Vzťahy včera a dnes

- tf - | 12. január 2017
Vzťahy včera a dnes

V mnohých prípadoch klesá ženské sebavedomie len preto, že sme dlho doma, neprichádzame tak často do styku s inými ľuďmi, nevenujeme dostatok času sami sebe, nezarábame peniaze.

V dnešných časoch emancipácie ženského pokolenia sa aj vzťahy medzi mužmi a ženami dostávajú do úplne inej roviny ako tomu bolo kedysi.

Rola ženy v minulosti

V čase, keď hlavnou úlohou ženy bolo porodiť zdravé deti, vychovávať ich a starať sa o domácnosť, ženy často krát zotrvávali v partnerských vzťahoch, v ktorých boli ponižované, nedocenené alebo tiež podvádzané svojimi manželmi, ktorých hlavnou úlohou vtedy bolo uživiť rodinu a postarať sa, aby rodina žila v akom-takom hmotnom blahobyte.

Vďaka tomu sa ženy dostávali do ekonomickej závislosti od muža a tak museli často krát prehltnúť aj príliš veľké sústa v podobe nevery, alkoholizmu, násilia či nezáujmu od partnera, ktoré by za iných okolností v žiadnom prípade nestrpeli.

Dnes má žena v rodine celkom iné postavenie ako kedysi

Dnes, keď žena už nie je len matkou a ženou v domácnosti, ale stáva sa rovnocennou partnerkou muža a prispieva do rozpočtu, mení sa aj úloha a postavenie muža v rodine, čím dochádza k tomu, že v niektorých prípadoch sa muži cítia byť ohrození, nedocenení, či nie sú už až tak zbožnovaní svojimi manželkami, len za to, že domov priniesli toľko peňazí, koľko bolo treba.

V prípade zamestnanej ženy sa totiž deň nekončí len čo zavrie dvere kancelárie, naopak, príchodom domov sa pre ňu začína druhá zmena a v dôsledku toho sa menia aj jej očakávania od partnera. A tak je partner ležiaci pred televíziou asi to posledné, čo žena od neho očakáva.

V ideálnom prípade sa obaja vedia dohodnúť na obojstranne vyhovujúcom scenári, aký bude nasledovať po zvyšok dňa, nezabúdajúc pri tom, že každej žene dobre padne, keď partner ochotne vypočuje, aký deň mala v práci a ona mu na oplátku schváli sledovanie športového prenosu počas nasledujúcich dvoch hodín.

Nemal by však zabudnúť ani na to, že aj ona občas potrebuje relax, trošku sa premôcť a pomôcť jej s deťmi, či pri domácich prácach.

Aj fungovanie v partnerských vzťahoch sa mení...

Keďže ženy už vďaka ekonomickej nezávislosti nie sú nútené zotrvávať v nefunkčných vzťahoch, stúpa aj rozvodovosť v dnešnej spoločnosti, prípadne dochádza k vytváraniu paralelných vzťahov v podobe manželských či mileneckých trojuholníkov.

Iné páry z takých či onakých dôvodov spolu naopak zostávajú napriek tomu, že vzťahy sa stali nefunkčnými a žijú svoje životy paralelne, čiže nie jeden s druhým, ale len vedľa seba. Takýto partneri už spolu nezdieľajú každodenné problémy, nevedia jeden druhého vypočuť, nie sú si navzájom oporou a teplo, ktoré sálalo z ich očí pri pohľade na toho druhého akosi pohaslo.

Prečítajte si: Rozvod áno, alebo nie?

Umelé udržiavanie takéhoto vzťahu však z dlhodobého hľadiska nemá zmysel a myslím si, že na to čoskoro každý príde sám.

Existujú však aj vzťahy, ktorých sa ženská emancipácia nedotkla, resp. v určitom časovom období života sa my ženy stávame od našich mužov závislé, či chceme či nechceme. Je to zvyčajne počas našej materskej či rodičovskej dovolenky, kedy nemáme dostatočne vysoké príjmy na to, aby sme uživili seba či naše deti.

Ani vtedy by sme sa však nemali dostať do pozície bezbrannej a nesvojprávnej ženy, ktorá svojmu manželovi dovolí robiť, čo sa mu len zachce. Pravdou však je, že v mnohých prípadoch klesá ženské sebavedomie len preto, že sme dlho doma, neprichádzame tak často do styku s inými ľuďmi, nevenujeme dostatok času sami sebe, nezarábame peniaze.

No robíme niečo oveľa dôležitejšie. Vychovávame predsa nových ľudí, ľudí, ktorí budú tvoriť ďalšiu generáciu a vedzte, že to čo sa naučia a odpozorujú doma od svojich rodičov, bude v 90% platiť aj v ich partnerských vzťahoch.

Necíťme sa menejcenné len preto, že nás čaká doma kopa nevyžehleného prádla, že svoj deň zväčša netrávime s nikým iným, ako s malým človiečikom, ktorého slovná zásoba je obmedzená na "hama" a "kaka", ale snažme sa mu odovzdať to najlepšie čo v nás samých je a byť mu dobrým príkladom aj našimi zdravými partnerskými vzťahmi.

Aby sme potom, často od našich slobodných alebo i vydatých kamarátok nemuseli počúvať, že ako to tých našich partnerov doma vychovali, keď nám nie sú schopní ani pomôcť umyť riad či vymeniť žiarovku, vyzdvihnúť deti zo škôlky a nezabudnúť nám pri tom všetkom doniesť kyticu kvetov. Snažme sa naučiť ich všetko to, čo by sme my samy očakávali od našich partnerov a buďme si isté, že sa nám raz naše deti a ich partneri určite poďakujú, že sme im dali dobrý základ do života.

Prečítajte si: Krehké vzťahy na diaľku

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: