Žena doma: Milá pani učiteľka

Redakcia | 9. jún 2017
Žena doma: Milá pani učiteľka

Verte mi, že ani ja nemám vždy svoj deň a najradšej by som bola niekde inde a s niekým iným, ako momentálne som. Tak to máme občas všetci. Doma alebo v práci.

Vašou prácou je vzdelávať a vychovávať deti v škôlke. Neviem, či ste si toto povolanie (zdôrazňujem slovo povolanie) vybrali dobrovoľne, ale stále vám deti prechádzajú rukami, tak asi vás to baví.

Možno už nie tak veľmi, ako keď ste začínali, a rozumiem vašej nechuti, lebo učiteľské povolanie dokáže človeka vyžmýkať. Ale dievčatá a chlapci, ktoré máte v triede toto nevedia. Naučili sa vás radšej obchádzať, keď máte svoju „ chvíľku“.

Prečítajte si: Žena doma: Potravinový biznis na deťoch

Keď pani učiteľka nemá svoj deň

Je normálne, aby pani učiteľka v škôlke neodzdravila rodičovi, ktorý si príde po dieťa? Je normálne, že ani okom nemihne na dieťa, ktoré odchádza a slušne sa jej pozdraví?

Je normálne, aby nereagovala ani na tretiu otázku škôlkara, či sa môže napiť, alebo ísť na záchod? Je normálne, že rozdáva cukríky „za odmenu“ trom obľúbencom dookola celý rok, len preto, lebo jej priniesli darček na narodeniny?

Je normálne, aby mamičke nezbedného chlapca „poradila“, aby si ho radšej nechávala častejšie doma, lebo v triede s ním má robotu navyše? Keď sa na učiteľku opýtam svojej dcéry, povie mi, že je rada, keď nemá službu. Že sa nesmeje a nerozpráva sa s ňou a nevie prečo. 

Fakt sme mali šťastie na všetky škôlkarske učiteľky. Dieťa sa tešilo, rozprávalo o nich, malo s nimi tajomstvá. Teraz je to iné. Ste tam vy. Ešteže na vás nenatrafila v prvom ročníku, to by bolo!

Mráz mi prejde po chrbte, keď na mňa hodíte pohľad. Ani sa mi nechce púšťať sa s vami do reči, lebo mám na vás ťažké srdce, milá pani učiteľka.

Každý rodič si dal tú námahu naučiť svoje dieťa aspoň základnej slušnosti. Pozdraviť sa, odpovedať, keď sa ho pýtajú, podať ruku, pomôcť, spolupracovať.

Teraz sú deti konfrontované s dospelým človekom, pedagógom, ktorý toto nerobí. Sú to predškoláci, už si dokážu vyhodnotiť nejaké veci, tak vás, dúfam, berú ako výnimku, ktorá nie je hodna nasledovania.

Už len pár týždňov a zbavíte sa ich. Oddýchnite si, pani učiteľka. V septembri prídu ďalšie deti. Zvedavé, hlučné, niekedy neposlušné.

Tie nechutné decká sa budú chcieť s vami kamarátiť a hrať. Skúste sa premôcť a aspoň občas im odzdravte, trošičku sa usmejte. Možno sa vašej duši uľaví.  

Prečítajte si: Žena doma: Ako veľmi sa bojíte o svoje deti?

Prečítajte si: Žena doma: Vážený pán v modrom aute

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: