Vekový rozdiel medzi partnermi

Nina Bednáriková | 19. jún 2017
Vekový rozdiel medzi partnermi

Vekový rozdiel medzi partnermi je často diskutovanou témou, o to viac, ak je výraznejší, než spoločnosť toleruje. Vekovo nevyrovnané vzťahy sa často stretávajú s nepochopením a podozrievaním okolia.

Spájajú sa skôr s láskou k peniazom alebo k sexu. Označujú sa za flirt a pobláznenie, ktoré časom pominie. Partneri sú často vystavovaní zbytočnému tlaku, pričom len málokto pripúšťa, že môže ísť o skutočnú lásku.

Aké to je, žiť s nálepkou zlatokopky či „majiteľky zajačika“. Skutočne nemôže vzťah starší partner mladšia partnerka, ale aj naopak, fungovať?

Prečítajte si: 7 tajomstiev šťastného manželstva

Väčší vekový rozdiel nemusí byť v partnerstve problém. Práve naopak

Ivana je presvedčená o tom, že spolu s partnerom sú stále obľúbenou témou na rozhovor: „A to hlavne z toho dôvodu, že náš vekový rozdiel je až 15 rokov, pričom ja som mladšia.

Zo začiatku ma tie hlúpe reči trápili i hnevali. Aj dnes ma ešte nazývajú zlatokopkou a príživníčkou, čo je, mimochodom, ešte jedno z tých krajších pomenovaní...

Už si to, ale nevšímam, alebo sa aspoň snažím. Moje či manželovo vysvetľovanie a presviedčanie nemá význam. Pritom si žijeme celkom normálnym spôsobom ako ostatné páry.

Vekový rozdiel nevidíme ako prekážku, ale skôr ako inšpiráciu. Snažíme sa z neho vyťažiť všetky pozitíva.

Ja som pre manžela zdrojom energie, ako sám hovorí, a on je pre mňa vzorom s obrovskými skúsenosťami, vďaka ktorým som sa už  veľa naučila. Inšpirujeme sa a podporujeme navzájom.

Je mi len ľúto, že ostatní to vidia inak. Udivuje ma tá obmedzenosť v dobe, kedy už nie je ničím zvláštnym vidieť seniora v objatí tridsiatničky alebo dámu v rokoch v sprievode omnoho mladšieho partnera, jeden sa, dokonca stal prezidentom (smiech)...

Ale asi práve to je pre ľudí zaujímavé a lákavé na klebetenie. Pripúšťam, že sú prípady, kedy nejde o lásku, ale aspoň šancu si zaslúži každý pár, bez ohľadu  na vek či zaužívaný štandard.“

Prečítajte si: Špeciálny recept: Takto budete mať šťastné manželstvo

Model "staršia žena - mladší muž" je pre spoločnosť neprijateľný

O tom, akou silnou zbraňou vedia byť predsudky, vie svoje i Žaneta. V jej prípade je tŕňom v oku partner, teda – pre mnohých – jej zajačik: „Som typ človeka, ktorý nikdy neriešil vek.

Mám rada spoločnosť, zábavu, cestovanie, nové možnosti. Snažím sa využiť život naplno. Po rozvode s manželom (o tri roky starším) som bola dlho sama.

Deti mám odrastené a samostatné a samy mi veľakrát vraveli, nech si niekoho nájdem, veď nemôžem byť sama. Keď som si však niekoho našla, bála som sa im to povedať, pretože Ivan je mladší o 16 rokov.

Mala som 45 a on 29, keď sme spolu začali chodiť. Syn ho vôbec neprijal a odmietal sa so mnou stretávať v jeho prítomnosti. Dcéra bola tolerantnejšia, i keď tiež nebola mojím výberom nadšená.

Ako to vzal môj exmanžel, to nebudem radšej ani komentovať... Nie raz som to chcela ukončiť, ale zaprela som sa, pretože aj ja mám nárok byť šťastná.

Prečo by sme my, staršie partnerky, mali byť odcudzované za to, že chceme žiť? Len preto, že model „staršia žena a mladší partner“ nie je vhodný?

Neznášam akékoľvek predsudky a keďže som bola s Ivanom šťastná, trvala som na svojom a dnes som rada, že som sa nenechala obmedzovať vekom, pretože časom aj tí najbližší pochopili, že nejde len o úlet a začali nás vnímať inak.

Vzťahy sa upravili, za čo platí určite veľká vďaka aj môjmu mladšiemu partnerovi, ktorý to všetko, napriek nevôli celej mojej i jeho rodiny, zvládol a ostal pri mne.“  

Elene nikdy nevyšiel vzťah s partnerom rovnakého veku. Keď stretla terajšieho manžela,  pochopila prečo... „Až on mi dal všetko, čo som od vzťahu vždy očakávala.

Stabilitu, zrelosť, zodpovednosť, empatiu, bezpečie a lásku, s akou som sa dovtedy nestretla. Napriek tomu, že ma spočiatku 13-ročný rozdiel zaskočil i trochu vydesil, nechcela som byť bez neho.

Vďaka tolerantnosti mojej rodiny sme mali v podstate bezproblémové prijatie. Nepochopenie sme pociťovali skôr zo strany mojich kamarátov, ktorí akosi nevedeli nájsť reč s mojím starším partnerom a s mnohými som preto stratila kontakt.

Na druhej strane sa mi aspoň „vyčistil“ okruh známych a ukázalo sa, kto je skutočný priateľ.“

partner

Vek je len číslo alebo Partnerstvo je predovšetkým o dvoch ľuďoch

Pre Luciu je vek len číslo a bez problémov vo svojom okolí búrala predsudky: „Škoda, že spoločnosť berie vekový rozdiel ako niečo určujúce.

Ja vidím takýto vzťah celkom  rovnako ako ktorýkoľvek iný. Je to predsa na rozhodnutí a dohode dvoch ľudí a ostatných do toho nič.

Treba si len ujasniť, čo od vzťahu očakávate, čoho ste schopný sa vzdať, do akej miery sa prispôsobiť a čo, naopak, už obetovať nechcete. Ale to je potrebné predsa pri každom vzťahu.

A takto som sa to snažila vysvetliť aj doma, keď som prišla predstaviť môjho o 9 rokov mladšieho priateľa. To bolo rečí a otázok. Babky, tetky aj susedy, celá dedina nemohla prehrýzť, že je Marián o toľko mladší.

Veď chlap musí byť starší, čo som si to, aké chlapčiatko našla... My sme sa však ľúbili a neboli sme ochotní vzťah ukončiť len kvôli tomu, že sa to „nehodí“.

Dnes máme 15-ročného syna a 10-ročnú dcéru a všetko funguje tak, ako má. Rodina sa s mojím výberom zmierila natoľko, že som momentálne takmer prehliadaná, pretože manžel sa stal obľúbencom, na ktorého nedajú dopustiť. Preto im rada pripomínam ich počiatočnú nevôľu, na čom sa často bavíme. Zbúrala som predsudky.“

Prečítajte si: Príbeh: Mala som šťastné manželstvo, a nevedela o tom...

Viac o vzťahoch v júnovom vydaní MAMA a ja

Akú sú ďalšie príbehy žien, ktoré sa nebáli a búrali predsudky? Fungujú ich vzťahy, nad ktorými iní len nechápavo krútia hlavou? V čom je vlastne tajomstvo kvalitného vzťahu? Naozaj je to o veku alebo o niečom inom? O tom sme diskutovali v rámci rubriky Medzi nami mamami, v júnovom vydaní MAMA a ja.

Predplatné časopisu MAMA a ja na: https://mamaaja.sk/predplatne

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: