Vhodný pitný režim dojčiacej ženy ale pozor na prehrešky!

Redakcia | 2. august 2016
Vhodný pitný režim dojčiacej ženy ale pozor na prehrešky!

Každá dojčiaca mamička vie, ak chce mať dostatok mliečka, musí dodržiavať pitný režim. Koľko tekutín je málo a naopak, koľko je už priveľa? Pozrieme sa aj na večnú dilemu - pohár červeného vína – áno, alebo radšej nie?

Tekutiny 

Počas dojčenia by si žena mala dať pozor aj na dostatočný príjem tekutín, aj keď spočiatku sa jej možno vôbec nebude žiadať piť. Je vhodné vypiť okolo 3 litre tekutín, a to pravidelne, v menších dávkach. Niektorým maminám pomôže už hneď v pôrodnici si postaviť na nočný stolík 2 fľaše s minerálkou, aby mali prehľad o tom, ako s tekutinami hospodária. 
Musím podotknúť, že nadmerný príjem tekutín neznamená väčšiu produkciu mlieka. Môžete vypiť hoci aj 5 litrov, pokiaľ nebudete dieťa pravidelne prikladať k prsníku, mliečko nepotečie v požadovanej miere. Je dobrým zvykom brať si k dojčeniu teplý nápoj. Napomáha to lepšiemu spúšťaniu mliečka. Zároveň je normálne, že vás pri dojčení smädí.
Z tekutín sa odporúčajú:
- nesýtené minerálne vody, stolové dojčenské vody, bylinkové čaje (pozor na zmienenú rascu, fenykel a aníz). Pozor na šalviový čaj – znižuje tvorbu materského mlieka!!!
- ovocné šťavy z tuzemského ovocia (opatrne - môžu spôsobovať bolesti bruška dieťatka, lepšie ich ešte riediť s vodou kvôli obsahu cukrov),
- Vinea a hroznové nápoje vôbec (odporúča sa nechať „vybublinkovať“ a riediť vodou).
Strava dojčiacej matky - 6 zásad pre dojčiace mamičky

Alkohol, nikotín, kofeín ...

Veľmi veľa dojčiacich žien rieši, či si môžu dať kávu, čierny čaj, kofolu. Niektoré tiež zvažujú príležitostný pohár vína alebo cigaretu, na ktorú boli pred tehotenstvom zvyknuté. Samozrejme, nedá sa v tomto prípade hovoriť o väčšom či menšom zle, ak si žena dá to, či ono. Každá z nás sa musí rozhodnúť sama.
Kofeín - vyskytuje sa v káve, čaji, v rôznych „kolách", ako aj mnohých iných potravinách. Jeho koncentrácia v materskom mlieku je nižšia než jedno percento hladiny kofeínu v jej krvnom obehu. Ak vypijete maximálne dva kofeínové nápoje za deň, nepredstavuje to pre dieťa neprijateľné zaťaženie. Pri vyššom príjme sa však kofeín v organizme matky začína akumulovať. Konzumácia viac ako dvoch šálok kávy negatívne ovplyvňuje koncentráciu železa v materskom mlieku a tým aj zásoby tohto prvku v tele dojčeného dieťatka vo veku 1 roka (zdroj: www.provita.sk).
Aktívnou zložkou tabaku (v akejkoľvek podobe - fajčeného, žuvaného, šnupaného) je nikotín. Ak by ste si mysleli, že nikotín prestupuje vo veľkej miere do materského mliečka, tak ste na omyle. Hlavnou cestou prieniku nikotínu do tela dieťatka je jeho dýchací trakt - vdychovaním zafajčeného vzduchu sa nikotín vstrebáva veľmi rýchlo a efektívne. U detí žijúcich v jednej domácnosti s fajčiarom sa v porovnaní s deťmi nefajčiarov zistili zvýšené hladiny nikotínu v moči. 
O fajčení v súvislosti s dojčením platí: 
- fajčenie znižuje celkovú dĺžku, 
- znižuje objem vytvoreného materského mlieka. Znížená tvorba mlieka u fajčiarok je spôsobená tým, že nikotín potláča tvorbu hormónu prolaktín, ktorý podmieňuje tvorbu materského mlieka. Fajčiarky vyprodukujú približne o tretinu až polovicu mlieka menej ako nefajčiace ženy. 
- niektoré práce nasvedčujú tomu, že fajčenie matky má za následok zhoršené prospievanie dieťaťa. 
- existuje súvislosť medzi fajčením dojčiacej matky a detskými kolikami, pričom stačí, aby vyfajčila päť cigariet denne. 
- fajčenie v blízkosti dieťaťa má za následok zvýšený výskyt zápalov dolných dýchacích ciest, zápalov stredného ucha ako aj syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa v spánku. Matka by teda v žiadnom prípade nemala fajčiť v prítomnosti svojho dieťatka.
Pokiaľ žena dojčí a nevie/nechce sa vzdať cigariet, mala by sa snažiť znížiť počet cigariet (pod 5 za deň) a uprednostniť výrobky s nížším obsahom nikotínu. Je vhodné nefajčiť v období dve hodiny pred dojčením.
Alkohol - tiež ste nespočetnekrát riešili dilemu, či si môžete dať deci červeného večer, keď váš potomok konečne zaspal na viac než 48 minút a vy ste už po celom dni „grogy“? Veľa sa diskutuje o tom, či a do akej miery môže alkohol ovplyvniť dojčenie, či malé dávky nevadia (a čo sú to malé dávky ...) Určite nechcem robiť propagandu večerného popíjania J, poďme sa preto pozrieť ako to vidia odborníci?
Alkohol rýchlo prestupuje z matkinho krvného obehu do mlieka a jeho hladiny v mlieku dosahujú hodnoty rovnaké alebo dokonca ešte vyššie ako v maminej krvi, vysoké dávky alkoholu schopnosť úspešne dojčiť jednoznačne znižujú. Predpokladá sa, že tento nežiaduci účinok je podmienený potlačením uvoľňovania hormónu oxytocínu, ktorý zabezpečuje aktívne vypudzovanie vytvoreného mlieka.
Približne hodinu po požití alkoholu matkou sa výrazne zmení zápach jej mlieka, prítomnosť alkoholu v mlieku síce vyprovokuje intenzívne satie dieťatka, zníži však priemerné množstvo mlieka, ktoré sa mu nakoniec podarí vypiť (120 ml na dávku verzus 156 ml u "triezvych" bábätiek, zdroj: www.provita.sk).
Množstvo vypitého alkoholu u dojčiacej ženy by nemalo byť vyššie než 50ml likéru alebo 2 dcl vína alebo dve plechovky slabšieho piva (za 24 hodín!!!). 

Lieky počas dojčenia 

Väčšina mamičiek, ktoré poznám, sa snažila užitiu liekov počas dojčenia vyhnúť, nachladnutia a chrípky sme riešili čajíkmi a prírodnými prostriedkami. Niekedy je situáciu možné zvládnuť aj „babskými“ receptami, no sú okolnosti, ktoré nás prinútia lieky užiť, lebo by sme sa inak nepohli ďalej. Tiež asi záleží aj na každej z nás, ako sme klasickým liekom naklonené a ako sme ich boli zvyknuté užívať pred tehotenstvom, prípadne či si so sebou nesieme nejaké ochorenie, ktoré si vyžaduje permanentnú medikáciu.

Keď ochorenie bráni dojčiť...

Dalo by sa povedať, že je len málo ochorení, ktoré si vyžadujú liečbu kontraindikovanú s dojčením. Donedávna sme za takéto považovali napr. ochorenia štítnej žľazy, duševné choroby a niektoré autoimúnne ochorenia. Ani to už však na 100% neplatí a jediné odporúčanie je, každú situáciu individuálne konzultovať s odborným lekárom.

Je pravdou, že lieky, ktoré matka užíva, sa môžu v rozličnej miere dostávať do materského mlieka. Koncentráciu lieku v materskom mlieku ovplyvňuje metabolizmus matky, dĺžka liečby, dávka a spôsob podania lieku. 

U dieťaťa záleží na množstve vypitého mlieka a jeho veku. Jeho pečeň a obličky, ktoré sú pre spracovanie lieku dôležité, sa vyvíjajú postupne počas prvého roku života. Vždy je dobré zvážiť, či ten – ktorý liek, pokiaľ je nevyhnutné aby ho matka užila, by už nebol použiteľný aj pre jej dieťatko (napr. matke boli odporučené silné antibiotiká z dôvodu opakovaných infekcií. Keďže odporučená lieková rada by v prípade potreby bola použiteľná aj pre jej trojmesačné dieťatko, bolo lepšou voľbou dojčiť aj počas užívania tohto lieku, ako dojčenie prerušiť alebo ukončiť).

Vhodným režimom dojčenia a správnou voľbou lieku možno pôsobenie lieku na dieťa obmedziť. Lieky by mala matka užiť ihneď po dojčení alebo pred najdlhším spánkom dieťaťa. 

Na záver

Považujem za potrebné zdôrazniť, že okrem pestrej a vyváženej stravy, by každá dojčiaca žena mala dbať aj na celkovú dobrú životosprávu. Zabezpečiť si dostatok odpočinku a priveľmi sa nenamáhať - unavenej a vyčerpanej matke sa znižuje tvorba mlieka! V týchto krásnych a teplejších mesiacoch vám iste dobre urobí pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu, primerané slnenie a mierna telesná námaha.

Pri spracovávaní tohto článku som použila voľne dostupné zdroje na internete a literatúru z vydavateľstva ERA, Grada a Portál.

Prečítajte si tiež: Ukončovanie dojčenia – ako na to? 4 skutočnosti, ktoré by ste mali zvážiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: