusy ničiacie plodnosť

Medzi príčinami neplodnosti patrí popredné miesto aj infekčným ochoreniam. Existuje veľa mikroorganizmov, ktoré vyvolávajú zápalové ochorenia. Patria k nim najmä chlamýdiové, mykoplazmové, ureaplazmové, herpetické a iné infekcie. Každá z nich môže spôsobovať  poruchu plodnosti.

Cyklus menštruácie

Menštruačné krvácanie je odlučovanie výstelky maternice v pravidelných mesačných intervaloch. Normálny cyklus býva v intervaloch 28 – 30 dní, krvácanie trvá cca 3 – 8 dní, krvná strata je od 20 do 75 ml.

Ak je cyklus kratší ako 21/dlhší ako 35 dní, krvácanie je kratšie ako 1/dlhšie ako 8 dní, menštruácia mešká 3 a viac týždňov, krvná strata je priveľká alebo žena počas cyklu špiní, je potrebné vyhľadať lekára.
Prečítajte si: Lekár radí: Čo všetko treba vedieť o menštruačnom cykle

Dyspareunia a iné sexuálne poruchy

Odhaduje sa, že bolesťami pri sexe trpí aspoň raz za život až 50 % žien, najčastejšie ide o 20 – 30-ročné ženy. Príčinou môžu byť telesné ochorenia, užívanie liekov, psychogénne príčiny, problémy vo  vzťahu.

Medzi najčastejšie diagnózy v tomto smere patrí vaginizmus a dyspareunia –typická je pre ňu opakujúca sa/trvalá bolesť vo vagíne, podbrušku, ktorá sa spája so sexuálnym stykom.
Prečítajte si: Bolesť pri milovaní: pravda alebo výmysel?

Endometrióza

Zaraďuje sa medzi nezhubné ochorenia, je častou príčinou ženskej neplodnosti. Charakteristická je prítomnosť tkaniva (podobného sliznici maternice) mimo dutinu maternice, napr. vo vaječníkoch, na čreve, v pľúcach.

Endometrióza sa často prejavuje bolestivým menštruačným krvácaním, zápalovými reakciami... Liečba je dlhodobá, medikamentózna a/alebo aj chirurgická.
Prečítajte si: Endometrióza a neplodnosť

Genetika vzs. tehotnosť

U párov, ktoré nemôžu otehotnieť, alebo žena prekonala potrat/y, sa okrem iných vyšetrení odporúča aj genetické. Základom je rozbor rodokmeňa so zameraním na dedičné ochorenia, ich skúmanie a stanovovanie možného rizika prítomnosti ochorenia u potomka.

V tehotnosti môže žena ďalej podstúpiť prenatálnu diagnostiku, t. j. vyšetrenie plodu cytogenetickými, biochemickými či metódami tzv. DNA diagnostiky.

Hlien krčka maternice 

Hovorí o aktuálnej plodnosti ženy. Je produkovaný sliznicou krčka maternice, žena ho môže pozorovať pri utieraní pošvy. Zabezpečuje prežitie spermií a pomáha im dostať sa cez krček do maternice a vajíčkovodov, kde sa môžu stretnúť s vajíčkom pripraveným na oplodnenie.

Po menštruácii sa zvyčajne tvorí málo hlienu. V čase ovulácie je ho viac, je vodnatejší, ťahavý. Po ovulácii jeho kvalita i množstvo klesá. Najvyššie šance na otehotnenie sú, keď je hlien najelastickejší, najčírejší a je v najväčšom množstve. 

Jedlo vzs. tehotnosť

Pod neplodnosť sa u niektorých párov podpisuje aj obezita. Podľa štúdií majú ženy s nadváhou šancu na prirodzené otehotnenie iba 60 % a ženy s obezitou iba 30 %.

Okrem toho tieto ženy častejšie trpia  poruchami menštruačného cyklu, inkontinenciou ap. Ďalšie komplikácie môžu nasledovať v priebehu tehotenstva a pri pôrode, napr. pokles maternice, tehotenská cukrovka, prenášanie.
Prečítajte si: Vplyv telesnej hmotnosti na plodnosť

Laparoskopia 

Je najoptimálnejšia metóda pri diagnostike, ale aj liečbe niektorých typov sterilít u žien. Počas vyšetrenia je možné priamo vidieť stav vnútorných pohlavných orgánov, ich pomery, funkčnosť, zrasty a aj polycystické vaječníky, ktoré je možné hneď ošetriť.

Laparoskopiou môžu byť odhalené myómy na maternici, cysty, nádory na vaječníkoch atď.

Menopauza (u tridsiatničiek?)

Priemerný vek nástupu menopauzy u žien je 50 rokov, pričom asi u 1 % žien príde pred 40. rokom. Pri menopauze pred 40. rokom života hovoríme o predčasnom zlyhaní vaječníkov.

Ak je žena v menopauze, nedostane už menštruáciu a nemôže otehotnieť. U žien s predčasným zlyhaním vaječníkov sa môže zriedka menštruácia objaviť a je určitá, no minimálna šanca na otehotnenie.

Náhradná maternica 

Možnosť vynosiť dieťa nájomnou matkou, odb. surogácia, je vo svete populárna. Existujú dve formy. Prvá – vajíčko manželky je oplodnené manželovou spermiou metódou mimotelového oplodnenia.

Vzniknuté embryo sa prenesie do maternice nájomnej matky, ktorá ho vynosí. Nájomná matka nie je genetickou matkou dieťaťa.

Druhá možnosť – ak sa spermie partnera neplodného páru použijú na jednoduchú insemináciu alebo mimotelové oplodnenie vajíčka nájomnej matky, ktorá potom tehotenstvo pre neplodný pár vynosí a je biologickou matkou dieťaťa. Surogácia je za určitých podmienok povolená v niektorých štátoch, u nás nie. 
Prečítajte si: Surogátne materstvo: keď život začne v brušku "inej" mamy

Ovulácia 

Je to uvoľnenie zrelého vajíčka schopného oplodnenia. Vo vaječníku novonarodeného dievčatka je niekoľko tisíc vajíčok. Po naštartovaní menštruačného cyklu každý mesiac 1 vajíčko (niekedy aj viac) dozrieva a uvoľňuje sa do vajcovodu.

Táto ovulácia nastáva uprostred menštruačného cyklu. Zrelé vajíčko pri pohlavnom styku môže splynúť so spermiou = dochádza k otehotneniu.

Polycystické vaječníky

Poruchy činnosti vaječníkov patria medzi najčastejšie hormonálne ochorenia u žien v plodnom veku. Udáva sa, že postihujú 25 až 40 % žien. Polycystické vaječníky trápia 5 – 10 % žien v reprodukčnom veku.

Môžu vznikať po opakovaných zápaloch vaječníkov, pri hormonálnych poruchách atď. Sú častou príčinou neplodnosti. Liečba je dlhodobá a tehotenstvo je často rizikové.

Riziká asistovanej reprodukcie 

Moderná liečba neplodnosti ponúka široké spektrum liečebných postupov. Výber konkrétneho závisí od samotnej príčiny neplodnosti daného páru.

Pri umelom oplodnení sa však pár môže stretnúť aj s istými rizikami. Medzi najväčšie patria hyperstimulačný syndróm, viacplodová tehotnosť, mimomaternicové tehotenstvo a riziko potratu. Ich výskyt závisí napr. od veku, zdravotného stavu, genetických faktorov atď.

Spermie, vajíčka – darujete?

Na Slovensku sa výkony darovania pohlavných buniek realizujú vo väčšine centier asistovanej reprodukcie. Darcovský program poskytuje pre klientov možnosť darcovstva spermií, vajíčok a tiež embryí.

Darcovstvo sa riadi veľmi prísnymi pravidlami, anonymitou a zahŕňa komplexné vyšetrenie darcu/darkyne, výber a vyšetrenie príjemcu/ov. 

Testy mužskej plodnosti, ochorenia spermií 

Nemožnosť mať dieťa trápi čoraz viac párov, pričom neplodnosť muža v páre tvorí podiel asi 60 %. Základným vyšetrením, ktoré muži pri diagnostike neplodnosti podstupujú, je spermiogram.

Je to neinvazívne, bezbolestné vyšetrenie. Zo základnych kritérií sa hodnotí objem ejakulátu, jeho konzistencia, pH, farba a u spermií je dôležitý ich počet, životnosť, morfológia a pohyblivosť.

Prečítajte si: Spermiogram: ako prebieha vyšetrenie a čo sa ním dá zistiť?

Ultrazvuková diagnostika pri liečbe neplodnosti

Pri ultrazvukovom vyšetrení gynekológ môže pozorovať maternicu, vaječníky, diagnostikovať tehotenstvo, monitorovať ovuláciu, zistiť cysty na vaječníkoch či polycystické vaječníky ap.

Ultrazvuk je neoceniteľný pri umelom oplodnení – pri stimulovaní ovulácie pomocou hormonálnych liekov, pri mimotelovom oplodnení, či pri samotnom odbere vajíčok.

Zdravotné cvičenie 

Cvičenie podľa fyzioterapeutky L. Mojžíšovej je určené ženám, ktoré najmä z fyziologických príčin nemôžu otehotnieť. Metóda zahŕňa 10 cvikov, ktorými dochádza k posilneniu panvového dna, brušných a chrbtových svalov.

Táto rehabilitačná technika je oficiálne uznaná, a hoci je na prvý pohľad jednoduchá, mnohým ženám dopomohla k otehotneniu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: