Sprcha, zlato i ochranné náramky. TAKTO vítajú do života bábätka vo svete

Mgr. Ivana Majdová | 28. apríl 2018
Sprcha, zlato i ochranné náramky. TAKTO vítajú do života bábätka vo svete

Vedeli ste, že u našich susedov v Rakúsku upozorní na čerstvý prírastok v rodine sadrový bocian v predzáhradke domu alebo malulinké košieľky povešané na bielizňovej šnúre?

Iný kraj, iný mrav

Keď sa u nás na Slovensku narodí bábätko, každý z rodičov prežíva svoje prvé pocity  rozdielne. Kým šťastná mama v pôrodnici už rieši popri závratných pocitoch šťastia i prvé rodičovské problémy, otecko pripíja na zdravie potomka v kruhu kamarátov a nezriedka sa po takomto „rituáli“ cíti horšie ako samotná rodička.

U našich susedov v Rakúsku upozorní na čerstvý prírastok v rodine sadrový bocian v predzáhradke domu alebo malulinké košieľky povešané na bielizňovej šnúre.

Ako vítajú prírastok iné národy? Majú zaužívané rituály, ktoré na nás dýchajú exotikou? Pozývame vás na malú cestu okolo sveta, aspoň po očku nazrieť ako vítajú voňavé bábätká v blízkych i vzdialených krajinách...

Vítanie do života na  Slovensku

Niekoľko týždňov po narodení, zorganizuje mesto za prítomnosti primátora, alebo obec so starostom a matrikárkou slávnostný zápis do pamätnej knihy o narodení a odovzdá malú pozornosť každému bábätku a jeho rodičom.

U veriacich je symbolickým uvítaním do života cirkevný krst. Úlohou krstných rodičov je nielen zaobstaranie vyšívanej košieľky a sviečky. Pri krste sa zaväzujú, že budú pre dieťatko oporou, ak by sa oň vlastní rodičia nemohli postarať.

Francúzsko

Malí Francúzi dostávajú mandle obalené cukrom. Dievčatká ružové a chlapci modré.

Španielsko a Taliansko

V týchto temperamentných krajinách darujú novorodencom červenú košieľku pre šťastie. Vyberá ju krstná mama alebo starí rodičia.

Brazília

Žltú farbu považujú v Brazílii za farbu šťastia. To je dôvod, prečo malí Brazílčania opúšťajú pôrodnicu v žltých dupačkách a je im pri tom úplne jedno, či je to chlapec alebo dievčatko.

Kayapo kmene v Brazílii

Matky z kmeňa Kayapo „sprchujú“ novorodencov s vlastnými ústami. Týmto spôsobom vodu ohrievajú a zároveň si budujú puto so svojím dieťatkom. Podobné rituály majú i národy v Afrike, Indonézii a Oceánii.

Japonsko

Na desiaty deň od narodenia prenesú bábätko v mieste bydliska do Shinto-chrámu, kde je v kruhu svojich najbližších požehnané. Pyšná stará mama môže svoje vnúčatko niesť v bielom kimone.

India

Zlaté náušnice majú ochrániť novorodencov pred chorobami a zlými vplyvmi. Prepichnutie ušiek je slávnostným rituálom a náušnica býva zvyčajne darčekom od strýka z matkinej strany.

V Indii veria, že „dymová páska“ ochráni dieťatko pred zlými duchmi a chorobami. Pri tomto obrade držia bábätko nad ohňom, do ktorého sa obyčajne pridáva živica. Takejto ochrane veria i Aboriginovia v Austrálii a niektoré africké kmene.

Čína

Na vidieku žijúci rodičia malých Číňanov zbierajú časti odevov z bohatých rodín a potom z nich ušijú odev pre bábätká, čím mu majú zaručiť život v blahobyte.

Afrika

Himbovia v Namíbii natierajú celé telíčka novorodencov červenou farbou. Je to rituál, ktorý pomôže ochrániť bábätko nielen pred silným africkým slnkom a hmyzom. Má i symbolický význam. Červená farba je v Afrike považovaná za farbu života. Keď je dieťatko natreté načerveno, znamená to, že bolo prijaté do sveta živých.

V Kamerune hrá významnú rolu placenta

Spália ju na prahu dverí kuchyne a spolu s odpadnutou pupočnou šnúrou ju zahrabú v záhrade pri dome. Je to nielen ochrana pred všetkým zlým, ale i záruka, že navždy zostane aspoň kúsok dieťaťa doma, aj keď už pôjde ako dospelé vlastnou cestou.

Alžírsko

Prvú košieľku bábätka neperú, ale ju všijú do podhlavníka. Prípadné nečistoty majú drobčeka ochrániť pred zlými duchmi.

Centrálna Afrika

Ľudový liečiteľ upletie z odevov rodičov tenkú šnúrku, ktorú uviaže novorodencovi na zápästie.

krst dieťaťa

Togo

Prvýkrát môžu vyjsť s bábätkom z domu na siedmy deň po narodení. Pri tejto príležitosti sa pokropí pomocou „kalebasy“ (tekvice fľaškovitého tvaru ktorá slúži ako nádoba) vodou zmiešanou s bylinkami od výmyslu sveta. strecha domu. Hneď ako tekutina steká zo strechy, nastavia pod takúto „spŕšku“ bábätko, aby ho takýmto krstom pripravili na život.

Afganistan

Novorodenci v Afganistane nosia prvých 40 dní svojho života na hlavičke vyšívanú pásku. Tá sa má postarať o vysoké čelo, ktoré je v niektorých islamských krajinách považované za symbol inteligencie a dôstojnosti.

Jemen

Náramky, ktoré tesne obopínajú zápästie novorodencov by mali zabrániť, aby zlí duchovia nezískali vládu nad srdiečkom dieťatka.

Mnohé národy strážia ako „oko v hlave“ fontanelu novorodencov. V Tibete sa toto zraniteľné miestočko natiera s troškou sadzí a masla, na Novej Guinei zasa zeminou.

Možno niektoré zvyky a obrady pri vítaní detí do života pôsobia naozaj ako z dobrodružného historického filmu, ale je jasné, že všetky národy sveta považujú príchod dieťatka za výnimočný okamih. A je pri tom úplne jedno, či bábätko pôjde z pôrodnice v značkovej košieľke alebo staršom svetríku po sestrinej malej. Dôležité je, aby sa narodilo do rodiny, ktorá ho bude od jeho prvého nadýchnutia zahŕňať láskou a pozornosťou. Potom ani zlé sily nebudú mať šancu...


Zdroj: Babys in den Kulturen der Welt, Béatrice Fontanel und Claire d'Harcourt, Gerstenberg, 2007

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: