K Vianociam patria aj spomienky

Mgr. Marika Koscelníková | 3. december 2017

Štedré, radostné, rodinné, čarovné... Aj takéto prívlastky dávame najpopulárnejším sviatkom v roku. Vianočné obdobie býva však aj časom spomienok.

Spomienky a bilancovanie k Vianociam patria

K tradíciám v mnohých rodinách patrí spomínanie na časy minulé. Ako to bolo kedysi, keď stromček ešte visel dole hlavou zo stropu, na zemi bola slama a do kútov izby sa rozhadzovali orechy, ktoré mali rodine zabezpečiť hojnosť.

Na darčeky neboli peniaze a ak predsa len áno, svojou skromnosťou by prekonali aj tie najskromnejšie želania súčasných detí. Koledníci koledovali v zime a mraze (lebo voľakedy boli Vianoce biele a aj to, zdá sa, patrí medzi spomienky).

Počúvame tieto slová z úst svojich rodičov, či starkých a čudujeme sa, aké to bolo ťažké a krásne zároveň. Slza v ich oku to naznačuje. Aj ich spomienky patria k Vianociam.

Keď pri štedrovečernom stole niekto chýba

Rodiny, ktoré prišli počas roka o svojich blízkych, mávajú sviatky poznačené smútkom. Lebo ten jeden za stolom štedrosti chýba. Jeho úlohu pri príprave Vianoc zastane niekto iný, ale jedno jeho miesto zostane prázdne.

Podľa starej zvyklosti pridávame k sviatočnému prestieraniu tanier navyše. Ide o symbol spolupatričnosti a milosrdenstva. Je pre náhodných okoloidúcich, ale tento zvyk sa v mnohých rodinách spája so zosnulými členmi, na ktorých nezabúdame a pre ktorých je prestreté.

Tradíciou býva aj návšteva hrobov počas vianočného obdobia. Mnohé z nich zdobia vianočné dekorácie, horia sviečky a blízki spomínajú.

Vianoce s ním/s ňou a Vianoce bez neho/bez nej. Rozchody, rozvody, rozpady vzťahov. Počas sviatkov, ktoré radi a často označujeme ako rodinné, tieto veci prežívame intenzívnejšie.

Smútok má svoje miesto počas Štedrého dňa, len sa ním netreba dať prevalcovať. Poplakať si pri vaječnom likéri či vianočnom punči s kamarátmi alebo rodinou je prípustné. Zostať v depresii osamote, na to pozor!

Dvadsať percent samovrážd ľudia spáchajú práve počas vianočných sviatkov. Spojené štáty sa s vianočným smútkom až depresiou pasujú originálne. Americké kostoly otvárajú svoje dvere zúfalým ľuďom, pre ktorých pripravili špeciálne vianočné sviatky, takzvané Blue Christmas.

Spomína sa aj za vianočným stolom. Na to, aký bol rok. Čo priniesol, čo vzal. Kým sa zjedia všetky chody štedrej večere, preberú sa mnohé udalosti, ktoré sa stali a poznačili život rodiny. Rekapitulujeme a uzatvárame mnohé veci, ktoré sa nás dotkli.

Pri stretnutí s členmi rodiny, ktorých sme nevideli celý rok, sa môžu otvoriť staré rany a nevyriešené spory. Na toto však skúste pri vianočnom stromčeku zabudnúť. Zavinšujte si radšej navzájom Šťastie, zdravie, pokoj svätý...

Matka roka: Vianočné darčeky
Prečítajte si tiež:

Matka roka: Vianočné darčeky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: