Žena doma: Veľa nám netreba

Mary K. | 8. marec 2017
Žena doma: Veľa nám netreba

Svet sa vracia k minimalizmu a ja mu fandím. Prečačkané interiéry, okázalé domy a záhradné skalky sú na ústupe.

Život sa opäť začína zjednodušovať

V móde je to rovnaké, strihy a farby sa zjednodušili, bižutérie a šperkov ubudlo. Aj kuchyňa prešla výraznou zmenou. Od niekoľkozložkových potravín, korenín a dochucovadiel sa vracia k pôvodným chutiam. Kvalita je konečne dôležitejšia ako kvantita. Presýtenosť dostupným z nás urobila konzumentov všetkého nového. Máme okolo seba aj na sebe veci, ktoré nepotrebujeme. 

Minimalizmus uľahčuje život

Japonská autorka MarieKondo o tom napísala skvelú knihu Kúzelné upratovanie. Stačí, že si urobíte poriadok v šatníku, alebo sa o to aspoň pokúsite, a zistíte, čo všetko, koľko zbytočností zaberá miesto vo vašom živote.

Ale aj to, aké ťažké je zbaviť sa ich. Odporúčam, mamy. Pohľad do skrine vás už nebude frustrovať, lebo všetko, čo tam zostane, bude dobré. Minimalizmus výrazne uľahčí život a ušetrí čas. Nielen v obliekaní.

Baví ma sledovať, ako sa postupne čoraz viac ľudí odpútava od konzumu a tradičných schém. Zvolia radšej jednoduchý život ako biznis style vo veľkomeste. S úľavou vymieňajú strohé kancelárie a tučný plat za homeoffice s platom na prežitie. Mám vo svojom okolí pár takýchto týpkov. Na častú otázku „prečo“, majú jasnú odpoveď. Lebo to nepotrebujem. Zdá sa mi, že ľudstvo dozrieva. Konečne. 

Uvažujem o tom, že aj my, mamy, by sme sa mali vrátiť k minimalizmu pri výchove detí. Často sa pristihnem pri otázkach, či to, čo robím, robím dobre. Či nie je nejaký trik na deti, ktorý zafunguje. Či nerobím chybu, keď poviem to, alebo hento.
Prečítajte si: Humor vo výchove

Siaham po rôznych publikáciách o výchove, ktoré odhaľujú stratégie ako na deti. Niečo aj skúšam. Francúzska výchova, vzťahová, NaomiAldord, Nevýchova... A mám v tom ešte väčší zmätok. Pritom návod je jednoduchý.

Jeho autorom je vynikajúci znalec detskej duše, už nebohý psychológ Ivan Štúr.

Netreba vychovávať. Pekne žite, dieťa sa pridá.

Spomeniem si na neho vždy, keď neviem, ako ďalej na tie detiská. Všetky jednoduché veci sú geniálne. 

Prečítajte si: Rád priznávam otcovstvo

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: