Vlasy a tehotenstvo - tipy, triky a rady

Miroslava Miková | 22. júl 2017
Vlasy a tehotenstvo - tipy, triky a rady

Súčasťou tehotenstva sú ranné nevoľnosti, náladovosť a významné telesné zmeny. Zhoršuje sa stav pleti, vlasov a nechtov. Oveľa intenzívnejšie sa hlási celulitída a strie.

Za všetko môžu... HORMÓNY!

Hoci sú uvedené dôsledky tehotenstva individuálne, vedia pekne potrápiť. Veď každá mamička chce byť nielen zdravá, ale i krásna...

Ak patríte k tým, ktoré sužujú problémy s vlasmi, verte, že na každý problém existuje riešenie. Ak sa nedá odstrániť úplne, možno jeho dôsledky značne eliminovať.

Trápi vás vypadávanie vlasov?

Ak nepatríte do kategórie šťastných mamičiek, ktorým hormóny (konkrétne estrogén) kvalitu vlasov zlepšili, nezúfajte. Vypadávanie vlasov je v tehotenstve a najmä po ňom pomerne bežnou záležitosťou.

Po pôrode sa hladiny hormónov dostávajú do normálu a môže dôjsť k nárazovému vypadávaniu vlasov, ktoré bolo počas tehotenstva vplyvom hormonálnych zmien obmedzené alebo zastavené.

Vo väčšine problémov si zdravý organizmus s týmto problémom poradí sám a situácia sa upokojí najneskôr do jedného roka.

Problém so stratou vlasov počas tehotenstva nastáva vtedy, ak je príliš intenzívne. V týchto prípadoch je nevyhnuté poradiť sa s lekárom. Vypadávanie vlasov v tehotenstve môže spôsobovať nedostatok železa, prípadne iných dôležitých látok.

Prečítajte si: Strácate vlasy? Nestrácajte hlavu!

Je vhodné farbenie vlasov počas tehotenstva?

Farbenie vlasov v tehotenstve je dilemou mnohých mamičiek a líšia sa i názory odborníkov. Vedci uskutočnili v tejto oblasti mnohé výskumy, ktoré nepreukázali súvislosť medzi farbením vlasov a vrodenými chybami dieťatka,  nakoľko sa cez pokožku vstrebáva iba nepatrná časť farby.

Na druhej strane vedecké bádanie nepotvrdilo skutočnosť, že farbenie je pre budúcu mamičku bezpečné. Z tohto dôvodu je dobré vyhnúť sa farbeniu vlasov minimálne v prvom trimestri.

Uprednostňujte prírodné farby, ktoré obsahujú minimum chemických látok, prípadne farby s krátkou dobou pôsobenia. Dbajte na bezpečnostné pokyny, ktoré uvádzajú výrobcovia v príbalových letákoch!

Tajomstvo krásnych vlasov

Tipy pre starostlivosť o vlasy

  • Ak je to nutné, vlasy umývajte každý deň. Dôležité je zvoliť vhodné ošetrovacie prostriedky, ideálne na prírodnej báze.
  • Vyhnite sa pôsobeniu horúceho vzduchu, vlasy nechajte voľne uschnúť. Zabudnite na žehličky a kulmy na vlasy.
  • Používajte kvalitné masky na vlasy. Naneste ich na vlasy po osušení uterákom, použite hrebeň s veľkými zubami,  aby sa výživné látky dostali do celej plochy vlasov. Nebojte sa nechať masku na vlasoch 30 až 60 minút. Aplikujte minimálne raz do týždňa.
  • Používajte špeciálne vlasové vodičky vhodné pre tehuľky alebo oleje, ktoré sa vtierajú do pokožky hlavy a podporujú rast a kvalitu vlasov. 5 až 10 minút denne dôkladne masírujte pokožku hlavy. Potom zabaľte vlasy na 15 minút do teplého uteráka.
  • Mokré vlasy sú veľmi citlivé, manipulujte s nimi opatrne.
  • Krása vlasov je závislá od vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Dopĺňajte ich v prirodzenej forme, výživové doplnky nie sú príliš vhodné. Zabezpečte organizmu B-komplex, biotín, vitamíny C a E a samozrejme zinok.
  • Jedzte dostatok mliečnych výrobkov, olivový olej, slnečnicové semená, sezam, hnedú ryžu, mandle a figy, ktoré disponujú pozitívnymi účinkami na vlasy.
  • V tehotenstve dochádza k zmene štruktúry vlasov – stanú sa suchými, alebo mastnými. Tejto skutočnosti prispôsobte vlasovú kozmetiku.

Domáce recepty proti vypadávaniu vlasov

  • Zmiešajte pretlačený banán s dužinou z melónu, pridajte niekoľko kvapiek jojobového a olivového oleja. Naneste na vlasy a nechajte pôsobiť.
  • Starý a osvedčený recept spočíva v masírovaní pokožky hlavy cibuľovou šťavou, prípadne plátkom cibule. Robte tak denne aspoň niekoľko minút.
  • Aloe vera je všestranným liečebným prostriedkom. Zmiešajte 1 lyžičku šťavy z aloe vera, oleja z pšeničných klíčkov a kokosového mlieka. Používajte každý druhý deň.
  • Pred spaním naneste masážou do vlasov teplý olivový, prípadne kokosový olej. Zabaľte do nahriateho uteráka a nechajte pôsobiť celú noc.

Vypadávanie vlasov po pôrode

Nálady v tehotenstve? Na vine sú hormóny!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: