Všetko o našich Vianociach

Dominika Janštová, 8 rokov | 8. december 2009

Vianoce očami 8-ročnej Dominiky Janštovej.

Vianoce u nás doma začínajú veľkým upratovaním a Vianočnou výzdobou. Maminka celé dni hovorí ako nič nestíha a tatko sa tvári, že to nepočuje.

Každý deň u nás vonia iný koláč. Maminka je z roka na rok lepšia cukrárka. Stále hovorí, že jej koláče síce nevyzerajú dobre, ale ani dobre nechutia. A smeje sa pri tom. Ja s tatkom si ale myslíme, že tie koláče sú výborné. Niekedy pečie na poslednú chvíľu v Tescu. Ona to len tak hovorí, ale pravda je taká, že to tam kúpi a nie upečie. Nám aj tak najviac chutia tie jej nepodarky ako ich ona volá. Najviac mi chutí jej krémeš.

Deň pred štedrým dňom ozdobujeme stromček. Tatko ho osadí a my s maminkou ho zdobíme. Počúvame pri tom vianočné pesničky. Tatko nakoniec zavesí farebné žiarovky a ozdobí balkón.

V štedrý deň ráno si rozdelíme úlohy. Najviac toho zostane na maminku. My s tatkom dostaneme úlohu nezavadzať. Väčšinou ideme von, aby sme svoju úlohu splnili naozaj dobre.

Maminka navarí naše vianočné menu a ozdobí stôl. Tento rok budeme večerať s dedom a starkou Alenkou. Pred sadnutím za štedrovečerný stôl sa umyjeme a pekne oblečieme. Potom si spolu sadneme za vianočný stôl a na chvíľu sa chytíme za ruky. A potom začneme večerať.

Najprv máme makové opekance. Potom nasleduje hubová polievka. Ďalej si každý vyberie to, na čo má chuť. Či na rybu alebo na rezne. Nesmie však chýbať zemiakový šalát. Na záver si rozdeľujeme každý druh ovocia na toľko kúskov, koľko nás je pri stole. Tento rok budeme deliť každé ovocie na 5 kúskov. Jedno pre mňa, druhé pre maminku, tretie pre tatka, štvrté pre deda a piate pre starkú Alenku.

Po večeri najmladší člen rodiny podáva spod stromčeka darčeky. Keďže som najmladšia v rodine, robím to ja.

Keď si rozdelíme darčeky a trošku si oddýchneme, ideme na návštevu ku prastarkým do Dubovej. Tam si rozdelíme darčeky, povymieňame koláče a dospelí si dajú kávu. Okolo polnoci nám telefonuje teta Dorka a ujo Marián z Ameriky. Sú od nás ďaleko a nemôžu byť s nami a tak si takto voláme a dlho sa rozprávame.

Veľa sa smejeme, lebo rodičia spomínajú čo vyviedli ako deti a je to super. Prastarká potom ide do kostola na polnočnú omšu, kde sa za nás modlí a spieva.

Na Štefana robíme kačku alebo hus a stretáva sa nás veľa pri jednom stole.

Na Vianociach je všetko. Máme veľa prázdnin, dostávame a dávame si darčeky, máme samé fajnotky, chodíme na výlety, lyžujeme, korčuľujeme, stretávame sa, pozeráme pekné rozprávky a nikde sa neponáhľame a na všetko máme čas.

Vianoce mám veľmi rada.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: