Zabojujte proti CHRÍPKE!

Redakcia | 6. október 2017
chrípka, čaj, šípky, choroba

Ako si poradiť v období zvýšeného výskytu chrípky?

Klop, klop hlási sa chrípka: Týmto ju položíte na lopatky!

Čo pomáha?

Hlava bolí, horúčka, najradšej by ste len spali... Chrípka ako vyšitá... Okrem očkovania môžete proti tejto chorobe vytasiť aj iné zbrane.

Citrusy

Okrem iných dôležitých vitamínov sú účinné najmä vďaka vitamínu C. Pripravte si napríklad mandarinkovo-grepovo-pomarančový šalát a nezabudnite na džúsy (najlepšie 100-percentné).

grapfriut, citrusi, grep, chrípka, zázvor

Slepačia polievka

Najistejšia pomoc – uvarte si silný vývar a horúci ho popíjajte aj priebežne počas dňa.

polievka , slepačia, chrípka

Zázvor

Jeho utlmujúce účinky na množenie baktérií a vírusov potvrdzujú aj samotní lekári. Ako doplnok k liečbe ho odporúčajú napríklad pri nádche, chrípke a respiračných ochoreniach.

Využite účinky zázvoru

V prípadoch chrípky je ďumbier optimálne prijímať ako čaj. POZOR! Maximálna povolená dávka je 4 gramy postrúhaného zázvoru.

chrípka, zázvor, ďumbier

Cesnak

Ak sa nikam nechystáte, ošúpte si cesnak a zjedzte ho. Toto prírodné antibiotikum vynikajúco prekrvuje nosné a krčné sliznice. Najúčinnejší je v surovom stave. Ak vám prekáža jeho aróma, nakrájajte si ho do jogurtu alebo do šalátu. Nezabudnite naň ani pri varení, hoci teplom sa jeho účinky znižujú.

cesnak, chrípka, liečba, zázvor

Čaj

Pri chrípke či prechladnutí to bez neho nepôjde. Oproti ovocným čajom je v čase choroby vhodnejšie popíjať bylinkové čaje, napr. harmančekový, mätový, šalviový... Majú vynikajúce protizápalové účinky.

Nezabudnite ani na šípky! Šípky sú neoceniteľným zdrojom vitamínu C.

čaj, šípky, chrípka

Pripravte si na zimu šípkový kompót: RECEPT

Dúfame, že v tomto prichádzajúcom jesennom období plnom viróz, chrípky a iných neduhov udržíte zdravie pevne v rukách a prejdete ním čo najzdravšie.

Ak máte domáce tipy, rady, odporúčania či recepty starých mám, ktoré pri liečbe týchto jesenných viróz využívate, NAPÍŠTE NÁM ICH na adresu fialova@orbisin.sk.

Životne dôležité vitamíny

10 potravín pre zdravé srdce

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: