Zdravé bruško, zdravé dieťa

Martin Kasarda | 19. apríl 2008

Nielen láska, ale aj zdravie ide cez žalúdok. Preto by sme sa mali starať o to, aby aj tí najmenší mali svoj tráviaci systém v poriadku.

Nielen láska, ale aj zdravie ide cez žalúdok. Preto by sme sa mali starať o to, aby aj tí najmenší mali svoj tráviaci systém v poriadku. Zdravý tráviaci systém je veľmi účinným prostriedkom a bojovníkom proti chorobám. Celkovú imunitu organizmu užitočne podporuje Lactobacilus reuteri Protectis.

Dobré baktérie potrebujú posily. Kým je dieťa v brušku, chráni ho odolná mama. Jeho tráviaci trakt je prakticky sterilný. Akonáhle sa dostane do tohto sveta, dostanú sa do tela drobčeka stovky mikroorganizmov. Len tráviaci trakt postupne kolonizuje štyristo až päťsto rôznych druhov mikroorganizmov.

Lactobacilllus reuteri Protectis (L. reuteri) je jedným z prvých organizmov, ktoré sa do tráviaceho traktu novorodenca dostávajú, často priamo z materského mlieka. L. reuteri je baktéria mliečneho kvasenia, ktorá používa špecifický proces na premenu cukrov z potravy na oxid uhličitý a prirodzené živiny a konzervačné látky, známe ako kyselina octová a mliečna. Navyše L. reuteri je jediný druh Lactobacillus, ktorý vylučuje antimikrobiálnu látku nazvanú reuterin. Práve reuterín má širokospektrálny účinok proti rôznym mikroorganizmom, ako sú baktérie, plesne, kvasinky a prvoky.

Probiotické kvapky BioGaia obsahujú práve jedinečný kmeň L. reuteri. Sú bez chuti a ako jediné probiotické kvapky sa dajú zamiešať do stravy, nápoja či nakvapkať na prsník dojčiacej matky.

Črevná mikroflóra detí
Dnes je už známe, že poruchy črevnej mikroflóry sa nemusia prejavovať len zažívacími ťažkosťami (koliky, nadúvanie, zápchy, hnačky), ale aj alergiami, kožnými problémami a oslabenou celkovou imunitou. Napríklad pri kolike u dojčiat sa v porovnaní so zdravými dojčatami zistil výrazne menší počet črevných laktobacilov.
V priebehu ostatných rokov začali vedci upozorňovať na to, že zložky zdravej črevnej mikroflóry dokážu podporovať imunitné odozvy v prospech hostiteľa. Zdravá črevná mikroflóra sa tvorí postupne a práve u detí je náchylná na prudké výkyvy. Porušenie črevnej mikroflóry má negatívny vplyv na celkovú imunitu organizmu dieťaťa. L. reuteri ako prirodzený obyvateľ ľudskej mikroflóry, zohráva práve pri tvorbe zdravého tráviaceho traktu významnú úlohu.

Ako účinkujú probiotiká?
Kmeň L.reuteri, ktorý obsahuje BioGaia, sa aktivizujú už v ústnej dutine pri prehĺtaní a postupne kolonizujú celý tráviaci trakt. Štúdie zaoberajúce sa kolonizáciou ukázali, že väčšina ľudí je kolonizovaná baktériou L. reuteri v priebehu niekoľkých dní, čo sa prejaví upraveným tráviacim systémom – v prípade hnačkovitých ochorení L. reuteri pomáha zastaviť hnačky, pri zápchach aktivizuje činnosť tráviaceho systému. L. reuteri však okrem tradičnej pomoci pri trávení pomáha vďaka reuterínu napádať aj iné patogénne mikróby, čo sa môže prejaviť zlepšením kožných chorôb, alergických reakcií či ďalších prejavov nestability imunitného systému. L. reuteri je vhodné používať pri poruchách tráviaceho traktu, v prípade užívania antibiotík, alebo preventívne v podobe krátkej kúry, ktorá upevní stav zažívacieho traktu.

BioGaia - jediné probiotiká v kvapkovej forme
Na základe týchto skúseností švédsky odborníci pripravili probiotický doplnok výživy BioGaia. L. reuteri je tak dostupný v dvoch formách ako probiotické tablety, ktoré sa rozpúšťajú v ústach (určené pre dospievajúcich a dospelých) a ako jediné olejové kvapky, ktoré sú primárne určené najmenším deťom. Optimálna denná dávka je 100 miliónov (108) aktívnych baktérií, ktoré obsahuje jedna tableta alebo 5 kvapiek olejového roztoku.

Kvapky obsahujú iba prírodné zložky a sú bez príchute, čo znamená, že ich možno použiť v širokej škále potravín a nápojov. Kvapky taktiež možno jednoducho nakvapkať na lyžičku a priamo podávať. Probiotický kmeň L. reuteri  je v slnečnicovom oleji, kvapky tak nemajú žiadnu chuť, dajú sa podávať priamo na lyžičke (5 kvapiek) alebo ľahko zamiešať do detského mlieka, potravín či nápojov. Môžete ich aj jednoducho nakvapkať na cumlík alebo i na prsník pred dojčením. Stačí podať len jednu dávku denne. BioGaia obsahuje výlučne prírodné látky.

    

Obr. Možnosti podávania kvapiek

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: