Wellnessové nevyhnutnosti

Michaela Klamová | 11. jún 2010

Kto povedal, že keď ste na materskej, nemáte právo/možnosť/dôvod cítiť sa a vyzerať dobre, príťažlivo a žensky?

Jedna otázka hneď úvodom: Kto povedal, že keď ste na materskej, nemáte právo/možnosť/dôvod cítiť sa a vyzerať dobre, príťažlivo a žensky? To, že ste matka, neznamená, že nie ste žena! Záleží len na vás, či si čas pre seba chcete nájsť...

Rada sa o seba staráte a sama seba rozmaznávate? Hľadáte každú voľnú chvíľku medzi vymenením 745. plienky a časom, kedy zovrie voda na cestoviny, aby ste si mohli urobiť pleťovú masku? Ste ochotná prehovoriť susedku, aby vám na hodinku postrážila krpca, aby ste si mohli dopriať kúpeľ? Ak áno, skontrolujte si s nami zoznam nevyhnutností, ktoré vás potešia, skrášlia, ale hlavne – vrátia vám chvíľky stratenej pohody a pocitu, že niečo robíte len a len pre seba.

Ingrediencie do kúpeľa
Sprcha je rýchla a osviežujúca, no nič sa nevyrovná vani plnej horúcej vody. Čo však do nej pridať, aby čas, špeciálne vyhradený pre vás bol ešte špeciálnejší? Pena, morská soľ, šumivé tabletky, bylinky, oleje či esenciálne oleje. Výber je len na vás, no odporúčam tri základné ingrediencie, ktoré by u vás doma nemali chýbať:

Sušená levanduľa – pred spaním z vás zhodí stres z celého dňa a pripraví na pokojnú noc. Stačí za tri hrste sušenej levandule (kúpenej v lekárni alebo vlastnoručne nasušenej) uvariť vo veľkom hrnci a obsah priliať do kúpeľa. Priliať si môžete aj trošku detského oleja. Vaša pokožka nebude po kúpeli suchá a vy sa nemusíte obťažovať krémovaním, ale môžete sa rovno vrhnúť do postele.
Citrusové oleje – kúpte si esenciálne oleje z citrusových plodov, na výber máte pomaranč, grep, citrón, mandarínky, no nájdete aj vopred namiešané zmesi. K tomu môžete pridať ešte citrónovú trávu alebo medovku. Takýto kúpeľ je vhodný na úvod dňa, preberie vás a doslova napumpuje pozitívnou energiou.
Pena do kúpeľa s afrodiziakálnou vôňou – sem radíme sladšie, pokojné vône ako ruža, ylang-ylang, čerešňové kvety, vanilka či čokoláda. Tento kúpeľ je určený pre dvoch, no ak sa ponoríte do romantických bubliniek sama, určite to nikomu neuškodí.

Peeling na celé telo
Neviete si predstaviť koľko radosti dokáže spraviť pár gramov odstránenej mŕtvej kože. Keď ste už ušetrili tých pár minút na napustenie vane, nezabudnite si vydrhnúť telo aj tvár peelingom. Či už použijete peelingové mydlo s drobnými čiastočkami, špongiu či rukavice, peeling vám prekrví pokožku, odstráni staré odumreté bunky a zlepší vstrebávanie živín do pokožky.

Jedna pleťová maska
Možno sa vám nedarí dodržať pravidlo krásnej pleti – jedna maska týždenne. Nič si z toho nerobte. Väčšine žien sa to nedarí stihnúť ani keď deti nemajú. Podstatné je, naniesť masku vtedy, keď na ňu máte čas. Najvhodnejší čas je po kúpaní, no ak máte málo času, môžete si ju aplikovať priamo vo vani, keď sa vám podarí ukradnúť si polhodinku na kúpeľňový wellness. Možno máte vytipovanú tú vašu obľúbenú, no odporúčam vám zadovážiť si bahennú masku s morskými výťažkami. Tá pleť detoxikuje, vyčistí, napne a vyhladí. Jednoducho všetko v jednom!

Váš osobný uterák
Je to krásne, ak sa vám v kúpeľni na poličke pýši hrdá kôpka farebne zladených uterákov, podelených presne pre každého člena rodiny. Ale úplne najkrajší je jeden extra veľký super mäkký uterák, ktorý patrí výhradne vám. Nájdite si taký exemplár a zaobstarajte si ho – či už sama alebo aktívnym žmurkaním na „Ježiška“. Na uterák vydajte prísny zákaz používania, dotýkania sa, či nedajbože prania, ak by sa už ten váš iniciatívne chopil domácich prác. Hýčkajte si svoj uterák a on bude za to hýčkať vás. Po každom kúpeli vás zabalí do svojej nekonečnej mäkkosti. Najlepšia vec, čo môžete po horúcom kúpeli urobiť, je v uteráku si ešte na pár minúť ľahnúť a nechať na seba hĺbkovo pôsobiť silu relaxácie.

DéVéDéčko
Tentokrát nemám na mysli DVD-prehrávač, ale tú okrúhlu ploskú vecičku, ktorú do toho prehrávača strkáte. Nie, nie, žiadne staré české komédie ani romantický film s Juliou Roberts. Nájdite si šport, ktorý vám sadne, ponuka je teraz široká, a každý deň si zacvičte. Tae-bo, yoga, pilates, aerobik – stačí 15 minút denne (netvrďte mi, že si tých 15 minút nemáte šancu  nájsť). Pri cvičení je najhoršie prekonať samú seba a prinútiť sa pravidelne sa hýbať. Garancia ako v televíznej reklame – po dvoch týždňoch každodenného 15-minútového cvičenia sa budete zaručene cítiť a aj vyzerať lepšie. A ak nie, máte právo vyvŕšiť sa na DVD-čku.

Pilníček
Zožeňte si jeden kvalitný pilník na nechty a taktiež leštičku. Tu sa radšej spoľahnite na radu odborníčky, aby ste si lacnou leštičkou nechty nezničili. Večer, keď už rodina spí a vy máte chvíľku času, zapnite si televízor s ľubovolným mozog vymývajúcim programom a venujte sa nechtom. Leštička nielenže vaše nechty vyhladí a vyleští, takže budú vyzerať upravene, ale jemná masáž, ktorú nechtovým lôžkam poskytne, ich prekrví, vyživí a vy si užijete príjemný a uvoľňujúci pocit z masáže.

Vaša vôňa
Možno máte „ten svoj“ parfum, ktorý používate už roky. Sem-tam to oživíte niečím iným, no napokon sa vždy vrátite k nemu. Takúto vôňu môžete niekedy hľadať aj celý život, no potom viete, že je to ona. Pripomína vám tie najkrajšie zážitky, špeciálne príležitosti robí ešte špeciálnejšími a vystihuje vás po všetkých stránkach. Aj keď práve napríklad dojčíte a nemôžete si dovoliť maskovať svoje telo akýmikoľvek výraznejšími vôňami, nájdite si v čase najväčšieho stresu dve minútky, aplikujte parfum na vreckovku či šál a chvíľku sa straťte v obľúbenej vôni. Uvidíte, že vám to nezaberie veľa času a vráti vám to dobrú náladu. Prázdne fľašky od parfumov nevyhadzujte, nechajte ich otvorené a vložte do skrine – príjemne prevoňajú vaše oblečenie.

Krém na tvár
Určite máte aj vy vytipovaný svoj obľúbený krém. Nezabúdajte však, že potrebujete minimálne dva! Jeden ľahší, hydratačný na báze vody a druhý mastnejší na lipidovom základe. Tu platí pravidlo – v lete cez deň hydratačný a na noc mastnejší a v zime opačne – hydratačný na noc a mastný na deň. Nepodceňujte krémovanie ani počas dňa – vždy, keď máte pocit, že vaša tvár je nepríjemne napnutá a suchá, doprajte jej trocha starostlivosti.

Krém na ruky
Od neustáleho upratovania, umývania, prebaľovania a ďalších nespočetných činností, ktoré každý deň dookola vykonávate, sa pokožka vašich rúk zbytočne namáha a ani ten najkvalitnejší prostriedok na umývanie riadu s výťažkami z perzských ovečiek a neznámej byliny rastúcej hlboko v neprebádaných častiach amazonského pralesa vám ju nezachránia. To chce krém na ruky, ktorý nestojí len tak na poličke, ale raz-dvakrát denne sa vyskytne aj na vašich rukách. Dbajte na to, aby obsahoval vitamín E, D-panthenol, prípadne glycerín, lanolín a zbierku výťažkov podľa vlastného uváženia.

Korekčná tyčinka
Nepotrebujete make-up či púdre na to, aby ste zakryli únavu a malé nedokonalosti. Jedna malá tyčinka v správnom odtieni zamaskuje kruhy pod očami aj nedostatky pleti a vy sa opäť s pokojným svedomím môžete ukázať svetu.

Zmrzlina v mrazničke
Možno sa pýtate, čo má zmrzlina spoločné s kozmetikou a wellnessom. Možno nie je práve najzdravšia a pri boji s váhou taktiež nie je najlepším pomocníkom, ale raz za čas, keď viete, že si „môžete dopriať niečo špeciálne“, vám zdvihne náladu viac ako niekoľkohodinová procedúra v relaxačnom centre. A jej konzumácia trvá rozhodne menej.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: