Záhradka na okne: sadíme s deťmi

Andrea Mániková | 28. marec 2020
Záhradka na okne: sadíme s deťmi

Deti sadenie milujú. Preto sa vám môžu prísť vhod naše tipy.

Pamätáte si na tie časy, keď vás v škole fascinoval pokus so zrnkom fazuľky na navlhčenej vate, a keď o niekoľko dní vyrástla z malého zrniečka rastlinka na tenkej stonke, ktorú ste museli starostlivo presadiť? Využite čas zmysluplne a poďte s deťmi sadiť či presádzať!

Mini záhradka na okennom parapete

Pokúste sa so svojím drobcom zahrať na záhradníka. Možnosť pomáhať vám a robiť niečo nové bude preň určite fascinujúca. Možno niekoľko izbových kvetov potrebuje väčší priestor, alebo sa rozhodnete nasadiť niečo nové a začnete úplne od začiatku – od semienka.

V takom prípade máte o zábavu i „pestovateľské dobrodružstvo“ postarané.

Nemusíte sa však spolu s dieťaťom púšťať iba do veľkých „záhradkárskych“ plánov. Aj minizáhradka na okennom parapete alebo balkóne má svoje čaro. Navyše starostlivosť o rastlinky má i výchovný charakter.

Sadenie u detí podporujete hneď niekoľko vecí

  • Deti sa učia vzťahu k prírode.
  • Získajú oddych od denného stereotypu.
  • Podporujú rozvoj svojich manuálnych zručností.
  • Majú možnosť vidieť výsledok svojho snaženia.
  • Drobcov vediete k pravidelnej činnosti – starostlivosti o zasadenú rastlinku, pravidelné polievanie a sledovanie ako rastlinka vyklíči a postupne rastie.

Mnohí rodičia sú už unavení z toho, ako nadchnúť svoje dieťa pre zdravé jedlo. Tu sa ponúka jedna z možností, ako si zdravú pochutinu vypestovať svojpomocne a následne ňou ozdobiť, či ochutiť ponúkaný pokrm.

Aké rastliny sú vhodné na pestovanie na okne?

Misku alebo nepotrebný vrchnáčik vysteľte navlhčenou vatou (môžete použiť aj vatové tampóniky). Na vlhkú vatu nasypte semienka žeruchy.

Položte na okenný parapet a už na druhý deň uvidíte, ako zrniečka začínajú klíčiť. Viditeľný úspech vášho snaženia deti povzbudí a onedlho sa bude miska zelenať.

Nezabudnite ju každý deň polievať. Odmenou vám bude zberanie úrody už o pár dní. Žeruchou je vhodné posypať chlebík s maslom, alebo ju použiť na ochutenie šalátu.

Chuťou pripomína reďkovku. Zdravá je najmä vďaka vysokému obsahu minerálnych látok ako je draslík, vápnik, železo a horčík, ale i vitamínov A, C, E.

Chutnou dobrôtkou je i pažítka. Tú vám však odporúčame kúpiť až ako priesadu v záhradkárstve či na trhoviskách, pretože zo semiačka by vám vyrástla veľmi slabá a deti by mohli byť sklamané.

Ďalšou alternatívou je vypestovanie čerstvej petržlenovej vňate. Na jej vypestovanie potrebujete misku a odrezok z petržlenu. Najvhodnejšia je sklenená miska, vrchnú časť petržlenu zrežte a ponorte do misky s vodou.

Vhodné je misku postaviť na svetlé miesto, najlepšie na okno. Každý deň kontrolujte, či je vrchná časť petržlenu ponorená vo vode. O niekoľko dní sa môžete tešiť z čerstvej petržlenovej vňate. Po použití vňatky môžete skúsiť, či sa vám to podarí aj druhýkrát.

Nemusíte sadiť len bylinky, medzi kvety jari patria aj narcisy, tulipány či hyacinty. Cibuľku stačí zasadiť do kvetináča so zeminou.

Nevýhodou je dlhší čas klíčenia cibuľky, takže efekt záhradkárčenia nebude viditeľný ihneď. Alebo môžete cibuľku v kvetináči kúpiť v kvetinárstve a spolu s drobcom už len čakať, akej farby vám kvietok vykvitne.

Na okne si s deťmi "dopestujte" klíčky

Ak vás začalo zaujímať klíčenie rastliniek, potom by ste mohli navštíviť tzv. BIO obchody a pokúste sa nechať si naklíčiť niekoľko semien. Klíčiace zrnká sú malé zázraky.

Sú vynikajúcim zdrojom vitamínov A, B – komplex, C, D, K a minerálnych látok, ako sú magnézium, kalcium, fosfor, chlór, draslík, kremík. Ich použitie je rozmanité, môžete ich jesť len tak, pridávať do šalátov alebo polievky.

Na klíčenie používame pšenicu, brokolicu, raž (v stravovaní môže nahradiť ryžu), amarantové semienka (vhodné pri bezlepkovej diéte), ale napríklad aj obyčajné reďkovky (klíčky sú ako prirodzené antibiotiká).

Jedno malé semienko disponuje energiou nového života a obsahuje všetky látky potrebné pre zdravie organizmu. Keď si zoberieme do rúk jedno malé naklíčené zrnko reďkovky, obsahuje oveľa viac výživných látok ako vyrastená reďkovka. Znie to až neuveriteľne, ale je to tak.

Staré civilizácie po niekoľko tisícročí overovali silu klíčkov. Ak však nie ste presvedčení o vhodnosti konzumácie klíčkov, alebo vám jednoducho nechutia, nevadí, ako zelená dekorácia môžu osviežiť jarné dni. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: