Žena doma: Šťastie, zdravie ...a svätý pokoj

Mary K. | 23. december 2016
Žena doma: Šťastie, zdravie ...a svätý pokoj

Aktuálne sa na mňa z televíznej obrazovky spokojne usmieva pani, ktorej nič „naoko“ nefunguje. Zhon, zmätok, nepodarené koláče, starkí, deti, pes, katastrofa deň a ona si spokojne sadne, že vraj takto sa jej to páči.

Iste. Reklama. Vie, s akou emóciou pracovať. Veď pred sviatkami máme doma skoro všetci podobné katastrofy. Ale haló. Prečo sa nás snažia presvedčiť, že je to v poriadku?
Mám takú predstavu, že keď deti vyrastú z Ježiškovských prekvapení, pôjdeme na Vianoce na  Maldivy, či na Kubu, či niekde, kde budeme mať iné sviatky a pokoj. A to som, prosím, veľký tradicionalista (a stredná trieda. Kým deti vyrastú. musím našetriť.)

Moje Vianoce

24. decembra budem s deťmi zdobiť stromček, spievať koledy, krájať jabĺčko aj jesť oplátky. Pôjdem na polnočnú aj jasličkovú, ako po celý môj 36-ročný život. Rok čo rok sa opakuje rovnaký scenár, bola som jeho súčasťou ako dieťa, som aj ako mama.

Čím som staršia, tým však, paradoxne, menej upäto trvám na tradíciách. Nemám doma vianočné dekorácie, guľky a svetielka na balkóne, nepečiem medovníčky, medvedie labky ani nič podobne milé. Nepozerám Popolušku, Mrázika ani iné lepáky vianočného charakteru (najmä nie rodinu Griswoldovcov). Na televíziu počas sviatkov vlastne ani nie je čas. My chodíme, k nám chodia, jeme, pijeme, prechádzame sa a zase jeme a pijeme. 

Prečítajte si: Kúzlo vianočného stromu

Milujem Vianoce

A chcem si ich vychutnať bez toho, aby som sledovala každé euro vyhodené na zbytočné darčeky, mala výčitky, že hosťom ponúknem kupované keksy, išla sa upachtiť v kuchyni pri vymýšľaní sviatočného menu a bola pod tlakom vianočnej dobrosrdečnosti.

Lebo na Vianoce sa má dávať, usmievať, plniť sľuby, a k tomu všetkému ešte aj má vŕzgať sneh pod nohami. Potom bublina spľasne a svet zovšednie.  Ľudia zvesia ozdoby, zhasnú svetielka a je po sviatkoch. 

Chcela by som naučiť svoje deti prežívať každý deň výnimočne. Aby boli Vianoce ďalším z výnimočných dní, nie jediným v roku. Chcela by som, aby si ctili tradície, ale nebáli sa zmeny. Aby vedeli rozpoznávať hodnoty a keď budú ďaleko, aby mi zavinšovali on-line na sviatky všetko dobré.

Na tomto jedinom trvám. Lebo vraj majú vyslovené vinše počas Vianoc čarovnú moc. Tak si, ženy, zavinšujte pod stromčekom aj vy to, po čom túžite. Ja si budem šťastie, zdravie a svätý pokoj. 

Prečítajte si: Očami mamy - Vianoce

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: