Žena doma: Môj chlap mi nepomáha

Mary K. | 1. júl 2017
Žena doma: Môj chlap mi nepomáha

Môj chlap mi nepomáha, môj chlap sa podieľa.

Je pravda, že vymieňa plienky, kočíkuje, uspáva, aj uvarí, uprace a nakúpi. Chodí do roboty a keď z nej príde venuje sa väčšinou deťom. Neberiem to ako nič výnimočné.

Nie som nevďačná ženská (ó, áno, počujem vás, ako si šomrete pod nos), ani namyslená princezná, ktorá nepohne ani prstom a treba ju obskakovať.

Môj muž sa podieľa, veď žijeme spoločný život

Mám doma muža, s ktorým máme spoločný byt, deti, spoločnú spálňu, tak ako aj kuchyňu a kúpeľňu. Môj chlap mi nepomáha, môj chlap sa podieľa. Ja viem. V mnohých rodinách je to definované inak.

Žena je tá, ktorá sa stará o domácnosť, manžel nosí peniaze, alebo teda viac peňazí a potrebuje si oddýchnuť, mať servis a pokoj.

 

Chlap chodí do práce, žena je doma

Aj žena síce chodí do práce, ale ona to s  tými deťmi a za sporákom vie, tak čo riešiť? Mám kamarátky, ktorým cinkne na účte každý mesiac väčšia sumička ako ich mužom, ale za to neočakávajú, že sa celá rodina prispôsobí ich potrebám.

Uniká mi logika toho, že kto nosí do rodiny viac peňazí má väčšie právo na oddych, teplú večeru, čistú košeľu. Realita v mnohých domácnostiach. Žena na materskej v dennom kolotoči okrem mrzutých či chorých detí nosí v hlave aj to, čo uvariť, kedy upratať, ako ulahodiť chlapovi, ktorý príde domov z roboty.

Žena doma: Pár riadkov k Adele
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Pár riadkov k Adele

Kto má komu pomáhať?

Je mi to ľúto. Že ak sa chlap postaví za sporák a uvarí jedlo, hovoríme o pomoci. Rovnako, ak zoberie dieťa kočíkovať, ide nakúpiť, vysáva. Komu pomáha?

Veď sú to aj jeho deti, jeho chladnička, jeho koberec. Nie je to rovnaká služba alebo, povedzme to inak, potreba spoločnej domácnosti, ako keď ju robí žena? Povedal niekedy váš muž niekomu: moja žena mi pomáha, navarila dnes dobrú večeru?

Spoločný život je o zdieľaní. Aj o zdieľaní povinností, ktoré súvisia s komfortom rodiny. Ak jej komfort zabezpečujete sama a muž vám len občas „vypomôže“, požiadajte ho o to, aby sa viac podieľal, aby sa zaujímal a staral sa o vás.

Možno vám po náročnom dni dobre padne, ak namiesto otázky: Ahoj, čo máme na večeru? zaznie: Ahoj, stihla si sa dnes najesť? 

Žena doma: Som lenivá mama
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Som lenivá mama

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: