Vlasy – koruna krásy alebo 5 krokov k pestovaným vlasom

Redakcia | 4. august 2017

Aby to bolo presne tak, dôležitá je starostlivosť o vlasy. Vlasy bývajú po pôrode častokrát oslabené a mnoho novopečených mamičiek sa sťažuje na ich nadmerné vypadávanie. Ak sa vám zdá, že vypadávanie vlasov je neúnosné, vyhľadajte kožného lekára, ktorý vám poradí, ako postupovať ďalej.

Vlasy robia človeka. Aké sú vlasy bábätka?

Ak sa vám zdá, že vypadávanie vlasov je neúnosné, vyhľadajte kožného lekára, ktorý vám poradí, ako postupovať ďalej.

Ako sa starať o vlasy v domácom prostredí?

Rovnako ako pristupujete k vláskom vašej ratolesti, robte to tak aj so svojimi. Ak ste práve dobehli z ihriska a vietor vám ich poriadne zamotal, rozčešte ich najprv redším a až potom hustejším hrebeňom.

Taktiež si do vlasov vyberte gumičku, ktorá je k nim najšetrnejšia (najlepšie sú tie textilné, elastické), v obchodoch je ich veľké množstvo na výber. Rovnako vlasom neprospievajú ani kovové spony, ktoré vlasy priveľmi sťahujú.

Prečítajte si: Vypadávanie vlasov po pôrode

Vlasy pravidelne zastrihávajte

Vyhnete sa tak neželanému lámaniu. Bez rozštiepených končekov budú vlasy pôsobiť pestovane, aj keď budú stiahnuté „iba“ do gumičky.

Ak strihanie podceníte, vlas zničený na konci vytvorí trhliny, ktoré sa budú postupne rozširovať smerom nahor.

Strihanie je navyše jediný účinný spôsob ako sa rozštiepených a polámaných koncov zbaviť, pravidelnosť zase zaručí, že sa ich zbavíte natrvalo, alebo teda aspoň dovtedy, kým ich budete pravidelne zastrihávať.

Dôkladne masírujte pokožku hlavy

Či vlasy padajú alebo nie, masáž im robí dobre. Znečistené prostredie, výkyvy hormónov, stres, nevhodná strava, to všetko sú činitele, ktoré neuveriteľne vplývajú aj na vlasy.

Pokožka hlavy produkuje maz, ktorý každý vlas jednotlivo obalí a tak ich chráni pred poškodením. Vlasovým „cibuľkám“ robí zas neuveriteľne dobre jemná masáž bruškami prstov.

Pozor na nechty, tie pokožku môžu podráždiť a vyprovokovať k neželanej a vysokej produkcii mazu. Ak vám zostala kefka, ktorou ste česali vášho drobčeka krátko po narodení, ale teraz je zbytočná, nevyhadzujte ju, ale vyskúšajte ju použiť na masáž.

Zaručene si masáž pokožky hlavy obľúbite. Bonusom masáže môžu byť bylinné prípravky, ktoré jemnými krúživými pohybmi vtierate do vlasovej pokožky.

Osvedčená je napr. žihľava alebo breza. Nakoniec je dobré vlasy niekoľkokrát prečesať a na končeky naniesť niekoľko kvapiek oleja – vynikajúci je arganový olej.

Tajomstvo krásnych vlasov

Vlasy po umytí opatrne osušte

Dlhé vlasy nie je vhodné umývať každý deň, pretože maz, ktorý produkuje vlasová pokožka sa musí dostať do dĺžky a na to je potrebného viac času, ako je to pri krátkych vlasoch. Ak máte dĺžky výrazne suchšie, premasťujte ich kedykoľvek vám to napadne.

Všimnite si, že v kaderníctve vám kaderníčka po umytí vlasy zabalí do uteráka a jemným prikladaním z nich vysaje vodu, robte to rovnako ako ona a vlasy zbytočne neničte drsným drhnutím uteráka.

Investujte do kvalitných hrebeňov a kief, kefy s mäkkým bruškom a prírodnými štetinami sú síce o niečo drahšie, ale pre vlasy sú zároveň aj šetrnejšie.

Na vlasy používajte masky a balzamy

Raz za týždeň alebo raz za dva si vlasy zaslúžia masku. Nemusíte zháňať drahé prípravky, stačí vaječný žĺtok, trochu olivového oleja a med, vymiešajte do požadovanej konzistencie, naneste na vlasy, zabaľte do nahriateho uteráka a nechajte pôsobiť ako dlho vydržíte.

Tu platí čím dlhšie, tým lepšie. Potom vlasy stačí umyť bežným spôsobom na aký ste zvyknutá a upraviť.    

Prečítajte si: Chcete zdravé a krásne vlasy? Doprajte im tu správnu starostlivosť

Prečo použiť na vlasy rozmarín?

Rozmarín je pôvodom stredomorská rastlina, ktorú s obľubou využíval na liečenie Paracelsus – lekár, ktorý objavil chemickú podstatu životných funkcií, s obľubou ju používal pri liečení, pretože veril, že dokáže liečiť mozog, srdce i pečeň.

Dnes vieme, že rozmarín v podobe oleja dokáže pomôcť pri zmiernení opuchov či ekzémov kože, akné, stimuluje vlasové folikuly a pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov, šediveniu, eliminuje lupiny a vlasom prinavracia zdravý vzhľad a lesk.

Rozmarínový olej sa získava z kvitnúcej rastliny pomocou destilácie a je obľúbenou zložkou šampónov, krémov, masážnych olejčekov či olejov určených do vonných lámp.

Čistí myseľ, zlepšuje pamäť, pomáha bojovať s migrénou. Rozmarínový esenciálny olej zvyšuje tvorbu moču, zbavuje tak telo nadbytočnej vody a mnohých toxických látok. Viete, že ženám pomáha upraviť menštruačný cyklus a v prípade mužov zvyšuje pohyblivosť spermií?

Môžete si vyskúšať vyrobiť rozmarínový olej alebo ocot, vložte vetvičky do fľaše s olivovým olejom alebo octom. Môžete ho nechať vylúhovať aj v sirupe, a tak osviežite obľúbený nápoj.

Pri rozmaríne v kuchyni sa však oplatí držať pravidla: menej je niekedy viac, pretože na pomerne výraznej chuti a aróme tepelné spracovanie takmer vôbec neuberá.

Strácate vlasy? Nestrácajte hlavu!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: