Prepotrebná voda

Eva Bačová | 5. júl 2017
Prepotrebná voda

Bez potravy vydržíme niekoľko týždňov, no bez vody zahynieme o pár dní.

Voda - základ života

Voda tvorí asi 70% hmotnosti dospelého človeka. Odhaduje sa, že počas života každý z nás vypije asi 40 000 litrov vody. Voda je dôležitá pri trávení a vylučovaní odpadových látok.

Je nevyhnutná na reguláciu telesnej teploty. Dopĺňame si ju jedlom a pitím. Ako je známe, dospelý človek by mal denne vypiť 2 – 2,5 l vody.

Prečítajte si: Prevárať dojčenskú vodu alebo nie?

Z akých zdrojov si vodu naše telo dopĺňa?

  • 62% denného príjmu tekutín nám poskytujú nápoje, vrátane vody, ovocných štiav, čaju, kávy, šumivých nápojov, alkoholických nápojov,
  • 10% tekutín nám dodávajú mlieko, mliečne nápoje, jogurt,
  • 8% tekutín získame z chleba a obilnín,
  • 2% tekutín získavame z mäsa, vajec a strukovín,
  • 18% tekutín pochádza z ovocia a zeleniny.

Voda: základ života

Ak sa fyzicky namáhame alebo je horúce počasie, mali by sme vypiť viac ako normálne, aby sme vyrovnali straty vody pri potení a zrýchlenom dýchaní.

Voda pôsobí priaznivo na pleť a vyplavuje infekcie z močového mechúra a obličiek. Ak pijeme málo vody, tak trpíme bolesťami hlavy a ťažko sa sústredíme.

V posledných rokoch výrazne stúpol predaj vody vo fľašiach. Mnohí sa domnievajú, že takáto voda je čistejšia a zdravšia ako voda z vodovodu.

Mnohokrát však táto voda obsahuje neraz väčšie množstvo baktérií (hoci neškodných) ako voda z vodovodu. Mnohé „minerálne vody“ majú rovnaké hladiny minerálov ako vodovodná voda.

Pramenisté a stolové vody môžu pochádzať z hocijakého zdroja – od prírodných prameňov až po vodu z vodovodného potrubia.

Dodávatelia ich transportujú, miešajú a sýtia kysličníkom uhličitým. Mnohí pijú vodu z fliaš v domnení, že obsahuje menej dusičnanov. Nemusí to však byť pravda!

Pre prírodné minerálne vody nie je stanovená osobitná hranica hladiny dusičnanov. Najvyššie povolené množstvo je rovnaké ako pri všetkých ostatných pitných vodách – 50 mg na 1 liter.

Je dôležité si dôkladne prečítať etiketu na fľašiach. Niektoré minerálne vody a sódy môžu obsahovať vysoký obsah sodíka, ktorý prispieva k vzniku vysokého krvného tlaku.

Asi najhlavnejším ospravedlnením konzumácie fľaškovej vody je jej lepšia chuť. Alebo je to opatrnosť z obáv pred infekčnými chorobami  z pitnej vody v niektorých krajinách sveta.

Ste tehotná? Zamilujte si vodu...

Čo signalizujú modrasté škvrny na drese pod kohútikom?

Prítomnosť vysokého množstva medi v pitnej vode. Príjem veľkého množstva medi môže spôsobiť cirhózu pečene.

Ktorá voda je lepšia: mäkká alebo tvrdá?

Podľa štatistiky je u ľudí, ktorí konzumujú mäkkú vodu, o 10% vyššie riziko úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia ako u ľudí v oblastiach s tvrdou vodou. Tvrdosť vody totiž závisí od určitých minerálov, ktoré obsahuje – napríklad vápnika a horčíka.

Ak má niekto pochybnosti o kvalite vody z vodovodu, môže sa obrátiť na príslušnú vodáreň. Vodárne kvalitu vody priebežne kontrolujú a uvádzajú povolené limity testovaných látok a výsledky skúšok. Obrátiť sa môžeme aj na hygienickú stanicu.

Pitný režim patrí k zdravému životnému štýlu: 6 tipov, ako udržať aktívne deti hydratované

Slnko, teplo a pitný režim: na toto nezabudnite!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: