Záhadné čísla, ktoré môžu ohroziť naše deti

PR článok | 6. december 2011
Záhadné čísla, ktoré môžu ohroziť naše deti

Imunitný systém dojčiat a malých detí ešte nie je dostatočne vyvinutý a na určité podnety reaguje inak ako organizmus dospelého človeka...

1, 3, 6, 9, 19, 23. Žeby bola reč o výherných číslach pre najbližšie žrebovanie Loto? Možno by vám tento tip v žrebovaní vyšiel, no na tikete vášho života by ste tieto čísla rozhodne nechceli mať. Celkom nenápadné označenia, ale rozhodne nezanedbateľné následky môžu mať na svedomí baktérie, ktoré poznáme ako pneumokoky. Keď sa jedno z množstva takýchto čísel dostane aj do vašej rodiny, dokáže vašu ratolesť riadne potrápiť.

Záhadný pneumokok
Pôvodcom pneumokokových ochorení je baktéria nazývaná pneumokok alebo odborne Streptococcus pneumoniae. Tá je najčastejšou príčinou ťažkých bakteriálnych infekcií, ktoré ohrozujú najmä deti do 5 rokov života a starších ľudí nad 65 rokov. Celkovo zatiaľ poznáme až 92 kmeňov tejto baktérie (tzv. sérotypy), no len určitá časť z nich spôsobuje závažné ochorenia.

Deti v ohrození
Imunitný systém dojčiat a malých detí ešte nie je dostatočne vyvinutý a na určité podnety reaguje inak ako organizmus dospelého človeka. Deti do 2 rokov majú len obmedzenú možnosť tvoriť proti infekciám, mikróbom, a teda aj pneumokokom účinné protilátky. A práve pneumokoky sú príčinou výskytu mnohých ochorení v prvých 5 rokoch života. Najčastejšie ide o zápaly stredného ucha, pľúc alebo prínosových dutín, no výnimkou nie sú ani zápaly mozgových blán či otrava krvi.

Keď nepomáha materské mlieko ani antibiotiká
Pred pneumokokmi nedokáže vaše dieťatko stopercentne ochrániť ani materské mlieko, pretože už k 3. mesiacu v ňom hladina protilátok klesá. Závažnosť pneumokokových infekcií je daná aj odolnosťou niektorých kmeňov na antibiotiká. Tie síce môžu pri liečbe pomôcť, ale pri ťažkých infekciách môže necitlivosť pneumokokov voči antibiotikám predĺžiť proces hľadania vhodnej a cielenej liečby. Pri rýchlom šírení pneumokokovej infekcie to môže dokonca ohroziť život malého pacienta.

Očkovať je potrebné, ale akou vakcínou?
Očkovanie je najlepším preventívnym prostriedkom proti pneumokokom, a preto je aj na Slovensku zaradené do povinnej očkovacej schémy. Bezpečne, spoľahlivo a najmä dlhodobo pomáha detskému organizmu pri tvorbe obranných protilátok. Na našom trhu sú k dispozícii dva typy vakcín. Prvá, 10-valentná, síce pomáha chrániť pred 10 pôvodcami závažných pneumokokových ochorení2 a je v povinnom očkovaní plne hradená zo zdravotného poistenia, no rodičia majú možnosť rozhodnúť sa aj pre druhú vakcínu, ktorá poskytuje dieťatku najširšie pokrytie kmeňov spomedzi konjugovaných vakcín. Tou vakcínou je 13-valentná vakcína Prevenar 13, ktorá poskytuje deťom ochranu až proti 13 typom pneumokoka vrátane kmeňov označovaných ako 3, 6A a 19A1. Odhaduje sa, že Prevenar 13 pokrýva viac než 90 % sérotypov spôsobujúcich invazívne pneumokokové ochorenia odolné voči antibiotikám.1 Ak sa rodičia rozhodnú pre Prevenar 13, budú si musieť v rámci povinného očkovania doplatiť 12,72 Eur za jednu dávku, pričom dieťatko bude zaočkované tromi dávkami vakcíny.

Viac informácií o pneumokokových infekciách a ich prevencii nájdete na www.pneumokok.sk.

Prevenar 13 je pneumokoková polysacharidová konjugovaná vakcína viazaná na lekársky predpis, ktorá je čiastočne hradená zo zdravotného poistenia. Pred podaním vakcíny Prevenar 13 si pozorne prečítajte príbalový leták. O použití vakcíny a prípadných nežiaducich účinkoch sa poraďte s lekárom.

 


Literatúra:
1 Súhrn charakteristických vlastností lieku Prevenar 13, Pfizer, 2011
2 Súhrn charakteristických vlastností lieku Synflorix, GlaxoSmithKline, 2011

 

SK 11-303

Reklama lieku Prevenar 13

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: