Vedľajšie účinky materskej

Mia | 15. január 2017
Vedľajšie účinky materskej

My ženy-matky máme toho naozaj veľa na práci a tak sa občas chováme roztržito a sem-tam spôsobíme aj nejaký ten chaos vo svojom okolí.

Materská dovolenka je zaiste nádherným obdobím v živote ženy

Aspoň teda pre mňa určite je. Avšak za tie tri roky, čo som už doma a náplňou mojej práce je prevažne neustále vymieňanie plienok, prezliekanie ogrckaného či jedlom poznačeného oblečenia, dojčenie, kŕmenie, prenášanie dvoch ratolestí (keďže dcérka ešte nechodí a trojročný syn sa často tiež rád „zahrá“ na bábätko).

milión podobných činností, som zistila, že sa v mojom správaní vyskytujú javy, ktoré by sa dali zaradiť do skupiny „vedľajšie účinky materskej dovolenky“.

Aby ste chápali, o čom je reč, vysvetlím to hneď na niekoľkých príkladoch.

V lete (dcérka mala vtedy asi šesť týždňov) sme väčšinu dňa trávievali vonku na dvore. Keďže bol akurát čas dozrievania marhúľ, výdatne sme sa nimi kŕmili. Akurát som jednu poumývala, odkôstkovala a chystala som sa ňou nakŕmiť syna.

Natiahla som ruku, aby si dieťa odhryzlo zo šťavnatého ovocia a zrazu som s hrôzou zistila, že sa nakláňam nad kočíkom s našou šesťtýždňovou dcérkou. Našťastie, hneď som si uvedomila, že toto nie je ten správny „adresát“ marhule.

Prečítajte si: Najkrajšia prehra v živote

Prádlo, ach to prádlo! Neviem, ako sú na tom iné mamičky, ale u nás sa to s prádlom nikdy nekončí. Ešte len doperiem a vyvesím jednu, už sa mi kopí ďalšia várka. Manžel a dve malé deti mi výdatne prispievajú do každodennej zbierky špinavého prádla a ja sa toho asi nikdy nezbavím...

No a keďže je toho na materskej ohľadom prania, vešania, žehlenia a následného triedenia oblečenia a bielizne neúrekom, občas som z toho mierne povedané „zmätená“. Často sa totiž stáva, že mini-ponožtičky našej Natálky si nájde manžel medzi svojimi deviatkovými ponožkami.

Takisto synove veci občas skončia v policiach s Natálkiným oblečením či naopak. To je však ešte ten lepší prípad – pár dní dozadu som sa totiž pristihla, ako som kôpku čistého práve poskladaného prádla s pokojným svedomím hodila do koša so špinavou bielizňou.

Ďalšia kapitola, ku ktorej sa musím priznať, sú prihorené obedy. Neviem, ako sa mi to toľkokrát môže vôbec stať, ale niekedy akonáhle postavím na sporák napríklad zemiaky, v momente zabudnem, že som tak urobila.

Prečítajte si: Mama na baterky

Túto skutočnosť mi teda napokon pripomenie až pre mňa už dôverne známa „vôňa“ prihoreného jedla. Nebudem spomínať, koľkokrát som už musela variť náhradný obed a koľko hrncov neprežilo tieto moje „malé pozabudnutia“.

Tiež sa mi často stáva, že Natálkin cumlík ponúkam nášmu trojročnému synovi, ktorý sa v takýchto situáciách na mňa len nechápavo pozerá, kým pochopím, že ten cumlík opäť raz strkám do pusy tomu nepravému z mojich dvoch detí. Ešteže som ho zatiaľ omylom neponúkla manželovi.

Pri nákupoch sa tiež prejavuje to, že už som nejakú tú dobu na materskej dovolenke, keď podvedome pohybujem nákupným vozíkom v domnení, že mám pred sebou kočík s dcérkou. No čo, zvyk je zvyk.

Tak toto je len zopár „vedľajších účinkov materskej dovolenky“, ktoré sa u mňa prejavujú. Aj napriek tomu, že sa hovorí, že mamičky na materskej dovolenke akoby strácali zo svojich rozumových schopností, myslím, že je to skôr len taká drobná „profesionálna deformácia“.

Prečítajte si: Náš spoločník stres

Okrem toho to poukazuje aj na fakt, že my ženy - matky máme toho naozaj veľa na práci a tak sa občas chováme roztržito a sem-tam spôsobíme aj nejaký ten chaos vo svojom okolí. Napriek tomu by som však tie roky strávené na materskej dovolenke nevymenila za nič na svete a považujem ich za najkrajšie obdobie môjho života.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: