VŠETKO, čo ste chceli vedieť O DOJČENÍ

Alžbeta Řeháková | 20. september 2017
VŠETKO, čo ste chceli vedieť O DOJČENÍ

Ako sa mám na dojčenie zodpovedne pripraviť? Môžem sa vzdať klobúčikov? Čo ak dieťatko nechce piť? Môže mamička kŕmiť bábo i staršieho súrodenca naraz? Najčastejšie otázky o dojčení majú svoje odpovede.

Dcérka nechce piť, mám dosť mlieka?

Máme dvojmesačnú dcérku, ktorá sa v poslednom období pri dojčení neustále krúti, plače a odstrkuje bradavku. Pije niekoľko minút a koniec. Mám pocit, že toho vypije dosť málo, i keď sa jej snažím prsník ponúkať často. Pediatrička mi povedala, že asi budem musieť zlepšiť techniku dojčenia. Mlieka mám, vraj, určite dosť a v dobrej kvalite. Nie som si však vedomá žiadnej chyby v spôsobe priloženia. Skôr mi napadá, či skutočne nie je problém v mojom mlieku. Lenže všade čítam, že „slabé“ mlieko je iba taká povera a výhovorka pre mamy, ktoré nechcú dojčiť. Skutočne neexistuje niečo také ako „slabé“ mlieko? A pokiaľ existuje, môže to byť môj prípad?

ODPOVEĎ:

Ak vám pediatrička odporučila zlepšiť techniku dojčenia, poproste ju, či by sa na vás nepozrela, keď dojčíte. Pokiaľ vám hovorí, že máte dosť mlieka a v dobrej kvalite, predpokladám, že vaše bábätko prospieva. Príčin nepokoja pri dojčení môže byť celý rad.

Môže vás zaujímať: Technika dojčenia

Slabé či nekvalitné mlieko určite nemáte. Môže však ísť napríklad o silný vypudzovací reflex. Mlieko tečie veľmi rýchlo, deti sa zadúšajú a sú pri dojčení nepokojné. Tiež môže ísť o reflux. To znamená, že sa deťom vracia vypité mlieko späť do pusinky a potom ich páli záha. Môžete tiež kontaktovať laktačnú poradkyňu, ktorá vám pomôže celú situáciu objasniť.

dojčenie

Dojčenie a tehotenstvo

Dojčím svojho ročného synčeka a som opäť tehotná. Môžem s dojčením pokračovať? A keď sa mi narodí ďalší chlapček a staršieho ešte nechcem odstaviť, je možné dojčiť ich oboch naraz? Budem mať dostatok mlieka?

ODPOVEĎ:

Pokiaľ je tehotenstvo podľa vášho gynekológa v poriadku, môžete v dojčení pokračovať, avšak na váš organizmus to kladie väčšie nároky. Preto je nevyhnutná kvalitná výživa, pomoc rodiny i dostatok odpočinku. Po pôrode môžete v dojčení oboch detí pokračovať. Vplyvom hormónov sa môže v poslednom trimestri trochu znížiť tvorba mlieka alebo sa zmení jeho chuť a staršie dieťa ho prestane chcieť. Nezriedka sa stáva, že sa odstaví samo, ešte pred narodením súrodenca.

Prečítajte si a: Tandemové dojčenie: Dojčenie v tehotenstve alebo dvoch detí v rôznom veku

Ako dieťa odstaviť a ukončiť laktáciu?

Dojčím svojho drobca takmer dva roky a rada by som laktáciu ukončila. Môžete mi, prosím, poradiť, ako na to? Zatiaľ dcérku dojčím niekoľkokrát denne a raz v noci. Čoskoro sa však vraciam do práce a potrebovala by som dojčenie ukončiť.

ODPOVEĎ:

Odstavovanie je niekedy skutočne náročné obdobie, ktoré vyžaduje istý čas i trpezlivosť. Praktické detaily odstavovania záležia od veku dieťaťa i prístupu, ktorý zvolíte.

Zmeňte denné návyky, pretože väčšina detí vyžaduje dojčenie v určitú hodinu či na určitom mieste, vyhýbajte sa miestam a situáciám, ktoré pripomínajú dojčenie. Niektoré deti vyžadujú častejšie dojčenie doma a menej často, keď sú vonku. S takým drobcom je dobré stráviť väčšinu času vonku.

Namiesto dojčenia dieťaťu ponúkajte náhradu alebo odvádzajte jeho pozornosť pred obvyklým časom kŕmenia. Ponúkajte mu jedlo, ktoré má najradšej. Tieto metódy fungujú najlepšie, keď sa dieťaťu ponúknu predtým, než si na dojčenie spomenie.

Inšpirujte sa: AKO bezbolestne dieťa ODSTAVIŤ?

Dieťa potrebuje uistenie, že ho stále milujete, preto zdvojnásobte denné maznanie, kontakt s dieťaťom.

Vynechajte jedno dojčenie denne každé dva až tri dni, najlepšie to, o ktoré javí dieťa najmenší záujem. Tvorba mlieka začne pomaly klesať, bez pocitu plnosti v prsiach. Niektoré dojčenia môžu byť pre dieťa dôležitejšie než iné, preto ich vynechajte ako posledné.

Nesťahujte si prsia, je to zastaralý spôsob a môže viesť k zablokovaniu mliečnych kanálikov a problémom s prsami. Pri naliatí prsníkov ich odstriekajte iba do pocitu úľavy a dávajte si studené obklady.

TIP: Na zníženie tvorby mlieka môžu pomôcť aj bylinky – šalvia, mäta... Tým, že nebudete dojčiť, tlmiace látky, ktoré sa vytvoria v prsnom tkanive, takzvané inhibičné proteíny, povedú k samovoľnému zastaveniu laktácie.

odstaviť dieťa

Šťastie praje pripraveným

Všade čítam, že je dobré, keď sa mamička na dojčenie aj teoreticky pripraví. Čo by mal spĺňať kurz dojčenia, aby som sa naozaj dozvedela všetko, čo budem potrebovať?

ODPOVEĎ:

Dojčenie nie je zďaleka takou samozrejmosťou, ako si niekedy mamičky myslia a z neznalosti sa dopustia mnohých chýb, ktoré im môžu spôsobiť nemálo problémov. Základným predpokladom úspešného dojčenia je vzdelávanie sa, ideálne, ak tak urobia obaja rodičia.

Predpôrodné kurzy by im mali poskytnúť informácie nielen o tehotenstve a pôrode, ale tiež ich oboznámia so zásadami úspešného dojčenia.

Čo by mali predpôrodné  kurzy obsahovať?

•    Vysvetliť fyziológiu laktácie, správnu techniku dojčenia, ukázať budúcim rodičom polohy dojčenia pomocou bábiky.
•    Zdôrazniť význam včasného priloženia po pôrode a tiež význam pobytu s dieťaťom 24-hodín (rooming-in).
•    Upozorniť na prevenciu a riešenie problémov pri dojčení.
•    Poučiť, ako odstriekať, zbierať a uskladňovať materské mlieko.
•    Naučiť alternatívne spôsoby kŕmenia.


Pre úspech v dojčení je tiež nevyhnutné, aby mala budúca mamička vyšetrené prsia a bradavky. V prípade plochých či vpáčených bradaviek sa používajú od šiesteho mesiaca tehotenstva formovače bradaviek. Pokiaľ sa aj napriek tomu po pôrode vyskytnú problémy s dojčením, je vhodné kontaktovať laktačnú poradkyňu.
 

Prídem o mlieko kvôli semináru?

Dcérka má rok a pol a ešte stále ju dojčím, štyrikrát počas dňa a dvakrát v noci. Naskytla sa mi však príležitosť absolvovať zaujímavý seminár, takže budem dve noci bez dcérky. Nemôžem za ten čas prísť o mlieko? Samozrejme, budem si ho odstriekavať, aby som jeho tvorbu podporila, ale nemôže k tomu aj tak dôjsť? Čo mám robiť, aby som tomu predišla?

ODPOVEĎ:

Milá mamička, pokiaľ budete mlieko pravidelne odstriekavať, je nepravdepodobné, že ho po dvoch dňoch už nebudete mať. Otázkou je, ako toto odlúčenie prijme vaša dcérka. Môže sa stať, že sa „rozhodne“ dojčenie ukončiť alebo ho bude po vašom návrate bojkotovať.

Keď ochorenie bráni dojčiť...

odstriekavanie mlieka

Je dojčenie s klobúčikmi náročnejšie?

Svojho 5-mesačného synčeka dojčím pomocou klobúčikov, prakticky od jeho narodenia, pretože mám vpáčené bradavky. Odporučili by ste mi skúsiť kŕmenie bez klobúčika? 

ODPOVEĎ:

Ak sa vám dojčenie bez klobúčika nedarí, je lepšie pokračovať v kŕmení dieťatka týmto spôsobom. Pokiaľ má mamička vpáčené bradavky, je potrebné už od šiesteho mesiaca tehotenstva nosiť formovače bradaviek.

V prípade, že ani tie nepomôžu vytvarovať bradavku a dieťa sa na prsník neprisaje, používa sa klobúčik, ktorý slúži ako protéza, a to u plochých alebo vpáčených bradaviek. Skúšať kŕmiť vášho syna bez klobúčika už asi nepovedie k úspechu. V piatich mesiacoch je pravdepodobne na klobúčik zvyknutý. Pokiaľ prospieva, asi bude vhodnejšie ostať pri klobúčikoch.

Pripravte sa na dojčenie!
Ragády na bradavkách alebo Keď dojčenie bolí

Žena doma: Všetko ide do mlieka

dojčenie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: