Voda – dar prírody, ktorý lieči. Je to naozaj tak?

Miroslava Miková | 18. júl 2017
Voda – dar prírody, ktorý lieči. Je to naozaj tak?

Je takmer všade okolo nás a tvorí 75% povrchu zeme. Zriedka si však uvedomujeme jej dôležitosť a nevyčísliteľnú cenu.

Voda - základ života

„Bez vody by nebol život na zemi“, bez váhania odpovie už dieťa v materskej škole. Stačí otočiť vodovodným kohútikom, otvoriť fľašu alebo započúvať sa do bubnovania dažďa na plechovej streche.

Prečo je voda dôležitá?

Áno, hádate správne, je to voda. Krištáľovo čistá a chutná, teda pitná voda je naozaj veľkým zázrakom.

Na pitie je však vhodné len 1% všetkých svetových vôd. A čo je hlavné, bez tejto životodarnej tekutiny by naozaj neexistoval život na našej planéte.

Bez vody by nefungovalo naše telo, veď takmer 65% našej hmotnosti je tvorené práve touto tekutinou. Prežiť bez vody možno 2 až 3 dni. Málokto z nás si uvedomuje dôležitosť a opodstatnenosť pitného režimu, hoci nás na to upozorňujú lekári i médiá.

Najprospešnejšia pre naše telo je čistá a chladná nebublinková voda alebo bylinkové nesladené čaje. Pre pitný režim sú vhodné aj pramenité a minerálne vody s nízkym obsahom minerálov v rozpätí 150 – 400 mg na liter.

Silne mineralizované vody slúžia na liečbu rôznych chorôb a nie sú vhodné pre pravidelný pitný režim práve naopak, v tomto smere sú pre naše telo záťažou. Limonády, káva, silné čaje, sladké džúsy a nektáre či alkohol sú nepriateľom pri hydratácii.

Denný príjem vody potrebný pre správne fungovanie organizmu

Denne sa odporúča vypiť 2 až 3 litre tekutín. O tom, že tieto tvrdenia sú opodstatnené hovorí fakt, že priemerná denná strata vody z nášho tela je 1,8l z obličiek, 0,5l z pokožky, 0,3l sa vylúči stolicou a 0,4l dýchaním.

Potrebné množstvo tekutín potrebných pre náš organizmus vypočítame jednoducho. Platí, že denná spotreba vody je asi 35 gramov na 1 kilogram hmotnosti. Pričom nie je na škodu toto množstvo prekročiť, lebo naše telo prebytočnú vodu z tela bez problémov vylúči.

Polovicu príjmu tekutín tvorí ovocie, zelenina a polievky. Zvyšok treba vedome dopĺňať. Teóriu ovládame všetci, avšak jej aplikácia do praxe je omnoho zložitejšia.

Koľkokrát večer si líhame do postele a pri rekapitulácii denných aktivít zistíme, že náš pitný režim pozostával z dvoch káv a pohára vody?

Určite sa to stáva každej z nás. Čo sa deje v našom tele, keď pociťuje nedostatok tekutín? Náš organizmus sa začne prehrievať, dochádza k únave, vyčerpaniu, podráždeniu, úzkosti či bolestiam hlavy. Znakom nedostatku tekutín môže byť zvýšená teplota a moč sýtožltej farby.

Dostatočný pitný režim je naozaj nevyhnutný. Čoraz viac sa však objavujú teórie o schopnosti vody liečiť rôzne choroby. Názory odborníkov i laickej verejnosti sa v tejto oblasti líšia. Napriek tomu vám ponúkame zopár typov ako použiť vodu ako liečebný prostriedok.

Prečítajte si: Prepotrebná voda

Čo všetko by ste mali o vode vedieť

Voda pomáha bojovať s nadváhou a často sa smäd nesprávne zamieňa za hlad. Preto je vždy dobré pri pocite hladu vypiť pohár studenej vody. Zároveň sa neodporúča piť pri jedle.

Metabolizmus najlepšie naštartujeme dvomi pohármi vody vypitými nalačno hneď po prebudení.

Uskutočnilo sa viacero výskumov, ktoré potvrdili, že dostatočný príjem tekutín naozaj napomáha pri chudnutí a pitím studenej vody musí náš organizmus vydať ešte viac energie ako pri nápojoch bežnej teploty, pretože je nutné ich zohriať.

Pozor však na nadmerné pitie, aj pri vode platí pravidlo všetko s mierou.

Viaceré zdroje uvádzajú, že v Japonsku je veľmi účinná liečba hydratáciou. Podstata spočíva v pití vody hneď ráno v množstve 640 ml a prvé jedlo je dovolené konzumovať až po 45. minútach.

Po hlavných jedlách je dopĺňanie zásob tekutín určené v časovom odstupe dvoch hodín. Táto teória udáva zaujímavé výsledky napr. vyliečenie zápchy do 10 dní alebo cukrovky do 30 dní. Či je to naozaj tak, zostáva pre mnohých otáznikom.

Pri únave, strate energie a vyčerpaní je vhodným prostriedkom „naštartovania sa“ horúca a studená sprcha, ktorá výrazne rozprúdi krvný obeh a zvyšuje obrannú schopnosť imunitného systému.

Už naši predkovia využívali liečbu termálnymi liečivými prameňmi. Na Slovensku je množstvo kúpeľov, ktoré sa špecializujú na ochorenia rôznych druhov.

Preto netreba zbytočne premýšľať a trpieť. Liečivé vody a tímy odborníkov zaručene poskytnú úľavu od bolesti i cenné rady ako ochorenia zmierniť či im úspešne predchádzať.

Ako je to s pitnou vodou na Slovensku?

Pre správny pitný režim je najlepšia priezračná a chladná pitná voda z vodovodu. Na Slovensku je však upravovaná chlórom, ktorý ničí nebezpečné baktérie.

Voda je pravidelne testovaná a podlieha náročným kritériám kvality. Ak si chceme byť úplne istí bezchybnosťou tejto tekutiny, stačí využiť filtračné zariadenia, ktoré nám ponúka trh. Jednoduchšou a lacnejšou metódou zbavenia sa chlóru je nechať vodu niekoľko minút odstáť alebo krátko prevariť.

Prevárať dojčenskú vodu alebo nie?

Pitný režim patrí k zdravému životnému štýlu: 6 tipov, ako udržať aktívne deti hydratované

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: