Žena doma: Ako veľmi sa bojíte o svoje deti?

Mary K. | 11. máj 2017
Žena doma:  Ako veľmi sa bojíte o svoje deti?

Dieťa je to najvzácnejšie, čo doma máme, na tom sa, hádam, zhodneme všetky. Primerane tomu sa aj správame. Občas aj neprimerane.

Ochranárske inštinkty niekedy prerastú do posadnutosti a mama sa ide zblázniť. Kamarátka mi rozprávala o svojej susedke, ktorá spanikárila pri nedávno ohlásenej epidémii osýpok.

Keď máme prehnaný strach o dieťa...

Celé noci a dni striehla na internete a zbierala nové informácie. Obtelefonovávala s nimi svojich známych a hystericky reagovala na čo i len zmienku o novom prípade.

Nevyšla z domu bez obáv, nevycestovala za hranice okresu (ktorý bol podľa hygienikov bezpečný), dva týždne nedala dieťa do škôlky, počas nich sa snažila zistiť, či sú všetci spolužiaci jej syna očkovaní a sledovala každé podozrivo vyzerajúce dieťa v okolí. Lebo čo, ak...

Poznám maminu, ktorá priam rituálne oblieka svoju dcéru „proti urieknutiu“. Nevyjde z domu, kým nemá nohavičky plus ešte jednu vec na sebe naopak.

Červená šnúrka na ruke je samozrejmosťou a novinkou pre mňa je sprej na vyčistenie aury, keď odniekiaľ prídu. Pred jeho aplikáciou ju, samozrejme, párkrát popľuje.

Je to pre ňu taká samozrejmosť a, povedala by som, že až potreba, akou je umývanie rúk po príchode z vonku. Za plač jej dcéry môžu väčšinou zlé pohľady, nie únava alebo boľavé bruško.

Môjho bývalého kolegu ochranársky inštinkt jeho matky brzdil v nadväzovaní vzťahov a normálnom fungovaní. Na dovolenke v Egypte mal trikrát denne info o násilných útokoch v okolí a rôznych iných pliagach, ktoré sa mu samému v cudzej krajine môžu stať. 
Dva až trikrát týždenne ho navštívi v práci a prinesie obed, aj keď býva vo vedľajšej dedine. Lebo „čudné jedlá“ z reštaurácie môžu za jeho žalúdočné problémy.  
Prečítajte si: Žena doma: O makovom odvare

Sú naše obavy o deti extrémne?

Možno si neuvedomujeme, ako náš strach obmedzuje naše deti. Nie sme schopné s chladnou hlavou vyhodnocovať situácie, ani svoje správanie, lebo ich tak veľmi milujeme.

Mamy, nezbláznime sa z toho! Dieťa, ktoré má odreté kolená, choré hrdielko z bublinkovej vody, hnačky na dovolenke za hranicami, zlú partiu, bezsenné noci, zlomené srdiečko, dekanské termíny a vyhadzov z práce, to prežije. Neodvrátime všetky hrozby, s ktorými rastie ako človek.  Stačí, ak mu budeme nablízku.   

Prečítajte si: Žena doma: Kam sa hrabe Rytmus

Prečítajte si: Žena doma: Potravinový biznis na deťoch

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: