Všetko, čo ste potrebovali vedieť o chudnutí…

Redakcia | 24. máj 2017
Všetko, čo ste potrebovali vedieť o chudnutí…

Osobne poznám len málo žien, ktoré by sa pri pohľade do zrkadla nezačali dôkladne obzerať, či nemajú nejaké to kilo navyše.

Väčšina z nás túži dostať sa zase do formy, či už z dôvodu prebytočných kíl pripomínajúcich (ne)dávne tehotenstvo, alebo kvôli nespútaným rokom plným dobrého (ale veľmi kalorického) jedla.

Nech je váš dôvod akýkoľvek, jedno je jasné – chcete so sebou niečo urobiť, chcete zmeniť svoj životný štýl a chcete sa páčiť. 

O chudnutí už boli napísané kvantá textov a stále sa o ňom píše, ale my sme sa rozhodli túto stále aktuálnu tému prebrať podrobnejšie a viac do hĺbky. Prečo? 

Na začiatok je dôležité rozhodnúť sa pre chudnutie

Chudnutie je v dnešnej dobe nespočetnekrát skloňované a bolo o ňom napísaných množstvo právd a poloprávd, ale aj nezmyslov. Dôležitý je samotný začiatok chudnutia – teda  „Rozhodla som sa zmeniť svoj ​​životný štýl a chcem schudnúť, ale neviem, ako na to“.

K spolupráci sme si prizvali nutričné špecialistky zo Sveta zdravia (www.svet-zdravia.sk) Mgr. Zuzanu Bartošovú a Mgr. Mariannu Mackovú.
Mgr. Zuzana Bartošová: „Veľkú časť našich klientov tvoria ženy vo veku 45 – 60 rokov, ktoré väčšinou trpia nielen pri pohľade do zrkadla, ale najmä mnohými zdravotnými ťažkosťami.

Staré známe „staroba – choroba“ však v dnešnej dobe nie je pravidlom a zdravotné problémy dnes trápia už aj mladých ľudí, ženy i mužov. A práve druhou veľkou skupinou, ktorá nás navštevuje, sú mamičky, ktoré trápia kilá zostávajúce po pôrode či dojčení...“

Dojčíte? S chudnutím opatrne!

Ak sa rozhodnete pre radikálne diéty, ktoré sľubujú rýchle schudnutie, navyše ak dojčíte, nebude tento spôsob chudnutia určite ideálny. Keď sa rozhodnete chudnúť v období dojčenia, odporúčame konzultovať svoj ​​jedálniček s nutričným terapeutom.
Na otázku, prečo nie sú v tomto období vhodné rýchle diéty odpovedá Mgr. Marianna Macková: „Tukové tkanivo je totiž zdrojom toxínov – ako sú dioxíny, polychlórované bifenyly a pri ich odbúravaní prechádzajú tieto škodliviny do materského mlieka, a tým do organizmu dieťaťa.

Teda na hladovku a drastické diéty v tomto období radšej zabudnite, rozumným úbytkom na hmotnosti by malo byť cca 2 kg za mesiac. Práve preto, že vo Svete zdravia nedržia klienti diéty, ale chudnú zdravo, naše programy poskytujeme aj pre dojčiace mamičky.

Prihliadame na bazálny metabolizmus, ako i na to, že celkový energetický výdaj býva počas dojčenia cca o 1 500 – 2 000 kJ vyšší. Navyše nielen dojčenie, ale aj menej spánku spojeného so starostlivosťou o bábätko má za následok vyšší energetický výdaj ako predtým.“

Pri chudnutí je najdôležitejšia motivácia

Motivácia je jedným z najdôležitejších krokov v celom procese chudnutia. Najskôr by si človek mal uvedomiť, či naozaj chce chudnúť, a tiež dôvod, prečo tak chce urobiť práve teraz.

Samozrejme, existuje niekoľko dôvodov, pre ktoré by bolo dobré schudnúť – zdravotné, estetické, spoločenské, citové, tlak okolia a pod. 

Mgr. Zuzana Bartošová: „K nám do Sveta zdravia prichádzajú dve skupiny ľudí. Jedni prichádzajú riešiť hlavne estetický problém, a teda problémy s hmotnosťou.

Postupne, ako sa s nimi stretávame pri úprave ich životného štýlu a stravovania, prichádzajú na to, že oveľa dôležitejší ako výzor je ich zdravotný stav, čo ich neskôr motivuje viac ako samotný prvý impulz chudnutia.

Druhá skupina sú ľudia dlhodobo trpiaci určitým zdravotným problémom a pre nich je motiváciou práve jeho vyriešenie prostredníctvom úpravy životného štýlu a stravovania.“

Každý, kto chce začať s chudnutím, by si mal najprv položiť otázku, či ho problém nadváhy trápi natoľko, že bude ochotný zmeniť trvalo svoj doterajší životný štýl.

Potom už len zostáva správne si chudnutie načasovať a vytvoriť si vhodné podmienky na to, aby bolo čo možno najpríjemnejšie − teda obmedziť stres a byť v pokoji (určite nebude najvhodnejším obdobím napr. sťahovanie a s tým súvisiaci stres alebo nejaký dôležitý projekt v práci či účtovná uzávierka).

Vhodné načasovanie je teda vtedy, keď sme relatívne „v pohode“ a bez veľkých stresov.

Prečítajte si: Chudnutie po pôrode – môže to ísť aj ľahko!

Dôležité pri chudnutí je stanoviť si cieľ

V prvom rade si stanovte reálny cieľ, ktorý by ste chceli dosiahnuť, a každé kilo, ktoré pôjde dole navyše, berte ako taký „bonus“. Ak vezmeme do úvahy ideálne tempo zdravého chudnutia 0,5 – 1 kg/týždeň, potom ideálne bude výsledný úbytok 2 kg/mesiac, optimálne 4 kg.

Nevážte sa každý deň, stačí len 1x týždenne! Telesná hmotnosť je počas dňa veľmi variabilná, záleží na hormonálnom cykle, celkovom vyprázdnení a na ďalších okolnostiach.

Zbytočne sa potom stáva to, že je človek k sebe príliš prísny, a ak sa váži denne a napr. za tri dni nevidí žiaden úbytok na hmotnosti, hoci sa snaží, tak je výsledkom sklamanie a prirodzene dochádza k negatívnemu mysleniu. 

Mgr. Zuzana Bartošová hovorí: „ My dávame dôraz aj na fakt, že chudnutie z tuku je oveľa pomalšie ako chudnutie bežným spôsobom na úkor svalov a vody v tele, neprichádza však k jojo-efektu, výsledok je oveľa trvalejší a najmä zdraviu prospešný.

Aj preto sa u nás  klient váži na špeciálnej váhe, ktorá presne ukazuje množstvo svalov, tuku, vody v tele, ako aj stav kostí (a teda aj náchylnosť k osteroporóze). Hneď vidíme, či klient schudol naozaj iba z tuku.“

Mgr. Marianna Macková k tomu dodáva: „Verte, že je veľký rozdiel, medzi tým človekom, ktorý zhodil napr. 4 kg na úkor svalov a tým, ktorý zhodil iba z tuku. Na váhe môžu vážiť rovnako, ale ten druhý bude pôsobiť oveľa štíhlejšie.“  

Chudnutie by vám rozhodne nemalo spôsobiť zlú náladu, premáhanie sa a hladovanie – buďte k sebe zhovievaví, trpezliví a hlavne sa do ničoho nenúťte.

Naučte sa odmeňovať za dosiahnuté výsledky, môžu to byť napríklad len maličkosti (kúpte si permanentku do fitka, choďte na manikúru alebo ku kaderníčke).

Človek by si na seba mal urobiť čas a nevenovať ho len starostlivosti o rodinu, to býva častým problémom mamičiek – pre druhých by sa „rozkrájali“, navaria, upracú, vyžehlia, starajú sa o deti i partnera – ale kde je potom čas, ktorý venujú samy sebe?

Prečítajte si: Mamičky, nenechajte si ukradnúť váš čas!

Pri chudnutí oceníte podporu okolia

Tu platí príslovie „vo dvojici sa to lepšie ťahá“. Záleží samozrejme na povahe človeka, ale vo väčšine prípadov býva pravidlom, že ak sa pustíte do chudnutia s kamarátkou, alebo ešte lepšie s rodinným príslušníkom (s ktorým zdieľate domácnosť – manžel, dcéra), tak bude chudnutie a celková zmena životného štýlu úspešnejšia.

Mgr. Zuzana Bartošová: „Vo svojej praxi som sa stretla už s niekoľkými manželskými pármi, ktoré sa rozhodli chudnúť spoločne. Vzájomná podpora je dôležitá, nikto vás doma nebude, lákať na sladkosti, hranolky či čipsy.

Vzájomne sa budete strážiť a v niektorých prípadoch medzi sebou začnete i súťažiť. Nie vždy máte to šťastie, že sa s vami niekto blízky na tento boj podujme, a vtedy je dobré, ak túto úlohu preberá výživový špecialista, ktorý je pre vás oporou po profesionálnej aj motivačnej  stránke.

Zabezpečí celkový dohľad nad vaším životným štýlom a aj malými prehreškami, a bude s vami na ceste k vysnívanému úspechu.“

Strava je 70 % úspechu (do guličky)

Cvičením dokážeme ovplyvniť našu postavu len v 30 %. Zvyšných 70 % toho, ako vyzeráme a ako sa cítime, tvorí strava. Preto ak chceme viditeľné výsledky a zdravé chudnutie, mali by sme najväčšiu pozornosť venovať hlavne tomu, čo, ako a kedy dávame denno-denne do úst. 

Najmite si svojho osobného kouča! 

Tip MAMA a ja: Výživový špecialista vám zostaví jedálniček šitý na mieru podľa vášho typu metabolizmu. Žiadne hladovanie či počítanie kalórií. Nehrozí ani jo-jo efekt, pretože nebudete držať diétu.

Budete sa skrátka stravovať tak, ako to vyhovuje vášmu organizmu. Obmedzíte alebo vylúčite zo svojho jedálnička potraviny, po ktorých priberáte, a zvýšite konzumáciu tých, ktoré vám geneticky pomáhajú chudnúť. www.svet-zdravia.sk 

Veríme, že pre vás naše rady budú užitočné a že na konci seriálu budeme spoločne stáť v rade v obchodoch na nové krásne a „menšie“ oblečenie ... ☺

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: