Ako si vianočné prípravy užívať?

Slniečko - Reny | 4. december 2017
Ako si vianočné prípravy užívať?

Vianoce...pre niekoho sviatky radosti a pokoja, pre niekoho silené, strecujúce a nervy drásajúce obdobie. Kam patríte Vy?

Užívam si prípravu na Vianoce so všetkým, čo k tomu patrí

Ja som večné dieťa a optimistka, takže sa teším z každej malej príležitosti a Vianoce sú pre mňa jednou veľkou príležitosťou na radosť a potešenie, na nasávanie tej nádhernej a magickej atmosféry.

Všetko by som si dokázala užívať ešte viac, keby môj manžel nespadal do tej druhej kategórie ľudí, ktorí Vianoce viac neznášajú ako milujú. Dokáže mi akúkoľvek radosť pokaziť svojou pripomienkou, poznámkou, a mnohokrát postačuje len výraz tváre a pohľad, a je po kúzle Vianoc.

Snažím sa ho naladiť na podobnú frekvenciu tešiacich sa ľudí z čara Vianoc, avšak stojí ma to toľko energie,  síl, že mnohokrát rezignujem a snažím sa ignorovať jeho negatívne signály a vychutnávať si svoj svet Vianoc.

To, že Vianoce sa nám pripomínajú vďaka ziskuchtivým obchodníkom už v októbri, sa mi o to viac darí úspešne ignorovať, odkedy som na rodičovskej dovolenke – keďže nemám čas vychádzať do obchodov a nákupných centier a som rada, že stíham nakúpiť nutné a potrebné.

Nakupovanie vianočných darčekov

A navyše som ten typ bláznivých ľudí, ktorí nakupujú darčeky pod stromček počas celého roka, a tak sa stane, že už v lete mám Vianoce kompletne vybavené.

Vianočné trhy si vychutnávam len kúpou maličkostí, ktoré ma oslovia a nemusím sa nervózne predierať davom mrzutých a vystresovaných ľudí, ktorí na poslednú chvíľu tápajú a nevedia, čo by kúpili. Tento zvyk mám akosi zakorenený už dávno, takže pre mňa stres z nakupovania darčekov na poslednú chvíľu neexistuje.

Pečenie vianočných koláčikov

Ďalšou udalosťou súvisiacou s Vianocami je pečenie. Aj to môžu mnohé gazdinky vnímať ako niečo silené a vyčerpávajúce. Viem, v súčasnej dobe je možnosť nakúpiť si už aj vianočné pečivo a človek nemusí stráviť predvianočný víkend v kuchyni pečením koláčikov.

Ale povedzme si, nie je úžasné, mať kuchyňu zasneženú múkou, prekrytú omamnou sladkou vôňou a počas celých sviatkov hľadieť na svoje vlastné výtvory a počúvať slastné chvály mlsných jazýčkov?

Ja viem, pre niekoho je táto predstava nočnou morou, ale ja...ja si to naozaj naplno vychutnávam. A prezradím Vám, ako to zvládnuť bez stresov a negatívnych pocitov. Nerobte to samé! Zavolajte si na pomoc svoje kamarátky, susedky – proste osôbky, ktoré sú zručné a dokážete sa zniesť...v jednej kuchyni.

My to takto robievame s kámoškami už niekoľko rokov a je to naozaj super! Je nám veselo, kecáme, popíjame a ide to jedna radosť – viac rúk sa pri vianočnom pečení naozaj zíde. Máme už overené recepty, občas pridáme aj nejaké nové inšpirácie a hlavne na stole nás počas sviatkov teší veľké množstvo druhov minikoláčikov.

Ja mám takú úchylku, že mám rada drobné kúsky jedla a aj koláčikov, a tak sa s tým pohráme, ale o to slastnejšie si ich potom vychutnávame.

Keď som piekla sama, upiekla som 3-4 plechy koláčov, takže sme mali 4 druhy a veľké množstvo. Tak máme okolo 12 druhov a množstvo akurát, takže je to úplne ideálne pre tých, ktorý majú radi možnosť výberu. 

Teraz, keď už väčšina z nás má svoje ratolesti, si o to viac ceníme spoločné chvíle, ktorých je naozaj málo, keďže stretnutia s deťmi nie sú o tom, aby sme si v kľude pokecali, ale skôr o tom, aby sme striehli a dávali pozor, kde sa čo deje.

A tak predvianočný víkend pečenia nie je len o pečení, ale aj o udržiavaní priateľstva, sťažovaní sa, vymieňaní názorov a skúseností...prosto taký balzam na ženskú dušu.

Nie každému manželovi sa páči, že mu sú zverené ratolesti a nie každý manžel má pre túto „tradíciu“ pochopenie, ale možno po prečítaní tohto článku pochopia, že to nie je len o pečení koláčikov, ktoré si tak radi dávajú do pusinky a oblizujú sa.

A keď svojim ženuškám umožnia v kľude si popri pečeniu koláčov poklebetiť s priateľkami, budú mať doma na Vianoce pohodovú a usmievavú ženušku, ktorá ich presvedčí o tom, že tie Vianoce, ktoré tak nenávidí, sú predsa len sviatkami pohody a pokoja.

Na záver sa s Vami podelím o zopár naozaj vynikajúcich receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Recepty na vianočné koláčiky

Vianočné medovníčky

Mäkké a chutné medovníčky môžete piecť aj zdobiť spolu s deťmi.

Recept nájdete tu:

Grilážky

Ich chuť si určite zamilujete.

Recept nájdete tu:

Vanilkové rožky

Krehké a voňavé rožteky budú chutiť každému.

Recept si môžete prečítať tu:

Vaflové koláčiky

Vaflové cesto môžete použiť akokoľvek kreatívne.

Napríklad aj takto:

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: