Manuál pre rodičov: Zimná dovolenka alebo lyžovačka?

Mgr. Nina Bednáriková | 14. december 2019
Manuál pre rodičov: Zimná dovolenka alebo lyžovačka?

Prinášame vám stručný a praktický manuál ako premeniť vašu zimnú dovolenku na príjemne strávený čas s rodinou, oddych, relax a zábavu.

Čas zimných dovoleniek je v plnom prúde

Zimné prázdniny sú priam stvorené na výlet za snehom. Dôsledkom toho sú odvšadiaľ sa valiace ponuky zaručene skvelej dovolenky na horách. Poradíme vám, na čo sa zamerať, aby ste sa v ponuke zorientovali a vybrali pre svoju rodinu ten najvhodnejší pobyt, ale aj čo zabaliť, obliecť alebo nezabudnúť predovšetkým ak cestujete s ratolesťou do troch rokov.

Ubytovanie vhodné pre rodiny s deťmi

Pre začiatok je potrebné zvážiť turistickú lokalitu, resp. rekreačné stredisko, v ktorom chcete dovolenku tráviť. Pri výbere prihliadnite na aktuálne počasie a podmienky, ale i vzdialenosť z bodu A - teda vášho bydliska, do bodu B. Myslite na to ako znáša dlhšie cestovanie vaše dieťa, a ako znášate dlhšiu cestu v uzavretom priestore vy.

Pri výbere samotného ubytovania máte hneď niekoľko možností (výber chaty, chalupy, drevenice, priváty, apartmány, penzióny či hotely), pričom každá z nich má svoje čaro.  Je len na vás, čo zvolíte. Chatársky alebo chalupársky typ ubytovania poskytuje síce súkromnejší a osobnejší priestor pre rodinu, avšak komfort, ktorý vám zaručí hotelový variant, vám neposkytne.

V hoteli máte k dispozícii celodennú starostlivosť, zabezpečenú stravu, detské kútiky, kde sa môžu vaše deti vyblázniť a vybehať, ak im pobyt na čerstvom vzduchu nestačil, prípadne obľúbený wellness alebo babysiting.

Či už sa rozhodnete pre rozprávkovo zasnežené chalupy alebo pohodlnejší hotelový typ ubytovania, v každom prípade si zistite, aké služby a aktivity ponúka priamo stredisko, ale i okolie ubytovania.

Užitočné informácie ohľadne ubytovania

  • základná vybavenosť strediska, prípadne najbližších okolitých miest (obchody, supermarket, bankomaty, lekáreň, zdravotné stredisko),
  • služby pre detského turistu na snehu
  • možnosti pre detského lyžiara, ak plánujete zasvätiť svoje dieťa do lyžovania (lyžiarska škola pre deti, hodiny pre začiatočníkov, detské vleky, požičovne detských lyží
  • vzdialenosť lyžiarskych vlekov a svahov od miesta ubytovania  
  • program strediska pre deti
  • možnosti trávenia voľného času s deťmi v prípade nepriaznivého počasia, ako napríklad rôzne detské herne, atrakcie, welnes centrá a pod.
  • referencie na ubytovanie ak nechcete nechať nič na náhodu

Deti a zimná lyžovačka

Lyžovanie je obľúbeným zimným športom, zábavou a zároveň možnosťou spoločne a aktívne tráviť čas s rodinou na čerstvom vzduchu. Ak lyžujú obaja rodičia, je len prirodzené, že by chceli naučiť lyžovať i svoje dieťa.

Za najvhodnejší vek, kedy začať dieťa učiť lyžovať sa všeobecne považujú tri až štyri roky. Závisí však aj od individuálneho vývoja dieťaťa a samozrejme jeho postoja k lyžiam.  Dôležité je, aby dieťa bolo dostatočne stabilné.

Ak si nie ste celkom istý, zdá sa vám že je ešte predsa len priskoro, skúste dieťa pre začiatok s lyžami len zoznámiť a vysvetliť mu o čo vlastne pri lyžovaní ide. (môže si ich poobzerať, prípadne vyskúšať na mieste alebo len pozorovať iné deti).

V prípade, že ste sa spolu s dieťaťom rozhodli začať lyžovať, zvážte či ste schopný mu vaše skúsenosti s lyžovaním odovzdať správne. Základy sú predsa vždy najdôležitejšie. Ak nie ste o svojich lyžiarskych alebo edukatívnych kvalitách presvedčený, (príp. vôbec nelyžujete), obráťte sa radšej na skúseného inštruktora.

Zimné radovánky alebo lyžovačka bez lyžovania

Ak lyžovanie nie je váš obľúbený zimný šport, je tu stále množstvo iných činností ako stráviť zimnú dovolenku aktívne a zábavne. Môžte sa venovať bežným zimným radovánkam, ktoré deti milujú.

  • stavanie snehuliakov alebo stavanie rozprávkových bytostí alebo domčekov zo snehu, príp. môžte vyhlásiť súťaž o najkrajšiu snehovú bytosť
  • guľovačka
  • môžte robiť rôzne snehové odtlačky (napr. obľúbený odtlačok anjelika) ,
  • korčuľovať sa
  • sánkovať sa, či bobovať (taktiež môžte vyhlásiť súťaž, či preteky na sánkach)
  • prechádzať sa zasneženou prírodou

 TIP MAMA a ja:

Ak rodičia túžia po chvíľke pre seba, ideálne je vybehnúť podvečer s deťmi ešte na krátku prechádzku (ak nie je práve mínus 20). Decká sa vybláznia a čerstvý vzduch ich natoľko unaví, že večerné uspávanie bude mať rýchly a hladký priebeh. Podmienkou je už len aby nezaspal spolu s deťmi i jeden z rodičov :-)

Správne oblečenie dieťaťa do zimy

Základom je teplé a suché oblečenie. Vhodné je dieťa obliecť do viacerých vrstiev:

  • Prvá vrstva - ideálne je termobielizeň, ktoré zabezpečuje sucho, resp. odvádza vlhkosť (bavlnená bielizeň nasiakne, čiže neodparí a neskôr chladí)
  • Druhá vrstva - oblečenie s dlhými rukávmi, ktoré už má za úlohu izolovať 
  • Tretia vrstva - sveter alebo rôzne teplákové bundy, či tzv. mikiny, dopĺňa druhú vrstvu a zabezpečuje teplo
  • Štvrtá vrstva - bunda, lyžiarske nohavice (najlepšie s trakmi, aby ich vaše dieťa na snehu nestratilo), príp. iné zateplené nepremokavé nohavice, či kombinéza. Funkciou tejto vrchnej časti je priamo chrániť pred nepriazňou počasia hlavne vlhkosťou a pred vetrom

Aj tu však platí zásada, obliekajte svoje dieťa, tak ako seba. Vrstvenie zabezpečí teplo ale treba vrstviť s mierou. Nezabúdajte, že čím viac dieťa naobliekate, tým sa vám viac spotí a môže prechladnúť. Navyše sa musí aj hýbať.

Takže ho oblečte tak, aby mu to oblečenie aj dovolilo. Samozrejmosťou je čiapka, šál a rukavice (majte po ruke vždy náhradné suché rukavice). Čo sa týka vhodnej obuvi, aj tu platí sucho a teplo. Čiže treba zvoliť nepremokavé teplé topánky poistené hrubšími ponožkami. Obuv by mala byť pohodlná a pevná.

Výhodou v tomto veku dieťaťa je, že už vám povie, ako sa cíti, či mu je teplo alebo zima. Ak si ale nie ste istý a chcete jeho teplotu skontrolovať, je zbytočné chytať mu studené ruky alebo nos, ktoré sú vystavené vetru.

Deti bez rukavíc? Chyba!
Prečítajte si tiež:

Deti bez rukavíc? Chyba!

Teplotu najlepšie preveríte na záhlaví, krku a hornej časti hrudníka. Dobre oblečené dieťa sa veselo zabaví aj v zime a snehu a nebude na vás po chvílke kričať "mama, zima je".

Bezpečnostné doplnky pre lyžiarov

Pri lyžiaroch určite nezabudnite prilbu a okuliare, prípadne chrániče na lakte a kolená. Dnes sa dokonca používa i reflexná vesta pre deti na svahoch kvôli viditeľnosti.

POZOR!
Nepodceňujte silu horského slnka. Tvár je v tomto prípade jedinou nezakrytou časťou tela, preto nezabudnite chrániť seba ale hlavne deti a ich citlivú pokožku.  Používajte mastnejšie pleťové krémy a balzam na pery

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: